Beauty Food – Aardbeien

Aardbeien zijn heerlijke zomervruchten, maar wisten jullie ook dat ze bomvol werkstoffen zitten die goed zijn voor onze huid, met name de normale tot vette acné-gevoelige huid?

Aardbeien zijn rijk in vitamine C (anti-oxidantische werking), zink, en bèta-hydroxy-acids (BHA) ofwel salicylzuur.

Dat anti-oxidanten goed zijn voor onze huid heb ik eerder behandeld in dit artikel. Maar wat doen de andere werkstoffen?

Zink
Deze stof staat bekend om zijn wondhelende werking. Het lichaam heeft zink nodig voor de aanmaak van collageen, en collageen is weer nodig om wonden te helen, zoals uitgeknepen puistjes. Ook is zink een astringente stof. Een astringente stof vernauwt de porien, wat zorgt voor een fijnere huidstructuur. Zink zit vaak in acné skincare (Vichy Normaderm bijvoorbeeld) voor zijn olie regulerende en ontstekings remmende werking.


De Vichy Normaderm lijn is gebaseerd op Zink en Salicylzuur.

Bèta-hydroxy-acids (BHA)
Er bestaat slechts één soort BHA, dat is salicylzuur. Salicylzuur heeft dezelfde werking als alpha-hydroxy-acids (AHA), het enige verschil is dat salicylzuur olie-oplosbaar is en AHA water-oplosbaar. Dit houdt in dat salicylzuur tot diep in de poriën kan doordringen waar het opgehoopte dode huidcellen verwijderd – en dus toekomstige puistjes helpt voorkomen. AHA kan niet tot in de poriën doordringen en exfoliert dus oppervlakkiger. Ook zorgt salicylzuur voor een snellere huidvernieuwing, zodat (acné) littekens en rode vlekjes sneller zullen vervagen. Door al deze redenen is salicylzuur een goed ingredient in anti-acné produkten.

De anti-acné middelen die je soms krijgt voorgeschreven door de huisarts zijn vaak vrij agressief. Omdat aarbeien van nature salicylzuur bevatten zijn ze een goed en vooral mild alternatief om acné te bestrijden.

Homemade Recipes
Quickie
De snelste manier is simpelweg een aardbei doormidden snijden en de helften over je gezicht te smeren. Het is een beetje plakkerig, maar na 5 minuten was je je gezicht met warm water en klaar is kees! Je gezicht straalt en voelt zacht en soepel!

Honey & Strawberry Face Mask
Als je meer tijd hebt is het volgende masker heerlijk om te maken:
– 4 rijpe aardbeien
– 1 theelepel honing
– 1 theelepel creme fraiche
Prak de aardbeien (niet te veel anders wordt het masker te vloeibaar). Voeg de honing en creme fraiche toe en meng alles tot een smeuïg geheel. Breng aan op een schone huid en laat het ongeveer 15 minuten inwerken. Afspoelen met warm water.

But does it really really work?
Op internet heb ik veel ervaringen gelezen over aardbeien als huidverzorging. Men claimt goede resultaten te verkrijgen na ongeveer 1 à 2 maanden, mits ze het masker 2 maal per week gebruiken. Zelf heb ik het nog niet uitgetest, maar dat ga ik zeker doen als het weer aardbeien seizoen is!

Mocht je geen zin hebben in al dat geprak, of liggen de aardbeien nog niet in de schappen, dan is ons nieuwste Facial Mask misschien wat voor jou! Onze Strawberry Sunday Facial Mask komt in poedervorm, zodat je het masker zelf keer op keer vers kunt maken met een vloeistof naar keuze. Kijk snel op onze site onder ‘Facial Masks’.

Until next time,
~Serena Verbon

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *