Androgyne mannen, popperige vrouwen

Vorige maand werd ik gemaild door twee Beautylabbers, Deborah en Andrea, die naar Maleisië zijn afgereisd om daar streetstyle te fotograferen. Dit werd mogelijk gemaakt door het programma ‘Beyond Your World’ wat geregeld is door de Universiteit van Amsterdam. Op het moment studeert Deborah communicatiewetenschap en dit journalistieke programma was een hele leuke kans om zich te ontplooien op zowel cultureel als journalistiek gebied.

De meiden vroegen me of ik het leuk zou vinden om hun foto’s en stukje hier op Beautylab te plaatsen, omdat ze dachten dat het interessant zou zijn voor de andere bezoekers. Het is namelijk zo dat het in Nederland de trend is om als vrouw kleding te dragen zoals de boyfriend jeans, boyfriend blazer, brogues etc. Terwijl het wel de omgekeerde wereld lijkt in Maleisië. In Maleisië kleden vrouwen zich juist heel popperig en kleurrijk en de mannen kiezen voor een vrouwelijke look, zoals schoenen met hakken! Het is leuk om te zien hoe fashion zo verschillend kan zijn, afhankelijk van de cultuur en het land. Hieronder het stuk van Deborah en Andrea, ik hoop dat jullie het leuk vinden!


Azië is de plek waar het gebeurt op modegebied. Parijs, Milaan en New York zullen plaats moeten gaan maken voor steden als Tokyo en Kuala Lumpur, want het Verre Oosten biedt een innoverende kijk op mode. Wij reisden af naar Maleisië om dit aan den lijve te ondervinden, met een streetstyle reportage als resultaat!

De androgyne stijl is al een aantal jaren een grote trend bij vrouwen. Ooit begon het met de boyfriend jeans, waarna de oversized blazersbrogues (nette herenschoenen) en herenpantalons volgden. Maar stel je nu eens het omgekeerde voor: een androgyne stijl bij mannen. Oftewel, mannen met een vrouwelijke kledingstijl. En nee, daar bedoelen we geen drag queens mee….

We kunnen het ons in Nederland bijna niet voorstellen, maar in Kuala Lumpur paraderen mannen met hakken, vrouwelijke tassen en feminine transparante stoffen in veelvoud over de straten.


Jonge vrouwen kleden zich daarentegen meisjesachtig, kleurrijk en popperig. Terwijl vrouwen in Nederland graag voor zwart, volwassen en autoritair kiezen, zijn Maleisische vrouwen niet bang om hun jeugdigheid te tonen. Schattige rokjes, jurkjes met ruches en speelse T-shirt opdrukken zijn kledingstukken waar Maleisische vrouwen zich graag in hullen.

Laat je inspireren door de vernieuwende stijlen uit het Oosten! En wie weet wemelt Amsterdam over een paar jaar met hooggehakte mannen en vrouwen in poppenjurkjes…

Door: Deborah Donk en Andrea Rodriguez Frohwein in samenwerking met Beyond (y)our World.

Nou mensen, wat zeggen we ervan? Azië is vaak wel de plek waar trends ontstaan, gehyped worden en vervolgens overwaaien naar Europa. Niet altijd gelukkig (kunnen jullie je de Duckfeet Nails nog herinneren?). Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat onze nuchtere Hollandse jongens straks in onze kledingkast staan te snuffelen hoor. Ik zie het al voor me. ‘Schat, mag ik je hakken vanavond lenen? De boys en ik gaan stappen’. Of dat je samen gaat shoppen en ruzie maakt om een tas. ‘Nee, IK zag hem als eerst!’ We zullen het meemaken.

Als de trend overwaait, so be it, maar erg aantrekkelijk vind ik het niet. Vrouwen in boyfriendtoestanden trouwens ook niet hoor. Je krijgt zo’n uitgezakte kont in die broeken en alles lijkt oversized. Ik ben groot voorstander van vrouwelijke rondingen, dus als je ze hebt vind ik het zonde als je die wegstopt in losse flodders. Een strakke broek of een blouse of blazer die getailleerd is vind ik prachtig. Een boyfriendjeans met een strakke blazer of een skinny jeans met een boyfriendblazer vind ik wel erg mooi, dan is het een beetje in balans. Maar je mooie lijf wegstoppen in wijde kleding? Zonde! Maar goed, dat is mijn visie op fashion en what do I know?

Wat vinden jullie van deze trend uit Maleisie? Zal het overwaaien naar Nederland?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

90 Reacties

 1. 16 april 2017 / zondag, 16 april 2017

  Als ik de reacties lees dan zie ik het volgende: Dat de meisjes er popperig bij lopen is wel leuk en anders, maar als een jongen er wat vrouwelijker uit ziet dan is het maar niets. Dat is nu net het jammere, kleding moet door iedereen gedragen kunnen worden, ik spreek dan niet over functionele kleding zoals beha’s, maar over de gewone kleding. Vrouwen hebben het voorrecht om, letterlijk, alles te kunnen/mogen dragen, is er iets uit de mannenkleding dat hun wel aanstaat, dan adopteren ze dat gewoon. Men verandert hier en daar de snit een beetje en hop, het is vrouwenkleding. Als mannen eens over het muurtje gaan kijken en wel eens wat anders willen proberen dan is plots het hek van de dam. Is het dan zo uitzonderlijk dat mannen soms ook uitgekeken geraken op hun kledinglijn? Het is niet omdat we, als man, wel eens wat anders willen aantrekken, dat we daarom onze mannelijkheid over de haag gooien, we willen gewoon eens wat anders.
  Vriendelijke groet
  Yvan

  • Patrick Jaminé
   5 mei 2017 / vrijdag, 5 mei 2017

   Volledig gelijk

   De discriminatie van de man is werkelijk onzichtbaar voor de maatschappij.
   Laat de gender weg… hou de mens in zijn puurheid over… en laat de persoon in zijn eigenheid toe. Of dit nu sexueel, fysiek of in de expressie voorkomt maakt allemaal niet uit.

   Vervang mannelijk door krachtig en vrouwelijk door sierlijk… en zo kan je zien dat er ongeacht het fysieke geslacht zowel krachtig als sierlijk uitziende personen bestaan waarvan zelfs de motorie ook kan verschillen in kracht en sierlijkheid.

   Ik zie niet in waarom men na een eeuw nog steeds niet inziet dat waar de vrouw terecht voor gevocten heeft: haar vrijheid in zicht te uitten zoals ze dat wenst en toe te laten dat ze emancipeert, ook de man diezelfde rechten en vrijheid dient te genieten.

 2. 15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

  laat mij ies weten mode werelt en meisjes die niet in de mode werelt zijn mijn gsm is 0497711749hartlijkbedan,kt zijn jullie het akoort of niet dat het hier in belgen en nederlandt wordt lijk in parijs en londen groetjes bert roels nu verder eten laat me niet te lang wacgten in de week vanaf 17h.

 3. 15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

  ik ben een jongen en droom daar al lang van ik heb het zo jeust op mijn facboock gezet dat ik altijdt problemen heb met pormonee en kaartjes en dat ruszakjes en heren tasen onhanig zijn en niet leuk en mooie zijn maar de dames hantasen zijn leuk en mooie en fungsoneel en kofrtafbel en ben een klein jongen van ne 1,70 cm
  en sta ook altijd te straren naar de schoenwinkels en klerenwinkels ga vindt ik dat iedereen zijn kleding stijl mag kiezen en dat er geen verschil meer machg zijn tussen manen en vrauw kleding en schoen en haar moden en dat manen ook hun ijg mecup mogen kiesen en nagelak maar het moet moden worden voor iedereen en groter maten in winkels komen zien wat er gebuirt als er schoon mojuis haken maten bestaan tot maat 45 -46 schoen maat en groter kleding maar wel het zeldfe stof +32497711749 groetjes bert roels NOTA VOOR AUDERS :heeft nieks te maken met mijn probleem auders.

 4. Elien
  30 maart 2012 / vrijdag, 30 maart 2012

  Hoi,

  ik ben momenteel in Vietnam, Azië:). Ik verblijf ongeveer 5 maanden op één plekje voor mijn stage. Ik woon samen met enkele vrijwilligers in een echt Vietnamees huis. Momenteel zijn er 4 Nederlanders en 1 Belg. Ik ben de Belg;).

  Voor ik naar Vietnam kwam, dacht ik: Het is een vrij preuts land. Er werd ook gevraagd dat ik bedekte kleding mee nam voor wanneer ik les moest geven. Maar ik kwam aan in Ho Chi Mihn en zag al die meiden met super korte broekjes, rokjes, diep uitgesneden bloesjes, killerheels enzovoort. Ik was echt zo verbaasd en ik ben het nog steeds. De jonge meisjes kleden zich hier inderdaad vrij popperig en ik vind het geweldig. Heel vrouwelijk en schattig tegelijkertijd. Soms gaat het er wel een beetje over naar mijn mening; iets te naakt, te onevenwichtig..Ook winkelen hier is zeer leuk. Ik ben ook vrij klein en smal, dus vind gemakkelijk mijn maat hier. Mijn huisgenoten zijn echter groot en sommigen iets breder, dus die vinden niet snel iets in hun maat.

  Androgyne mannen zoals in Maleisië heb ik echter nog niet gezien, haha:). Misschien zijn ze wel in Ho Chi Mihn of Hanoi te vinden, de grotere en modernere steden. De jonge mannen kleden zich hier wel heel hard op. Haar in de gel, een strakke jeansbroek, een keurig hemd erop of een t-shirt met coole print. Ze doen zeker wel moeite. Sommigen lijken recht uit een manga-comic te stappen met hun rood gekleurd haar.

 5. laura
  13 maart 2012 / dinsdag, 13 maart 2012

  heey!
  dat is harajuku :0

 6. Deborah
  13 maart 2012 / dinsdag, 13 maart 2012

  Hey Keith! Andrea and I really like your style You are definitely not that feminine. Your style can also be worn in The Netherlands actually. We just really like your style a lot and we used your pictures to compare it to the girls, because they are really cute and they look like dolls.

  BTW, Keith is the third guy!

 7. Hoshine
  11 maart 2012 / zondag, 11 maart 2012

  Hmm, sommige kledingstukken kunnen misschien nog leuk staan… Maar no way dat mijn vriend míjn kleding draagt. Dan heb ik niks passend over =P

  Mag ik vragen of dat de hele reportage is? Ik klaag niet hoor, geweldig dat de dames de kans kregen om het te maken. Het lijkt me alleen heel kort, terwijl ze toch best ver zijn gereisd…

  • 15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

   denk je dat u man u kledin ga piken in de kast maar als jullie dat niet leuk vinden snap ik niet goedt jullie waren vroeger kwaat dat jullie geen jonens jop mochgten doen niet gelijk bij de ploediek en sport horden van man tegen woording mogen jullie meer dan ons en hebben jullie het gemaklijk als de zonschijnt en warm is jullie treken gewoon een kleedtje aan en jullie zijn klaar en dan kunen jullie diret aan hun mecup werken bezik zauw thog mooie zijn vergeet niet dat je meer kleren en schoen kunt kopen hoe meer er verkochgt wordt hoe veler de prijs zakt groetjes roels bert

 8. 11 maart 2012 / zondag, 11 maart 2012

  opps. thanks for the feature. =/i dont think i am that feminine. D= hahhahahhaa. im the most normal in the photos…. XD thanks deborah and andrea for the photos… appreciated much!

  • Serena
   Auteur
   11 maart 2012 / zondag, 11 maart 2012

   Which one are you? :)

 9. Marloes
  11 maart 2012 / zondag, 11 maart 2012

  Omg die schoenen in de eerste foto, afschuwelijk haha! XD
  Jongens moeten gewoon jongens blijven en afblijven van girly kleding! No way dat mijn vriend een handtas gaat dragen(behalve de mijne dan haha)

 10. Lauwchen
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ik vind het gewoon afschuwelijk… Soms kom ik blogs tegen van modebewuste mannen, met hier en daar een vrouwelijk accent, maar dit is echt over the top.. Yuk!

  En ik pas ook voor het tutterig kleden.

  Maar wel leuk artikel! Had graag nog meer foto’s gezien :D

  • 15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

   hllmaar is het niet om dat je het nog nietgewoon bent lijk vroeger er ook aleen apart scholen bestonen mealeen maanen en aleen meisjes je wordt het nu thog ook rap gewoon denk ik groetjes roels bert

 11. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ik vind het wel jammer dat er niet meer foto’s bij zitten eigenlijk.

  Maar ik denk dat de vrouwen met opzet zich zo kleden. Als de mannen er al zo vrouwelijk uitzien, moeten de vrouwen natuurlijk heel erg hun best doen om vrouwelijker te zijn!

  • 15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

   of andersom jullie moeten thog niet als doen scetel mijs mogen thog ook is julie rol overnemen als dat moden is in parijs en loden groetjes bert roels

 12. Elle
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Interessant, maar ik vind het totaal niks als mannen hakken dragen ..

 13. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ik word een beetje bang van die mannen.. Ik hou toch meer van de mannelijke man denk ik. Die vrouwen hebben wel leuke kleren aan.

 14. Ester
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Mmm , ik weet niet goed wat ik er van moet denken haha.
  Ik denk dat Nederland niet ZO gek is om dat over te nemen.
  Ik zie mijn man nou niet snel met hakken lopen haha. Hij is daar veel te ‘kak’ voor.

  Nee , dames zijn dames.
  & heren zijn heren!! En het is toch denk ik wel de bedoeling dat dat zo blijft haha.

  Vind het wel een super leuk artikel.
  Want zo zie je eens de andere kant , hoe andere mensen leven enzo. Wel interessant!!

  • 15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

   verandingen kunen thog geen kwaat waarom moeten wij jaloers zijn op jullie en waarom moeten jullie nooiet jalors zijn op ons dat je zegt o dat wil ik ook hebben dan is er nog meer plaas om nog meer kleren te hangen want dan moeten ze geen onderschijt meer maken groetjes roels bert

 15. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Wat grappig!
  Vorige zomer was ik nog in Maleisië, ook in Kuala Lumpur en toen is me dat helemaal niet zo opgevallen van sommige androgyne mannen.

 16. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Erg… interessant! Ik vind de stijl van de vrouwen echt súper, maar de mannen wat minder.. I’m sorry!

 17. tsjoektsjoek
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  haha ik vind het wel grappig:p

 18. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Hm, nee. Ik vind het maar niks! Natuurlijk mede doordat ik het niet gewend ben dat mannen op hakken lopen, maar ik denk ook dat ik er geen fan van zal worden. Het mag van mij natuurlijk wel, iedereen moet het zelf weten – begrijp me niet verkeerd – maar ik vind het zelf gewoon niks. De poppen-meisjesachtige-trend vind ik dan wel weer leuk, mits het niet te ver doorgedreven wordt.

 19. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  heel erg leuk om te zien hoe anders het daan gaat, niet mijn stijl, maar wel leuk om te zien!

 20. Lisanne
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Leuk artikel! Heb de man-heels in Nederland nog niet gezien (zelfs niet in Amsterdam!) dus ben benieuwd wanneer ze hun intrede gaan maken.. Trends blijven interessant!

 21. Eline
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  wauw ik vind echt dat die meiden zich mooi kleden!! <3
  Vooral dat laatste meisje, zo heel vrolijk met al die kleurtjes!!

  Ik zie liever wel de jongens erbij lopen zoals het nu is, dat vrouwelijke wordt hem voor mij niet.
  Ik hou meer van de mooiboys ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *