Barbados Travel Report

Het water is er veel te blauw, de stranden zijn er veel te wit en de zon maakt er overuren. Barbados, een prachtig klein tropisch paradijsje omringd door de Atlantische oceaan. Afgelopen week vertoefde ik op dit Caribische eiland en ik verkeer nog steeds een beetje in een roes. Terwijl ik zachtjes ‘My Rum’ van Gorg neurie – ik krijg het vrolijke deuntje gewoonweg niet uit mijn hoofd – en innig  wenste dat ik een cup of rum punch naast me had staan, schrijf ik dit report.

barbados travel report-01Je merkt het meteen wanneer je voet zet op een eiland. Zelfs bij de mensen op Terschelling merk je dat ze anders zijn dan de Nederlanders op het vasteland. Veel gemoedelijker, minder gehaast, een hele andere mentaliteit. Op Barbados is dit niet anders. Elke inwoner lijkt een chronische brede glimlach op zijn gezicht geplakt te hebben en de complimentjes vliegen je om de oren. Niet op een Amerikaanse-verkooptruc-achtige manier, maar gewoon, omdat ze het menen.

barbados travel report-02De inwoners van Barbados geven elkaar de gehele dag door complimenten. ‘You look so handsome in that pink shirt’ hoor ik de kassajuffrouw tegen haar collega zeggen. Zelf krijg ik veel complimentjes over mijn gekleurde kledingsetjes – de inwoners van Barbados zijn dol op kleur – en knopen mensen geregeld gesprekjes met me aan omdat ze nieuwsgierig zijn waar ik vandaan kom of wat ik die dag ga doen. De bevolking is vrolijk, nieuwsgierig, spontaan en vooral erg vriendelijk en behulpzaam. Ze lijken niet per se heel erg ingespeeld te zijn op toeristen, maar ze vinden het wel leuk dat we er zijn.

barbados travel report-07Barbados is in mijn ogen één grote ansichtkaart. Het perfecte plaatje van een azuurblauwe zee, witte uitgestrekte stranden en een overvloed aan palmbomen. Waar je ook kijkt zie je prachtige stranden, tropische bloemen, geurige frangipani bomen, vrolijk gekleurde huisjes en lachende mensen. Als fotograaf kun je hier je hart ophalen. Alles is zo mooi dat je bijna denkt dat het nep is.

barbados travel report-09 barbados travel report-10 barbados travel report-12 barbados travel report-11 barbados travel report-14 barbados travel report-15Tijdens de Island Safari tour ontdek je in een korte tijd erg veel mooie plekjes op het eiland (én rijd je langs de crib van Rihanna). We reden langs stranden, door luxe en minder luxe woonwijken, rietsuikerplantages, stukken bos en natuurgebieden. Tijdens de pauze kreeg iedereen een cup met zelfgemaakte rum punch dus je kunt je voorstellen dat het na de pauze ineens een stuk gezelliger was in de jeep!

barbados travel report-08 barbados travel report-17Bovendien zijn de gidsen hilarisch! Die van ons heette Justin en hij wist ons niet alleen veel te vertellen over het eiland, ook maakte hij de ene grap na de andere. Echt een vrolijke baas.

barbados travel report-13Barbados is een klein eiland, maar je kunt lang niet alles te voet doen. Gelukkig rijden er bestelbusjes af en aan waarin iedereen voor 2 Barbadiaanse Dollars (omgerekend $1) overal op het eiland afgezet kan worden, zo lang het maar op de route ligt. Deze busjes stoppen bij bushaltes (sommige haltes staan echt heel random in the middle of nowhere), maar je kunt ze ook tussen de haltes in aanhouden.

De busjes zijn te herkennen aan 1. luide socamuziek die uit de speakers schalt en 2. gekke toetertjes die ze gebruiken om te laten weten dat ze eraan komen en 3. iemand die half uit de auto hangt wanneer ze langsrijden, en je zo snel mogelijk de bus in probeert te loodsen als je aangeeft mee te willen rijden.

In denk dat er plek is voor zo’n 13 personen in het busje, maar op drukke momenten proppen ze er net zo veel mensen tot het echt niet meer kan, zodat je met zijn allen, zwetend van de hitte, als sardientjes in een blik wordt vervoerd. Ik heb op een druk moment in het busje gezeten met 19 personen (ik had geteld) waarbij ik half tussen de benen van een medepassagier werd opgestapeld. Gelukkig draait er keiharde socamuziek, dat houdt de stemming er altijd goed in! En sowieso is het leuk om jezelf te vervoeren zoals de locals dat doen. Bovendien is het stukken en stukken goedkoper dan een taxi.

barbados travel report-29Bovenstaande maaltijd bestelde ik voor slechts een paar euro’s in het self-service openlucht restaurant Just Grillin’. Hier kun je geweldig eten en gezellig zitten voor een klein budget. Het is een populaire spot, want op de spitsuren staan mensen in de rij om hun eten te bestellen.

Het eten op Barbados vond ik uitstekend te versmaden. In principe kun je er alles eten wat je maar wilt, maar vooral visliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. De Caribische keuken bestaat uit vooral veel vers, gegrild voedsel. Verse garnalen van de grill, red snapper, tonijn, barracuda, gecombineerd met verse gegrilde groenten, cole slaw of bread fruit. Ook kun je hier terecht voor superverse sushi en zie je veel Surinaamse en Indiase invloeden, want er zijn veel roti- en curry shops te vinden op het eiland.

barbados travel report-16Bread fruit is een groente (geen fruit dus, hoewel de naam dat wel doet vermoeden) die op Barbados gewoon aan de bomen langs de straat groeit. Men kookt de inhoud tot een zachte en smeuïge puree. Maar, waar Barbados vooral bekend om staat is vliegende vis. Niets voor niets heet Barbados ook wel ‘The Land of the Flying Fish’. Natuurlijk wilde ik dit nationale gerecht maar al te graag proeven, dus zochten we een mooi plekje uit aan het strand.

barbados travel report-03 barbados travel report-04 barbados travel report-05instalab barbados_21Mijn allereerste flying fish at ik bij Surfer’s Cafe, een klein en intiem cafeetje met een fenomenaal uitzicht over de zee. Meer dan een gepimpte houten hut is het eigenlijk niet, maar wie heeft er ramen nodig als je ook een heerlijk verfrissend zeebriesje door je toko kan laten waaien? Terwijl de zon in het water zakte werden de fakkels en kaarsen aangestoken, wat zorgde voor een sprookjesachtig uitzicht over zee. Met het klotsende water tegen de rotsen en het kalmerende, ruisende geluid van de zee op de achtergrond, verorberden we ons eten en proostten we met Banks biertjes.

barbados travel report-06De vliegende vis was uitstekend. Het smaakte zo vers dat ik bijna bang was dat het van mijn bord af zou vliegen. Het is een witte vis, dus heel mild van smaak, maar het krokante, smaakvolle en luchtig gefrituurde laagje deed het hem. Heerlijk!

barbados travel report-22 barbados travel report-19 barbados travel report-20 barbados travel report-23 barbados travel report-24 barbados travel report-25 barbados travel report-26 barbados travel report-27 barbados travel report-28De inwoners van Barbados weten wel wat een feestje is! En er is elke dag ook gewoon wel een feestje te vinden, vooral tijdens het Crop Over Festival. Crop Over stamt nog uit de slaventijd en gaat meer dan 200 jaar terug. In die tijd was Barbados het grootste productieland van rietsuiker ter wereld. Aan het eind van elk suikerseizoen werd er een groot feest gehouden en zo is het Crop Over Festival ontstaan. Inmiddels is het vooral bedoeld om lekker uit je dak te gaan, maar eigenlijk schuilt er een hele traditie en geschiedenis achter.

Het Crop Over Festival loopt van half juli tot half augustus, met het hoogtepunt op 1 augustus: de Grand Kadooment. Op deze dag trekt iedereen zijn mooiste (en kleinste) glitterpakje aan en is het één en al explosie van kleur, vrolijke dansende mensen en opzwepende socamuziek. Verentooien, kettingen, glitters, glinsterende steentjes, verf en miniscule bikini’s vlogen me om de oren, wat een groot spektakel! Geweldig om te zien!

catamaran cruiseMijn persoonlijke hoogtepuntje was het zwemmen met zeeschildpadden. Via Tiami was er voor ons een Catamaran Cruise geboekt. Juist die dag was het volop bewolkt en regende het lichtjes, maar dat kon de pret niet drukken. De crew was echt hilarisch, er was een open bar (rum punch for everyone!) en er werd vrolijke socamuziek gedraaid, dus de sfeer zat er goed in.

Bij de eerste stop dook ik in het water met een snorkel op mijn hoofd. Nu moeten jullie weten dat ik duiken (ja, zelfs snorkelen) extreem eng vind. Als iemand aan me vraagt waar ik bang voor ben is mijn antwoordt steevast: duiken. Ondanks mijn angst ben ik toch het water in gegaan, want de gedachte om een schildpad van heel dichtbij te zien was gewoon te aanlokkelijk.

zeeschildpadEn ja hoor, wat een geluk, ze zwommen zo dichtbij dat ik ze gewoon kon aanraken! Dat deed ik natuurlijk niet, want de crew had ons gevraagd dat niet te doen. Er zwom er zelfs eentje recht onder me door. Ze zwommen zo vredig, zo relaxt. Vergezeld van een schol visjes ‘vlogen’ ze door de zee heen, op weg naar wie weet waar. Eén van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien in mijn leven. Magisch!

De bovenstaande foto is een screenshot uit het GoPro beeldmateriaal van Laura en Robert van Whatabouther.nl, even om te laten zien hoe dichtbij we bij de schildpadden aan het zwemmen waren. Ik kan niet wachten op hun Barbados video, dus houd deze travelblog zeker in de gaten als je net zo nieuwsgierig bent als ik!

barbados travel report-32barbados travel report-33Ook voor het eerst een levende zee-egel vastgehouden. De onderkant voelt heel hard aan en de stekels aan de bovenkant bewogen heel zachtjes heen en weer.

barbados travel report-36 instalab barbados_28barbados travel report-37 sugarplumsIn Barbados kom je veel kramen tegen aan de kant van de weg of jochies die een zakcentje bijverdienen met de verkoop van vers fruit. Fat Pork, Sugar Plums, Knippa, verse kokosnoten. Ik ben gek op het proberen van nieuwe, exotische fruitsoorten en het kost slechts een paar centen.

barbados travel report-40 barbados travel report-41 barbados travel report-43 barbados travel report-42 instalab barbados_16Al met al was mijn persreis naar Barbados een reis om nooit te vergeten! De azuurblauwe zee, de prachtige stranden, de grillige rotsen, de exotische bloemen en bomen, de kleurrijke huisjes, de magische zonsondergang, het heerlijke eten, de vriendelijke bevolking en de gemoedelijke sfeer op het eiland maken Barbados tot een paradijselijk oord waar je gewoon een keer in je leven geweest moet zijn.

Meer informatie over Barbados vind je op www.visitbarbados.nl en mijn Barbados vlog kijk je terug via deze link.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

64 Reacties

 1. 17 augustus 2014 / zondag, 17 augustus 2014

  Wat een geweldige ervaring is deze reis geweest zeg! Ik ben jarloers haha. Alleen kunnen zeeen nooit te blauw zijn en stranden nooit te wit naar mijn mening, ik vind dat zo mooi!

  Alleen 1 dingetje ‘2 Barbadiaanse Dollars (omgerekend $1) ‘ als je toch omrekent, waarom dan niet gewoon naar onze eigen valuta?

 2. 13 augustus 2014 / woensdag, 13 augustus 2014

  wauw – het ziet er echt betoverend mooi uit :)
  xo, cheyenne

 3. Kim
  13 augustus 2014 / woensdag, 13 augustus 2014

  Wat een prachtige foto’s zeg!

 4. 13 augustus 2014 / woensdag, 13 augustus 2014

  Wat een prachtige foto’s Serena! Wauw.

 5. 12 augustus 2014 / dinsdag, 12 augustus 2014

  wow wat een schitterend verslag en wat een geweldig mooie foto’s…..looks like heaven daar in Barbados! ♥

 6. cora
  12 augustus 2014 / dinsdag, 12 augustus 2014

  Jesus henry christ,wat mooi daar!

 7. 12 augustus 2014 / dinsdag, 12 augustus 2014

  Heel leuk artikel! Zeker eens de moeite waard om Barbados op m’n lijstje te zetten om ooit nog eens naar toe te gaan! XO

 8. 12 augustus 2014 / dinsdag, 12 augustus 2014

  Mooi daar! Leuke foto’s :D

 9. Ellen
  12 augustus 2014 / dinsdag, 12 augustus 2014

  Waarom noem je dit geen reisverslag? Of heb je veel Engelstalige bezoekers?

 10. Puck
  12 augustus 2014 / dinsdag, 12 augustus 2014

  Wauw, Serena! Lijkt mij een ontzettend mooi en leuk eiland. Een plek om zeker nog eens heen te gaan. Super vette foto’s ook. Ik heb zelf een half jaar in Ghana gewoond, daar ging ik het hele land door met zulke busjes (tro-tro’s). Daar werden zelfs ook nog bijv. geiten in meegenomen, hilarisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *