Androgyne mannen, popperige vrouwen

Vorige maand werd ik gemaild door twee Beautylabbers, Deborah en Andrea, die naar Maleisië zijn afgereisd om daar streetstyle te fotograferen. Dit werd mogelijk gemaakt door het programma ‘Beyond Your World’ wat geregeld is door de Universiteit van Amsterdam. Op het moment studeert Deborah communicatiewetenschap en dit journalistieke programma was een hele leuke kans om zich te ontplooien op zowel cultureel als journalistiek gebied.

De meiden vroegen me of ik het leuk zou vinden om hun foto’s en stukje hier op Beautylab te plaatsen, omdat ze dachten dat het interessant zou zijn voor de andere bezoekers. Het is namelijk zo dat het in Nederland de trend is om als vrouw kleding te dragen zoals de boyfriend jeans, boyfriend blazer, brogues etc. Terwijl het wel de omgekeerde wereld lijkt in Maleisië. In Maleisië kleden vrouwen zich juist heel popperig en kleurrijk en de mannen kiezen voor een vrouwelijke look, zoals schoenen met hakken! Het is leuk om te zien hoe fashion zo verschillend kan zijn, afhankelijk van de cultuur en het land. Hieronder het stuk van Deborah en Andrea, ik hoop dat jullie het leuk vinden!


Azië is de plek waar het gebeurt op modegebied. Parijs, Milaan en New York zullen plaats moeten gaan maken voor steden als Tokyo en Kuala Lumpur, want het Verre Oosten biedt een innoverende kijk op mode. Wij reisden af naar Maleisië om dit aan den lijve te ondervinden, met een streetstyle reportage als resultaat!

De androgyne stijl is al een aantal jaren een grote trend bij vrouwen. Ooit begon het met de boyfriend jeans, waarna de oversized blazersbrogues (nette herenschoenen) en herenpantalons volgden. Maar stel je nu eens het omgekeerde voor: een androgyne stijl bij mannen. Oftewel, mannen met een vrouwelijke kledingstijl. En nee, daar bedoelen we geen drag queens mee….

We kunnen het ons in Nederland bijna niet voorstellen, maar in Kuala Lumpur paraderen mannen met hakken, vrouwelijke tassen en feminine transparante stoffen in veelvoud over de straten.


Jonge vrouwen kleden zich daarentegen meisjesachtig, kleurrijk en popperig. Terwijl vrouwen in Nederland graag voor zwart, volwassen en autoritair kiezen, zijn Maleisische vrouwen niet bang om hun jeugdigheid te tonen. Schattige rokjes, jurkjes met ruches en speelse T-shirt opdrukken zijn kledingstukken waar Maleisische vrouwen zich graag in hullen.

Laat je inspireren door de vernieuwende stijlen uit het Oosten! En wie weet wemelt Amsterdam over een paar jaar met hooggehakte mannen en vrouwen in poppenjurkjes…

Door: Deborah Donk en Andrea Rodriguez Frohwein in samenwerking met Beyond (y)our World.

Nou mensen, wat zeggen we ervan? Azië is vaak wel de plek waar trends ontstaan, gehyped worden en vervolgens overwaaien naar Europa. Niet altijd gelukkig (kunnen jullie je de Duckfeet Nails nog herinneren?). Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat onze nuchtere Hollandse jongens straks in onze kledingkast staan te snuffelen hoor. Ik zie het al voor me. ‘Schat, mag ik je hakken vanavond lenen? De boys en ik gaan stappen’. Of dat je samen gaat shoppen en ruzie maakt om een tas. ‘Nee, IK zag hem als eerst!’ We zullen het meemaken.

Als de trend overwaait, so be it, maar erg aantrekkelijk vind ik het niet. Vrouwen in boyfriendtoestanden trouwens ook niet hoor. Je krijgt zo’n uitgezakte kont in die broeken en alles lijkt oversized. Ik ben groot voorstander van vrouwelijke rondingen, dus als je ze hebt vind ik het zonde als je die wegstopt in losse flodders. Een strakke broek of een blouse of blazer die getailleerd is vind ik prachtig. Een boyfriendjeans met een strakke blazer of een skinny jeans met een boyfriendblazer vind ik wel erg mooi, dan is het een beetje in balans. Maar je mooie lijf wegstoppen in wijde kleding? Zonde! Maar goed, dat is mijn visie op fashion en what do I know?

Wat vinden jullie van deze trend uit Maleisie? Zal het overwaaien naar Nederland?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

90 Reacties

 1. Layla
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ik vind het eigenlijk wel wat hebben! Zo vind ik de flamboyante stijl van de Japanse mannen hier in Den Haag ook heel erg mooi om naar te kijken en afentoe vraag ik aan m’n man of ie dat ook niet zou willen dragen. Dat zou hij wel willen (fashion nerd), maar dan zou ie eerst 30 kilo af moeten vallen :P Oosterse mannen zijn vaak veel ieler gebouwd dan Westerse mannen en ik denk dat daar het euvel zit.
  Op Oosterse mannen staat vrouwelijke kleding vele malen mooier dan op onze grovere Westerse mannen.

  • Layla
   10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

   PS: Ik WIL de schoenen van die jongen op de eerste foto! Gruwelijk gaaf!

   • Andrea Rodriguez Frohwein
    10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

    @ Layla: de schoenen van de jongen op de eerste foto zijn van een upcoming modeontwerper genaamd Alan Ooi! Hij maakt geweldige dingen :)

 2. Romy
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ik vind het echt cool dat die mannen daar zich zo dragen en dat de meisjes niet bang zijn om zich tuttig te kleden, ik wilde dat ik dat soms had inplaats van op zwart te blijven terugkomen. Maar laat die mannen maar lekker in Maleisië blijven hoor, die hakken vind ik toch net iets te ver gaan.

 3. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ohneen, echt hell to the no, ik kan me ecchhtt niet inbeelden dat mijn BF nu op hakken zou beginnen rondlopen, dat vind ik echt afstotelijk! Maar ik ben het wel eens met HIN dat zulke mensen wel top zijn om het straatbeeld op te fleuren, iedereen heeft tenslotte z’n eigen stijl. Maar mijn vriendje blijft gewoon lekker mannelijk!;)

 4. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ik weet niet zo goed wat je bedoeld met “boyfriend” broek o.i.d. maar ik heb wel een wat minder strakke broek in mijn kast liggen haha. Van only geloof ik. Maar ik kies meestal voor een strakke (skinny) want dan lijken mijn benen wat langer haha!

 5. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  echt heel erg leuk om die foto’s te zien. Dat had ik echt niet verwacht =]

 6. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ik vind Nederlanders sowieso saai op kleding gebied. Toen ik in London was waren er zoveel meer fashionable mensen daar, maar het was dan ook fashion week, dus dat zou 1 en ander kunnen verklaren. Ik hou er juist van om alles net wat anders te doen dan anderen. En ik hou van die meisjes achtige jurkjes! Te cute! Ik heb een mooi mint groen exemplaar op het oog (met bloemen) op Asos.

 7. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik vind het niks, ik vind het gewoon t mooiste als vrouwen gewoon vrouwelijk gekleed zijn. En mannen als mannen, niet met tasjes en hakken, kan echt niet in mijn ogen al moet iedereen t natuurlijk zelf weten

 8. steff
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  nou zo een vent komt er bij mij niet in

 9. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Oh wat verschrikkelijk, geef mij maar de westerse stijl. Het is heel lelijk om te zien dat mannen vrouwelijke kleding dragen en dat vrouwen extreme kleding dragen. I don’t like it.

 10. DalaLuz
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik vind het wel grappig. Maar ja, ik groeide dan ook op met David Bowie en New Wave :) Maar mijn eigen lief zal er ook nooit in lopen hoor, maar dat komt meer omdat hij echt helemaal niks met kleding heeft. Jeans, t-shirt en sneakers, tja, dat is zo’n stijl die niet valt los te weken, haha.

 11. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Grappig om te zien!
  Ik denk niet dat het overwaait naar Nederland, hier zijn gewoon totaal andere mensen die dit niet zouden dragen.

 12. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik vind het er heel apart uit zien. Volgens mij is het, als je het leuk combineert ook best wel draagbaar, maar de stijl van de mannenschoenen spreekt me dan niet zo aan.

  Denk overigens niet dat het een rage in Nederland wordt, daar zijn we iets te nuchter voor ben ik bang ;)

 13. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik zie niet snel de Nederlandse man in de kleding lopen van een vrouw. Daar zijn de Nederlandse mannen denk ik toch echt te mannelijk voor, of ze voelen zich er te mannelijk voor. Zelf lijkt het me ook niet wat om een man er zo te zien bij lopen. De trend wat de vrouwen daar dragen vind ik zelf wel erg leuk. Het jeugdige een beetje naar boven halen. Zelf ben ik een beetje van beide, soms heb ik iets met print en kinderlijke shirts, maar de andere keer draag ik weer heel graag de volwassen kleding style. Het is wel apart en interessant om te zien hoe de Oosterse mensen zich in hun kleding steken. :)

 14. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Leuk artikel! Zou het persoonlijk ook niet zo’n succes vinden als alle Nederlandse mannen zich massaal zo gingen kleden, maar ik denk inderdaad dat ze daar ook wel een beetje te nuchter voor zijn haha!

 15. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Whuuttt, de mannen vind ik echt vreselijk, maar de vrouwen eigenlijk wel leuk!

  Liefs, Mariette

 16. Souad
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Je zal maar versiert worden (in een kroeg) door man die er zo uit ziet…náh ik word er niet warm van;-)

 17. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Haha, ik vind het echt leuk. xD Ik weet niet of je GregoryGorgeous kent, maar hij is ook echt geweldig. De high heels die hij in bezit heeft, damn, ik ben jaloers!

 18. Annika
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  dat rechtse meisje heeft wel leuke kleren aan, maar die mannen… ik zie ze al bij mij op school rondlopen! hahahaha! hoewel het niet verkeerd zou zijn als die jongens hun broek eens een beetje optrekken :/

 19. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Bah, vrouwelijke mannen zijn écht niet mijn ding. Geef mij maar een echte vent.

 20. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik vind het echt niet mooi, maar dat is misschien ook omdat we het hier nooit zien!

 21. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik vind het er wel grappig uitzien, maar ik denk niet dat de jongens in Nederland zich zo gaan kleden. Ik vind het wel iets te ver gaan. Ik heb liever mannelijke kleren bij mannen. Daarintegen vind ik de meisjeskleding wel leuk en schattig!

 22. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Haha ik denk dat Nederland hier toch niet open genoeg voor is, de mannen niet althans. :P

 23. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Wat enorm interessant zeg!
  Zelf moet ik er alleen niet aan denken dat mijn vriend zoiets zou dragen :p

 24. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik vind het prachtig hoe Aziatische (Japanse!!) vrouwen zich kleden, het past mooi bij hun postuur en schattige gezichtjes. Westerse vrouwen zijn langer, en hebben meestal geen popperige gezichtjes, dus dan ziet zo’n lolita look er al snel behoorlijk vreemd uit. Wahahaha. Ik zie het al helemaal voor me :D.

 25. Susan
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  ‘Schat, mag ik je hakken vanavond lenen? De boys en ik gaan stappen’. :’) hahah hier moest ik wel even hardop om lachen.

  Ik vind het wel mooi opzich, vind dat iedereen gewoon moet dragen wat hij/zij wil en als dat hakken zijn so be it!

 26. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Jongens moeten jongens blijven! De stijl van de meisjes vind ik aziatische vrouwen zeker staan, maar ik zie het westerse vrouwen gewoon niet dragen.

 27. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Haha, wat grappig! Ik vind dat van de mannen echt totaal niet leuk, maar als ik daar opgegroeid was, had ik het waarschijnlijk normaal gevonden.. Pfoe, ik zie mijn vrienden niet op wedges of hakken lopen hoor!

 28. Pauline
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Hihi, geinig om te zien zeg :) Wellicht speelt het ook mee dat men daar klein is?

 29. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  De stijl van de vrouwen vind ik erg leuk. Maar van de mannen niet!
  Liefs

 30. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik weet het toch niet hoor, misschien is het gewoon wat wennen? In ieder geval denk ik dat er velen vreemd zullen opkijken als ze een man met wedges voorbij zien lopen.

 31. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Cultuur is such a funny thing! Het is net als met eten, op discovery is er een programma genaamd Bizarre Foods en daar gaat Andrew ( zo heet hij geloof ik) naar verschillende landen om de meest bizarre dingen te eten. En van veel dingen denk je echt van GATVER, maar dan is het voor hun echt heerlijk!

  Maar gelukkig vinden we niet overal hetzelfde mooi, denk ook niet dat de trend over zou waaien. Wellicht het popperige van de vrouwen, dat vind ik niet eens zo erg. Meisje rechts heeft een best normale outfit dacht ik eigenlijk. (Shirt is van Comme de Garcon en is daar ook een heel populair merk, schijnt, im not a fashion girl either :P)

 32. Annemiek
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Moet er niet aan denken dat mn vriend mijn schoenen draagt. Ik zou echt heel hard gaan huilen als hij zn brede voeten in mijn geliefde schoenen propt….arme schoentjes.. *snik*

 33. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Wat leuk! Ik ga over twee weken met Beyond your World naar Zuid-Afrika..:)

 34. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ff wennen hoor ik heb het in Hong Kong wel veel gezien, ergens hoop ik dat deze trend niet overwaait. Oer Hollandse kerels met hakjes uhhhh tja

 35. Hin
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Heavens to Betsy, noooo! De popperige stijl van de Maleisische dames vind ik mooi, ik houd persoonlijk ook van übervrouwelijke kleding die strak zit op de juiste plaatsen, mijn devies is if you’ve got it, flaunt it. Maar die mannen, oef nee. Niet mijn kopje thee. Hoewel ik mezelf graag als open minded wil beschouwen vind ik mannen op Uggs, of wat je de laatste tijd regelmatig ziet met broeken in van die half hoge slouchy laarsjes al borderline afstotelijk. Ik heb een vrij klassieke smaak wat mannenmode betreft, dus de ruimdenkendheid moet bij mij denk ik toch uit een andere hoek komen. Ik woon overigens zelf in Amsterdam en ik moet zeggen dat ik hier met stellige regelmaat erg flamboyante androgyne types voorbij zie komen en ik kan dat op één of andere manier dan wel weer waarderen, het fleurt het straatbeeld enorm op. Klinkt misschien alsof ik mezelf tegenspreek, maar ik denk dat het er uiteindelijk ook mee te maken heeft of het om een (potentieel) vriendje gaat of gewoon random mensen op straat. Vooropgesteld: iedereen moet zich vooral kleden zoals hij/zij dat prettig vindt. Maar blijkbaar vind ik iemand die zich als heteroseksueel profileert en er een vrouwelijke stijl op nahoudt niet echt aantrekkelijk. Als het om iemand gaat waar ik niet op die maner in geïnteresseerd ben (en vice versa) dan maakt het me niets uit hoe hij erbij loopt, if that makes any sense.

 36. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Het is leuk om te zien, hoe meer variatie, hoe intressanter. Maar zelf ben ik heel saai op dat gebied, hehe.

 37. ilona
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  hihi dat van die schoenen zal ik nooit last van krijgen denk ik, mijn lief heeft maatje 46/47 en ik 39.. dus mijn schoenen past hij sowieso niet :P

  maarre.. ik vind het vreselijk! mannen op hakken brrrr

 38. Maaike
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Wauw, hartstikke leuk! Ik denk niet dat ik het leuk zou vinden als mijn toekomstige vriendje hiermee zou lopen, maar ik vind het wel erg leuk staan bij mannen met een Aziatisch uiterlijk.

 39. Annemiek
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik zag vanmiddag een shirt hangen met ‘don’t mess with texas’ erop en moest aan je denken :)

 40. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Super leuk artikel! Ik vind de mannen trend maar niets!! Wel vind ik dat vrouwen zich wat jeugdiger of eerder kleurijk zouden mogen kleden. Alleen maar grijs, zwart en bruin vind ik maar saai en zeker in het grijze weer dat we hebben. Daarom zouden kleuren hier wel een mooie verandering zijn!!!!

 41. Laura
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Haha geweldig! Is weer een keer wat anders dan hier in Nederland ;)
  Ik denk niet dat het zo snel overwaait naar Nederland, volgens mij is de Nederlandse man daar niet het type voor.

  Maar ik vind dat de mannen op de foto’s het heel goed dragen! Niet over-the-top dragqueen, maar subtiele vrouwelijke elementen waarbij de outfit over het algemeen wel stoer blijft! :D Goeie stijl!

  Liefs,
  Laura

  • Lola
   10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

   helemaal mee eens!

 42. robin
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  het zijn 5 mensen kom op man… toch niet heel dat land dan zo.

  • Serena
   Auteur
   9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

   Ze kunnen ook moeilijk van het hele land een foto maken he? ;-)
   Deze trend hebben ze gespot en deze mensen zijn dan representatief voor deze trend.

   • robin
    10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

    maar je beoordeelt er wel een land op, he. ;)

    • Nicolette
     11 maart 2012 / zondag, 11 maart 2012

     Het is de afgelopen paar jaar al een trend in de Aziatische landen dat de jongens zich meer vrouwelijker kleden dan dat wij hier in de Westerse Wereld doen. Neem maar een voorbeeld aan Koreaanse Boybands, Die zijn ook vrouwelijker dan de mannen van hier.

     Maar mannen op hakken?

     Nee.. bedankt.

 43. Ellen
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Uhll, nee hoor laat de mannen je hakken niet nakken!

 44. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Alleen die van die vrouwen. Maar niet dat die vrouwen al over de 30 jaar ofzo zijn, maar wel van jonge vrouwen rond de 20. Maar die van die mannen?? No WAY!! Als ik mijn vrienden zo zou zien??! Bleh.. Maar wel een leuk artikeltje!!

 45. Joanne
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Alleen de laatste foto, het meisje met sleehakken, oranje vestje aan gaat nog. Maar de andere foto’s? Mannen op hakken?
  Ik weet niet hoor. Echt niet iets wat ik hier in NL zou zien. En ik vind het ook zeker niet erg mooi..

  x

 46. Marije
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Wat een interessant stuk zeg! Nooit geweten.
  Ik vind het alleen echt vreselijk lelijk :’)

 47. nirosha
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ieeeuw, die duckfeet nails. Bah. Naja ik vind het op zich wel wat hebben. Alleen hakken, dat gaat voor mij nét iets te ver. Tof dat Deborah en Andera dit gedaan hebben, heel apart om te zien. Ik vind die vrouwen er wel heel leuk uitzien : )

 48. Laura
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik vind het echt niet mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *