Zijn siliconen goed of slecht voor mijn haar en huid?

Toen ik laatst via Twitter vroeg of er nog cosmetica ingrediënten waren waar jullie wat meer over te weten wilde komen, kreeg ik meerdere malen ‘siliconen’ te horen. Er gaan veel verhalen de ronde over dit ingrediënt. De één claimt dat het geen kwaad kan, de ander zegt dat het juist goed is en weer een ander verkondigd dat dit het slechtste ingrediënt is dat er maar bestaat. Dus, hoe zit het nu precies? Waarom worden er siliconen in onze beautyproducten gestopt? Wat doen ze voor onze huid en voor onze haren? En is het nu goed of slecht?

siliconen - 1

Siliconen in cosmetica

Siliconen zijn organische (met koolstof) of anorganische (zonder koolstof) polymeren, een verbinding bestaande uit een reeks van precies dezelfde moleculen. Er zijn veel verschillende soorten siliconen, en afhankelijk van de molecuulstructuur kunnen ze zo vloeibaar zijn als water, maar ook gelachtig of juist knetterhard. Wanneer ik aan siliconen denk, denk ik meteen aan de gelachtige schijven die worden gebruikt als borstimplantaten, maar in de cosmetica industrie worden siliconen gebruikt in de vorm van een olie; een vloeibare substantie.

De meest voorkomende siliconensoorten in de cosmetica industrie zijn;
Cyclomethicone – verdampt aan de lucht
– Dimethicone Copolyol – water-oplosbare ‘lichte’ siliconensoort
Dimethicone (synoniem: Poly Dimethyl Siloxane) – niet oplosbaar in water en daarom ook wat ‘zwaarder’ en lastiger te verwijderen
– Amodimethicone (of andere siliconen met ‘amo’, ‘amine’ of ‘amino’ in hun naam) – deze siliconensoort is gemodificeerd zodat het beter aan je haar blijft ‘plakken’. Net als dimethicone is deze silicoon wat lastiger te verwijderen
Phenyl Trimethicone
Cyclopentasiloxane
Cyclohexasiloxane

Over het algemeen zou je kunnen stellen dat siliconensoorten eindigen op -cone of -xane, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Ben je benieuwd of er siliconen in jouw beautyproducten zitten? Check de ingrediëntenlijst maar eens. Bij twijfel kun je een database raadplegen zoals Truth in Aging of Skin Deep.

De kans is groot dat jouw skin- en haircare producten siliconen bevatten. Ook make-up zoals primers, foundations, lipsticks en lipgloss bevat vaak siliconen. Zelfs tandpasta moet er nog wel eens aan geloven. Maar waarom zitten er zo veel siliconen in onze producten?

Cyclomethicone en dimethicone

Om jullie goed te kunnen vertellen waarom er zo vaak en zo veel siliconen voorkomen in onze beautyproducten, leek het me een goed idee om eerst eens wat dieper in te gaan op de meestvoorkomende siliconen: cyclomethicone en dimethicone.

structuurformule cyclomethicone

Cyclomethicone – is kleur- en geurloos, vlekt en plakt niet en komt voor in de vorm van een waterige vloeistof. Cyclomethicone wordt aan een product toegevoegd om het beter smeerbaar te maken. Ook wordt het toegevoegd om geur- en werkstoffen makkelijk te laten verdelen over het haar. Cyclomethicone is een siliconensoort die snel vervliegt. Het geeft een zijdezacht, droog en glad gevoel aan de huid.
structuurformule dimethiconeDimethicone – is een olie-oplosbare siliconen olie die veel in huid- en haarverzorgingsproducten gebruikt wordt. Dimethicone heeft de eigenschap om een dunne film om de haarschacht of op de huid te leggen. Het beschermt op deze manier niet alleen, maar zorgt ook dat de werkstoffen niet vervliegen maar juist daar blijven waar ze hun werk moeten en kunnen doen. Het geeft daarbij een zijdezacht en glad gevoel aan huid en haar. Dimethicone vervliegt in tegenstelling tot cyclomethicone niet. Het is één van de ‘zwaarste’ en moeilijkst verwijderbare siliconen die er zijn.

Siliconen in skincare

In skincare fungeren siliconen voornamelijk als beschermende barrière, glijmiddel, oplosmiddel, anti-stick en transporteur voor werkstoffen. Siliconen zoals cyclomethicone zijn niet comedogeen en daarom juist zeer geschikt voor een vette huid met acné. Siliconen hebben een grote moleculaire structuur en zijn niet in staat de celmembraan te penetreren. Ze leggen dus een laagje over de huid heen. Siliconen zijn vrij poreus en worden daarom ook wel ‘ademend’ genoemd. Ze herstellen en beschermen de huid zonder hem geheel af te sluiten.

Toch zijn er mensen die claimen dat hun huid verstopt raakt van siliconen. Er zijn verschillende soorten siliconen, waarvan dimethicone een voorbeeld is van een wat zwaardere soort. Dimethicone is hierdoor wellicht wat minder poreus en ‘ademend’ dan zijn soortgenoten. Soms is dat een voordeel, soms niet. Mensen met een extreem droge huid kunnen daar bijvoorbeeld baat bij hebben omdat het filmlaagje voorkomt dat er te veel vocht uit de huid verdwijnt (dit noemt men ook wel heel mooi ‘moisture lock’), maar voor sommige mensen betekent het dat ze, als ze daar gevoelig voor zijn, meer last kunnen krijgen van onzuiverheden of andere huidreacties.

Dat producten met siliconen per definitie puistjes en onzuiverheden veroorzaken, is niet waar. Maar dat het juist goed is, gaat ook niet altijd op. Het verschilt heel erg per huidtype en de enige manier om erachter te komen of siliconen effect hebben op jouw huid, is om eens te switchen naar silicoon-vrije cosmetica. Dit zou ik alleen doen wanneer je klachten hebt na het gebruik van een nieuw product.

Siliconen in haircare

siliconen - 3In haarproducten wordt cyclomethicone veelal gebruikt om geur- en werkstoffen makkelijk te laten verdelen over het haar. Zo kan je bijvoorbeeld glycerine, die van zichzelf erg plakkerig is, met de toevoeging van cyclomethicone toch heel makkelijk over het haar verdeeld krijgen. Cyclomethicone vervliegt snel aan de lucht en daardoor blijft ook je haar lekker luchtig. Het verzwaart niet. Het helpt het haar makkelijker doorkambaar te maken en zorgt er voor dat je haar sneller opdroogt. Dat betekent ook dat je het minder lang hoeft te föhnen. Daarnaast geeft het glans en vermindert het de statische lading van het haar. Ook voorkomt cyclomethicone dat vocht in de lucht je haar springerig en pluizig maakt. Klinkt goed, toch?

Ook dimethicone is een siliconensoort die veel in haarproducten wordt gebruikt. Dimethicone is een ‘zware’ siliconensoort die niet oplosbaar is in water en daarom ook moeilijker te verwijderen is. Voor mensen zoals ik, met droge, stugge en kleurbehandelde haren, biedt dit ingrediënt juist uitkomst, omdat het laagje mijn haren beschermt tegen slijtage en verdere uitdroging. Voor mensen met fijn, dun haar zijn siliconen waarschijnlijk te heftig en te verzwarend en doet het niet veel goeds, omdat het hun haren alleen maar slap en slierterig zal maken. Ook mensen met krullen zweren siliconen over het algemeen af. Dimethicone voorkomt dat er vocht uit de lucht wordt opgenomen en haren gaan pluizen, maar het bevordert vaak niet de natuurlijke, bouncy vorm van de krul.

Net zoals met siliconen in skincare hangt het dus compleet van je haartype af, of siliconen juist goed voor je zijn of juist niet. Ik weet uit ervaring dat ik siliconen nodig heb, ik heb namelijk wel eens een silicoon-vrij haarmasker geprobeerd en na afloop was het nog steeds een dorre, klitterige bos. Terwijl mijn haren er mét siliconen veel mooier, glanzender en gladder uitzien. Ik kan er makkelijker doorheen komen en het siliconenlaagje voorkomt gespleten haarpunten door mijn haren te beschermen tegen slijtage (zoals het schuren over kleding, maar ook door borstelen). Als je krullend, fun, fijn en futloos haar hebt, en je haar zit niet zoals je zou willen, probeer dan eens silicoon-vrije haarverzorgingsproducten. Wie weet doet het veel goeds voor je haren door dit ingrediënt weg te laten. Het is een kwestie van uitproberen!

Zijn siliconen goed of slecht?

In mijn ogen wordt er veel te negatief gedacht over siliconen. Over het algemeen doen ze juist veel goeds voor onze huid en haren. Ze bevatten eigenschappen die er voor zorgen dat producten soepeler over onze huid verdelen, zorgen er dus ook voor dat de werkzame stoffen gelijkmatig worden verdeeld en voorkomen vochtverlies door een poreus laagje over onze huid en haren te leggen.

Conclusie; siliconen zijn ingrediënten die je niet per se hoeft te mijden, omdat ze slecht, gevaarlijk of ongezond zouden zijn. Dat is namelijk niet waar. Siliconen zijn niet per definitie slecht, maar ze zijn ook niet geschikt voor iedereen. Er zijn veel verschillende soorten siliconen, en de ene soort zal beter voor jou werken dan de andere. Het is een kwestie van bewust zijn van wat je in je haren of op je gezicht smeert, en actie ondernemen als een product zorgt voor een negatieve verandering. Bij alle ingrediënten geldt dat het een kwestie van uitproberen en experimenteren is, om erachter te komen wat werkt voor jou en wat niet.

Maar, hoe zit het dan met kanker? Hierover kan ik nog een heel artikel vol schrijven, maar ik zal het voor jullie kort samenvatten: ja, er bestaat een risico dat borstimplantaten en geïnjecteerde siliconen kunnen leiden tot kanker. Er is veel onderzoek naar gedaan en als het lichaam siliconen afbreekt, verandert het in silica, en silica is een toxine en een carcinogeen (een kankerverwekkende stof) die onze organen aantast. De link met het inademen van silica-poeder en longkanker wordt veel onderzocht. De vraag is alleen, óf ons lichaam wel siliconen afbreekt. En als het gebeurt, of het dusdanig veel silica produceert dat kan leiden tot kanker.

Aangezien siliconen aangebracht op huid en haar te groot zijn om het celmembraan te penetreren, hoef je – in mijn opinie – niet bang te zijn dat beautyproducten met siliconen uiteindelijk kunnen leiden tot kanker of orgaanfalen . De siliconen komen ons lichaam niet in en kunnen daar dus ook geen schade aanrichten. Toch zijn er mensen die het zekere voor het onzekere nemen en om deze reden siliconen vermijden. It’s up to you! Ik zou mijn silicoontjes in elk geval voor geen meter willen missen. My hair needs it!

Wat is jouw mening over siliconen, zijn ze goed of slecht, of houd je je hier niet mee bezig als je beautyproducten koopt?

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen; [1] The Chemistry and Manufacture of Cosmetics, Volume 3, Book 2, Allured Publishing Corporation, 2002, pages 833-839, 2, 3, 4, 5, 6

Volg:

79 Reacties

  1. 21 september 2015 / maandag, 21 september 2015

    Voor zo’n artikel neem ik toch altijd even de tijd om die rustig te lezen. Ik leer hier zoveel van bij! Ik ken alle stoffen wel door mijn opleiding, maar ik heb absoluut geen idee wat het doet in beautyproducten dus dat is het altijd leuk om me via een goed geschreven artikel als dit verder te informeren 🙂
    xx

  2. Michèle
    21 september 2015 / maandag, 21 september 2015

    Het is niet omdat 2 dingen tegelijk toenemen, dat er een oorzakelijk verband is tussen de twee. Je maakt een redeneerfout. Zoals al gezegd kan het bv net zo goed aan de voeding liggen of bv aan de toename van aantal auto’s of wat dan ook.

    Je kan de redenering trouwens ook omdraaien. Mensen leven almaar langer, terwijl de cosmeticaindustrie is gegroeid. Wil het daarom zeggen dat silliconen zorgen voor een langer leven? Wie weet. Zelfde redenering, andere uitkomst.

  3. 21 september 2015 / maandag, 21 september 2015

    Erg duidelijk en onderbouwd artikel! Hiermee sta je zoooo ver voor op andere beautybloggers! Geniet nog van je vakantie ;)!

    X

    • Ingrid
      22 september 2015 / dinsdag, 22 september 2015

      Ik sluit me volledig bij je mening aan 🙂

  4. 20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

    Top artikel, heel interessant!

  5. 20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

    zelf ga ik siliconen liever uit de weg ivm milieubehoud, aangezien we van alles in onze beautyproducten door het putje spoelen, en milieu en oceanen vervuilen. Maar ik wil er ook wel netjes uitzien, en kan niet zonder haarmaskers… het is zo lastig en ik voel me er elke keer hypocriet, of schuldig over, wanneer ik het wel gebruik :/

  6. Diana
    20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

    Goed artikel Serena! Dit zou ik graag vaker willen zien

  7. Diana
    20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

    Kom dan maar met studies die dit aanwijzen en ik geloof je meteen. Als jij het zegt betekent het namelijk niet zo veel.

  8. Daphne
    20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

    Wat een fantastisch artikel! De beautywereld heeft echt een tekort aan mensen met verstand van zaken zoals jij. Ik vind de kwaliteit van je blog de laatste tijd zo hoog, ga zo door!

    • E
      20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

      Eens!

      • Joanne
        22 september 2015 / dinsdag, 22 september 2015

        ook eens!

        • Estra
          29 september 2015 / dinsdag, 29 september 2015

          Ook helemaal mee eens!

    • Marielle
      22 september 2015 / dinsdag, 22 september 2015

      Ook mee eens want veel mensen hebben een blog en gebruiken maar cosmetica als het een lekker geurtje heeft, fijne substantie heeft, een mooie tekst heeft,… maar eigenlijk zonder kennis van cosmetica breng je meer schade aan je huid dan dat je goed doet.

  9. 20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

    Heel mooi verhelderend artikel. Dit is een beautyblog met brains!

  10. 20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

    Om te antwoorden op je vraag: Ik hou geen rekening met siliconen.

    Voor mijn haar vind ik ze alleszins geen probleem. Naar het schijnt zou je haar er zwaar van worden, maar dat vind ik niet erg.

    Voor mijn huid wil ik misschien eens producten zonder siliconen proberen. Ik heb het gevoel dat mijn foundation acné veroorzaakt, maar dat kan ook komen door andere ingrediënten van het product.

    • Marielle
      22 september 2015 / dinsdag, 22 september 2015

      Probeer dan eens de foundation van La Roche Posay toleriane. Deze verstopt mijn porien niet en ik heb een acne gevoelige huid.

  11. 20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

    Bedankt voor de uitleg, Serena. Ik ben heel blij dat dat je een conclusie maakt. Het artikel is namelijk niet gemakkelijk. Dat zal zeker het geval zijn voor jongere lezers. Maar doordat je de volledige uitleg geeft, creëer je absoluut autoriteit. Het is duidelijk dat je weet waarover je spreekt. Dat zorgt ervoor dat je informatie betrouwbaar overkomt.
    Toch zou ik de tekst hier en daar wat inkorten. Persoonlijk hou ik niet zo van lange teksten. Maar dat is mijn mening.
    Ik ben altijd erg blij als je wetenschappelijke uitleg geeft bij beautyproducten. Zo weten we eindelijk wat er nu eigenlijk waar is en wat niet.

  12. Kaatje
    20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

    leuk & interessant artikel! dank je wel.

  13. marieke
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Weet er iemand misschien een siliconen-vrije foundation :)?

    • Kaatje
      20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

      bourjois happy light foundation

  14. Bregje
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Duidelijke uitleg!
    Ik denk dat het echt persoonlijk is, in huidverzorging kan ik er slecht tegen terwijl mijn haren weer niet zonder siliconen kunnen!

  15. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Ahh, wat fijn en duidelijk uitgelegd. Ik gebruik een make-upprimer wat volgens mij bestaat uit pure siliconen en ik vind dat juist erg prettig. Het zelfde geldt voor mijn haar, alles wordt zo lekker glad en zacht. Ik denk wel dat het goed is om siliconen eraf te halen/wassen, dmv een goede facewash en shampoo!

    • Marielle
      22 september 2015 / dinsdag, 22 september 2015

      Ja want anders kan je build up krijgen en haaruitval.

  16. Maaike S
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Ik gebruik het liefst producten die écht voeden en niet alleen maar doen ‘als of’ 😉 Verder lijkt het me een hele taak om al die verschillende typen siliconen te onthouden en hun eigen schappen! 😛

  17. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Wauw wat een interessant en handig artikel! Ik ben de laatste tijd wel meer bezig met wát er precies in producten zit en wat voor werking dat heeft op mijn huid. Heb weer een hoop opgestoken van dit artikel 🙂 xx

  18. joy
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Ik gebruik absoluut geen haarproducten met siliconen. Mijn haar is een ramp als ik een build up heb. bovendien pakt het geen beschadigingen aan, het verbergt alleen maar. Je haar ziet er leuk glazend uit, maar het is nog net zo verrot als er voor.
    Met skincare ben ik iets milder, maar liever ook niet. Ik vind het een viezig gevoel geven op de huid.

  19. Marieke
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Weer uitermate interessant om te lezen!!
    Mijn huid huis vindt siliconen prima, maar mijn haar is inderdaad beter af zonder. Ik heb sluik haar waar ik maar moeilijk volume in krijg. Dat gaat een stuk makkelijker nu ik het was met Gliss Kur Silicone-vrije shampoo. Die is helaas niet in de normale drogist te vinden maar wel bij Op=Op en Big Bazar! Echt even een aanrader voor iedereen met flut haar.

  20. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    wat een informatief en heerlijk uitgebreid artikel weer <; ik heb er zelf niet echt last van als het in producten zit wat ik gebruik..

  21. Steffi
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Ik zorg dat ik altijd een silicone vrije conditioner in huis heb voor wanneer ik twijfel over het wel of niet wassen van mijn haar en dan maar besluit het co-only te wassen. Voor de rest vermijd ik het absoluut niet. Vind het voor mijn haar soms wel lastig aan de ene kant is het heel slap waardoor ik het misschien zou moeten mijden maar het splijt anders zo snel dat ik ze toch niet zou willen missen.

  22. Manou Kessels
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Top! Zou je zo ook iets willen maken over parabenen?
    Ik hou van dit soort artikelen!

  23. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Fijn artikel. Eigenlijk wist ik wel in grote lijnen wat het nou doet voor je huid en haar en eerlijk gezegd heb ik er nooit last van ondervonden. X

  24. Judith
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Een en al liefde voor dit soort artikelen!

  25. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Helaas kan ik echt niet tegen siliconen, dus voor mij is het echt een no-go.

  26. Marijke
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    en parabenen?

  27. Sem
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Naar mijn mening ben je de enige nederlandse beautyblogger (samen met Jetske Ultee) die ingredienten echt goed toelicht, en dat vind ik enorm prettig! Je kan merken dat je een achtergrond hebt in scheikunde. Echt een topartikel!

    Liefs

  28. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Wat een leerzaam artikel weer, iedereen roept altijd maar van alles en dan vraag je je af wat je moet geloven. Maar zo kan ik voor mezelf eens kijken waar ik op reageer of niet!

  29. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Weer zo’n fijne post! Ik heb er geen problemen om siliconen te gebruiken in mijn haar.

  30. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Wederom een goed en interessant artikel!

  31. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Fijn artikel Serena. Ik mijd geen siliconen in haarproducten maar volgens mij is er wel een bepaalde silicoon waar mijn gezicht niet zo goed tegen kan en soms voor een uitbraak zorgt. Dit is uiteraard een aanname.

  32. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Alles is exponentieel toegenomen (denk maar aan de voedingsindustrie enzovoort), dus het hoeft niet perse aan cosmetica te liggen hoor! Natuurlijk zal het inderdaad ook wel niet allemaal gezond voor je zijn.

  33. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Heel interessant artikel! Ik mijd geen siliconen, maar ik moet zeggen dat ik er ook niet om sta te springen haha

  34. Marit
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Volgens mij is het met siliconen net als veel andere beautyproducten: Gebruik het als je het fijn vind, maar eet het niet op.

  35. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Super interessant artikel! Ik vermijd siliconen niet per sé, maar mijn vooorkeur gaat wel vaak uit naar producten zonder.

  36. Jeanine
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Top! Dank je wel voor deze info :).

  37. Danielle
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Heel fijn dit soort artikelen! Er staat zoveel onzin en bangmakerij op internet. Veel van die onzin, kan je met goed googelen naar wetenschappelijke sites en gezond verstand zelf wel ontkrachten, maar niet iedereen heeft daarvoor de skills aangeleerd gekregen of heeft daar tijd en zin in.
    Voor mijn normale tot droge huid, vind ik siliconen fijn: voor mijn droge, fijne, gekleurde haar met slag, is het waardeloos; het wordt er slierterig van. Ik meng sulfaatvrije shampoo (ik krijg jeuk van sulfaten, omdat het mijn hoofdhuid teveel uitdroogt) met een conditioner op basis van sheabutter (apart gebruik, is net teveel voor mijn fijne haar en met 2x spoelen, ben ik mijn kleur ook sneller kwijt). Daarna een leave-in-conditioner met keratine. Werkt voor mij goed.

  38. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Ik had geen idee dat siliconen ook zoveel goed werkzaamheden hebben. Eerlijk gezegd had ik altijd het idee dat het voor een mooie glans en doorkambaarheid bedoelt werd en het daarmee wel gezegd was. Heel informatief artikel, ik heb er weer iets bij geleerd!

  39. michèle
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Dit soort artikelen is echt de reden dat ik hier kom. Goed onderbouwd, helder uitgelegd, geen onzin. Ik word gek van mensen die zomaar beweren dat dingen ongezond zijn of dat je er kanker van zou krijgen zonder even hun huiswerk te doen om de nodige kanttekeningen aan te brengen. Dus ben heel blij dat je weer eens een goed artikel schrijft waaruit blijkt dat we weer allemaal mogen chillaxen 🙂 bedankt!

  40. Carina
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Ik vermijd siliconen in mijn haarproducten gezien ze niet te verwijderen zijn met een milde shampoo. Plus mijn haar wordt ook zacht zonder siliconen :). In mijn cremes en dergelijke zitten wel siliconen maar dat zie ik niet als probleem voor mijn droge huid. Al vind ik het wel een naar gevoel als er teveel inzitten.

    • Emma
      19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

      Goed artikel!

    • Emma
      19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

      Oops 🙂 perongeluk als reactie ipv afzonderlijke comment geplaatst.

  41. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Een handig, informatief artikel! Ik vermijd siliconen niet per sé omdat ik weet dat mijn haar er inderdaad van opknapt en beter handelbaar is :). In verzorging let ik er eerlijk gezegd ook niet zo op, maar ik hou je informatie in gedachten!

  42. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Goed artikel! Zeker met al die verschillende meningen! Deze keer was hij misschien net te vol met verschillende termen want ik moest soms iets meer moeite doen om het te begrijpen. Maar het is me gelukt! Bedankt voor deze informatie!

  43. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Ik vind silliconen niet persé slecht. Ik reageer hier namelijk niet slecht op, evenmin op producten waar parfum aan is toegvoegd. Ook ik heb een keer een siliconenvrije haarroutine geprobeerd maar ben daar snel weer mee gestopt. Er was geen doorkomen aan mijn haar en alles was één grote klittenboel, bah!

    • michèle
      19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

      Zelfde hier. Mijn haar heeft gewoon silliconen nodig of het wordt een vogelnest 😛

    • 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

      Je kunt ook nog eens een ander merk proberen:)
      Zelf gebruik ik al jaren shampoo en conditioner zonder, maar toen ik laatst van merk switchte vond mijn haar dat ook niet fijn. (understatement xD) < terwijl het eerst juist helemaal glanzend en gezond was.

  44. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Heel leerzaam artikel! Ik heb zelf geen last van siliconen en vermijd ze daarom ook niet. Toevallig heb ik gister wel een natuurlijke shampoo en conditioner gekocht, ben wel erg benieuwd naar het verschil! Hopelijk word mijn haar wel gewoon zacht en doorkambaar ervan!

  45. Marye
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Wat houd ik van deze artikelen. Super bedankt voor je handige uitleg heb ik zeker wat aan!

  46. 19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Ik vind dit weer een heel goed en leerzaam artikel. Zelf vermijd ik siliconen niet. Ik heb er geen last van en vind de gladde structuur die siliconen aan sommige producten geeft juist wel erg fijn.

  47. Syl
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Wow wat is dit weer een handig em duidelijk artikel.
    Ik gebruik zelf ook gewoon producten waar silicone in zit.

  48. Willemse
    19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

    Fijn om wat duidelijkheid te krijgen over al die siliconen
    Nu weet ik teminste wat het verschil is en kan ik een bewuste keuze maken als ik een product koop
    Dimethicone is dus degene die ik met mijn krullen niet kan hebben, en ook niet handig want ik gebruik sulfaat vrije shampoo en die reinigt sowieso dus al milder.
    Andere oplosbare siliconen zullen vast minder problemen geven aan mijn keullen
    Goed om te weten bij de volgende aanschaf van nieuwe producten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *