Beautyfact: wrijven van parfum breekt moleculen?

Van de week ontving ik een cool mailtje van een bezoeker in mijn inbox. Of ik als ex-analist zijnde niet een soort Myth Busters artikel kon schrijven maar dan met beautygerelateerde fabeltjes en feiten. Zoiets als het artikel over poriën of chocola, maar nu moest het gaan over parfum. Ze had namelijk iets gelezen over het kapotwrijven van moleculen als je parfum op je polsen aanbrengt en ze vervolgens tegen elkaar aanwrijft, maar ze had hier zo haar vraagtekens bij. Ze vond mij de aangewezen persoon om het tot op de bodem uit te zoeken.

Mijn andere 'nerdy' artikelen:
hoe werkt mood polish?
hoe werkt crackle polish?
krijg je puistjes van chocola?
stomen, zinvol of niet?
– poriën kunnen zich niet openen of sluiten!


Iets wat ik inderdaad altijd heb gehoord en gelezen over parfum is dat je, nadat je het hebt aangebracht op je pols, je polsen nooit en te nimmer tegen elkaar aan moet wrijven. Waarom? Omdat het de geurmoleculen kapot zou maken en zo het natuurlijke proces van de geurontwikkeling zou verstoren wat uiteindelijk leidt tot een hele andere of zelfs stinkende geur. Bah, dat willen we natuurlijk niet! Daarom waarschuwen we onze vriendinnen angstvallig bij het zien van 'wrijvende polsen'. 'Niet doen!' gillen we. 'Dat MAG niet! Dat maakt de geur kapot en nu gaat-ie anders ruiken en nu heb je alles verpest!'. Of iets in die trant.

Maar waar komt dit verhaal dan eigenlijk vandaan? Voor zover ik weet zijn moleculen niet zo makkelijk kapot te krijgen. Op het lab heb ik wel pogingen gedaan hoor. Ik was dan minimaal een dag bezig en druk in de weer met allerlei enzymen die ik minimaal een half uur met de moleculen moest laten incuberen (en dat een paar keer achter elkaar, afgewisseld met wasstappen) om het uiteindelijk kapot te krijgen, zodat ik het kon oogsten en zuiveren. I'm just sayin' it wasn't easy! Maar in de magazines en op internet kom ik alleen maar tegen dat 3 seconden wrijven alles overhoop kan halen. Dat rijmt gewoon niet. En dus ging ik op onderzoek uit.

In mijn leerboeken kon ik niets specifieks over geurmoleculen vinden dus besloot ik een aantal professionals te benaderen. Parfumtrainers van o.a. Givenchy, Fendi en Kenzo gaven me ongeveer hetzelfde antwoord als wat je overal al leest: 'Ja, de moleculen wrijf je kapot zodat de geur niet ontwikkelt zoals het oorspronkelijk bedoeld is.' Parfumtrainers van Dior gaven een soortgelijk antwoord, maar waren iets sceptischer. 'Het is niet per se slecht, de moleculen gaan niet echt kapot, dat zou trouwens ook niet mogen met kwaliteitsparfum. De geur wordt niet helemaal anders, maar wrijven belemmert het natuurlijke proces wel enigszins. We raden het daarom wel af.'

De parfumtrainers gaven me dan wel antwoord, maar geen van allen kon me exact uitleggen hoe het dan kwam dat moleculen zomaar kapotgewreven konden worden. Ik was niet tevreden met deze antwoorden en zette mijn zoektocht zodoende voort. Dankzij een goede tip van een Beautylab bezoeker kwam ik bij Fred Tabak uit, parfumeur bij IFF, een Nederlands bedrijf dat parfums ontwikkelt. Fred ontwikkelt parfums en weet er inhoudelijk dus veel van af. Toen ik hem vroeg naar deze kwestie kon hij nog net zijn lach inhouden. 'Een fabeltje is het. Natuurlijk gaan moleculen niet kapot tijdens wrijven, daar is wat meer geweld voor nodig.'

Maar goed, een fabeltje is er ook niet voor niets, waar komt het dan va

ndaan? Fred had er geen verklaring voor, maar dacht even hardop.

'Polsen zijn sowieso makkelijk om parfum op aan te brengen als je in een parfumerie bent. De plek is handig omdat je er zelf aan kunt ruiken en daarbij is die plek een van de warmere plekken van het lichaam. Door wrijven vergroot je het oppervlak van de plek waar je het parfum hebt aangebracht waardoor er meer verdamping plaatsvindt. Op deze manier vervliegt de alcohol sneller, wat prettig is als je wilt weten hoe een geur echt ruikt. Het snellere verdampen zou eventueel iets invloed kunnen hebben op de geur, maar het lijkt me sterk dat wrijven de hele geurontwikkeling verstoort. Dan zouden wij parfumeurs toch iets niet goed doen, denk je niet!

Wrijven zorgt ervoor dat de huid iets wordt verwarmd, wat eventueel voor een iets snellere geurontwikkeling zorgt, maar niet voor een hele andere. Trouwens, als wrijving parfummoleculen kapot zou maken, zouden we dus niet eens fatsoenlijk onze kleding aan kunnen trekken, want dat geeft toch ook wrijving.'

The man's got a point.

Het eindoordeel van de parfumeur was vrij simpel: there's no such thing as parfummoleculen kapotwrijven.

Kapotwrijven is dan misschien een fabeltje, maar ik denk dat een snellere verdamping en een iets warmere lichaamstemperatuur (als resultaat van polsen wrijven) wel degelijk wat invloed kan uitoefenen op de natuurlijke ontwikkeling van een parfum. Een parfum zal echt niet heel anders gaan ruiken of zelfs gaan stinken, maar als de topnoot sneller overgaat in het hart of als het hart sneller overgaat in de basis dan 'de bedoeling is' snap ik dat de geur ietsje kan afwijken van hoe de geur oorspronkelijk bedoeld was.

Maar goed, de meeste parfums bevatten zo'n 35 tot 60 ingrediënten en dat is behoorlijk veel. Knap persoon die daadwerkelijk een groot verschil zal merken in geurontwikkeling. Misschien denk je verschil te ruiken, maar er spelen natuurlijk ook andere factoren mee, zoals de pH van je huid, het aantal geurreceptoren in onze neus (wat onze persoonlijke reuk bepaald), hormoonhuishouding en het weer. Een parfum op een warme huid in de zon ruikt anders dan een parfum op een droge huid in de winter, om maar even iets te noemen.


Laten we het dus nooit meer over kapotwrijven van moleculen hebben. In plaats daarvan zeggen we heel wijs dat door wrijven het oppervlakte wordt vergroot wat zorgt voor snellere (alcohol)verdamping en dat de lichaamstemperatuur wordt verwarmd waardoor de natuurlijke geurontwikkeling kan worden versneld. We hoeven de polsen van onze vriendinnen dus niet meer linea recta uit elkaar te trekken terwijl we paniekerig schreeuwen dat de wereld vergaat. Weer een last van je schouders!

Voor de mensen die dit wel altijd al hebben gedaan, no need to feel ashamed. Het staat in alle magazines, het wordt zelfs verteld tijdens professionele parfumtrainingen en toen ik nog als kassameisje bij Douglas werkte was ik er ook heilig van overtuigd dat je parfum 'kapot' kon wrijven aangezien mijn collega's het daar altijd over hadden. Zo zie je maar weer! Ik probeer niemand onderuit te halen die anders beweert, ik wil alleen dat jullie correct geïnformeerd worden.

Iedereen heeft zo weer haar eigen manier van parfum aanbrengen. De een laat het drogen aan de lucht, de ander wrijft de polsen lekker tegen elkaar aan en weer iemand anders sprayt een wolkje parfum in de lucht en huppelt er doorheen. It's all good!

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om een beautygerelateerd onderwerp eens stevig onder de loep te nemen. Ik hoop ook dat jullie je niet aangevallen voelen omdat de mythe is 'gebust', maar dat jullie dit artikel zien als iets leerzaams. Heb je nog een ander interessant onderwerp waar je graag het fijne van wilt weten? Laat het achter in de comments en dan zal ik het tot op de bodem uitzoeken. 

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

226 Reacties

  1. Tessaa
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Ik lees je blog nu al een hele tijd en ik kan me nog herinneren dat je een tijd geleden schreef dat je eigenlijk heel weinig parfums had. Nu zien we de laatste tijd steeds meer reviews voorbij komen. Is je parfumstash nu ook behoorlijk toegenomen?=)

  2. jasmijn
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Super goed artikel! Ben benieuwd naar het volgende fabeltje dat je onderuit haalt.

  3. Lotte
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Serena, ik vind je blog super! Laat je ook absoluut niet uit het veld slaan door mensen die verkondigen dat je blog slecht is of wat dan ook. Jij hebt dit artikel keurig onderbouwd door onderzoek te doen, zoals het een degelijke wetenschapper beaamd. Ga alsjeblieft zo door, want ik ben echt dol op je blog omdat je gewoon kan lezen dat er echt over nagedacht is!

  4. Luna
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Wat mij stoort is dat Mascha wordt gezien als een soort goddess… En wat me nog meer stoort is dat meiden haar klakkeloos volgen en haar verdedigen zonder te beseffen of het wel logisch is dat ze Mascha verdedigen.

    Blogs van Mascha bevatten wel vaker onlogische verklaringen en adviezen. Logisch, want ze is een mens en mensen maken fouten, dat is menselijk. Een arts kan fouten maken, een advocaat kan iets verkeerds zien in een dossier, een bakker kan een slechte dag hebben etc. Waarom zou een beautyblogger dan wel perfect zijn? Bedenk ook dat een beautyblogger vanuit haar mening iets schrijft. Het wordt alleen erg ingewikkeld als een beautyblogger ‘haar mening’ gaat beschrijven als een algemene feit.

    Serena heeft het voordeel dat ze sommige zaken inderdaad als algemeen feit mag presenteren, simpelweg omdat ze de (wetenschappelijke) vakkennis in huis heeft en grondige kritische research doet, waardoor ze dus oprecht kan zeggen dat het een feit is.

    Bij Mascha heb ik vaak het gevoel dat zij haar wijsheid klakkeloos overneemt uit andere media zonder zelf de research te doen. Als één schoonheidsspecialiste iets zegt, dan is dat voor Mascha al een feit en daar zit nou net de valkuil.

    • 18 december 2011 / zondag, 18 december 2011

      Helemaal eens met jou reactie!

  5. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Kunnen je haar shubben ECHT sluiten door je haar met koud water na te spoelen na het douchen? heb je dit wel eens uitgezocht?

  6. Maaike
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Fijn artikel, het is me nu wel duidelijk dat het niet echt heel slecht is voor de geur. Toch zal ik braaf mijn polsen niet tegen elkaar aanwrijven als ik parfum op spuit, gewoon voor het geval dat. 😉 Toevallig trouwens, op Beautygloss was hier ook laatst een artikel over!

  7. Maike
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Leuk artikel! Dit vind ik echt de leukste soort artikelen van je, Serena. Ik vind dat je je hiermee echt onderscheidt van andere beautybloggers.
    Liefs.

  8. michèle
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Kijk, dit vind ik nou zo leuk aan beautylab! Niet zomaar zoals andere bloggers doen alsof ze het helemaal weten en dan de standaard uitleg geven zonder even na te gaan of het wel klopt. Neen, jij ONDERZOEKT het! Ik heb echt ontzettend veel bewondering voor je dat jij je wetenschappelijke achtergrond weet te gebruiken voor je beautyblog. Ik hecht persoonlijk altijd heel veel waarde aan de dingen die jij vertelt omdat ik weet dat jij een kritisch, gezond nadenkend persoon bent. En niet een blogger die eens een onderzoekje leest en het dan onmiddellijk als DE WAARHEID gaat verkondigen.

    Ik kan echt met mijn vol hart zeggen dat ik je ontzettend bewonder en dat jij toch wel mijn favoriete blogster bent.

  9. Kirsten
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Ik vind dit een super goed artikel en niks ten nadele van Masha. Dit is nou eenmaal meer jouw vakgebied.
    Ohh ik kan niet wachten tot ik de eerste Ici of andere cosmeticawinkel medewerkster volgende keer weer hoor schreeuwen in een winkel dat je niet moet wrijven 😀
    Wel heel slecht overigens dat de mensen van de grote merken hier een verkeerd antwoord op geven.
    Wat mij betreft mag je dit soort artikelen vaker doen, ‘Serena busts the myths!’.

  10. DalaLuz
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Serena Myth Buster! Leuk artikel, en inderdaad heel logisch. Keep them coming, ik hou wel van wat nuchter onderzoek en feiten.

  11. Serena
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Met schijnheilig doen en anderen onderuit halen, daar word je niet groot mee. Ik hoef tenminste niet te liegen over bezoekersaantallen.

    Wow, ik weet zeker dat dit over jou gaat Serena. Belachelijk en kinderachtig! Sta erboven(doe je vast ook)

  12. Floor
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Super interessant artikel dit en heel helder voor leken 🙂

  13. Oefje
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Top artikel!! Dit is wat lezers van een blog willen zien. Geen knip en plakwerk, maar een goed onderbouwd stuk. Fijn om te zien dat jij je werk en lezers serieus neemt. Keep up the good work Serena!!

  14. Pauline
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Dit is waarom ik BeautyLab bezoek en waarin jij je onderscheid van andere blogs 🙂

    Ik vond het ook al vreemd dat moleculen zo simpel kapot te krijgen zouden zijn, maar deze verklaring vind ik logisch klinken inderdaad. Fijn!

  15. xMarteee
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Ik had er nog nooit van gehoord eerlijk gezegd totdat Mascha erover schreef, maar ik dacht meteen al: lijkt me niet heel waarschijnlijk dat je moleculen kapot kunt maken door je polsen tegen elkaar te maken xD (Niet rot bedoeld voor Mascha of iemand anders!)
    Dus ik ben blij dat je hier een artikel over hebt geschreven 😀

  16. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Geweldig artikel! Super dat je hier onderzoek naar hebt gedaan. 😀

  17. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    goed artikel!

  18. Sabrina
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Goed artikel Serena! Ik hou wel van dat nerdy-achtige. En over die moleculen: die krijg je volgens mij alleen kapot als je beschikt over een deeltjesversneller.

  19. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Interessant artikel, thanks! 🙂

  20. Hande
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    fijn! echt heel leuk zulke leerzame artikeltjes, like them 🙂

  21. berna
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    ik kijk voortaan alleen maar op beautygloss hoor.. de artikeltjes lijken steeds weer sprekend op elkaar.

  22. Ayla
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Wat een goed artikel dit Serena! Toen ik het artikel van Mascha had gelezen heb ik het er nog even met mijn vader over gehad, omdat ik toch niet echt geloofde wat daar in stond. Mijn vader werkte ook in de parfumerie en was een collega van Fred Tabak, heel toevallig haha. En mijn vader zei precies hetzelfde als wat in dit artikel staat. Heel goed dat je verder onderzoek hebt gedaan naar dit fabeltje en ik geloof ook echt niet dat je dit hebt gedaan om Mascha onderuit te halen of iets dergelijks. Ik vind jullie beide top maar als je deze artikels vergelijkt gaan de credits toch naar jou toe! But you both rock, so keep up the good work girl en trek je niks aan van de negatieve reacties..

  23. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Ik had hier nog nooit over gehoord, maar goed om te weten 🙂

  24. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    and that’s why beautylab is more awesome.

  25. xJulie
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Top dit! echt een goed artikel met goede informatie. Hier heb ik echt wat aan! Dit is nou zo anders vergeleken met andere blogs, and I like it!

    xo.

  26. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Wat een interessant en goed artikel! Wist het allemaal helemaal niet, erg interessant om te lezen dus

  27. Sarina
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    MYTH BUSTED!

  28. Eva
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Heerlijk hier hebben we allemaal wat aan, geen leugens of bullshit, nee gewoon een goed onderbouwd artikel. Serena zoekt het zelf uit en volgt niet de massa!

    Ben blij dat ik je blog heb gevonden 🙂

  29. Pien
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Wat heeft dat met de zorg te maken?

  30. Suus
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Finally some answers!! ik was ook altijd al sceptisch over dit fenomeen, ha de volgende keer dat iemand zegt tegen mij dat ik niet m´n polsen op elkaar mag wrijven zal ik even doorverwijzen naar dit artiekel (ik kan het allemaal niet zo mooi na vertellen 😉 )

  31. Wendy
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Wat leuk Serena dat je het uitgezocht hebt!!! Heel helder verhaal….
    Ik was de bezoekster die Serena gemaild heeft, en wil daarom ook nog even reageren op de comments die gaan over de concurrentie tussen Mascha en Serena.
    Mijn mail naar Serena was absoluut niet bedoeld om Mascha naar beneden te halen.
    Ik had gecomment op het artikel van Mascha. Mijn comment daar was zeker niet aanvallend, enkel een algemene overpeinzing over het feit dat ik het soms zo grappig vind dat we zo geloven in tegenstrijdige beautyverhalen. (hij is terug te lezen). Maar tijdens het typen bedacht ik me dat Serena hier waarschijnlijk wel antwoord op zou weten. Vandaar dat ik de comment gekopieerd aan Serena gemaild heb.
    Zonder onrust te willen zaaien.
    Het is jammer dat beautybloggers als concurrenten gezien worden. Naar mijn idee zijn het collega’s. En op iedere plek waar je werkt (of het nou op een kantoor is, in een winkel, in de zorg of op internet) werk je samen met collega’s. Mijn ervaring is dat ook al doe je allemaal hetzelfde, binnen die baan ieder zijn/haar kwaliteiten heeft. Ik werk in de zorg (psychiatrie). Mijn collega’s en ik zijn allemaal erg goed in onze baan, maar hebben wel allemaal onze eigen kwaliteiten. Deze koesteren we! Sterker nog; we zetten ze zelfs in.
    En zo is het ook met de beautybloggers onderling. Voor mij heeft ieder blogger haar kwaliteiten. Laten we daar vooral gebruik van maken. Ipv aanvallend te zijn.

    En tot slot: ik kijk uit naar het volgende Mythbuster artikel :-). Op welke blog dan ook!

    • Sylvia
      17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

      Thumbs up.

    • 18 december 2011 / zondag, 18 december 2011

      Ik had je reactie op bg ook gelezen, jammer dat daar dan geen reactie op komt als je suggereert dat het misschien een fabeltje kan zijn. Overigens wel leuk dat je comment uberhaupt nog terug is te lezen 😉

  32. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Heldin! ik denk elke keer als ik mijn polsen even snel tegen elkaar druk “oeps, dit mag zeker niet he? nou ja, lekker boeiend” maar dat hoeft dus niet meer!
    Toen ik begon met lezen dacht ik ook al “ja, wat gek eigenlijk dat ik me nooit eerder heb afgevraagd of je die moleculen zo snel kan kapot maken, terwijl ik al 6 jaar scheikunde heb..”
    Heel erg bedankt voor het schrijven van dit artikel, het is niet alleen heel interessant maar ook heel goed geschreven!

    Liefs Marije

  33. Ginny
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Hoi Serena, Ik ben werkelijk voor de aller eerste keer op je blog beland! En wat een verbetering t.o.v. andere bloggers. Hier heb je nou echt wat aan, vind ik.

    Ik weet natuurlijk nog niet wat je persoonlijke achtergrond is (studie of iets dergelijks) maar ik vind het knap hoe je alles onderbouwt.

    Jammer ook dat anderen vinden dat ze hiermee Mascha onderuit wil halen. Maar met alle respect, heeft Mascha zo’n diepe research voor haar artikel gedaan dan? Ik spreek niet voor haar, maar volgens mij had ik precies hetzelfde artikel als Mascha kunnen schrijven m.b.v. Wikipedia en parfumweetjes.nl haha….

    Nou goed, in ieder geval, petje af voor deze leuke/interessante blog!

  34. Floor
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Ik vind het prettig dat je altijd zo uitgebreid onderzoek naar dingen! Echt interessant dit soort artikeltjes ^^
    xxxx

  35. Ilse
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Leuk artikel. Ik had er nooit zo over nagedacht want ik hou niet van parfum op mijn polsen (draag altijd horloges en veel armbandjes dus als ik parfums test, test ik ze op een papiertje) en ik spray ze liever op mijn nek en haar.

    What a notion ook dat geurmoleculen kapot wrijven.. Hoe zou je dan überhaupt solid perfume kunnen gebruiken? ..

    Anyway, ga zo door. Fijn om echt iets te leren 🙂

  36. Rianne
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Heel erg interessant, leuk om eens te lezen hoe het nu echt in elkaar zit!

  37. Maaike
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Ik had het artikel op BG ook al gelezen en vond het al zo raar wat er daar stond.. Leuk artikel van je!

  38. linda
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Me moeder zegt altijd dan wrijf je de parfum dood, dat lijkt me een betere leus omdat je de parfum dus minder lang ruikt

  39. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Bedankt voor het leuke artikel!

  40. Lillith
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Top artikel!

  41. Annenen
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Echt een topartikel, hiervoor kom ik naar je site! Geen blablablaverhaal maar goede onderbouwing en ik vind het fantastisch om te zien dat je ook echt moeite doet om ergens achter te komen.

    Je bent een topper Serena (:

  42. Fenna
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Ik had ook al zo mijn twijfels over het kapotwrijven van moleculen, gelukkig is dit nu een stuk verhelderd! 😉 Bedankt dat je dit zo duidelijk hebt uitgelegd!!

  43. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Eindelijk eens een goed en duidelijk antwoord! Dank je wel Serena

  44. Jessie
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Leuk artikel! Ik was ook bij de parfumworkshop en daar hebben zij inderdaad ook iets verteld over het opwarmen. Vanuit daar gingen zij over op waarom de parfums altijd op de polsen, nek, achter de oren werden opgespoten. Omdat deze plekken dicht bij je bloed (aderen) zitten en dat ook de warmste plekken van je lichaam zijn (waar je parfum op kunt spuiten). Dacht ik tenminste hoor!

  45. Maaike
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Of dit artikel nou is geplaatst vanwege een Beautygloss artikel of niet, het feit is dat Mascha verkeerde informatie op haar website plaatst en dat niet verbetert. Op haar artikel plaatste ik als derde persoon (!) een reactie dat haar informatie niet klopte, maar in plaats van haar bronnen te checken heeft ze niks veranderd. Ik vind dit jammer, want het doet af aan de geloofwaardigheid van haar artikelen. Ik vind het daarom ook goed dat er concurrentie is wat betreft de beautyblogs, want dat laat zien dat bloggers ook maar gewoon mensen zijn die fouten maken – en waarom zou het fout zijn om anderen te verbeteren? Het gaat nu om een tamelijk onschuldig iets (parfum), maar stel dat iemand klakkeloos een tip overneemt die eigenlijk helemaal niet goed is onderbouwd? Ik geloof overigens niet dat dit topic helemaal toevallig is (opvallend genoeg plaatsen alle beautyblogs vaak soortgelijke berichten), maar wat dan nog? Ik lees liever iets goeds dan iets wat niet waar is. Daarom vind ik dit artikel helemaal top en hoop ik vaker van dit soort dingen terug te zien op je site.

    • Rosa
      17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

      Het is toch al gecorrigeerd? Ik ben fan van beide dames, maar als ik kijk naar hoe heftig de bezoekers reageren dan vraag ik me af of ik wel fan genoeg ben haha :p, jeetje.

      • 18 december 2011 / zondag, 18 december 2011

        Nou gecorrigeerd, gecorrigeerd. Er is onder dat artikel geplaatst dat ‘het niet helemaal klopt’. Niet helemaal klopt? Het klopt gewoon niet! Wees dan gewoon ook zo professioneel om je fouten toe te geven. Maar nee, we gaan gewoon lekker zielige tweets de wereld in sturen.

  46. Ingrid
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Leuk artikel! Mn zusje en ik zijn blij met dit artikel! Thanks!

  47. evelien
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Wat een fijn artikel. Ik vroeg me altijd al af hoe het zat, en ook of de geur ontwikkeling sneller zou gaan op het moment dat je gaat wrijven!
    Thank you for the facts.

  48. SHM
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Misschien een idee voor je.
    zou je kunnen onderzoeken of uitzoeken waarom we ( de meeste) een parfum die we veel gebruiken na een tijd hoofdpijn van krijgen of zelfs misselijk van worden.
    Of ben ik hier de enige in??

  49. SHM
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    we weten allemaal dat je veel tijd hierin hebt gestoken en daar heb ik dan ook erg veel respect voor!
    Dus ga vooral zo door!!

  50. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Super leuk artikel weer 🙂

    Net als vele andere ben ik het er mee eens dat dit soort artikelen je site uniek maakt!