Recept: (Tiro)pita!?

Vandaag heb ik een simpel, maar o zo lekker recept voor jullie! Het is een hartige snack, heerlijk voor de lunch of als tussendoortje én vegetarisch. Het hoofdbestanddeel is feta (I love it!). Misschien hadden jullie mijn foto al op Instagram voorbij zien komen, want vorige week heb ik het weer gemaakt. Het is zo lekker, ik moet het recept gewoon met jullie delen.

Börek, Burek, Pita, Spanakopita of Tiropita?!
Dit gerecht is bekend in verschillende landen en elk land heeft er weer zijn eigen benaming voor. Zelf maakte ik er voor het eerst kennis mee bij mijn goede vriendin Marija. Marija komt uit Bosnië en Herzegovina en zij noemt het Pita. Maar, wanneer ik naar de Griek ga staat er ‘Tiropita’ op het menu en in Turkijke heeft men het over Börek. Ik ben benieuwd onder welke naam dit gerecht bij jullie bekend is!  Het komt in elk geval steeds op hetzelfde neer, namelijk filodeeg gevuld met fetakaas en (optioneel) spinazie. Je kunt het ook vullen met gehakt, maar vandaag laat ik jullie zien hoe je het met fetakaas en spinazie maakt, zodat deze hartige snack ook voor vegetariërs geschikt is.

Wat heb je nodig:

  • Een voorverwarmde oven op 200ºC
  • Grote mengkom
  • Een grote ovenschaal
  • Staafmixer
  • opscheplepel
  • Boterschaaltje + kwastje
  • Eventueel een snijplank en een mes voor de spinazie
Ingrediënten:
  • 250 gram feta
  • 300 gram Huttenkäse
  • 10 vellen filodeeg (dit product komt uit de diepvries en moet eventjes 30 minuten op kamertemperatuur ontdooien voor gebruik!)
  • Een scheutje melk
  • 3 kleine of 2 grote eieren
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram spinazie
  • Peper & zout
  • Smelt de boter. Ik doe dit altijd in de magnetron, in een magnetronbestendig kommetje. Lekker snel! Je mag het natuurlijk ook smelten in een pannetje op het fornuis.
  • Ik gebruik zelf ongezouten roomboter, maar het kan eventueel ook met gezouten roomboter. Het nadeel van gezouten boter is dat het al snel donker wordt tijdens het bakken omdat zout nu eenmaal eerder verbrandt. Bovendien is dit gerecht al zout genoeg door de feta en kun je het altijd nog zelf op smaak brengen. Ik raad dus ongezouten boter aan, maar als je niets anders in huis hebt is gezouten boter ook een optie.
  • Als de boter gesmolten is, vet je met behulp van een handig kwastje de bakvorm in. Ik gebruik hiervoor een grote ovenschaal.
  1. Doe nu de feta in grove stukken in een mengkom.
  2. Voeg daar de eieren aan toe, 2 grote moet voldoende zijn. Heb je vrij kleine eieren, dan kunnen er 3 in.
  3. Vervolgens voeg je de Huttenkäse toe en een scheutje melk.
  4. Om het nog wat meer smaak te geven kan je nog wat peper en zout toevoegen. Gebruik je in verhouding meer feta dan Huttenkäse, dan zou ik geen zout toevoegen omdat het dan eigenlijk al zout genoeg is, maar… het is maar net wat je lekker vindt natuurlijk!
  • Meng nu alle ingrediënten voor de vulling tot een glad beslag met de staafmixer.
  • Nu hebben we het filodeeg nodig. Heb je nog niet eerder met filodeeg gewerkt, dan is dat best wel even wennen. Het is in de supermarkt vaak te vinden in de diepvries naast het bladerdeeg. Filodeeg is erg dun, maar ook heel rekbaar. Op de foto is goed te zien dat het wel wat kan hebben. In mijn verpakking zitten 2 zakjes met daarin 8 vellen. Ik heb er voor dit formaat bakvorm ongeveer 10 vellen nodig.
  •  Nadat je voorzichtig een velletje hebt losgekregen van de rest leg je hem in de bakvorm. Zorg ervoor dat hij goed met de boter in aanraking komt door hem goed aan te drukken. Vervolgens pak je het schaaltje met gesmolten boter en gebruik je dit verder als een soort lijm voor de rest van de vellen die de bodem vormen. Ik gebruik er een stuk of 3 en een 4e om de open hoekjes mee op te vullen.

  • Als je een goede bodem hebt gemaakt is het tijd om de vulling er in te scheppen. In dit recept maak ik de helft met alleen het feta mengsel en aan de andere helft voeg ik de spinazie toe.

  • Ik heb gekozen voor verse bladspinazie, maar je kunt ook gebruik maken van diepvries blokjes. Ik gebruik de verse spinazie in principe rauw, want het wordt toch wel gaar in de oven en ik gebruik niet zo heel veel, zo’n 100 – 150 gram. Gebruik je echter veel meer spinazie, dan raad ik je aan om het even heel kort te koken (of roerbakken) zodat het wat inslinkt. Er komt namelijk veel vocht vrij en dat vocht wil je niet hebben in je Pita.
  • Nadat ik de rauwe spinazie heb fijn gesneden meng ik het met mijn overgebleven fetamengsel. Vervolgens verdeel ik het spinazie-fetamengsel in de bakvorm.

  • Nu moet de Pita goed verpakt worden. Leg om te beginnen een velletje filodeeg aan een kant van de Pita. Smeer deze vervolgens in met de gesmolten boter. Leg daarna een volgende vel filodeeg aan de andere kant van de pita. Smeer ook dit vel in met boter.

  • Vervolgens vouw je alle hoeken naar binnen, zodat je een mooi afgesloten pakketje krijgt. Je kunt er nu eventueel nog een vel filodeeg overheen leggen (ik heb dat wel gedaan) en als laatste weer goed insmeren met boter! That’s right! Er zit lekker veel ROOMBOTER in dit gerecht! Hierdoor wordt het minder knapperig en droog. Je kunt ervoor kiezen om minder boter of een andere (gezondere) boter te gebruiken, maar… roomboter is uiteraard wel het lekkerste!

  • Nu is je Pita klaar voor de oven! Ik doe hem er eerst 20 minuten in bij 200ºC en dan ga ik altijd even kijken. Gaat het niet te hard? Wordt hij al bruin? Beoordeel vervolgens hoe lang je de Pita nog in de oven laat. In dit geval heb ik hem nog 10 minuten langer laten garen bij 180ºC. Na in totaal een half uurtje is de Pita dan eindelijk klaar!

Je kunt hem even af laten koelen en dan lekker opeten als hij nog een beetje lauwwarm is. Zelf vind ik Pita het lekkerst als het helemaal is afgekoeld. Ook kan je de Pita gewoon in de koelkast bewaren (of invriezen), want zelfs koud is het heel goed te doen! Ik ben er gek op! Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden en ik hoop dat jullie het ook lekker vinden!

Je kunt dit gerecht op heel veel verschillende manieren maken. Ik heb er nu voor gekozen om ‘laagjes’ te maken van het deeg. Maar, je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om allemaal rolletjes te maken (zo maakt de moeder van Marija het altijd, maar de laagjes zijn iets makkelijker…haha!).

Dit is de vegetarische variant, maar je kunt Pita ook heel goed met vleesvulling maken. Gehakt wordt dan het meest gebruikt en ook dat is erg lekker! Verder kan je eindeloos variëren met de vulling. Ik heb nu de meest bekende gemaakt met feta en spinazie, maar je kan er ook knoflook, pepertjes, of ui aan toevoegen, wat je wilt!

Ik hoop dat jullie je eens een keer gaan wagen aan Pita en zo ja, dan ben ik erg benieuwd wat jullie er van vinden. Mocht je het gaan maken, laat het me dan eventjes weten via Twitter of Instagram, ok? Vind ik leuk 🙂

Tot volgende week!

Nena

Twitter: https://twitter.com/nenaburger
Instagram: @nenaburger

 

Volg:

151 Reacties

  1. Saloua
    10 mei 2020 / zondag, 10 mei 2020

    Heloww

    Mijn man is bosnier ik zou grg meer bosnisch willen koken … heb je meer bosnische recepten?

    Xx

  2. Karen
    11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

    Hoi! Wat goed dat ik jouw recept tegen kom.
    Mijn man komt uit servië en de pita vlees en de pita aardappel zijn mijn favoriet.
    In Servie heb ik de pitavellen gezien maar twijfelde altijd als ik hier filodeeg voor kon gebruiken. Maar jij gebruikt het dus nu ga ik het ook proberen!

    In Servië hebben ze de versie pita en de versie burek. Het verschil is dat de pita gevulde rolletjes zijn en de burek is laagjes stapelen :).

  3. Yorick
    5 juli 2015 / zondag, 5 juli 2015

    Ik heb Spinakopita en Burek (met gehakt) leren maken van een lieve Servische vrouw. Bij sommige Turkse winkels kun je echte Burek vellen halen en die zijn veel lekkerder dan filodeeg! Ook meng ik het beslag voorzichtig met een lepel om de (kleine) brokjes feta heel te houden. Super gerecht!

  4. Janique
    4 november 2013 / maandag, 4 november 2013

    Ohh ik heb een Turkse vriend en dit hebben we net vorige week gegeten haha 🙂 erg lekker inderdaad!

  5. demy
    14 april 2013 / zondag, 14 april 2013

    spanakopita (met spinazi en feta) is mijn fav!! heerlijk, ik bestelde vroeger het altijd bij hellas in Houten. Ik wist nooit hoe het gemaakt werd, nu wel ! :D. ik ga het zeker proberen, thanks voor dit recept

  6. Myrthe
    13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

    Dit is zo verschrikkelijk lekker, mijn familie maakt het ook !

  7. Noirperle
    11 december 2012 / dinsdag, 11 december 2012

    Ondanks dat ik een turkse ben ga ik het volgens jou recept doen Nena. Dit is echt veel makkelijker, Ik heb het ook aan mijn vriendinnen doorgestuurd.

  8. 13 november 2012 / dinsdag, 13 november 2012

    Mijn eigen versie staat nu in de oven! Gevuld met kip, tomatenpuree, knoflook, uit, oregano! Voordat hij in de oven ging heb ik hem nog bestrooid met kaas, een beetje oregano en stukjes tomaat! Ik ben zoooo benieuwd. =D

  9. Sandra
    11 november 2012 / zondag, 11 november 2012

    Ik heb dit vaak gegeten in turkije en griekenland aleen was het dan een rolletje, soort loempia model. Ik ga het zeker een keer maken. I love it!

  10. Noirperle
    11 november 2012 / zondag, 11 november 2012

    Ziet er erg lekker uit! Het lijkt ook niet moeilijk om te maken.

    Mijn moeder maakt het ook, maar dan met twee laagjes vulling (kaas, spinazie, gehakt of aardaappelvulling). Filodeeg rolt ze ook zelf natuurlijk die je daarna in warm water en vlak daarna in koud water moet dompelen. Het is echt de lekkerste börek ooit. Het is alleen moeilijk te maken. Jou variant is veel makkelijker.

    In Turkije heet het su börek. Vertaald is dat waterbroodje, omdat je het deegje in water dompelt.

  11. 11 november 2012 / zondag, 11 november 2012

    mm ziet er heerlijk uit, ga ik zeker ook proberen!

  12. Juliette
    10 november 2012 / zaterdag, 10 november 2012

    hongerrrr, ziet er heerlijk uit dames!

  13. Bonnie
    10 november 2012 / zaterdag, 10 november 2012

    Oh dit is Zoooo lekker he! Mijn moeder maakt het ook altijd in rolletjes. Dat vind ik ook wat makkelijker eten. Mijn moeder makkt ze altijd met Geitenkaas, maar dat vind ik niet zout genoeg. Dont ask me why maar ik houd wel van een hele boel zout . toch probeer ik wat te minderen in deze gerechtjes want zo zijn ze ook al lekker en veel zout is ook ongezon dus 😛

  14. 9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

    Aaaahhh dit klinkt heerlijk! En zo simpel eigenlijk! Ik wil dit maken.

  15. Anna
    9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

    Ik vind dit echt geweeeldig! Ik kom uit Servie en daar noemen ze het ook pita *sentiment* haha

  16. E
    9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

    Vraagje ?!

    Kan het ook zo zijn dat je de spinazie feta-mengsel over het gehele ovenschaal mengt ?

    X E.

  17. Ayse
    9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

    Wij maken het thuis (op z’n Turks Börek) met peterselie en fetta kaas maar spinazie lijkt me ook wel lekker, zo even uitproberen:P.

  18. Mick
    9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

    Lijkt me heel erg lekker, ik ga dit zeker een keer maken! leuk voor een tapas avond met vrienden/vriendinnen dat iedereen wat verschillende gerechtjes maakt.

  19. 9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

    Lekker recept! “k heb geen idee hoe ik zoiets zou noemen, bij een pita moet ik direct aan een broodje denken ofzo :”) Ziet er wel heerlijk uit moet ik zeggen, heb echt zin om ‘t na te maken! 🙂

  20. Nathalie
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Lekker lekker! En dan moet zoete thee met honing! YUM!

  21. Amber
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ik heb dit laatst gegeten en was al op zoek naar een recept, maar wist niet hoe het heette. Nu dus wel 😀

  22. nathalie
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Jammer ik een geen gluten en geen lactose, maar ziet er wel lekker uit!

  23. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er lekker uit 😀 x

  24. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er super lekker uit! 🙂
    Wil het echt proeven, haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *