Psoriasis, wat is het precies?

Afgelopen donderdag was het Wereld Psoriasis Dag, de dag dat er meer begrip, acceptatie en aandacht wordt gevraagd voor de huidziekte psoriasis. Het leek me daarom een goed moment om wat meer over psoriasis te vertellen op mijn blog. Ik denk dat de meeste mensen wel eens van psoriasis hebben gehoord, maar wat is het nu precies? Hoe kom je eraan en hoe ziet het eruit?

Screen shot 2015-10-30 at 12.31.37 PMVeel mensen weten toch niet wat het is, waardoor patiënten – of ze er nu veel last van hebben of slechts in mildere vorm – te maken krijgen met vragen en opmerkingen over hun huid. En hoewel het vaak goed bedoeld is, is dit natuurlijk wel vervelend. Heb je je benen wel geschoren? Misschien moet je Head & Shoulders gebruiken? Sneeuwt het soms? heb je last van een gevoelige hoofdhuid? Wat zijn dat voor bultjes? Oh, heb je eczeem? Heb je last van uitslag? Is het besmettelijk?* Allemaal vragen waardoor het helemaal niet vreemd is dat er bij mensen met psoriasis psychische klachten ontstaan. Men zondert zich af, neemt geen deel aan sociale activiteiten, voelt zich buitengesloten, wordt geplaagd of gepest.

Zelf heb ik geen last van psoriasis, maar ik kan me nog goed herinneren hoe vervelend ik het vond als mensen aan me vroegen wat ik op mijn rug had, doelend op mijn acné littekens. Of als mensen naar je heupen wijzen en vragen wat die streepjes zijn. ‘Jeetje, ben ik dan de enige op de wereld met puistjes en striae?’, dacht ik dan. Terwijl ik wist dat het niet zo was. En hoewel het na de zoveelste vraag steeds minder erg wordt en je op de automatische piloot antwoord geeft, blijft het toch vervelend. Het is natuurlijk helemaal niet slecht bedoeld en de mens is nu eenmaal nieuwsgierig, maar toch wordt er iets uitgelicht of aangewezen wat kennelijk anders is dan anders, anders zou men er niet naar vragen. Nu, jaren later, heb ik er totaal geen problemen meer mee. Maar zoals ik al zei, ik kan me heel goed voorstellen dat het voor sommige psoriasis patiënten wél heel vervelend is. Zeker omdat het kan opduiken tijdens de puberteit en je dan sowieso al wat zelfbewuster bent, maar ook omdat je er lichamelijk (en psychisch) flink last van kunt hebben.

Screen shot 2015-10-30 at 12.57.56 PMIn het kader van Wereld Psoriasis Dag vroegen patiënten, dermatologen en patiëntenverenigingen gezamenlijk aandacht voor de impact op het leven van patiënten met de huidziekte psoriasis. Ze hebben daarom een virtual reality video ontwikkeld waarmee ze mensen op straat willen laten ervaren hoe het is om een ernstige huidziekte te hebben. Op deze manier hoopt men op meer begrip, acceptatie en aandacht voor patiënten met psoriasis.

Bekijk de video hieronder;

Wat is psoriasis?
Allereerst, wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische, erfelijke ziekte (zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren kunnen een rol bij het ontstaan spelen), die in de loop van het leven kan ontstaan. Psoriasis kan op elke leeftijd opduiken, maar ontstaat bij de meeste patiënten tijdens de jeugd (tussen 16 en 21 jaar) of juist veel later tussen het 40e tot 60e levensjaar. Het komt echter ook bij jonge kinderen voor. Kenmerken van deze huidziekte zijn rode plekken met droge, zilverachtige schilfers, die min of meer vast zitten, maar bij sommige patiënten juist ook een spoor van schilfers achterlaat. Om de rode vlekken heen zit een smalle, rode rand en daaromheen zit vaak een nog wat smallere, blekere rand. De schilfers laten niet gemakkelijk los. Je moet er echt aan peuteren, willen ze loslaten. Daaronder bevindt zich vaak nog een dun vliesje, bestaande uit de onderste laag cellen van de opperhuid. Als je dit vliesje kan verwijderen, zijn er kleine bloedende puntjes zichtbaar, vergelijkbaar met een schaafwondje. Niet elke psoriasishuid ziet er hetzelfde uit. Sommige plekken zijn vooral erg rood, weer anderen zijn bijna geheel zilverachtig wit van de schilfers. Sommige patiënten hebben hele grote plekken, of ze hebben veel kleine (ronde) plekjes dicht bij elkaar, en weer anderen hebben wat kleinere, haast niet opvallende plekjes.

Screen shot 2015-10-30 at 12.31.48 PMDeze plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar komen vooral voor op de ellebogen, knieën, scheenbenen en op de hoofdhuid (waardoor het vaak wordt geassocieerd met roos) en oren. Ook kan het voorkomen bij de schaamstreek en geslachtsdelen, op de buik, in de baard. Het kan eigenlijk overal op je lichaam verschijnen. Soms jeuken de plekken of doen ze pijn en bij een klein deel van de psoriasispatiënten ontstaan er zelfs ontstekingen in de gewrichten, voornamelijk in de handen en voeten (artritis psoriatica). In Nederland zijn er ongeveer 350,000 mensen met psoriasis. Dat lijkt niet zo veel, maar dat is toch 1 op de 50 mensen. Wereldwijd zijn er 125 miljoen mensen met psoriasis.

Hoe ontstaat het?
Bij psoriasispatiënten gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij een gemiddeld persoon. De celcyclus van de huid is gemiddeld zo’n 28 dagen: in deze periode worden er nieuwe huidcellen aangemaakt en worden de oude (dode) huidcellen afgestoten en schilferen ze af. Deze oude huidcellen zijn zo klein dat je dit niet eens in de gaten hebt. Bij het testen van skincare houd ik om deze reden altijd minimaal een maand aan, zodat ik een goed en betrouwbaar beeld heb van wat het product kan doen voor mijn huid. Bij psoriasispatiënten doet de huid er geen 28 dagen over om te vernieuwen, maar slechts 4 tot 7 dagen.

getty_rm_photo_of_illustration_of_psoriasisDit is natuurlijk veel te snel, waardoor de nieuwe, aangemaakte huidcellen niet helemaal goed in elkaar zitten en dood gaan. Hierdoor ontstaat er een verdikte laag van dode huidcellen, die niet op tijd worden afgestoten en dus opstapelen. Het resultaat is een dikkere, geïrriteerde, rode, schilferige plek.

Layered_Psoriasis_skinWat de versnelde celdeling precies veroorzaakt is niet bekend, maar waarschijnlijk speelt het eigen immuunsysteem (de afweer tegen bacteriën en virussen) hierin een rol. Het lijkt erop dat er een foutje in het immuunsysteem zit, waardoor het immuunsysteem de eigen huidcellen aanvalt en de psoriasisplek ook ontstoken kan raken. Waarom de ene patiënt psoriasis op zijn hoofdhuid heeft, en de ander op zijn ellebogen, is ook niet bekend. Deze huidziekte is heel onvoorspelbaar, het verschilt per persoon waar de plekken tot uiting komen en in welke mate.

Wat kan je er tegen doen?
Zoals eerder genoemd is psoriasis een chronische huidziekte, met andere woorden, hier kom je nooit vanaf. Het kan niet genezen worden, maar er zijn wel factoren die het kunnen verergeren of verminderen. Stress, wondjes, ontstekingen en bepaalde geneesmiddelen kunnen de psoriasis verergeren. Voor de mensen die er last van hebben (zowel lichamelijk als psychisch) zijn er gelukkig wel manieren waarmee je psoriasis kunt verminderen, zoals een crème of zalf direct op de psoriasisplek smeren. Ook kun je een lichttherapie ondergaan, een behandeling met UV-licht. Lichttherapie onderdrukt de ontstekingsreactie in de huid, waardoor de psoriasisplekken verbeteren, of (tijdelijk) zelfs verdwijnen. En als laatste zijn er ook tabletten en injecties mogelijk die de psoriasis onderdrukken van binnenuit. Informatie over deze behandelmethoden kun je opvragen via je huisarts, of vinden op speciale psoriasis websites zoals Nederlandse Psoriasis Vereniging , de Psoriasis Federatie Nederland of de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Psoriasis-causes-symptoms-and-treatmentWaar moet je rekening mee houden?
Heb je psoriasis? Bedenk je dat je niet per se elke dag hoeft te douchen, want water droogt je huid enorm uit. Ik snap dat je het lekker vindt om toch elke dag te douchen, maar probeer dan niet te lang en zeker niet te heet te douchen. Om de huid zo min mogelijk uit te drogen onder de douche, kun je kiezen voor een voedende shower oil of een douchegel zonder SLS/SLES. Probeer je huid het liefst ook niet te scrubben of te exfoliëren, want dit kan de psoriasis alleen maar verergeren. Na het douchen is het verstandig om de huid niet ruw af te drogen met een handdoek, maar om de huid juist voorzichtig droog te deppen. Hierna kun je de huid soepel houden door het lekker in te smeren met goede, hydraterende crèmes en butters en smeer hierna meerdere keren per dag de psoriasisplekken in. Haal zo veel mogelijk huidschilfers weg voordat je begint te smeren, want dan trekt de crème sneller in en kan het effectiever zijn werk doen.

En verder, maar dit ligt nogal voor de hand, probeer niet te krabben, hoe moeilijk het ook is. Krabben verergert de psoriasisplekken en er kunnen hierdoor zelfs nieuwe plekken bijkomen. De zon doet je huid goed! Zonlicht heeft namelijk een ontstekingsremmend effect waardoor de psoriasishuid vaak zal verbeteren. Natuurlijk moet je wel oppassen dat je huid niet verbrandt, want dit veroorzaakt weer nieuwe psoriasisplekken. Probeer verder luchtige, ademende kleding te dragen van materialen als katoen en zorg dat je huis een goed vochtgehalte heeft. In de winter lopen we natuurlijk flink te stoken, wat resulteert in een droge lucht en een nog drogere en jeukende huid. Een oplossing zou een luchtbevochtiger kunnen zijn.

model psoriasisJe staat er niet alleen voor
En last but not least, bedenk je dat er in Nederland nog 350,000 andere mensen rondlopen met psoriasis en dat het iets is waar je echt niets aan kunt doen. Je bent niet de enige en je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij een vereniging zoals de Psoriasis Vereniging Nederland of Psoriasis Federatie Nederland. Hier kun je niet alleen je ei kwijt, maar ook informatie vinden over verschillende behandelmethoden, de producten die psoriasis patiënten aanraden en ook kun je er meedenken door mee te doen aan wetenschappelijke onderzoeken.Verder zijn er ook veel fora en Facebookgroepen te vinden waar je steun kunt vinden. Heb je naast lichamelijke klachten ook psychische klanten vanwege je psoriasis, neem dan zeker contact op met je huisarts die je kan doorverwijzen naar professionele hulp. Uiteindelijk zal jij moeten leren leven met je psoriasis, maar de weg naar acceptatie hoef je niet alleen te bewandelen.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om iets meer te weten te komen over psoriasis en hopelijk weten jullie psoriasis nu wat gemakkelijker te herkennen en kun je er begripvoller op reageren. Ik raad jullie aan om ‘psoriasis’ eens te googelen, dan weet je meteen hoe het eruit ziet en in welke verschillende vormen het voorkomt. Met dit artikel wil ik psoriasis patiënten een hart onder de riem steken, want psoriasis is allesbehalve vies of besmettelijk. Mensen met psoriasis zijn hetzelfde als ieder ander mens, hun huidcellen maken alleen overuren, that’s all!

Was jij bekend met psoriasis? Heb je er zelf last van, of ken je iemand die er last van heeft? En zo ja, wat vind je er van?

Until next time,
Serena Verbon

* opmerkingen die Beautylab bezoekers met psoriasis vaak te horen krijgen (informatie verkregen via Twitter en e-mail)
* dit is een gesponsorde post
* bronnen; 1, 2, 3, 4

Volg:

101 Reacties

  1. 19 augustus 2018 / zondag, 19 augustus 2018

    Sinds 9 augustus 2018 is de nieuwe vereniging Psoriasispatiënten Nederland een feit. Deze vereniging is voortgekomen uit een fusie tussen de Vereniging Psorinovo, Psoriasis Vereniging Nederland en Psoriasis Federatie Nederland.

    De links naar de PVN en PFN komen dus te vervallen en worden vervangen door https://psoriasispatientennederland.nl

  2. Jiamin
    13 november 2015 / vrijdag, 13 november 2015

    Waar ik me eigenlijk een beetje voor schaam is keratosis pilaris. Allemaal rode bultjes bestaande uit haartjes doordat je teveel keratine maakt. Werkelijk niemand heeft het in de 3 klassen waar ik in heb gezeten. Het is zowel geen psoriasis, maar ik kan wel begrijpen dat het erg vervelend is om het te hebben. Een jongen in mijn vorige klas had dat op zijn hand, en ik vroeg me af wat dat was maar nu weet ik het nu dus 🙂

  3. Phyllis
    12 november 2015 / donderdag, 12 november 2015

    Paardenmelk kan enorm helpen.
    Je moet wel een kuur van minstens 3 maanden doen (dagelijkse hoeveelheid drinken), dit geldt trouwens voor iedereen.
    Aangezien je lichaam ontgift worden de klachten de eerste maand erger, daarna is de verbetering zichtbaar.
    Iemand met een chronische aandoening moet dit dus blijven drinken.
    Paardenmelk moet je als rauwe melk drinken (vers of diepgevroren te koop) of de gevriesdroogde variant. Als je de melk te veel verhit, bewerkt, gaan de actieve werkstoffen kapot.
    Dit helpt bij alle soorten eczeem, soms acne, darmklachten, leverklachten, mensen die chemo doen, ontgiften, …
    Paardenmelk lijkt van alle melksoorten meest op mensen-moedermelk.
    Ik heb iemand die rond 50j was met scheenbenen vol psoriasis (dikke plak!) doorheen een jaar zien opbloeien. Zij had daarvoor alles anders van traditionele of alternatieve geneeskunde geprobeerd. Zij dronk de melk en depte aan de plaats zelf, bleef na een jaar slechts een minuscuul klein schilferplaatsje over, zij drinkt paardenmelk tot haar laatste dag, is zéér tevreden.
    Als je denkt dit te proberen zal je waarschijnlijk (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen) zeer blij met deze beslissing zijn.
    Succes!

  4. Rianne
    12 november 2015 / donderdag, 12 november 2015

    Ik had wel eens van psoriasis gehoord, maar ik wist niet precies wat het nou in hield. Ik vond dit een heel duidelijk en interessant artikel en ik denk dat het zeker goed is dat hier aandacht aan wordt besteed, zodat er meer begrip voor kan komen.

  5. Masha
    9 november 2015 / maandag, 9 november 2015

    Bij mij vader zit het in de familie. Mijn oom heeft het in een milde vorm, oren ellebogen en handen. Mijn tante daarentegen heeft het echt heel erg. Haar hele rug, benen, armen zitten vol. Ze heeft hier erg veel last van en alle mogelijke behandelingen ondergaan zonder resultaat.
    Ik ben wel eens bang het ook te krijgen.. Omdat het er gewoon niet zo fris uit ziet en mensen het associeren met iets dat vies is.

  6. 7 november 2015 / zaterdag, 7 november 2015

    Erg interessant en duidelijk artikel en goed dat je hier aandacht aan besteed! 🙂

  7. T.musters
    6 november 2015 / vrijdag, 6 november 2015

    Wisten jullie dat er een patientenvereniging is die opkomt voor de Psoriasis patienten, informatie geeft en adviezen. De Psoriasis Vereniging Nederland heeft door het hele land afdelingen en verzorgd ook bijeenkomsten voor ieder die meer over Psoriasis wil weten. Dus neem gerust contact op met de Psoriasis Vereniging Nederland

  8. F.
    4 november 2015 / woensdag, 4 november 2015

    Wellicht een tip voor de mensen hier: Ik heb ooit een enorme uitbraak van eczeem op mn hoofdhuid gehad, maar dan ook echt enorm. Bij mij helpt de shampoo van Zarqa, type Dandruff heel goed. Het is een shampoo op basis van Dode Zee mineralen en is te koop bij De Tuinen.

  9. Nurbanu
    3 november 2015 / dinsdag, 3 november 2015

    Mijn vader heeft psoriasis op zijn handpalmen gehad. Ik weet nog dat toen ik klein was, zijn handen heel vaak vasthield en me altijd afvroeg wat mensen zouden denken als hij zijn hand uitstak om het te schudden. Sinds 2012 heeft hij er geen last meer van. Bij hem is het helemaal verdwenen door elke zomer naar de zee te gaan. Het zeewater heeft er langzaam voor gezorgd dat het wegging en het is ook niet meer teruggekomen. Fijn dat je de tijd hebt genomen om je lezers hiervan op de hoogte te stellen!

  10. Michelle
    3 november 2015 / dinsdag, 3 november 2015

    Mijn vader heeft psoriasis en mijn broer begint nu ook langzaam last te krijgen. Ik zelf ben nu 22 maar heb er nog geen last van.

    Bij mijn vader werkt de zee in combinatie met zon ook heel goed. Hij zit bijna aan zijn max van lichttherapie wat je mag hebben dus de laatste jaren gaat hij vaak 2 maal op vakantie. De combinatie van het zout in het water en daarna de zon zorgen ervoor dat zijn huid ”geneest”

  11. 3 november 2015 / dinsdag, 3 november 2015

    mijn nichtje heeft psoriasis ze werdt er op de lagereschool heel vaak door gepest
    door dat kinderen zeiden dat ze niet met haar wilden spelen
    ik heb dat altijd heel erg gevonden voor haar want ik weet dat je niet krijgt omdat je je niet goed verzorgt maar dat je er niks aan kunt doen dat je dat hebt

  12. A.
    3 november 2015 / dinsdag, 3 november 2015

    Heel fijn dat er op deze manier na word gekeken
    Ik ervaar het regelmatig zelf hoe mensen op me af komen sinds ik zeer opvallende psoriasis plekken heb vroeger toen ik 16 was aleens psoriasis rosea gehad dit was gelukkig na een aantal weken helemaal weg helaas sinds ongeveer een jaartje plekken wat verdwijden en weer op komen nu in behandeling bij een dermatoloog maar helaas helpen alle creme,s en zalfjes niet langdurig

  13. 2 november 2015 / maandag, 2 november 2015

    ik werk in de zorg en zie dit ook voorbij komen. dit filmpje is helaas de waarheid in het echte leven. J e hebt een duidelijk artikel geschreven en perfect dat je dit ook allemaal onder de aandacht brengt hoor. liefs soraya

  14. I
    2 november 2015 / maandag, 2 november 2015

    Ik vind het fijn dat je SLS ook aanhaalt. Jaren geleden zei ik dat tegen mijn toenmalige huisarts, dat dat ingrediënt vermijden mij veel beter hielp dan die stinkende uitdrogende (ik denk tar?) shampoo die ze me voorschreef, en het werd weggewoven en nadrukkelijk gezegd dat ik terug moest naar de shampoo die zij me voorschreef. Heb ik niet gedaan.
    Nu, na 5 jaar geen SLS meer gebruikt te hebben (i.c.m zuivel vermijden), is het zoveel minder. Ik heb al een jaar of 3 geen medicinale crème meer gesmeerd.

  15. 2 november 2015 / maandag, 2 november 2015

    Mooi en duidelijk artikel! Goed dat je dit bespreekt waardoor het minder een ‘taboe’ is.

  16. 2 november 2015 / maandag, 2 november 2015

    Hele vervelende ziekte, een vriendin van mij heeft het behoorlijk heftig.. Vooral op haar enkels/voeten en armen.. En het is niet alleen, hoe het er uitziet.. Maar ook de pijn die het kan doen, de ondragelijke jeuk 🙁

    Goed dat je hier aandacht aan besteed!

  17. Anne
    1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    Wat ziet dat meisje op de laatste foto er mooi uit, haar zelfverzekerdheid straalt er vanaf en ik zie op deze manier de psoriasis meer als een soort tatoeages, waardoor je uniek bent. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

  18. 1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    Ik heb er ook last van, vooral op mijn hoofdhuid. Heel soms ergens anders, maar bij mij zijn de plekjes vaak wit. Ik pluk idd vaak zat een plakkaat van m’n hoofdhuid. Ik heb van de dokter een speciale shampoo grhad die de plekjes op je hoofd en achter je oren doet verdwijnen! Zonlicht is idd ook heel fijn altijd!

    • Dickie
      23 november 2015 / maandag, 23 november 2015

      Hoe heet die speciale shampo?

  19. 1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    Heel goed artikel en goed dat je hier ook aandacht aan besteed!

  20. 1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    Allebei mijn ouders hebben psoriasis. Ik ben 20 jaar en heb zelf nog geen last ervan (knock on wood). Maar ik ben ervan overtuigd dat een gezonde leefstijl hieraan bijdraagt. Eet gezond, beweeg genoeg, krijg genoeg zonlicht (daar verminderen de plekken van) en hou de plekjes goed gehydrateerd en drink niet teveel bier (klinkt misschien stom maar schijnt goed te werken). Mijn ouder ownen hun psoriasis trouwens gewoon. Ik hoop dat mocht ik er ooit ook last van krijgen, ik diezelfde houding aan kan nemen, maar ik ben bang dat ik er echt heel erg mee ga zitten dan. Wel mooi dat je er een artikel over schrijft, ik vind alleen zelf de afbeeldingen heel erg extreem, er zijn gelukkig ook een hoop mensen die er niet zoveel last van hebben als op de foto’s.

  21. Rosa
    1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    Hey Serena, wat een supergoed artikel! Ik heb zelf gelukkig maar een hele lichte vorm op mijn hoofdhuid en het enige wat ik ervan merk is dat ik erg veel schilfers krijg als ik aan mijn hoofd krab. Waar ik wel erg bang voor ben is dat het alleen maar erger wordt naarmate je ouder wordt. Ik heb psoriases gekregen van mijn moeder en zij heeft grote plekken op haar scheenbeen en ellebogen. Vroeger had zij ook veel minder dan nu. Gelukkig heeft ze voor zover ik weet nooit last gehad van wat andere mensen ervan vonden

  22. Nele
    1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    Ik had zelf eigenlijk nog nooit van de ziekte gehoord dus ik vind het super dat je hier zo een duidelijk artikel over geschreven hebt.

  23. 1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    Ik heb het ook, al sinds mijn 14e. Bij mij zit het op mijn hoofdhuid, het is gelukkig niet zo erg als op de foto’s, ik krijg er dan ook zelden een opmerking over. Wel kan ik er weinig tegen doen omdat die smeerseltjes niet echt handig werken op mijn huid/haar. Dat wordt een kliederboel. Gelukkig komt de winter er weer aan, kan ik mooi mijn wollige mutsen weer op, niemand die het dan nog ziet 😉

  24. carly
    1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    Ik ben een week of 6 geleden begonnen met een soort dieet (of eigenlijk gewoon een waslijst aan dingen die ik niet meer mag eten) en mijn psoriasis is in 14 jaar niet zo rustig geweest. Hoewel het zeker niet over is, is er overduidelijk een grote verbetering te zien.

    • Nikki
      1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

      Hallo Sann,

      Ik heb ook psoriasis en ben eigenlijk opzoek naar een dieet dat daadwerkelijk verbetering boekt.

      Zou zo vriendelijk willen zijn het met te delen ?

      Dankje op voorhand.

      Groetjes Nikki.
      Eeckelaers.nikki@hotmail.com

      • Lisa
        1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

        Hee Nikki,

        Ik heb het ook. Wat bij mij best goed helpt is om elke dag te beginnen met een glas met drie eetlepels appel azijn verdund met water. Dit is heel vies, maar het loont!

        Groetjes

  25. Sann
    1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    M’n partner heeft het, z’n huid is al jaren rustig (niks meer te zien) Maar vroeger had hij het vrij ernstig, heeft m’n foto’s laten zien. Heel heftig als je dat zag.
    M’n tante heeft het overigens ook, maar voornamelijk op haar handen. Mensen kijken toch altijd raar naar haar handen en vinden het vaak ‘vies’.

  26. A
    1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

    Super dat je hier een artikel aan besteedt op je blog! Met een hele heldere uitleg 🙂

  27. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Ik heb zelf Psoriasis, eigenlijk nooit last van opmerkingen of irritante vragen.
    Ook behandel ik de huidziekte niet, ik was mezelf elke dag met een ander merk shampoo en douchegel, ik wissel 5 merken af.
    En sinds ik dit doe heb ik veel minder last van jeuk en schilferen.
    Ook lijken de plekken niet meer op Psoriasis en moest zelfs mijn dermatoloog goed kijken, ze twijfelde aan haar eigen diagnose.
    Toch is het echt Psoriasis.
    Ik heb het ook op mijn achterhoofd en in de zomer draag ik mijn haar in een hoge knot en dat beetje zonlicht dat erbij komt helpt ook.

    Ik was een vrij ernstig geval en sinds ik mijn huid met rust laat van alle lotions en smeersels heb ik het nu in een milde vorm.
    Ook gebruik ik geen bodylotion etc. ook geen scheerschuim, niks.
    Gewoon lekker schoonhouden eens per dag en verder vanaf blijven.
    Dat werkt voor mij het beste.

    BTW..de kokosolie tip heb ik ook geprobeerd (een van de comments hieronder), vreselijk was het!
    Ik deed het in mijn haar om mijn haar te voeden en ik heb me twee weken half dood gekrabd.

    • Dickie
      23 november 2015 / maandag, 23 november 2015

      Welke shampo en douchgels gebruik je?

    • R
      6 mei 2020 / woensdag, 6 mei 2020

      Ja wel echte kokos olie natuurlijk! Echte op de juiste manier gemaakte kokos olie is fantastisch en heel heel gezond.

      99% van de kokos olie is chemisch troep spul logisch dat je er niks aan had, er zijn Ongeveer 4-5 merken op de wereld van de 1000 die echte kokos olie maken. Ik heb zelf twp (the white pearl) pot kost iets van 30 euro

      https://moniquevandervloed.nl/kokosolie-jungle-welke-wel-welke/

      Zij heeft alles uitgezocht en 3 artiklen geschreven waar ze alles exposed over coconut oil, ze is afgerijst naar plantages en legt uit hoe je weet welk meek j moet hebben.

      Check dat artikel – niet zelf iets duurs gaan bestellen is troep – er zijn letterlijk maar 3 merken als je die niet hebt kan je net zo goed een pakje croma op je huid smeren. Echte kokos olie kan echt helpen mer meerdere aandoeningen

      Hierboven ergens, zweert iemand ook over paarden melk en dat het een wonderniddel is.. en leven heeft verandert mischieb ook google. Waard

      Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft

  28. Pixi
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    De Arthritis Psoriatica werd al een keer aan gehaald hier door iemand en is een vervelende aftak van de Psoriasis. Het tast de weke delen van je gewrichten aan en zorgt voor ontstekingen en pijn klachten. Daar mag ook wel eens wat meer aandacht aan besteed worden! Ik heb beide varianten, dat zorgt ervoor dat veel zonlicht bij mij niet helpt worden de plekken op mijn huid alleen maar erger door EN ik neem door de A.P geen vit D meer op via de huid en moet dat dagelijks innemen. Buiten dat Psoriasis een vervelende huidziekte is, is het ook zo dat je meer kans hebt op Osteoporose en is er een recente studie geweest die aangaf dat Psoriasis patiënten meer kans hebben op hart en vaatziektes. Goed dus dat er meer ruchtbaarheid aan deze ziekte gegeven wordt! Thanks!

  29. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat erg op sommige foto’s! Ik vind het heel fijn dat ze daar een dag aan besteden om er meer aandachtaam te geven en meer mensen het te lsten weten. Hiervoor wist ik nog nier wat het was.

  30. Marianne
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Hoi!

    Omdat ik niet weet of het al gemeld is in de reacties,
    een wonder middel tegen psoriasis plekken is KOKOSOLIE.
    Smeer de plek elke ochtend en avond er mee in en het zal verminderen of misschien wel weggaan. (Kan het natuurlijk niet garanderen, maar bij mij werkt het erg goed!)

    Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *