Recept voor Tarte Tatin

Geen idee waarom, maar in de herfst heb ik altijd iets meer zin om te bakken en te experimenteren in de keuken. Het leek me leuk om een echte klassieker te maken, namelijk tarte tatin. Tarte Tatin is een omgekeerde gekarameliseerde appeltaart. De taart werd in 1889 per ongeluk gecreërd door de twee zussen Stéphanie en Caroline Tatin uit Frankrijk. In de video hieronder laat ik jullie mijn eigen recept voor Tarte Tatin zien. Zoals jullie van mij gewend zijn is de Serena-versie veel makkelijker en sneller dan het origineel (hihi!).

Bekijk de video in HD voor de scherpste kwaliteit:

Benodigdheden;

  • 200 gram witte kristalsuiker
  • 2 – 6 eetlepels water
  • 4 – 6 appels
  • 4 klontjes (room)boter
  • 4 plakjes bladerdeeg

tarte tatin recept_1Recept;
Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Karameliseer de suiker met het water in een pannetje (het pannetje moet in de oven kunnen, dus let erop dat er geen plastic handvatten aan zitten!). Was de appels en snijd ze in smalle partjes (schillen mag, hoeft niet). Als de suiker goudbruin van kleur is gooi je alle partjes appel erbij, goed omscheppen tot alle appels zijn bedekt in de caramel. Door het sap van de appels wordt alles weer wat vloeibaarder, dus laat alles goed doorkoken tot alle vocht vrijwel is verdampt en er een bruin en smeuïg appelmoesje overblijft.

tarte tatin recept_2 tarte tatin recept_3Gooi hier je 4 klontjes roomboter op gevolgd door plakken bladerdeeg. Druk de zijkanten goed naar binnen. Stop de pan 20 minuten in de oven bij 200 graden en haal het eruit als het bladerdeeg knapperig en goudbruin in. Leg een schaal op de pan, druk stevig aan, en keer het geheel op. Voila, je Tarte Tatin is klaar. Eet smakelijk!

tarte tatin recept_6tarte tatin recept_5
Het lastige gedeelte is het karameliseren. Blijf er goed bij staan en blijf flink roeren, zodat de suiker niet aanbrandt en het geheel niet te dik en klonterig wordt. Pas als de suiker goudbruin of donkerbruin is, is het klaar. Doe je er eerder appels bij dan mist je Tarte Tatin die zoete toffeesmaak, en DAAR worden we nu juist zo blij van!

Extra waarschuwing: gekarameliseerde suiker is megaheet! Heter dan kokend water en het koelt niet snel af. Houd dit in gedachten en let dus extra goed op tijdens het koken.

Bon appetit!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

65 Reacties

  1. Marthe
    9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

    ik ben het nu aan het maken!

  2. Yasmine
    8 oktober 2013 / dinsdag, 8 oktober 2013

    Jammieee it looks so easy! Ik moet nog zoveel van je receptjes maken haha

  3. juul
    7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    ik heb hem net gemaakt was super lekker!!

  4. Ber
    7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    He Serena, ik vroeg me af welke foundation je hier op hebt? Ziet er mooi uit!

  5. Kaat
    7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    Hmmmm, heb vanmorgen direct de inkoopjes hiervoor gedaan!
    Vanmiddag eens zien of het echt zo simpel is… en lekker.
    Bedankt voor de inspiratie 🙂

  6. Annika
    7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    Ik had nog nooit van tarte tatin gehoord! Wel een leuk idee! Ik het ook een keer proberen, na de proefwerkweek… 🙁

  7. susan
    7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    Zo fijn, en professioneel, dat je naast een filmpje ook tekst plaatst:). Leuk recept!

  8. Syl
    7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    Het ziet er heerlijk uit! En vrij makkelijk… ik dacht altijd dat het iets moeilijks/chiques was

  9. Faat
    7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    Ziet er heerlijk uit! Ik ga dit vandaag maken, maar wel met peren. Heb geen appels in huis en de rest wel, haha.

    • Serena
      Auteur
      7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

      Is ook heerlijk! Mensen maken het ook vaak met peren, pruimen, ananas, kan allemaal 🙂

  10. suusje
    7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    TIP het is trouwens ook lekker met peer en appeltaartdeeg als bodem erg makkelijk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *