Beautyingrediënt: Cacao

Wanneer ik aan cacao denk dan denk ik aan chocola. En wanneer ik aan chocola denk dan denk ik niet per se aan een ingredient die goed is voor mij huid. Sterker nog, hoewel het nooit echt is bewezen dat chocola kan zorgen voor extra pukkeltjes (klik), heb ik er zelf wel degelijk last van. Na het eten van een paaseitje of 2 (3, 4, 5, 6?) ben ik de dag erna 100% verzekerd van een aantal nieuwe ‘little friends’. Toch is cacao een fantastisch ingredient wanneer het op de huid wordt aangebracht. Het wordt dan ook niet voor niets in steeds meer beautyproducten verwerkt.


De cacaoboom, Theobroma cacao, groeit in Centraal- en Zuid Amerika en produceert cocoa pods, oftewel een soort American Football-achtig gevormd zaad. In dit zaad zitten zo’n 30 tot 40 cacaobonen. De cacaobonen worden onder bananenbladeren gelegd om te fermenteren (= natuurlijk rottingsproces) wat gemiddeld zo’n paar dagen tot een week kan duren. Tijdens dit proces worden de cacaobonen donkerbruin van kleur en veranderd de bittere smaak naar een smaak die al meer in de buurt van chocolade ligt. Na het fermenteren worden de bonen een week te droge gelegd in de zon. Tijdens het drogen blijft de smaak zich ontwikkelen.

De cacaobonen worden vervolgens naar een fabriek vervoerd waar ze worden geroosterd, gekraakt en vermalen tot een lekkere smeuïge chocoladepasta. Wanneer deze pasta door een pers wordt gehaald wordt het gescheiden van het vette gedeelte, de cacaoboter. Wat er overblijft is een droge massa die wordt vermalen naar cacaopoeder. Het gescheiden cacaoboter wordt gebruikt voor zowel chocola als voor cosmetische doeleinden.

Waarom is cacao zo goed voor ons lichaam? Het is ten eerste heel rijk aan antioxidanten. Het bevat zelfs meer antioxidanten dan rode wijn of groene thee! *

“Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen en elastine produktie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’. Vaak worden antioxidanten alleen gezien als anti-age, maar ik denk dat een acné huid er ook veel baat bij kan hebben. Acné zijn natuurlijk ontstekingen en antioxidanten zogen ervoor dat deze ontstekingen sneller zullen helen. Daarbij kunnen sterke antioxidanten als Vitamine E helpen bij een snellere genezing van littekens (openkrabben van puistjes).”

Daarnaast bevat cacoaboter een huidverzachtende en hydraterende eigenschap en dit wordt dan ook vaak gebruikt in bodylotions, bodybutters, scrubs en lippenbalsems. Wil je zelf aan de slag met cacaoboter? Cacaoboter pastilles zijn te bestellen via de webshop van mijn moeder (klik). Je kunt er bijvoorbeeld deze DIY Bath Fizzies mee maken. Of deze DIY Scrubby Body Butter.


Geen cacoaboter, maar wél cacoapoeder in huis? Dan kun je eenvoudig een maskertje maken met yoghurt en cacao.


Meng 1 eetlepel yoghurt met 1 of 2 eetlepels cacoapoeder, meng tot de klontjes eruit zijn en breng het geheel aan op je gezicht. De cacoa zorgt voor een flinke antioxidant-boost terwijl de yoghurt je huid verzacht en verkoelt. Heerlijk!



Spoel het masker na een kwartiertje af met lauwwarm water en say hello to your glowy face! Dit masker is echt een opkikkertje voor je huid. Enne, mocht je ‘per ongeluk’ wat masker in je mond krijgen, geen nood! 😉



Hebben jullie thuis beautyproducten met cacao als ingrediënt? 

Until next time,
Serena Verbon

Referenties;
* J Nutr. 2006 Jun;136(6):1565-9. Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women. Heinrich U, Neukam K, Tronnier H, Sies H, Stahl W.

 

Volg:

98 Reacties

  1. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Hmm ik maak dit maskertje maar dan zonder yoghurt! Het is echt heerlijk en mijn huid knapt er erg van op. Honing en cacao is trouwens ook een goede combinatie ! Smaakt heel lekker hihi.

  2. Kate
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Hmm, ik ben dol op chocolade, alleen ik vind het echt heel erg stinken als het verwerkt is in producten voor je huid. Ik word er echt een beetje misselijk van (bv. de body butter van TBS, ik krijg daar echt braakneigingen van). Qua huidverzorging blijf ik toch maar bij de frissere geuren. :p

    • Serena
      Auteur
      12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

      Ik ben zelf ook niet zo van de ‘foody’ geuren nee, maar smaken verschillen! Ken ook veel meiden die het juist helemaal te gek vinden.

    • Annika
      12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

      ik vind die van TBS ook helemaal niet lekker ruiken, hoewel ik normaal helemaal verslaafd ben aan chocola. ik kan ook echt uren boven het potje cacao blijven snuffelen, heerlijk!

  3. Sandra
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Wat toevallig! ik heb net een week terug ook met mijn zusje precies zo’n chocolademaskertje gedaan (; echt supersimpel is dat (:

  4. JoycevdB
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik ga dit masker zeker een keer maken!
    Bedankt ook voor de fijne uitleg over de cacao-boon.

  5. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Handig artikel! Dat DIY masker ga ik ‘s eventjes uitproberen!

  6. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik heb thuis nog een aantal chocolademaskertjes liggen, mijn huid wordt daar altijd lekker zacht van 🙂 En het ruikt zo lekker!

  7. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    hee,
    superleuk!
    ga ik echt proberen!

    xxx Teske

  8. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Handig artikel, dit maskertje ga ik proberen!

  9. Cynthia
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    leeuk! ga ik zeker een keer proberen, we hebben geloof ik toch nog ergens cacaopoeder liggen in huis :p

  10. linda
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    ik doe ’em altyd met wat honing , babybillehuidje kryg k er dan van hihi x

  11. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    wat een fijn artikel weer!

  12. Charlotte
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik gebruik dit maskertje vaak ! Ik soms doe ik er nog wat honing bij. En het masker smaakt nog eens lekker ook !

  13. Annemiek
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Heb vandaag een depri-bankhang-dagje dus heb het masker gelijk gemaakt en heb het nu op! Het voelt heerlijk verfrissend door de yoghurt en ruikt super lekker 🙂
    Ff een tip: doe eerst de cacao in de kom en daarna pas de yoghurt. Anders blijft de cacao aan je lepel plakken en pure cacaopoeder van je lepel aflikken is geen goed idee. Kreeg er echt een enorme hoestbui van haha

    Serena, had je trouwens nog iets kunnen regelen ivm mijn aanmelding voor t event zaterdag (die ene die je per ongeluk over t hoofd had gezien)? Wil namelijk nog steeds heel graag heen, en kan op het moment ook wel ff een leuk dagje weg gebruiken….
    (sorry dat ik het vraag in je comments, maar denk dat je mailbox wel zal overstromen en een mailtje dus niet veel zin heeft, en heb geen twitter)

    • Serena
      Auteur
      12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

      Volgens mij had ik je gemaild en dat je kon komen, maar ik vroeg me af welk dagdeel je het beste uitkwam. Kan je mij anders toch nog even mailen?

      • Annemiek
        12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

        Vreemd dat ik je mail niet heb ontvangen. Wellicht dat hij niet door mijn filter is gekomen (gebeurt wel vaker geloof ik). Ik ga je nu gelijk mailen 🙂

      • Annemiek
        12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

        You’ve got mail 😉

        • Annemiek
          12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

          Nog ff een tip mbt het masker: ga het niet voor de eerste x gebruiken als je daarna nog ergens heen moet.
          Mijn gezicht is nu, 2uur later, nog steeds knalrood! Ik zie eruit alsof ik te lang in de zon heb gezeten zonder bescherming haha. Wel voelt mijn huid echt super lekker zacht aan 🙂

  14. Olivia
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Leuk en informatief artikel!:) Je hebt alleen cacao een aantal keer verkeerd gespeld;)

  15. Joanne
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Yeah! Ik heb dit maskertje ooit al een opgedaan. heerlijk 🙂

  16. angela
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Heb je ook anti-stress tips voor mensen wie binnenkort examens hebben haha ;)?

  17. Renate
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik maak vaak zelf mijn eigen maskers,lippenbalsems etc. En daar gebruik ik ook vaak cacao. Xx

    • Joanne
      12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

      Zou je eens een receptje willen plaatsen? Ben erg benieuwd! 🙂

  18. Athena
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik heb jaren in een chocolade bedrijf gewerkt, ik kan werkelijk geen chocolade meer zien ,als ik het maar reuk word ik misselijk,dus ik zal nooit iets kopen met de geur van chocolade .dit maskertje kan ik dus ook niet uitproberen jammer.

  19. Christy
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    spoel je na zo’n maskertje je gezicht af of lik je t af? lol

  20. Loreanne
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Nu heb ik honger (ahum, trek) in chocolade D:

  21. Romina
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Echt een lekker masker :-).
    Hoe is het trouwens met je Oil-cleansing method???
    Ben echt benieuwd naar een update!!!

  22. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Mmm chocolade :)! Ik ga dat masker eens proberen ;)!

  23. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Super leuk artikel.
    Wel merkte ik op dat je soms cacoa schreef ipv cacao haha. Maar dat zou ik zelf ook doen na zo’n lang artikel 😉

    • Serena
      Auteur
      12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

      cacao is Nederlands en cocoa is Engels, vandaar de verschillen.

  24. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Handig artikel, ik ga het zelf ook eens proberen. Ik ben sowieso al chocola fan!

  25. Lisa
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Kokosolie of kokosvet is ook erg goed voor je huid, vooral als de huid droog is.. Vanmiddag zal ik maar eens een kokos/cacao maskertje proberen. Ben benieuwd!

  26. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Mijn reactie is niet online gekomen, heel vreemd!

    Heel handig en overzichtelijk artikel. Ik ga het sowieso een keer proberen.

    • 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

      Toch wel. Huh, wat raar! Zal wel aan mijn computer liggen. Sorry!!!

  27. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Heel duidelijk en overzichtelijk weer Serena, handig! Ik ga het sowieso een keer maken.

  28. Amber
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Je kan zelfs Nesquik poeder gebruiken als bronzer! Dat zag ik ooit in een filmpje van Michelle Phan, ik denk dat gewone cacao ook zou kunnen maar dat lijkt me toch te donker haha 🙂

    • Marielle
      12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

      Nee niet die cacaopoeder omdat daar oa ook suiker is aan toegevoegd en dan zal het erg gaan plakken op je huid. Ze bedoelen met cacao, zuiver cacao poeder zonder toevoegingen!

  29. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    weer zo’n handig en informatief artikel! Ik heb gelukkig geen last van het eten van chocola (behalve als het echt teveel wordt, dan gaat de weegschaal wat omhoog..), lucky me! Ik ga zeker dat maskertje proberen!

  30. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Heel goed en informatief geschreven dat lekker begrijpelijk is! Leuk ook om allemaal te weten! Dit is nu een van de redenen waarom ik je posts super vindt. Je schrijfstijl dus : )

  31. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    I Love chocolade en vooral het maskertje van dokter van de Hoog. Yammie. Ruikt altijd zo lekker..;)

  32. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Oh die ga ik zeker es doen ! Je ziet er echt glowy uit !

  33. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Onwijs handig artikel! Ben dol op beautyproducten met cacao

  34. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    leuk artikel, lijkt mij een erg fijn masker =)

  35. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    I love chocolate!

    xx Astrid

  36. studentje
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Hoi Serena en anderen, Als je van chocola houdt om te eten, maar het graag wat gezonder wil maken (lees zonder al die bewerkte suikers), dan kun je voor lekkere recepten eens een kijkje nemen op http://becomingvegan-monique.blogspot.com/
    Ik kijk er zelf graag op en vind het echt een aanrader

  37. Cynthia
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Leuk geschreven!

  38. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Oh dit lijkt mij zo’n fijn masker. Ik ga denk ik maar eens een keer cacao poeder kopen;D

  39. Yasmin
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    😀

  40. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik krijg zin in chocolade door het lezen van dit artikel. Het lijkt me wel een fijn masker!!

  41. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Oh ja, dat maskertje heb ik ook al een paar keer gemaakt, zalig! Mijn vriend vindt het er maar vies uitzien haha. Geweldig weer zo’n informatief artikel, wist niet dat er echt zoooveel antioxidanten inzitten :).

  42. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik heb een chocolademasker met aardbei, en ik vind hem echt zalig 🙂

    • Victoria
      16 april 2012 / maandag, 16 april 2012

      Die is inderdaad zo lekker, van Freeman toch?

    • Danielle
      24 april 2012 / dinsdag, 24 april 2012

      ik heb ook het chocolade en aardbeien masker! vind m super!

  43. isa
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    lol

  44. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Volgens mij niet. Wel cacao boter in m’n lippenbalsem en body butter.

    Ik laat cacao wel regelmatig van binnenuit zijn werk doen ;).

  45. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Kan het ook niet zo zijn dat je puistjes krijgt van iets anders wat in chocola zit dan de cacao? Want cacao en chocola zijn twee verschillende dingen. Bij chocola zitten er nog een hoop andere bestanddelen in het product (zoals bijvoorbeeld suiker) die misschien in combinatie met de cacao ook een reactie veroorzaken. Just a quick guess hoor ben geen expert! Ik heb er zelf iig geen last van, maar ben groot fan van chocola, cacao en cacaoboter en heb eigenlijk nooit ergens last van.

    • Serena
      Auteur
      12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

      Ik heb het er uitgebreid over in het artikel ‘krijg je puistjes van chocola?’ – misschien even leuk voor jou om na te lezen!

      • 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

        Hey bedankt! Ja dat klinkt logischer idd.

  46. Elise
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Heb thuis de body butter “chocomania” van de body shop die vorige maand ook bij de glossy box zat. Weet niet of daar ook cacao in zit, maar ik gok van wel. Je huid word er in ieder geval heerlijk zacht van!

  47. Ilse
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Wat een heerlijk stukje om te lezen tijdens mijn lunch…. ik kijg wel spontaan zin in van die yoghurt toetjes met stukjes chocolade 😉

  48. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik hou echt ontzettend van chocolade! Ik heb thuis een chocolademasker van Lush! Leuk dat je laat zien hoe je er een eigen masker van kunt maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *