10 x je vakantiegevoel langer vasthouden

Een paar weken geleden las ik een verontrustend bericht op Nu.nl; de meerderheid van de Nederlanders is zijn vakantiegevoel kwijt na één dag. Eén dag! Hartstikke zonde, vind ik. Omdat de meeste mensen begin september terug zijn gekomen van een welverdiende vakantie, leek het me een goed idee om vandaag mijn 10 tips om het vakantiegevoel langer vast te houden met jullie te delen. Met deze tips blijf je veel langer hangen in vakantiesferen en geniet je nog met volle teugen na van die fantastische tijd.

1. No stress
blogtips - 2Volgens het artikel op Nu.nl is het na terugkomst van de vakantie extra druk op de werkvloer. Een berg e-mails die wachten op een antwoord en opgestapeld werk zorgen voor een verhoogd stresslevel, waardoor het vakantieroesje al snel overwaait.

Een manier om nog iets langer na te genieten van je vakantie is om bij terugkomst niet direct aan het werk te gaan. Plan je vakantie bijvoorbeeld zo in dat je op vrijdag terugkomt en dan pas na het weekend aan het werk gaat. Zorg tijdens je afwezigheid voor een goede ‘out of office’ notificatie waarin je bijvoorbeeld ook de gegevens van een collega zet (uiteraard, in overleg met die betreffende collega!) voor noodgevallen. Op deze manier zal een deel van je mails al afgehandeld zijn bij terugkomst van je vakantie en dat scheelt jou weer stress!

Bedenk je ook: morgen is er weer een dag. Niet al je achterstand hoeft per se in één dag worden weggewerkt. Sterker nog, dat moet je juist niet doen! Doe gewoon elke dag een klein beetje extra en zorg dat alles binnen een week weer ‘back to normal’ is.

2. Oude patronen en routine verbreken
bootcamp 3Eén van de redenen waarom het vakantiegevoel snel wegebt is dat men al snel weer hun oude routine oppakt. Werk en school is natuurlijk onvermijdelijk, maar ook sporten, elke dag om dezelfde tijd eten, om 20u Goede Tijden etc. zorgt ervoor dat je je vakantie snel vergeet. Probeer daarom eens je oude patronen en routine te verbreken! Ga naar een ander sportklasje dan normaal, of sport buiten in plaats van binnen, eet eens wat later (dat doen ze in de meeste vakantielanden namelijk ook) en geniet daarna lekker in de tuin van de mooie sterrenhemel met een glaasje wijn. Die aflevering Goede Tijden kijk je wel een andere keer, via RTL gemist ofzo.

3. Gebruik je After Sun als body lotion
lancaster sun beauty_01Als ik terugdenk aan mijn zonvakanties dan komt de geur van zonnebrand en after sun al snel bij me naar boven. Die heerlijke, tropische, romige geur. I love it! Om dat zomergevoel langer vast te houden kun je ook na je vakantie gewoon je After Sun blijven doorsmeren in plaats van je gebruikelijke body lotion. Elke keer als je na het douchen je lichaam insmeert, krijg je weer een vleugje van die lekkere ‘vakantiegeur’ in je neus. Heerlijk! En mocht je de After Sun van Lancaster hebben dan levert dit als extra voordeel op dat je je bruine kleurtje ook nog eens langer behoudt vanwege hun Tan Maximizer complex.

instalab curacao_30Het zomergevoel houd je nóg langer vast door vooral dezelfde beautyproducten te gebruiken als op vakantie. Lak je nagels dus ook thuis weer in dat knallende felle kleurtje (en ook je teennagels, ook al ben jij de enige die ze ziet), gebruik je zomerparfum en wees niet zuinig met de bronzer. Oh, en mocht je in een hotel hebben gelogeerd, neem dan de mini productjes mee naar huis om ze daar verder te gebruiken, dan is het net alsof je nog een klein beetje op vakantie bent!

4.Tover je huis om in een vakantieparadijs
tropical wall art_01Haal wat tropische planten of cactusjes in huis, hang een slinger met lampionnetjes op, zet wat gezellige kaarsjes neer, gooi wat kussens op de grond om op te zitten en leg hier en daar een kleed neer. Ook leuk: hang wat kleden op in je slaapkamer en creëer een gezellig hoekje, net alsof je aan het kamperen bent!

5. Koop dingen in de buitenlandse supermarkt
usfoodz winactieIk ben dol op neuzen in buitenlandse supermarkten en vind er ook altijd leuke souvenirtjes voor thuis. In Amerika koop ik altijd wat leuke bakmixen en als ik die thuis dan maak krijg ik weer helemaal dat vakantiegevoel terug. Zo aten wij er vaak American Pancakes voor ontbijt, en dankzij Aunt Jemimah’s pancakemix wanen we ons thuis ook nog even in Amerikaanse sferen.

In Mykonos aten we elke dag de lekkerste tzaziki, dus kochten wij tzazikikruiden in een leuk, klein winkeltje om mee te nemen naar huis. Als we nu gaan BBQen en deze kruiden gebruiken voor tzaziki, wanen we ons weer even op Mykonos.

napels_17Ook leuk: neem plaatselijke likeurtjes mee, zoals limoncello uit Italië, een goede fles wijn uit Zuid-Frankrijk of Reyka vodka uit Ijsland. Ga dus zeker eens naar de supermarkt (of slijterij) en sla wat lekkers in om mee te nemen naar huis, zodat je er thuis van kunt nagenieten.

Let op, niet alle voedingswaren mag je zomaar meenemen over de grens, vooral vleeswaren en zuivel zijn tricky. Binnen Europa zijn deze regels iets soepeler dan buiten Europa. Zoek dit dus eventjes uit voordat je terugreist, om teleurstellingen bij de grens te voorkomen.

6. Maak een feestje van je (avond)eten
bbq bijgerechten_06Als je kan BBQen, doe het dan! Het hoeft niet per se zonnig te zijn om te BBQen, als het maar niet uit de hemel komt plensen. BBQen geeft altijd zo’n heerlijk instant zomergevoel! Maak verder echt een feestje van je avondeten, of je nu gaat BBQen of niet.

girls night in_11Dek de tafel met een vrolijk gekleurd kleed, stop rietjes in je drinken, maak cocktails of zelfgemaakte sangria en serveer gezellige, kleine hapjes in plaats van één grote maaltijd. En stokbrood. Een stokbroodje bij je eten is in mijn ogen ook altijd heel vakantieachtig.

Of maak een grote pan met paella en nodig vrienden uit. Probeer zo veel mogelijk buiten te eten, of je nu een tuin hebt of een klein balkonnetje. Net alsof je weer voor je tentje zit in Zuid-Frankrijk, of op een terras in Portugal. Geniet!

7. Zomer playlist
barbados travel report-27Maak een zomerse playlist van alle zomerhitjes die je hebt gehoord op je vakantiebestemming. Ik weet nog dat ik jaren geleden met de meiden naar Ibiza ging en dat we daar de plaat van De Jeugd van Tegenwoordig hadden grijsgedraaid. Bij terugkomst heb ik die plaat nog weken geluisterd, non stop op repeat, en ik moest elke keer weer terugdenken aan die leuke tijd daar. Toen ik vorig jaar terugkwam van Barbados heb ik ook een ‘Tropical Tunes’ playlist gemaakt met de liedjes die we tijdens het Crop Over festival hebben gehoord. Ik zet hem nog wel eens op, en dan denk ik terug aan deze trip. Echt een must-do om je vakantiegevoel langer vast te houden!

8. Zo veel mogelijk chillen
bikini hangmat1Natuurlijk, je moet weer in je ritme komen van werken en school, maar zodra je thuis bent – en het is in deze tijd nog lang niet vroeg donker – moet je eigenlijk proberen om zo veel mogelijk te chillen. Zon of geen zon, pak een boek en ga lekker in de tuin zitten, of spreek met een vriendin af in het park en houd een mini picknickje (in plaats van lunchen in een restaurant) of hang een hangmat op en doe een dutje. In het weekend spreek je met vrienden af op het terras of bij iemand thuis in de tuin. En regent het? Dan chill je gewoon lekker binnen, aangezien je je huis hebt omgetoverd in een vakantieparadijsje krijg je hier vast en zeker ook dat vakantiegevoel!

9. Draag je zomerkleding door
tropical pants-06Je favoriete zomerkleding draag je gewoon door terwijl je weer terug in Nederland bent! Combineer je broeken, tops en T-shirts met tropische printjes bijvoorbeeld eens met een colbertje voor een casual zakelijke look. Pastelkleurtjes combineer je met nude-, beige- en bruintinten en over je zomerjurkje, -rokje of jumpsuitje trek je een wat dunnere trui of combineer het met een blouse of vest.

sandaaltjesOok leuk: koop kledingstukken of accessoires op je vakantiebestemming, en draag ze eenmaal terug in Nederland gewoon door. Deze leuke sandaaltjes met pompons kocht ik in Mykonos en schiet ik bij warm weer meteen weer aan. Elke keer denk ik dan weer aan dat leuke boetiekje waar ik ze heb gekocht. Als je items als een top, sjaal of tas koopt kun je ze ook bij minder weer lekker aantrekken, en elke keer als je er naar kijkt droom je weer eventjes weg naar je vakantiebestemming.

10. Spreid je kansen
travellab foto'sOf eerder gezegd, spreid je vakantiefoto’s. Spreek met je vrienden en familie af om niet alle foto’s in één keer naar elkaar door te whatsappen, maar verspreid het bijvoorbeeld over een week. Plaats er zo nu en dan weer eentje op Facebook, stuur een hilarisch filmpje door over de app en zet elke dag weer een nieuwe op je Instagram. Rekken die handel, want zo geniet je nog veel langer na van je heerlijke vakantie!

Ik hoop dat deze 10 tips je inspiratie hebben gegeven om je vakantiegevoel wat langer vast te houden! Zo zonde dat dit heerlijke gevoel na een dag al verdwenen is! Hopelijk blijven jullie nu wat langer hangen in de vakantiesferen.

Ben jij onlangs nog op vakantie geweest, en zo ja, waarheen? Hoe snel is bij jou het vakantiegevoel weer verdwenen?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

38 Reacties

 1. Inge Rommers
  9 september 2018 / zondag, 9 september 2018

  Ik neem nooit douchegel mee maar koop op de 1e dag op vakantie een grote fles douchegel. Liefst 1 die niet in NL verkrijgbaar is. Hiermee douche ik op vakantie en dan gaat de fles mee naar huis voor thuisgebruik. Zo ruik ik ook steeds die vakantiegeur onder de douche en krijg ik een blij gevoel. Door het gebruik van een lufa spons doe ik er extra lang mee.

 2. Ikram
  11 september 2015 / vrijdag, 11 september 2015

  Toptips :) Dat van die aftersun doe ik ook :) Niks lekkerder dan de “geur van vakantie” :)

 3. 9 september 2015 / woensdag, 9 september 2015

  Dit zijn zeker goeie tips: ik heb na mijn vakantie nog ruim een week vrij gehad waarin ik heerlijk heb kunnen doen waar ik zin in had en dat was écht heel erg fijn, zorgde ervoor dat ik lekker kon bijtanken en klaarstomen voor het nieuwe jaar!

 4. Iris
  5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

  Ik heb ook nog een supertip! Maak een leuk en creatief fotoboek op albelli.nl! Ik ben nog zeker een week bezig geweest om het perfecte boekje te creëren. Nu heb ik hem net besteld en ga ik in spanning wachten tot ie binnen is. Volgende week kan ik het boekje in het echt zien! Zeker twee weken extra vakantiegevoel!
  En BTW, je kan het boekje ook gewoon ontwerpen zonder daadwerkelijk te bestellen :)

 5. 4 september 2015 / vrijdag, 4 september 2015

  Ik ben ook gek op buitenlandse supermarkten! Het is jammer dat soms sommige producten zo duur zijn, anders had ik alles wel een keer geprobeerd haha

  XO

 6. 4 september 2015 / vrijdag, 4 september 2015

  ‘Morgen is er weer een dag’, dat is inderdaad waar ik stil bij zou moeten staan als ik weer aan het werk ga na mijn vakantie. En dat palmboompje in een vaasje, zo cute! En de rietjes… <3

 7. 4 september 2015 / vrijdag, 4 september 2015

  Super leuke tips! Vooral dat van niet gelijk in je routine terugvallen ga ik eens proberen!

 8. Sharon
  3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Heel leuk artikel weer :) zeker iets om uit te proberen! Vraagje.. kijken jij en je zusjes ook naar Gtst? Het is weer spannend deze week! ;)

 9. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Vakantiegevoel gaat bij mij ook helaas snel weg. Ik vind het wel leuk om nummers te draaien die ik tijdens mijn vakantie heb gehoord om toch een beetje na te genieten.

 10. Naomi
  3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Leuke tips, helaas ben ik op dagen als vandaag pas 17:45 thuis en zit er na het eten ook nog huiswerk op me te wachten! Gelukkig heb ik net even tijd om deze blog te lezen!

 11. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Ik ben alweer een tijdje terug van vakantie en was het vakantiegevoel helaas zo snel kwijt! Handige tips :)

 12. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Wat leuk om te zien dat je echt werk hebt gemaakt van dit artikel! Ik zet altijd een vakantiefoto op mijn achtergrond, helpt ook goed :)

  • Serena
   Auteur
   3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

   Oh dat is een goeie!

 13. Anouk
  3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Ik weet niet zo goed waar ik dit moet droppen dus doe het niet maar.. ik vraag me al heel lang iets af. Wat is nu precies het verschil tussen een serum/dagcreme of serum/bodylotion?!?! Het enige verschil wat ik merk is dat een serum BAM zoveel duurder is, maar ik begrijp niet zo goed wat dat nou ‘meer’ doet..

  • Serena
   Auteur
   3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

   hi Anouk,

   een serum is vaak een extraatje voor je huid, bestaande uit meer actieve ingrediënten. In combinatie met een dag- of nachtcrème kan het je huid nog beter helpen bij eventuele huidproblemen. Sommige mensen gebruiken alleen een serum, sommigen alleen een crème en sommigen weer beiden. Het is maar net hoe je huid is, maar het is niet zo dat een serum per se een MUST is!

   Ik hoop dat ik je vraag zo heb kunnen beantwoorden,
   liefs, Serena

 14. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Ik ben nog niet op vakantie geweest dus ik heb ook niets om te onthouden, maar het is inderdaad zonde om je vakantie zo snel terug te vergeten :)
  xx

 15. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Ik ben ook alweer een maandje thuis en heb het vakantie gevoel redelijk lang vast kunnen houden door het aangename weer hier in NL! Heb nog lekker in het zonnetje kunnen liggen met een tanning oil, dus dat scheelde. Leuke tips! Ik ga mijn teennagels straks eens een fel kleurtje geven, dat maakt me wat vrolijker met dit sombere weer :(

 16. Lousaa
  3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Alweer een maand terug, maar ik kan thuis redelijk blijven chillen thuis. Kwestie van weinig tv aanzetten, veel in de tuin klooien en zomers eten eten. Zomerkleren diordragen inderdaad (ik snap mensen die met een jas rondlopen dus echt niet bij deze temperaturen) en ik ben nog lekker bijna iedere dag met m’n poten in een voetenbadje te vinden. Heeeerlijk!

 17. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Wat een leuk lijstje! Ben het er helemaal mee eens! xo

 18. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Wat een fijn artikel! Ik word altijd blij van van een bepaalde geur parfum die ik tijdens een vakantie draag, en vakantie foto’s terugkijken natuurlijk!
  xx, Lotte

 19. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Ik zet altijd een foto van vakantie als bureaubladachtergrond, als ik dan begin met werken, verschijnt er meteen een glimlach om m’n gezicht :) Maar ik kan me voorstellen dat dit voor vele mensen net een soort van ‘heimwee’ opwekt, waardoor het helemaal niet werkt, haha :)

  X

 20. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Na zes weken vakantie komt dit artikel als geroepen ;-)
  Vooral tip nummer 2 vind ik erg belangrijk en ik probeer dit nu al een week en het gaat goed. Ik beving mij nog steeds in een no stress-hakuna matata- live life setting.

 21. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Leuke tips! Ik ga nog op vakantie en kijk daar ontzettend naar uit!

 22. Bb
  3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Leuk!

  Mijn kantoortip: begin niet met werken op een maandag, maar op een woensdag. Zo hoef je niet meteen een hele week door te ploegen. En je afwezigheidsassistent pas weer af op je tweede dag, dan kun je de eerste dag goed e-mail bijwerken en opstarten.

  O enne ik mis toch wel een beetje deze: zo snel mogelijk na aankomst een nieuw tripje plannen. Ook al is het maar een weekend of dagtrip, en is het pas over een half jaar. Je kunt daar dan iig weer naartoe leven!

  • 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

   jaaa, die laatste is ook een goede tip!

  • Serena
   Auteur
   3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

   Hele goede tips, Bb!

 23. Hanan
  3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Ik vind niet erg om uit de vakantie sferen te komen,ik houd namelijk van structuur en regelmaat in me leven. Ik heb 3 kids dus de 3 R’en is zowel voor heb als voor mij van groot belang. Heerlijk weet in NL je routine oppakken,zelfs de AH miste ik op den duur in buitenland haha

 24. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Pff, net terug van vakantie dus deze tips zijn meer dan welkom. Merk dat ik dit jaar zo ontzettend heb genoten van mijn vakantie en dat ik zo tot rust ben gekomen dat ik echt ff tijd nog heb om weer op gang te komen, haha! Ben al wel weer aan het werk maar mijn hoofd staat nog steeds in de vakantiemodus.

 25. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  leuke tips! ik ben net een paar dagen terug uit Japan maar de Nederlandse routine zit er al weer in ;_; ik heb echt heimwee ernaar en kan niet wachten tot ik er ooit heen kan verhuizen XD de snoep tip heb ik wel gedaan, vooral omdat het snoep er ook zo goddelijk is haha.

 26. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Bij mij is mijn vakantie gevoel veel te snel weg. Ik was na mijn vakantie aan het werk en had het gevoel al helemaal niet meer dat ik vakantie had gehad! Zo jammer. Wel leuke tips.

 27. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Leuke tips! Ik vind het zelf eigenlijk juist wel lekker als de vakantie voorbij is en het gewone leven weer begint, dus eigenlijk is het voor mij alsof ik van het ene leuke naar het andere ga :)

 28. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Ik snap precies wat je bedoelt met die playlist, ik gebruik muziek ook vaak als ik weer aan een bepaald moment wil denken!

 29. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Haha, die laatste tip is fantastisch! Ik en nu al bijna een maand geleden op reis geweest en ik heb nog steeds niet alle foto’s gedeeld =D

 30. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Ah, goeie Serena! Deze vakantie ben ik wel écht helemaal tot rust gekomen en heb ik optimaal genoten van mijn vrijheid! Maar ik moet eerlijk zeggen dat gisteren dat relaxte gevoel bij mij toch aardig abrupt stopte: ik zit in mijn examenjaar, en loop nu alweer tegen vakken aan waar ik gewoon écht niet goed in ben. En tsja, als ik daarop zit te ploeteren is vakantiegevoel vasthouden wel moeilijk. Wel fijne tips, ik ga het eens uitproberen allemaal! :)

 31. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Wat een heerlijke tips. Alleen van dit artikel krijg ik al een vakantie gevoel. Al moet ik zeggen dat ik inmiddels ook wel weer zin heb in de herfst!
  Liefs

 32. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Haha, wat een leuke tips! Maar vooral de voedsel tips moet je ook niet TE lang volhouden (of toch met mate) want dan groei je wel dicht ben ik bang, hihi. Ik hoop dat we nog wel een lekkere Indian Summer krijgen, hoor!

 33. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Herkenbaar! Het gevoel van in de dagelijkse sleur terugvallen heb ik ook vaak gehad en dan helpt het inderdaad om patronen te doorbreken en na werktijd iets anders te doen dan bankhangen.

 34. 3 september 2015 / donderdag, 3 september 2015

  Leuke en fijne tips..Toch ken ik mezelf en weet ik dat ik hier weinig mee zal doen.. Ik ben mijn vakantiegevoel vaak wel ietsje minder snel kwijt, maar na een week is alles wel weer zoals het is en dat vind ik helemaal niet erg.. Ik ga pas in november weg, als ik da terugkom zal ik wel weer snel terugvallen in de waan van de dag omdat je dan ook weer terugkomt in een compleet ander klimaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *