Bangmakerij… of niet?

Iets wat me altijd is opgevallen is zogenaamde bangmakerij wat cosmetica betreft. Zo gaan er al tijden ‘geruchten’ rond, zowel online als offline, over de gevaarlijke uitwerkingen van bepaalde cosmetische ingrediënten. Van het ene ingrediënt krijg je kanker, van het andere ingrediënt word je blind en van weer een ander ingrediënt word je kaal. Lekker dan.

Vaak zijn het natuurlijke cosmeticamerken die waarschuwen voor de gevaren van synthetische ingrediënten. Diezelfde merken claimen uiteraard dat natuurlijke ingrediënten stukken beter voor je zijn, maar is dat echt zo? Nee, niet altijd, en dan nog verschilt dit per persoon. Want men kan natuurlijk ook allergisch/gevoelig zijn voor bepaalde etherische oliën, en lavendel etherische olie schijnt zelfs giftig te zijn voor katten en gevaarlijk te zijn voor zwangere vrouwen. Aan de andere kant, als ik per ongeluk wat cosmetica zou inslikken, dan liever iets natuurlijks.

Het internet lijkt wat deze kwestie betreft verdeeld in twee helften: een helft die pro natuurlijke cosmetica is en daarom sterk tegen alle synthetische ingrediënten is en een helft die vol tegen deze mensen ingaat en claimt dat synthetische ingrediënten helemaal niet zo slecht zijn. En dan is er nog een klein deel wat alles redelijk objectief bekijkt.

Even een voorbeeld. De volgende bewering vond ik op heelnatuurlijk.nl over propylene glycol:

“Propylene glycol is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine. (Bijvoorbeeld in shampoos en make-up, maar ook in muffins en cakes). Het trekt beter in de huid dan glycerine en het is goedkoper, daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica. Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf! Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan. Het geeft mogelijk hartritme stoornissen en het kan nierschade en leverafwijkingen veroorzaken.

Bij inademing irriteert het de neus en het ademhalingskanaal en bij inslikken leidt het tot misselijkheid, overgeven en diaree. Volgens bevindingen van Japanse wetenschappers beschadigt het bovendien het DNA van de cel. Deze stoffen worden zo gevaarlijk gevonden dat mensen in de industrie die ermee werken beschermingspakken, maskers en handschoenen moeten dragen. Maar er staat geen waarschuwingsetiket op producten zoals deodorantsticks, waarin de concentratie groter is dan bij de meeste industriële toepassingen!”

Je kan dit meteen aannemen, maar het is naar mijn mening beter om even verder te zoeken. Zo vond ik op Beautypedia.com (van Paula Begoun) het volgende over propylene glycol:

“Propyleen glycol is zoals andere glycolen en glycerol een bevochtigingsmiddel. Er zijn websites en spam e-mails waarin staat dat propyleen glycol eigenlijk industriële antivries is en het hoofdbestanddeel in rem-en hydraulische vloeistoffen. Deze sites vermelden ook dat de tests laten zien dat het sterk irriterend is voor de huid. Ze wijzen erop dat de Material Safety Data Sheet (MSDS) van  propyleen glycol gebruikers waarschuwt om contact met de huid te voorkomen, omdat het systemisch (in het lichaam) kan leiden tot lever-afwijkingen en nierschade.

Hoe onheilspellend dit ook klinkt, het is zo ver van de realiteit van cosmetische formuleringen dat je je eigenlijk geen zorgen hoeft te maken. Het is belangrijk om je te beseffen dat de MSDS bladen het over de 100% concentratie van een stof hebben. Zelfs water en zout zijn in een 100% concentratie angstaanjagend. In cosmetica wordt propyleen glycol alleen gebruikt in geringe hoeveelheden om te voorkomen dat producten zullen smelten of bevriezen. Het helpt ook bij het penetreren van actieve ingrediënten in de huid.

In de kleine hoeveelheden die propyleen glycol voorkomt in cosmetica hoeven we ons niet druk te maken. Vrouwen lijden niet aan leverproblemen als gevolg van propyleen glycol in cosmetica. En tot slot, volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services, binnen de GGD Agentschap voor toxische stoffen en Ziektepreventie Registry, “studies hebben niet aangetoond dat deze chemicaliën [propyleen of andere glycolen, zoals gebruikt in cosmetica] kankerverwekkend zijn” (Source: www.atsdr.cdc.gov).”
Dit zijn slechts een tweetal tegenstrijdige meningen die ik jullie nu laat zien, maar het internet zit er vol mee. Propylene glycol is een veelgebruikt ingrediënt in de cosmetica en goedgekeurd door de FDA; het Amerikaanse agentschap dat waakt over de veiligheid van zowel voeding, medicijnen als cosmetica. Geen reden tot paniek zou je zeggen, maar zo keurt de FDA ook het beruchte ingredient SLS goed, terwijl het algemeen bekend is dat SLS bij veel mensen huidirritaties veroorzaakt. Je kan je afvragen of je dan wel blind op de FDA kan vertrouwen.

En in lage concentraties is propylene glycol onschadelijk… maar hoe laag is laag? Het exacte percentage staat nooit op de verpakking vermeldt dus het blijft een kwestie van gokken. Speel je liever op safe dan kun je kiezen voor propylene glycol alternatieven zoals butylene glycol of glycerine.

Propylene glycol is één van de ingrediënten waar nogal tegenstrijdige dingen over worden beweerd, dus ik snap heel goed dat het soms gewoon erg lastig is om te bepalen wat je moet geloven. De ene expert zegt dit, de andere beweert dat, dan zijn er nog talloze wetenschappelijke artikelen die van alles en nog wat bewijzen dan wel weerleggen… het is allemaal erg verwarrend en als je je erin gaat verdiepen dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

Ik ben benieuwd in hoe verre jullie op de ingrediënten letten. Check jij altijd de ingrediëntenlijst van cosmeticaproducten voordat je het koopt, ga je pas kijken nadat het product niet bevalt of hecht je er totaal geen waarde aan? Vermijd jij bepaalde ingrediënten? Laat jij je snel bang maken, neem je alles met een korrel zout of ga je op onderzoek uit?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

109 Reacties

 1. Maria3667
  8 maart 2016 / dinsdag, 8 maart 2016

  Nou begrijp ik waarom ik zelfs van Remerderm van Louis Widmer (aangeraden door mijn dermatoloog) last krijg, er zit propyleen glycol in… Gevolg: rode, branderige huid!

  Als je een droge, gevoelige huid hebt is het zo ontzettend moeilijk een hydraterend product te vinden dat niet irriteert ! Hoofdzakelijk doordat de leek zoals ik de ballen snapt van al die moeilijke termen in de ingredientenlijst…

 2. monique
  17 december 2015 / donderdag, 17 december 2015

  Hoi Serena,

  Nou het is idd zoals je schrijft, wel of niet doen. Bv in veel supplement tabletten zit Microkristallijnesellulose. Dit is een goede rode E nummer, die in andere landen verboden is en hier in menigeen tablet verwerkt zit. Ik probeer deze zoveel mogelijk te vermijden, zeker bij de supplementen die ik dagelijks neem. Alleen zo nu en dan neem ik het toch, omdat het eigenlijk overal wel in zit. Ik vond een goede pijnstiller die bij mij effectief is (de chemische vermijd ik bij voorkeur zoveel mogelijk).

  Het zelfde met magnesiumolie, eigenlijk wilde ik m zelf maken. Maar door wat tijdgebrek en behoorlijke pijn in schouder wat een overbelaste spier blijkt te zijn toch overstag gegaan om een flesje ervan te halen. Nu lees ik (achteraf) dat t eea in zit waar de meningen inderdaad over verdeeld zijn…ene zegt t kan wel, t andere zegt beter niet. Wat doe je dan? Terugbrengen (flesje is nog dicht) of toch wel nemen.

  Het blijft ook een beetje schipperen denk ik en vooral je gevoel volgen. Ik ga m nu wel nemen, omdat ik echt nieuwsgierig ben of het effectief is bij mij, wat erg welkom zou zijn. Om nog even op je vraag terug te komen. Ja ik lees etiketten, meer dan vroeger, maar zoek niet alles ter plekke op. En ja, probeer toch wel het eea te vermijden. Maar niet in extreme vormen.

 3. 19 november 2015 / donderdag, 19 november 2015

  Er zijn eigenlijk 3 stoffen die niet in je huidverzorging thuishoren en dat zijn: parfum, minerale olie en conserveringsmiddelen. Dit zijn hoog allergenen stoffen. Als huidspecialist scan ik dagelijks een hoop cosmetica en ik zie deze ingrediënten helaas vaak voorbij komen. Cosmetica wordt opgenomen door de huid en is dus voeding voor onze huid. Maar wat als je producten voornamelijk uit schadelijke stoffen bestaat? En hoe herken je deze stoffen eigelijk? Best lastig om een ingrediënten lijst te lezen.. Mijn missie is om iedereen er bewust van te maken wat ze smeren! Als je interesse hebt in een lijst met de benamingen van schadelijke cosmetische ingrediënten of een uitgebreide scan van je product, neem dan contact met me op!

  • Danielle
   16 oktober 2017 / maandag, 16 oktober 2017

   Ik zou graag daar meer over weten en ook zo een lijst krijgen

 4. Cori
  4 november 2012 / zondag, 4 november 2012

  Tja, zoals een tijd geleden de paniek die werd rondgestrooid door mensen die beweerden dat je van anti-perspirant deo kanker zou kunnen krijgen. Werd je bestookt met goedbedoelende mailtjes, eigenlijk spam, maar omdat het kennissen waren, kwamen ze door. En natuurlijk hadden zij een product dat veel beter was en je niets van kreeg.
  Zo weten niet veel mensen dat het glimmen van drop wordt veroorzaakt door een minerale olie die, uiteraard heel zuiver gemaakt, gewoon uit de olieraffinaderij komt.

 5. 21 oktober 2012 / zondag, 21 oktober 2012

  Ik koop enkel make-up producten uit Kruidvat en Di, of andere grootwinkels. Dus niet in een of ander mini raar winkeltje in Brussel, waar je soms wel goedkope make-up vind.
  Sinds een tijd probeer ik te letten op producten die SLS zouden bevatten. In Lush producten zit dat bijvoorbeeld niet: sinds ik hun shampoo bar en conditioners gebruik, ziet mijn haar er veel gezonder uit.

 6. 20 oktober 2012 / zaterdag, 20 oktober 2012

  Ik ben over op 100% natuurlijke producten, beauty, douche, alles. Ik gebruik sowieso niet veel en tja, in kleine hoeveelheden kan het misschien niet zoveel kwaad, maar wat ik al heb gelezen ‘wat is weinig?’, telt dat nog als je het product iedere dag gebruikt. Van SLS is bewezen dat het kankerverwekkend is op lange termijn, dus nee als je af en toe iets gebruikt zal je daar niet snel wat van merken, maar op lange termijn wel en aangezien de meeste mensen toch iedere dag standaard shampoo/dochegel/handzeep en zelfs tandpasta gebruiken…., en tegen de tijd dat je er last van krijgt denk je dat het komt door je leeftijd of ‘pech’ omdat je (net als bij longkanker o.a.) de link niet kunt leggen.
  Ik denk dat er veel gelogen wordt over onze producten en wat wel en niet kwaad kan, liever geloof ik dat het wel kwaad kan en vermijd ik het, want ook al kun je allergisch zijn voor iets natuurlijks, of kan ook DAT giftig zijn, synthetisch is nooit de bedoeling naar mijn mening, daar zijn we niet voor gemaakt, ook wat voeding e.d. betreft, ik weet zeker dat zoveel ziektes voorkomen kunnen worden of grotendeels in ieder geval, maar ik denk dat we nog een lange weg verwijderd zijn van het moment waarop iedereen zich daarvan bewust is endus echt een bewuste keuze kan maken wat ze wel/niet willen doen/gebruiken, want gezonde mensen, gezond blijven door zo puur mogelijk te leven, levert geen geld op. :)

  Ik probeer ook zoveel mogelijk zelf te maken, voor mijn haar gebruik ik azijn/etherische olie/citroen/baking soda en als make-up reiniger gebruik ik amandelolie/rozenwater mix, en als ik een vette huid heb een watje met water en een druppel tea tree olie, voor m’n verstopte neus pepermuntolie…je kunt zoveel zelf maken zonder al die middeltjes erin, en het is nog leuk ook!

 7. 16 oktober 2012 / dinsdag, 16 oktober 2012

  Goed artikel! Ik heb de laatste tijd ook weer heel erg last van haaruitval en nu was ik laatst bij de kaper en toen vertelde zij me dat dat kwam door een irritatie op de hoofdhuid, dat mijn talgkliertjes zegmaar verstopt raken en ik daardoor veel haar verlies. Dus ze rade mij een shampoo aan die heel mild voor de huidhoofd huid zou zijn, maar eenmaal thuis ben ik even naar de ingredienten gaan googlen en kwam er ook gewoon achter dat er (twee verschillende vormen van) SLS in de shampoo zitten, ook niet zo fijn dus. Maar ik ga hem maar gewoon proberen en zien wat het wordt. Al die enge verhalen maken me alleen maar in de war haha. ;)

 8. 15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

  Ik let nooit, maar dan ook nooit op de ingrediëntenlijst. Wanneer het met een foto bij een artikel staat, sla ik dat altijd over. Wanneer ik een product in de winkel koop, is het laatste waar ik naar kijk wel de ingrediëntenlijst. Puur en alleen omdat ik het helemaal met je eens ben dat het bangmakerij is. Ik weet vanuit verschillende wetenschappelijke benaderingen (bv. mijn vriend heeft farmacie gedaan, waar heel veel analytische chemie bij zat) dat het debat natuurlijk/synthetisch grote bullshit is. Het gaat er niet om hoe je het labelt, het gaat om de hoeveelheden en verhoudingen. Wat cosmetica betreft, vind ik nog altijd het grote verschil (met bv. voeding) dat je het op je huid smeert en je het niet in je lichaam stopt. Het kan dan ook minimale schade aanrichten in vergelijking met wat je eet en drinkt. Tenzij je uitslag/allergie/whatever krijgt, dan is dat een teken van je lichaam dat er iets niet klopt. Zo niet, dan blijf ik lekker doorsmeren. Mensen maken zich druk om een stofje wat in een shampoo zit, maar zuipen zich vervolgens wel klem op zaterdagavond. Zo, dat was mijn aandeel :)

 9. Malou
  14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

  Ik let niet op ingedrienten, ik les alleen op of het wel/niet op dieren wordt getest!

 10. Rianne
  14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

  Ik let normaal gesproken niet zo op ingrediënten maar ik heb wel een keertje het één en ander uitgezocht over aspartaam, een zoetstof die in light producten wordt gebruikt. En daar zijn ook al zoveel verschillende meningen over. Toch heb ik zoveel verhalen gehoord en gelezen van mensen die zich beter voelden na het stoppen met drinken van dranken waar aspartaam in zit dat ik het liefst het zekere voor het onzekere neem en light dranken dus gewoon laat staan. Verder let ik niet echt op ingrediënten.

 11. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

  Ik bekijk de ingrediënten lijst eigenlijk nooit :) x

 12. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

  Ik check bijna altijd de ingrediëntenlijst op schadelijke stoffen. Vooral bij shampoo’s en gezichtsverzorging, ik vind dat heel erg belangrijk. Bij make-up doe ik het eerlijk gezegd nooit omdat ik zoiets heb van; ah joh, als het zó schadelijk zou zijn dan werd het niet verkocht. Dat is best naïef, want ik weet dat er sommige producten zijn op de markt die wel heel schadelijk kunnen zijn. Maargoed, waar ik zelf meestal op let is het alcohol percentage, parfum en de reinigers (SLS/SLES), die moeten er niet of zo min mogelijk in zitten.

 13. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

  Eerlijk gezegd kijk ik bijna nooit tot nooit op een ingredientenlijst van cosmeticaproducten. (Ik kijk alleen naar silliconen, sls, sles en parfum) Ik ben me ook niet bewust van al het “giftige” wat er in de producten kan zitten. Maarja, daarentegen, waarom zouden ze producten mogen verkopen die echt daadwerkelijk giftig zijn voor ons. Dat zouden ze nooit mogen verkopen! Zo ernstig zal het dan waarschijnlijk niet zijn.. en als je de media tegenwoordig hoort dan krijg je overal zowat kanker van.

 14. wendy
  13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

  Ingredienten zijn er aller belangrijkste! Ik kijk die ook altijd eerst voordat ik iets koop. Zo vond ik op een lash serum a 40 euro dat het eigenlijk gewoon uit vaseline bestaat. en daar betaal je dan 40 euro voor! Ik ben vel tegen minerale oliën en vermijd die dan ook volledig.

  • Serena
   Auteur
   15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

   waarom?

 15. Maria
  13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

  Ik kijk niet zo snel op de ingrediëntenlijst. Als ik iets leuk vind, dan koop ik het. Ik laat me niet bang maken, absoluut niet.

 16. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

  Interessant artikel! Ik weet niet, eigenlijk trek ik me altijd niet héél veel aan van ingrediënten. Ik kan uit principe wel producten met een bepaald ingrediënt niet gaan gebruiken, maar als het voor mij gewoon goed werkt dan is het prima toch? Alleen als echt bewezen iets dat iets schadelijk kan zijn voor je gezondheid in hele grote mate (want als je alle dingen die kanker zouden kunnen veroorzaken zou moeten vermijden kun je ongeveer niet meer leven) dan zou ik het niet meer gebruiken. Maargoed, dan zou het ook uit de winkel gehaald worden. Ik probeer er dus gewoon niet teveel over na te denken!

 17. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

  Pff, ik hecht echt geen belang aan al die dingen, volgens mij echt pure bullshit. Ja, feit, al die chemicaliën overal zijn slecht voor je, want dat is het probleem net, praktisch ALLES is schadelijk door een of andere chemische stof, en we worden hierdoor dus blootgesteld aan een zeer grote hoeveelheid. Maar als je het zo bekijkt zou je niet mogen ademen in steden (uitlaatgassen, maar ook afval van fabrieken, etc), en wat dat met de microgolf, gsm-stralingen en wifi? Of nog bewaarmiddelen, zoetstoffen, trans-fats, en ik weet niet wat allemaal. Dus in onze moderne geïndustrialiseerde maatschappij denk ik echt niet dat een kleine hoeveelheid van een potentieel schadelijke stof in een cosmeticaproduct enig verschil zal maken. Ook is onze levensverwachting nooit zo hoog geweest, en dit is een rechtstreeks resultaat van onze geïndustrialiseerde maatschappij. Dus we kunnen al die “schadelijke” chemische stoffen weren, en terugkeren naar een prehistorische maatschappijvorm (althans theoretisch, in de praktijk is dit onmogelijk, of zou het toch een paar duizend jaar duren), maar dan ook met alle gevolgen van dien, dus dat we weer allemaal maximum 25 jaar worden. Ik weet dat dit scenario dat ik nu schets nogal radicaal is, maar ik ben van mening dat men, als men over dit onderwerp begint, moet inzien dat het verder gaat dan alleen cosmetica producten, en men dan heel onze maatschappij in vraag moet stellen, en het is gewoon niet realistisch. Want als men al die zogezegd schadelijke stoffen weert uit die cosmetica producten, welk verschil maakt het als je toch nog dagdagelijks wordt blootgesteld aan schadelijke chemicaliën uit andere bronnen?
  En ik heb eerlijk gezegd toch nog nooit gehoord van mensen die sterven/ernstig ziek worden door hun lippenstift (correct me if I’m wrong). En als het toch gebeurt, dan zal het wel liggen aan een persoonlijk defect bij de persoon in kwestie (sorry voor mijn slechte woordkeuze :p). Ik denk dat als een cosmeticaproduct problemen zou brengen, we dit wel gemerkt zouden hebben, en dat er maatregelen zouden worden genomen. (Niet zozeer uit altruïstische gevoelens van multinationals, maar gewoon omdat mensen het niet meer kopen, dus uit economische belangen, kijk maar naar hoe parabenen nu uit veel producten wordt geweerd, of dan wel politieke instanties die stappen onderneemt, als er een belangrijk gevaar blijkt)

  Hehe, tot zover dus mijn veel te lang betoog :p (het is momenteel trouwens kwart voor 6, ik moet dringend gaan slapen…)

 18. Vera
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Heel goed artikel, typisch jij!
  Zelf let ik voornamelijk op of iets op dieren getest is. Als dat het geval is koop ik het gewoon niet (ik houd me aan de lijst van peta). Dan heb ik het liever zo natuurlijk mogelijk, maar geen echte vereisten. Ik probeer wel te letten op alcohol, hier kan ik minder goed tegen.

 19. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik check altjd inrgedienten, en daardoor kan ik nu na al die jaren herkennen waarop ik slecht reageer. Ik heb een gevoelige huid, dus ik moet wel. Tenzij dat ik er wil bijlopen met schilferende rode huid met eczeem en puistjes en ontstekingen…

  Propyleen glycol bijvoorbeeld, daar reageer ik heel slecht op! Het voelt hydraterend maar achteraf voelt mijn huid steeds kurkdroog, en ik krijg er allergische reacties op en puistjes van. De Yes to carrots nachtcreme heeft mijn huid zo erg toegetakeld dat ik na maanden nog littekens had, en het tweede ingredient na water was propyleen glycol. Zo goed als alles waar ik slecht op reageer heeft dit ingredient hoog in de ingredientenlijst staan, dus ik koop nog enkel producten zonder of waar het onderaan de lijst staat. En Yes To is nu toevallig een merk dat zich voordoet als zeer natuurlijk…

  Gelukkig heeft niet iedereen zo’n gevoelige huid. Ik ben wel blij dat je erover schrijft :)

 20. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Mijn moeder zei vroeger ook altijd dat je van deo kanker kon krijgen enzo!

 21. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Oh ik let eigenlijk nooit echt op de ingrediënten :/ Ik kan niet zo goed tegen make-up dus daarom koop ik ook niet zoveel (behalve mascara, blush en poederfoundation) :D

 22. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  ik heb een aantal boeken met INCI benamingen en ingredienten uitleg dus ik let er goed op :)

 23. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Moeilijk kwestie. Ik kijk nooit echt naar de ingredienten tenzij dan bij producten die ik op mijn lippen smeer. Dit slik je altijd wel een beetje in en ingredienten als petrolatum vind ik niet thuishoren op je lippen. Verder laat ik me niet snel bang maken eigenlijk :)

 24. Anita
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Een zeer interessant artikel Serena.
  Zelf neem ik het met een grote korrel zout.
  Als het echt schadelijk is dan lijkt het me dat ze het niet op de markt mogen brengen.
  Net als dat aluminium in deodorant komt dat regelmatig de kop op steken maar zelfs de KWF zegt dat het niet zo is.(bij normaal gebruik)
  Wel weet ik dat er in Amerika bepaalde creme’s worden verkocht met een hele hoge vitamine A (retinol) erin, wat hier dan weer niet mag.

 25. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Wat goed onderzocht! Ik kijk zelf eigenlijk nooit echt naar de ingredienten, ook word ik niet zo snel bang of zo. Mijn huid kan over het algemeen overal tegen.

 26. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik hecht geen waarde aan de ingrediëntenlijst.
  Daarbij zullen er echt geen cosmetica op de toegankelijke markt komen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

  Ook heb ik nooit een persoon bij ons op de Spoed Eisende Hulp zien belanden na het inslikken van een lipstick.

  En daarbij gebruik ik al sinds mijn kindertijd make-up.
  Ik was er erg vroeg bij met lipstick,oogschaduw en nagellak.
  Dus ik heb in mijn leven al heel wat lipstick ingeslikt, oogschaduw in mijn ogen gekregen en nagellakdampen ingeademd.
  And guess what…..Ik leef nog steeds!

  Ook heb ik heel wat shampoo per ongeluk in mijn ogen gekregen en ik ben nog steeds niet blind.
  Wel bijziend..zou dat daar door komen?

 27. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  dit is echt een heel interessant artikel !

  xoxo

 28. Tessa
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik kan me er niet druk om maken. Ik ben er ook niet mee bezig. Ik ben er denk ik te nuchter voor.

 29. Roos
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik let er wel echt op. Altijd een gevoelige huid en eczeem gehad, sinds ik natuurlijke producten gebruik nergens meer last van. En tuurlijk kan je van natuurlijke producten ook last hebben, als er een ingrediënt inzit waar je niet goed tegen kan, dat kan altijd gebeuren.. maar ik heb nog nergens last van gehad :)

 30. Annika
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  ik let eigenlijk helemaal niet op ingrediënten… alleen het lijkt me wel leuk om een keertje shampoo en conditioner zonder siliconen te proberen, gewoon, om te kijken of het er dan beter uitziet :P ik ben nu bezig met het opmaken van alle restjes shampoo die ik nog heb, dan ga ik daarna eens op onderzoek uit :)

 31. louise
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  ik let er niet zoveel op maar ik heb wel liever natuurlijke producten voor op me gezicht maar als ik een dagcreme zie dat goed werkt dan koop ik het wel. Maar met me haar ben ik wel me voorzichtig, ik gebruik niet al te vaak shampoo met sulfates.

 32. Genevieve
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik lees nooit de ingriënten en laat me niet snel bang maken.
  En als mag er iets gebeuren dan gebeurt het maar

 33. Rianne
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik let eigenlijk nooit op ingrediënten. Ik denk altijd maar, ach er zijn nog ongeveer een miljoen (of miljard) vrouwen die dit gebruiken, dus als ik dood ga zal ik echt niet de enige zijn. Nee, ik denk meestal gewoon van; als ik daar ook nog op moet gaan letten, kan ik beter helemaal niks meer opdoen.
  Ik gebruik trouwens nooit dagcreme ofzo, want daar kan ik niet tegen. Gewoon tegen geen enkele, mijn huid is op dat vlak heel gevoelig. Ook gebruik ik altijd dezelfde gezichtsreiniger, want ik kan ook maar tegen bepaalde reinigers.
  Ik zou ook kunnen gaan uitzoeken tegen welke ingrediënten ik wel kan in een dagcrème en welke niet, maar dan denk ik van: dan gebruik ik dat product maar niet.
  Leuk artikel, heel wetenschappelijk enzo!

 34. roos
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik let eigenlijk nooit op ingrediënten in producten, behalve alcohol en parfum omdat mijn huid daar niet tegen kan, maar voor de rest vind ik dat allemaal zo lastig om daar op te letten.

 35. eva
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik kijk niet echt naar ingrediëntenlijst eigenlijk, behalve bij deo. Ik weet niet, maar bij make up (mascara, eyeliner) heb ik niet echt het gevoel dat het in de huid trekt en dus echt iets van schade aan kan richten.
  Deo trekt daarentegen wel in de huid, en met aluminium heb ik liever niet in mn deo. Ik gebruik trouwens op dit moment deo’s die wel aluminium in zich hebben.

 36. Angela
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik let eigenlijk nooit echt op de ingredienten lijst, alleen naar de hoeveelheid parfum er in zeep zit. Maar ik krijg eerder kanker en andere kwaaltjes door naar school te gaan (studeer scheikunde) dan door lippenstift te dragen.
  Maak me er dus ook geen zorgen om ^^.

 37. Caro
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik koop graag natuurlijke producten omdat deze vaak ook niet op dieren getest zijn… voor de rest maakt het me niet zo heel veel uit. Volgens mij is nederland er redelijk streng op wat er in producten mag zitten… Verder kijk ik alleen op de ingredienten lijst om te kijken of er voedende dingen in zitten in plaats van alleen maar water of minerale olie…

  • 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

   Dat vind ik wel een goede reden om dingen te laten staan.
   Omdat het op dieren getest is…

 38. Klarieke
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik kijk wel vaak even op de ingredienten lijst maar als er alleen maar parabenen in zitten koop ik het als nog haha.

 39. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Dit zijn echt de artikelen die jouw blog speciaal maken. Ontzettend interessant!

 40. Kim
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik let nergens op! Als ik het fijn of mooi vind koop ik het..

 41. renoeka
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Goed artikel. Ik kijk eigelijk nooit naar de ingredienten, omdat ik eigelijk niet weet wat het allemaal is, al die moeilijke namen. Geen idee wat voor stoffen het allemaal zijn. Ik kijk wel of er parabenen, SLS of alcohol in zit, maar vind het niet erg om het te gebruiken. Elk stofje heeft wel wat, dit is niet goed voor je dat is niet goed voor je of het nou puur natuur is of niet. De een is er allergisch voor, de ander niet.

 42. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik laat me gelukkig niet zo snel bang maken. Ik hou er wel rekening mee dat sommige producten toch niet zo’n goede ingrediënten bevatten, maar echt zelf kijken doe ik niet..a bit lazy op dat vlak:p

  Liefs

  xoxo

 43. 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik heb sindskort het Lexicon Cosmetica ingrediënten boek aangeschaft. Echt heel interessant. Hier staat van alles in over ingrediënten en waar het voor gebruikt wordt. Sindsdien kijk ik altijd wel tussen de ingrediënten.

 44. me
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik ben niet zo’n bangerik. Als je alles wilt vermijden in het leven moet je alzo niet in Nederland gaan leven met al zijn uitlaatgassen en fijnstof. Alles met mate en gewoon niet overdrijven.

 45. nathalie
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Wat dacht je dan van Parabenen en aluminium in deodorant? Alles wordt opgenomen door je huid en dus je bloed en dat stapelt zich op als toxische stoffen. En SLS is een hele agressieve reiniger wat in alles wordt gebruikt noem het maar op natuurlijk in douchegels maar ook in afwasmiddelen, autoshampoos toiletreinigers etc etc en dat smeer jij dan op je huid! niet te geloven toch. Gewoon omdat het zo goedkoop is.
  Nou ik vermijd het liever. Ik merk het ook aan mijn huid voelt altijd super droog na het gebruik van SLS. Ik hou het liever bij natuurlijke ingredienten.

  • 12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

   Badschuim zit niet lang genoeg op je huid om echt in te trekken…
   En al zou dat zo zijn dan breken je nieren dat wel af en plas je het uit.

   Beetje bangmakerij zo..

 46. Angela
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik vertrouw op de regelgeving en handhaving binnen de EU. Er valt overal wel iets achter te zoeken dat ik mijzelf niet bloot ga stellen aan onnodige stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *