Recipe by Nena: It's all about pesto!

In eerste instantie vroeg ik mij af of dit recept wel 'artikel-waardig' zou zijn, maar toen ik het van de week weer eens had gemaakt besloot ik dat dat absoluut het geval was! Niets is namelijk lekkerder dan homemade Pesto 🙂 Als je dit eenmaal hebt geproefd, dan wil je nooit meer iets anders! Bovendien is pesto heel erg veelzijdig en daardoor te gebruiken in veel verschillende gerechten.

Groene pesto is vrij eenvoudig te maken. Je hebt niet veel ingrediënten nodig. Je moet even stoeien met de juiste verhoudingen, maar als je hem eenmaal (naar jouw smaak) hebt geoptimaliseerd, dan koop je nooit meer die zoute troep uit een potje!

Ik heb besloten om het recept voor het maken van groene peste te combineren met Mozzarella voor een lekker voor- of bijgerecht.

De basis van dit recept komt uit het kookboek: Jamie in 30 minuten, van Jamie Oliver. Ik heb hem zelf iets aangepast, omdat ik hem op onderstaande manier net iets lekkerder vind.

Wat heb je nodig:

  • Keukenmachine
  • 2 kommetjes
  • een rasp
  • een snijplank
  • keukenmes
  • keukenweegschaal
Ingrediënten:
  • 2 bollen mozzarella van 125gr per stuk.
  • 150 ml extra vierge olijfolie
  • +-100 gram pijnboompitten
  • 1/2 teen knoflook
  • +-75 gram Parmezaanse kaas
  • een flink basilicum plantje (of een bos verse takjes)
  • 1/2 citroen
  • een theelepel gedroogde spaanse peper/ of een halve fijngehakte rode peper

Bereidingswijze:

Laat de mozzarella bollen uitlekken en doe de bollen in een kom.

Pak de keukenmachine en doe daarin de volgende ingrediënten: de pijnboompitten, de halve gepelde teen knoflook, de Parmezaanse kaas (bewaar een kleine hoeveelheid voor de garnering), het basilicum en als laatste 100 ml olijfolie.

Olijfolie is bijna even zwaar als water, dus je hebt geen maatbeker nodig, want je kan ook gewoon je keukenweegschaal pakken (bakje erop en opnieuw tarreren/ re-zero) en 100 gram / +-100 ml olijfolie afwegen. (Dit scheelt je weer een vette maatbeker 😉 )

Hak alles vervolgens m.b.v. de keukenmachine goed doorelkaar totdat de pesto een goede fijne structuur krijgt.

In principe is het nu al bijna klaar, maar het is erg belangrijk om even te proeven.

Pak met een schone lepel een beetje pesto uit de keukenmachine en proef of er nog wat Parmezaanse kaas/ pijnboompitten etc. bij moet. Breng hem in ieder geval op smaak met een beetje peper en zout, maar niet te veel. Mocht je er nog iets meer kleur aan willen geven of je Basilicum plantje is kaalgeplukt en er moet toch nog iets bij, dan kan je er ook wat Rucola aan toevoegen. Dit is goedkoper dan basilicum en smaakt erg lekker in pesto. Op bovenstaande foto voeg ik nog een handje rucola, wat peper en zout en een scheutje olijfolie toe. De foto rechts is het resultaat.

Proef nog even een tweede keer of hij naar je smaak is voeg anders nog iets toe. Als je nog niet eerder zelfgemaakte pesto gegeten hebt, dan zal je merken dat het niet te vergelijken is met de smaak van groene pesto uit een potje. Dit is pas echt vers!

Je pesto is nu klaar voor gebruik!

Voor de rest van het Mozzarella & Pesto gerecht ga je als volgt te werk:

Schep 2 grote eetlepels pesto in het bakje met de Mozzarella bollen en hussel dit goed door elkaar.

Leg de Mozzarella bollen met pesto naast elkaar op een bord.

Strooi er de overgebleven Parmezaanse kaas over, besprenkel het bord en de Mozzarella Pesto bollen met een scheutje extra vierge olijfolie.

Pers er een beetje sap van de halve citroen (niet te veel) over.

En als je van een beetje pit houdt (zoals ik): Strooi er dan de theelepel gedroogde spaanse pepertjes en/of fijn gesneden rode peper overheen.

Klaar om te serveren!

Deze homemade pesto is ook erg lekker in een kommetje tomatensoep i.c.m. een schepje crème fraîce, eventueel wat Parmezaanse kaas en een basilicum blaadje.

Caprese smaakt zo veel lekkerder met verse homemade pesto, dan pesto uit een potje…

Of wat dacht je van Pasta Pesto:

Gewoon een paar eetlepels door de (verse) gekookte pasta!

Heb je nog wat pesto over? Geen nood, je kunt het gemakkelijk invriezen in een ijsblokjes vorm. Zo blijft het extra lang houdbaar. Wil je de pesto een paar dagen in de koelkast bewaren, dan moet je ervoor zorgen dat het onder een klein laagje olijfolie staat. Voeg zo nodig nog iets olijfolie toe.

Eet smakelijk!

Hebben jullie wel eens pesto gemaakt? En zijn jullie ook meer van het 'zelf maken' of kopen jullie net zo makkelijk iets uit een potje?

Liefs, Nena

Volg je me al op Twitter

jfdghjhthit45

Volg:

85 Reacties

  1. 11 april 2013 / donderdag, 11 april 2013

    Dit ga ik vanavond is proberen met kip pasta! Het ziet er erg lekker uit en gemakkelijk te maken. Krijg er nu al honger van 😉

    • Nena
      Auteur
      11 april 2013 / donderdag, 11 april 2013

      Super lekker Dave! Ik heb hem gisteren nog gemaakt voor onze pasta pesto met broccoli en kip 🙂

  2. 23 juli 2012 / maandag, 23 juli 2012

    Ziet er heeeerlijk uit! Dit artikel ga ik even bewaren. Lekker voor bij de BBQ! 🙂

  3. 16 juli 2012 / maandag, 16 juli 2012

    Superlekker! Mijn vader maakt altijd pesto, dus dan eten we het meestal door de pasta heen of af en toe als hij salade caprese maakt.

  4. Malou
    14 juli 2012 / zaterdag, 14 juli 2012

    Lekker, I love pesto!

  5. 13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

    Ziet er lekker uit! Mooi idee voor in de vakantie, ga het eens proberen 🙂

  6. Emma
    13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

    Ik maak het ook altijd zelf, wel met een heel ander recept dan dit en die wordt ook veel donkerder! Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat je geen parmezaanse kaas hebt gekocht maar grana padano. Misschien heb je dat wel expres gedaan maar er is echt een groot verschil tussen die twee hoor! Grana padano smaakt heel anders en is ook wat pittiger en sterker van smaak.

  7. Juliette
    13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

    slim om het in te vriezen!

  8. Miranda
    13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

    Ik heb het gisteravond gemaakt en het was heerlijk!! Nooit geweten dat het zó makkelijk is!

    Bedankt!

  9. 13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

    Ik koop het altijd, vind het heerlijk. Ze hebben hier in de supermarkt alleen bijna nooit meer pijnboompitten en Parmezaanse kaas al helemaal niet dus denk niet dat ik hem zelf regelmatig kan maken. 🙁

  10. 13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

    Haha ‘tarreren’. Dat woord kennen alleen (ex) labratten 😉

    • Nena
      13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

      Haha, ja dat zou wel eens kunnen kloppen… 😉

  11. Zwaan
    13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

    Ahh ik houd zo van pasta pesto! Wij halen de pesto bij de italiaan. Dat is duur, maar 10 keer lekkerder dan degene die je bij de supermarkt kan halen.

  12. Annelise
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Mmm, jammie! Hier krijg ik honger van 🙂

  13. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Mmm.. ziet er heerlijk uit 😀 x

  14. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    🙁 ik ben allergisch voor pesto x

    • Nena
      13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

      Misschien ben je allergisch voor de (cashew)noten die erin zitten? Dit is goedkoper en wordt vaak verwerkt in pesto uit een potje. Als je het zelf maakt, dan zitten er namelijk alleen pijnboompitten in.

  15. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik hou van pesto!! Vooral op een broodje met kipfilet en kaas, mmmm!

  16. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    hmmm ik krijg zoveel honger van al dit lekkers! ziet er goed uit!

  17. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    NOMNOMNOMNOM. Love this!

  18. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    mijn vader maakt altijd pesto. GOD-DE-LIJK

  19. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik hou echt van pesto! Het liefst smeer ik het op (bijna) alles wat ik eet, heerlijk!

  20. Jolien
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Leuk artikel! Heerlijk, zelfgemaakte pesto. Zelf maak ik ‘m toch liever in een vijzel dan in een blender. De textuur blijft dan veel beter, in een blender snijd je namelijk de basilicum. Met een vijzel stamp en wrijf je de blaadjes, daardoor komt er zuurstof vrij en is de smaak van de basilicum op zijn best. En inderdaad wat al eerder is gezegd: bij pitten (geldt ook voor zaden en noten) komt de smaak pas vrij wanneer je ze licht roostert.

  21. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Het ziet er heerlijk uit! Mijn buik begint te knorren, hihi.

  22. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ziet er echt heerlijk uit!

  23. Genevieve
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik heb nog nooit pasta gemaakt maar ik ben er dol op en het ziet er allemaal zo lekker uit op die plaatjes!