Recipe by Nena: Kipsalade van Sonja Bakker

Goedemorgen! Laatst deelde ik een van mijn favoriete recepten met jullie en dat was erg goed bevallen (nog bedankt voor jullie foto's!). Ik maakte toen een salade met gebakken feta die ik graag eet. Naast deze salade is er nog een andere salade die ik vrij regelmatig maak. De bijzondere combinatie van ingrediënten maakt deze salade lekker fris en zomers. Met het mooie weer van de afgelopen dagen en hopelijk een warme zomer op komst kreeg ik weer helemaal zin in deze kipsalade van Sonja Bakker.

Bereik je ideale gewicht is het eerste boek van Sonja Bakker.

Jawel, dat lezen jullie goed. Het recept is oorspronkelijk afkomstig van Sonja Bakker (uit het boek: Bereik je ideale gewicht). Jaaaaren geleden at ik deze salade voor het eerst bij een gezin dat destijds aan het “Sonja Bakkeren” was. Ik vind lang niet alles even lekker van Sonja, maar deze salade is mij goed bijgebleven. Sinds ik hem zo’n 2 jaar geleden ook eens voor mijn vriend maakte (dat was wel een risico, want hij houdt niet van vreemde dingen en/of fruit in sla) eten we deze salade inmiddels bijna elke maand. Hij vindt de salade zelfs zo lekker dat hij er zelf om vraagt wanneer het weer even geleden is!

Kipsalade van Sonja Bakker

  • 4 personen
  • 15 minuten
  • 165 kcal p.p. 

Keukenbenodigdheden:

  • een grote schaal
  • een snijplank
  • scherp mes
  • een vergiet
  • blikopener
Ingrediënten:

* 150 gram dunne plakjes, gerookte kipfilet (broodbeleg) (Ik koop zelfs 2 pakjes, dus 300 gram)

* 150 gram sla of witlof

* 3 dunne stengels bleekselderij

* 1 blikje madarijntjes (175 gam)

* 75 gram witte druiven

Voor de dressing:

* 4 eetlepels Yofresh

* 1 eetlepel citroensap

* 1 ui

* peper

Bereidingswijze:


1. Pel de buitenste blaadjes van de witlof en snijd de rest fijn. De 'harde kern' verwijder ik ook, want dit smaakt erg bitter en dat wil ik niet in m'n salade. Doe de witlof in een vergiet.

2. Kies 3 mooie stengels bleekselderij en snijd het uiteinde eraf. Snijd de rest in kleine plakjes. Doe de plakjes bij de witlof in het vergiet.
3. Houd je vergiet even goed onder de kraan en was de ingrediënten een paar keer goed met water.
4. Laat het vergiet even uitlekken en breng alles over in de sla kom.
5. Was vervolgens de druiven en snijd ze daarna in plakjes. Voeg dit toe aan de salade.
6. Maak het blikje mandarijntjes open en laat het even uitlekken boven de wasbak. Voeg nu ook de mandarijntjes toe aan de salade.
7. Snijd vervolgens de kipfilet in kleine vierkantjes (leg alle plakjes op elkaar) van ongeveer 1 cm x 1 cm en verdeel de kipfilet over de salade.
8. Nu zitten alle ingrediëten er in en mist alleen nog maar de dressing.
De dressing:
  1. Neem 4 eetlepels Yofresh en schep dit bovenop de salade.
  2. Voeg hier 1 eetlepel citroen aan toe.
  3. Vervolgens snijd je een (kleine) ui heel fijn en voeg je dit ook toe aan de salade.
  4. Strooi er als laatste nog wat gemalen peper overheen en de dressing is klaar.
  5. Meng alles goed door elkaar. De salade is klaar!

Resultaat:

Een heerlijke frisse salade van allemaal mooie kleurtjes bij elkaar! Misschien spreken de ingrediënten je niet direct aan (druiven, witlof, bleekselderij), maar je moet de salade echt even een keer geproefd hebben. De combinatie van smaken is echt verrassend lekker! Als je vegetariër bent zou je de kipfilet er uit kunnen laten of vervangen voor iets dat wel geschikt is. Deze salade is oorspronkelijk een bijgerecht, dus ik eet er nog (gebakken) aardappeltjes bij en een stukje vlees.

Eet smakelijk!

Houden jullie ook zo van salades? En kenden jullie deze salade van Sonja al? Mocht je nog andere lekkere gerechten weten van Sonja, laat het me dan weten!

Liefs, Nena

Volg mij ook op Twitter!

jfdghjhthit45

Volg:

80 Reacties

  1. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ziet er super goed uit!

  2. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Yuk witlof en bleekselderij is ook al geen favoriet van mij. Jammer want ik vind salades met fruit erin wel altijd heerlijk!

  3. Claudia
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Leuk een receptje! Ik zou de mandarijnen eruit laten en de witlof vervangen door sla. Misschien lekker appel eraan toevoegen. Ik ben dol op salade !

  4. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Hmm, jammer dat ik vegetariër ben.

    • 2 juni 2012 / zaterdag, 2 juni 2012

      Dat vind ik vooral super van je 🙂

  5. Amber
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Lijkt me erg lekker!!! Ga ik zeker maken binnenkort! Echt leuk als je elke week recepeten deelt! 🙂

  6. lot
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    bleekselderij en witlof ben ik niet echt gek op. Vind het te bitter. Vooral bleekselderij kan ik gewoon niet lekker vinden.

  7. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Dat ziet er wel heel erg lekker uit zeg! Ik sla hem op

  8. Mum
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Zier er lekker uit.. maar alles uit blik en potjes brrrrr nee.. Overgens een goed idee maar dan met eigen draai (biologisch) en Bio griekse Yoghurt ipv. de pot. Thnx..

  9. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ziet er echt heerlijk uit!! Goede ingredienten gebruik je hiervoor 🙂

  10. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Doe mij maar een Mars!

    • MichelleH
      31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Haha, ik moest echt hard om deze reactie lachen! Zo droog! 😀

  11. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ziet er super lekker uit al zou ik sla in plaats van witlof hebben gepakt.

  12. Layla
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Je kunt beter gewoon een paar mandarijnen kopen lijkt mij. Die bliktroep bevat een hoop suikers, dat hoeft voor mij niet zo.
    Verder lijkt het me erg lekker en ik heb alles ervoor in huis, dus hij staat voor morgenavond op het menu!

  13. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Lijkt me een heerlijke salade! Ik neem dan overigens wel vers fruit. Volgens mij zitten bij die ingeblikte fruitsoorten altijd nog wel wat zoetstoffen enzo in. Dat fruit is altijd zoeter dan vers fruit. En hoewel dat lekker is, als ik dan toch een echte salade wil maken dan neem ik ook verse ingrediënten.

  14. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ik ben echt helemaal gek op salades! Deze ga ik dus zeker een keertje uitproberen 🙂

  15. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ik hou wel van dit soort eten ga het denk ik lekker in het weekend maken. Met heerlijk gebakken aardappelen en een stukje vis erbij.. Dank je deze artikel…

    • Nena
      31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Graag gedaan!

  16. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Lijkt me erg lekker! Zelf zou ik dan alleen witlof dus veranderen in echte sla. Dat vind ik zelf lekkerder 🙂

  17. Rianne
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Lekker! Wat stukjes ei zullen er ook heel lekker bij smaken denk ik 🙂 Ik ga het morgen gelijk uitproberen!

  18. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ziet er erg lekker uit!

  19. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    nom nom nom! Ben gek op de recepten van Sonja 🙂

  20. San
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ziet er erg lekker uit! Maar ik eet vegetarisch en ben bang dat het zonder de kip toch wel wat pit mist… Nog een tip om het dan ook lekker te maken?

    • 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Ik maak altijd zoiets met walnoten en rozijnen er nog bij. Ben niet vegetarisch maar vind kip gewoon heel smerig :p

  21. Leone
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Deze maken wij thuis ook heel vaak! Heeerlijk…

  22. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ziet er lekker uit! Deze ga ik vanavond maken :)!

    • Nena
      31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Ik ben benieuwd of je hem lekker vond?!

  23. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Het klinkt heel goed, alleen koop ik nooit ingblikte mandarijntjes, aangezien ik sinds een tijdje weet dat ze de velletjes van een mandarijn dan met chemische middelen wegweken.

    Voor als je het interessant vindt:
    http://tvblik.nl/keuringsdienst-van-waarde/mandarijn

    • Michelle
      31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Ik wist zelfs niet dat ingeblikte mandarijntjes bestonden haha :p Het is toch maar een kleine moeite om een mandarijntje te schillen, dan eet ik ze wel vers, is waarschijnlijk ook nog eens lekkerder 🙂

      • E.
        31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

        En toch schijnt het niet schadelijk te zijn, ingeblikte mandarijntjes.

        De salade lijkt me erg lekker om een keer te maken. Heb hem al opgeslagen bij mijn favorieten!

  24. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ziet er goed uit. Ik hou alleen niet zo van mandarijn uit blik, dus die zou ik denk ik vervangen door iets anders 🙂

  25. Brigita
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ik hou meestal niet echt van salade maar deze ziet er echt lekker uit, ga hem zeker proberen (:
    x

  26. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Bekend recept haha. Ik las al dat iemand de mandarijn vervangt door appel, dat doe ik ook. Ik hou niet van fruit uit blik :$

  27. Iva
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Dit voor 4 personen? Een hoeveelheid als dit eet ik in m’n eentje als lunch!

    • Nena
      31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Ik doe er dus wel extra kipfilet en bleekselderij in, anders is het wat weinig. Maar voor een bijgerecht is het echt genoeg voor 4 personen.

  28. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Hmm, dat ziet er lekker uit! Zo fruit bij een salade is lekker fris! Eerst vond ik de gedachte van fruit bij een salade ook raar, totdat ik het eens geproefd had! Wij doen er soms perzik of nectarine bij, dat is ook heel lekker.

  29. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Lijkt me lekker ben gek op fruit in salades.

  30. Lisanne
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Lekker hoor. Lijkt een beetje op de witlof/fruit salade die ik van mijn schoonmoeder heb geleerd. Gaat met rauwe witlof, appel, handsinasappel, banaan, rozijnen en een dressing van mayo, olijfolie en basilicum. Ik houd totaal niet van witlof, maar op deze manier vind ik het echt heel lekker.

  31. Annemiek
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Deze salade maak ik zelf heel vaak…hij is zo lekker! Ik laat alleen de bleekselderij weg.

  32. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ik heb deze salade ook al eens op alleen ik maak hem altijd met gerookte kip weet je wel zon stuk! Niet van die plakjes van echt van die gerookte is ook super lekker!

  33. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Nomnomnom ziet er echt heerlijk uit!

  34. Sharon
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Deze is echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk !

    • Nena
      31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Hahaha! Leuk om te lezen dat er meer fans zijn 🙂

  35. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ik ben zelf niet zo heel dol op witlof en bleekselderij, maar het ziet er helemaal niet verkeerd uit!

  36. Ester
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Dat ziet er heerlijk uit!
    Vooral de kip met de druiven lijkt me erg lekker.
    Zelf ben ik niet zo van de witlof, maar dat kan ik altijd proberen! & desnoods gewoon sla.

  37. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    De fruit combinatie lijkt me lekker. Ik ben alleen geen fan van dressings en al helemaal niet van rauwe ui. Ik zou lekker voor het basis recept gaan en de dressing weglaten.

  38. Malou
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ben benieuwd! Ik ben geen grote fan van witlof en ik ben vegetariër dus dat zou ik dan moeten aanpassen, maar wie weet : )

    • 2 juni 2012 / zaterdag, 2 juni 2012

      Ik ben ook vegetariër, misschien is de kip te vervangen met van die plakken tofu ham/worst.

  39. Sophie
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Oh lekker! Die wil ik wel een keer proberen. Het is ook lekker om de selderij en dressing te vervangen voor sellerie salade en er wat walnoten doorheen te doen ipv kip!

  40. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ziet er super lekker uit!

  41. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    fruit in salade.. nog nooit geprobeerd! het ziet er lekker uit!

    • Nena
      31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Dan zou ik deze salade echt eens proberen 😉

  42. Lilian
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Sinds ik weet hoe mandarijntjes ontvelt worden, houd ik het liever bij de verse 🙂
    Verder ziet de salade er goed uit!!

  43. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    ziet er erg lekker uit!

  44. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Lijkt me een heerlijke salade. Ga ik ook eens maken 🙂

  45. HCN
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Laat bleekselderij net een van de weinige dingen zijn dat ik écht niet lekker vind. Ach, dat vervang ik wel met avocado, rode paprika en misschien uitgelekte zwarte bonen.
    Ik hou van zoete dingen in ‘hartige’ gerechten 🙂

  46. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Het ziet er lekker uit! Wel een aparte combinatie, voor mij dan 🙂

  47. D
    31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Hmm ik ken hem, hij is verrukkelijk! Ik ben zelf geen fan van witlof maar in deze salade is het heerlijk! Jum.
    Ik ga hem binnenkort weer eens op het menu zetten, goeie tip!

    • 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Leuk dat je dat zegt. Aangezien ik helemaal geen fan van witlof ben maar ga het nu toch eens proberen 🙂

    • Nena
      31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Grappig hè, hoe een ingrediënt dan in zo’n soort combinatie wel weer lekker is 😉

  48. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    mmmm, klinkt echt heel erg lekker! Witlofsalade is een grote favoriet & ook druiven en mandarijnen doe ik vaak door diverse salades, dus deze combi ga ik zeker proberen 🙂

  49. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Ik moet zeggen dat de combinatie me niet héél lekker lijkt, druiven met kip, witlof en bleekselderij. Maar ik ben dol op salade, dus misschien zou ik het uiteindelijk toch wel lekker vinden, wie weet!

  50. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

    Heerlijk ik ken het recept (ik ben ooit ook 18x gestart met Sonja Bakkeren) Heerlijk dit gerecht ik haal altijd alleen manderijn eruit en doe er appel in.

    • 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

      Dat lijkt mij ook wel wat lekkerder. Maar dat komt omdat ik echt niet van manderijenen houd.