Kruidvat SoLait Sun Protection

Dit is een gesponsorde post – De zon heeft ons dit jaar al een aantal keren positief verrast en nu de zomervakantie om de hoek komt kijken is het een goed idee om op zoek te gaan naar goede zonbeschermingsproducten. Dat we ons lichaam moeten beschermen tegen de schadelijke UVA en UVB stralen weten we inmiddels wel, en ik denk ook dat we meeste lezers van mijn blog dit erg trouw doen. Maar waar het vaak fout gaat is dat we ons met te weinig product insmeren en dit dan ook nog eens te lang laten zitten.

kruidvat so lait sun protection-06Een veel gemaakte fout met zonneproducten is dat men te weinig aanbrengt, plekjes overslaat en de zonnebrand niet snel genoeg ‘ververst’. Nu hoef je uiteraard geen hele fles over je lichaam leeg te kieperen, maar per persoon wordt aangeraden om minstens 30 ml zonnebrand over je gehele lichaam te verdelen. Breng je minder aan dan geeft de zonnebrand niet de juiste (aangegeven) bescherming tegen de schadelijke UV-stralen.

kruidvat so lait sun protection-01Een vuistregel is dat als je de helft aanbrengt van de aanbevolen hoeveelheid (in dit geval dus 15 ml) je slechts de bescherming krijgt van de wortel aan SPF, oftewel als je 15 ml SPF30 aanbrengt wordt je lichaam slechts met √ 30 = SPF 5 (om precies te zijn SPF 5,48) beschermd. Dat is dus praktisch niets. Zorg dus altijd dat je voldoende zonnebrand over je lichaam verdeeld. Ook is het raadzaam om elke 2 uur opnieuw zonnebrand aan te brengen en om dit sowieso te doen na zwemmen, zweten en afdrogen. De zon breekt de werkzame stoffen af die de zonnestralen tegenhouden en daarom is het nodig om je lichaam regelmatig opnieuw in te smeren.

Laten we hier even over nadenken. Je ligt op het strand van 11u ‘s ochtend’s tot 3u ‘s middag’s. Dat is 4 uur zonnebaden. Dan heb je je dus (als je het goed wilt doen) met 2 x 30 ml = 60 ml zonnebrand ingesmeerd. In een flacon zit gemiddeld zo’n 150 tot 250 ml zonnebrand. Dat betekent dat je met een flacon slechts 3 tot 4 dagen kunt doen. Per persoon! Stel je gaat 2 weken op zonvakantie, waarbij je dus elke dag zo’n 4 uur aan het strand vertoeft, dan jaag je er dus 4 of 5 flessen zonnebrand doorheen. In je eentje. Je kunt het je haast niet voorstellen, zo veel.

kruidvat so lait sun protection-07Gelukkig is zonnebrand verkrijgbaar in alle vormen, soorten, maten en prijscategorieën. SoLait Sun Protection, het eigen merk van Kruidvat, is een budgetvriendelijk zonbeschermingsmerk. Dit merk is in 2008 als beste uit de test van de Consumentenbond gekomen en bewijst dus maar weer dat ook goedkope merken van prima kwaliteit zijn. Met deze zachte prijsjes kun je gewoon 5 flessen meenemen op vakantie waarmee je je lichaam goed kunt beschermen, zonder dat het je een rib uit je lijf kost.

solait assortimentSoLait heeft een erg groot assortiment zonbeschermingsproducten waardoor je door de bomen het bos gewoon niet meer ziet. Ik stond laatst voor het schap in Kruidvat en ik wist gewoon niet wat ik moest kiezen. Wat ik dan meestal doe is een soort ‘wie is het’ spelen door mezelf vragen te stellen waardoor een deel van het assortiment afvalt.

Persoonlijk houdt ik van zonnebrand in sprayvorm, waardoor de helft van de producten afviel. Ik houd van lichte, snel intrekkende transparante zonnebrand, waardoor er weer een deel afviel. En dan begin ik meestal met factor 50 en bouw ik af naar factor 20. Ook wil ik mijn haren beschermen en gebruik ik altijd een after sun, om mijn nieuwe bruine kleurtje langer te behouden.

kruidvat solait sun protection-1Uiteindelijk kwam ik met de volgende 5 producten thuis;
– SoLait Hair Protextion Spray
– SoLait 20 Medium Sun Oil Spray
– SoLait 30 High Sun Spray Protect & Tan
– SoLait 50 High Sun Spray Transparant
– SoLait After Sun Tan Maximizer

SoLait Hair Protection Spray

kruidvat so lait sun protection-04 Niet alleen je gezicht en lichaam, maar ook je haren wil je graag beschermen tegen de zon. Mijn haar is van nature al vrij droog, en na een zonvakantie is het echt zo dor als een woestijn. En al dat zoute zeewater en of zwembadchloor doen je haartjes ook geen goeds. Ook al smeer ik er achteraf honderd haarmaskertjes in, de schade is al gedaan. Belangrijk dus om je haar ook tijdens de vakantie al goed te beschermen, zeker als je kleurbehandelde of geblondeerde lokken hebt!

Ingrediëntenlijst;
kruidvat so lait sun protection-09 Ondanks de alcohol droogt deze spray mijn haren niet uit, en het maakt het ook zeker niet vettig. Het trekt snel in en ruikt heerlijk, echt naar zo’n typische zonnebrand-geur. Heerlijk!

kruidvat so lait sun protection-17De spray is gemakkelijk in gebruik en heeft een fijne verstuiver waarmee je gemakkelijk en snel al je haren voorziet van een laagje. Extra handig vind ik die ribbeltjes aan de zijkanten, zodat je goed grip hebt op de flacon, ook al zijn je handen bijvoorbeeld vettig van het insmeren of nat en glibberig van het zeewater.

De SoLait Hair Protection Spray kost €3,89 (150 ml). 

SoLait 20 Medium Sun Oil Spray

kruidvat so lait sun protection-05 Hier houd ik van: zonnebrand in sprayvorm, beschermt tegen zowel UVA als UVB, heeft een doorzichtige olie-achtige textuur, trekt snel in en ruikt naar kokosnoten! Hmmm! De meeste zonnebrand ruikt erg lekker en ‘typisch’ naar zo’n romige zonnebrandgeur, maar deze bruine flesjes hebben een andere typische zonnebrandgeur. Deze geur is tropischer en ruikt naar kokosnoten. Ik vind het persoonlijk super! Lekker exotisch!

Ingrediëntenlijst;kruidvat so lait sun protection-10Er zijn 2 soorten zonnebrand: chemisch en fysisch. Aan de ingrediënten te zien (octocrylene) is dit een chemische soort zonnebrand, die een verbinding in je huid maakt waardoor het je effectief beschermt tegen de zon. Deze soort zonproducten werken het beste als ze direct op de ‘blote’ huid worden aangebracht. Omdat chemische zonproducten tijd nodig hebben om de verbinding in je huid aan te gaan is het verstandig om 20 tot 30 minuten na aanbrengen te wachten voordat je de deur uit gaat.

kruidvat so lait sun protection-16De formule is doorzichtig en erg licht, die snel in de huid trekt en geen vettig laagje achterlaat.

SoLait 20 Medium Sun Oil Spray kost €8,79 (150 ml).

SoLait Protect & Tan 30 High Sunspray

solait 30 protect & tan-1Ik vind het fijn om zonnebrandcrèmes te hebben met verschillende SPF. Zo begin ik meestal met SPF50 en bouw ik af naar SPF20. De tussenstap is een product met SPF30, zoals deze Protect & Tan spray.

solait 30 protect & tan-3Dit product bevat een spray waardoor je het gemakkelijk en snel kunt verdelen over je lichaam. De inhoud is een melkachtige crème, dun genoeg om met een spray aangebracht te kunnen worden.

solait 30 protect & tan-4Het wordt alleen niet heel fijntjes verstuift, het is eerder een kloddertje zonnemelk wat eruit komt die je nog goed in je huid moet masseren. Het laat geen witte waas achter en trekt snel in, hoewel het wel een subtiel verzorgend laagje achterlaat. Het voelt wat voedender aan dan de ‘transparent’ en ‘sun oil’ sprays.

solait 30 protect & tan-2Deze Protect & Tan spray bevordert de natuurlijke bruining van de huid door de toevoeging van tyrosilane (merknaam van methylsilanol acetyltyrosine). Dit ingrediënt ondersteunt de aanmaak van huideigen melanine en zorgt voor een egale en natuurlijk gebruinde huid. Het bevat dus geen zelfbruiner! De toevoeging van octocrylene maakt dit een chemisch zonproduct.

SoLait 30 High Sun Spray Protect & Tan kost €10,99  (200ml).

SoLait 50 High Sun Spray Transparent

kruidvat so lait sun protection-03 Je zou het misschien niet zeggen omdat ik al getint ben, maar ook ik kan verbranden en daarom begin ik het liefst met SPF50. Ook deze zonnebrand is in sprayvorm, beschermt tegen zowel UVA en UVB, is doorzichtig, trekt snel in en laat geen vettig laagje achter. De geur is hetzelfde als die van de Hair Protection Spray, dus die typische romige/crèmige zonnebrandgeur. Lekker!

kruidvat so lait sun protection-11 Ook deze zonnebrand is chemisch en dient dus zo’n half uur van te voren aangebracht te worden op een ‘naakte’ huid. Niet eerst body lotion of dagcrème/foundation aanbrengen dus.

kruidvat so lait sun protection-14 De formule is doorzichtig en een beetje olie-achtig.

kruidvat so lait sun protection-15Maar smeert soepel uit, trekt snel in en laat een gezonde huid achter, zonder vettig laagje.

SoLait 50 High Sun Spray Transparent kost €11,49 (200ml). 

SoLait After Sun Tan Maximizer

kruidvat so lait sun protection-02 Na een dag in de zon vind ik het altijd wel lekker om mijn huid te verzorgen met een verkoelende After Sun. Zeker omdat de zon je huid toch echt wel uitdroogt, is het eigenlijk gewoon een must. Normaal houd ik niet zo van body lotion, maar ik heb gemerkt dat After Sun ervoor zorgt dat ik langer en mooier bruin blijf, dus daarom gebruik ik dit vooral in de zomermaanden erg veel.

Deze After Sun zit in een tube. Ze hebben ook After Suns in sprayvorm, maar wat After Suns betreft heb ik die dan liever in een romige, ‘smeerbare’ vorm.

Ingrediëntenlijst;kruidvat so lait sun protection-12Dit product bevat een kleine hoeveelheid zelfbruiner die ervoor zorgt dat je geleidelijk en subtiel iets bruiner wordt, waardoor je je zongebruinde huidje een kleine kleurboost geeft. Hierdoor wordt je iets intenser bruin en houdt dit langer aan.

kruidvat so lait sun protection-13De formule is lekker vol en romig en hydrateert de huid erg goed. Het heeft een verkoelende werking, trekt vrij snel in en maakt de huid lekker soepel en zacht.

SoLait After Sun Tan Maximiser kost €4,99 (200ml). 

kruidvat so lait sun protection-07Mocht je zelf nog zonbeschermingsproducten willen aanschaffen, dan kan ik je zeker aanraden om eens bij het schap van SoLait te kijken. Het assortiment is erg groot, er is voor elk wat wils. Houd je van de geur van crèmige zonnebrand, ga dan voor de gele flessen. Houd je meer van die kokos zonnebrandgeur, ga dan voor de bruine flessen.

Om ervoor te zorgen dat Nederland zich deze zomer extra goed tegen de zon beschermt heeft Kruidvat deze week mooie aanbiedingen op de SoLait zonbescherming:

Deze week kosten alle SoLait zonbeschermingsproducten slechts €7 per stuk en zijn alle SoLait mini’s (handig voor onderweg) 2 stuks voor €2,50

kruidvat solait sun protection-1Ik weet niet of jullie nog op vakantie gaan, maar aangezien je er officieel 5 nodig hebt per persoon (op basis van een 2 weekse zonvakantie van maximaal 4 uur zonnebaden per dag), zou ik zeggen, sla je slag! €7 per product is een erg goeie deal.

Je kunt trouwens ook gemakkelijk al je zonproducten (en meer) bestellen via de Kruidvat webshop met dezelfde kortingsactie. Klik hier om naar de webshop te gaan.

Ga jij binnenkort op vakantie, of vertoef jij deze zomer lekker in zonnig Nederland? En wat denk je, smeer jij je eigenlijk wel voldoende in?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

71 Reacties

 1. j.de boer dudink
  5 juni 2015 / vrijdag, 5 juni 2015

  Heb de solait 50 sensitive gebruiktvandaag opmijn gezicht en toch verbrand.Ik baal hier enorm van

 2. Roosjee
  4 juli 2014 / vrijdag, 4 juli 2014

  Fijn artikel.
  Alleen ik heb bij een radar uitzending waarin het onder andere ging over zonnebrand (je kan t vast terugvinden als je radar zonnebrand intypt) en daarin werd gezegd dat t verschil tussen 30 en 50 maar een paar procent meer is (stel dat spf 30 beschermt tegen 95 van de straling dan doet 50 dat voor 97 procent bijvoorbeeld). Het is vooral belangrijk om je dik in te smeren en spf 30 te gebruiken als je echt de deur uit gaat en veel buiten bent, ook als het bewolkt is. Anders is spf 15 goed.

 3. Laura
  26 juni 2014 / donderdag, 26 juni 2014

  Kleine waarschuwing voor degene met een zeer gevoelige huid: ik heb de After sun met zelfbruiner een tijdje gebruikt en ik heb er verschrikkelijke uitslag van gekregen! (lees over heeeeel mijn lijf rode bultjes en verschrikkelijke jeuk).

  Ik zal de Kruidvat hierover zelf nog een bericht sturen, want ik vind eigenlijk dat er iets te weinig op de verpakking staat. Op mijn flacon staat enkel ‘dermatologisch getest’, maar wat dat dan betekent..?

  Anyway, voor de rest gebruik ik eigenlijk altijd de zonnebrand-producten van Kruidvat. Ik vind ze erg fijn (en ik heb ze hard nodig, altijd factor 30 of 50 hoor!, haha)

  Groetjes!

 4. Anne
  19 juni 2014 / donderdag, 19 juni 2014

  “Persoonlijk houdt ik van zonnebrand in sprayvorm”
  Dat deed een beetje pijn aan mijn ogen ;)

  Die transparant spray is wel echt awesome btw! Ik heb ‘m in factor 50 voor mn tattoos, en niks vind ik zo vervelend als doffe tattoos door witte waas zonnebrand. Maar deze spray geeft ze juist een boost en mooie kleur en glans!

 5. Anne
  18 juni 2014 / woensdag, 18 juni 2014

  Die haarspray werkt denk ik niet voor je hoofdhuid he? Mijn scheiding verbrandt namelijk altijd en dat is lelijk en pijnlijk!

  • 18 juni 2014 / woensdag, 18 juni 2014

   Daar was ik ook benieuwd naar! Ik heb namelijk hetzelfde probleem. Ik denk ook niet dat de haarspray hiervoor werkt (er zit namelijk geen SPF in volgens mij). Het enige wat werkt bij mij is een hoedje opzetten of wat vaker de schaduw opzoeken. Als iemand een haarspray weet met SPF, laat het gerust weten :-)

 6. 18 juni 2014 / woensdag, 18 juni 2014

  Fijn artikel! Ik ben zelf net terug van vakantie en heb daar heel wat flacons leeggemaakt, goed bezig geweest! Ik had ook de haispray van Kruidvat mee en de tan maximizer. Beide fijne producten :)

 7. Athena
  18 juni 2014 / woensdag, 18 juni 2014

  Leuk artikel,maar wat kan ik gebruiken voor mijn gezicht? En weet je toevallig of dat chemische zonnebrand producten niet schadelijk is voor de foetus ,het dringt toch in je huid of ben ik verkeerd?ik ben zwanger en wil niet teveel troep op me smeren,maar moet me wel beschermen van de zon.
  Groetjes

 8. Roos
  18 juni 2014 / woensdag, 18 juni 2014

  Heeft deze lijn ook parfumvrije producten voor de gevoelige huid? Ik zie helaas in al deze producten parfum en alcohol denat zitten en daar is mijn huidje niet blij mee. Oxynenzone zit er gelukkig niet in zo te zien. Als er een parfumvrije, alcoholvrije en oxybenzonevrije variant spf30 is dan hoor ik het graag :-)

 9. Annalisa
  18 juni 2014 / woensdag, 18 juni 2014

  Jammer van alle d- en t-foutjes in dit artikel.

  Maar inhoudelijk wel een super artikel! Lekker uitgebreid allemaal. Het is zo belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon. En ik wist niet dat Kruidvat ook spray voor het haar had, dus die ga ik halen. Mijn haar wordt ook altijd erg droog van veel zon. Goede tip!

  • Smellekens
   24 juni 2015 / woensdag, 24 juni 2015

   O wat een triest begin van deze reactive, net of we allemaal taaldeskundigen zijn.

   Als je maar weet wat er bedoeld wordt toch?

 10. 18 juni 2014 / woensdag, 18 juni 2014

  Wat een heerlijk uitgebreid review zeg! Je benoemt ook precies alles wat ik wil weten van een zonnebrand (smeerbaarheid, witte waas, geur, bescherming enz.) Toppie!

  Ik heb nog wel een vraagje: waarom zit er in dit soort producten vaak alcohol in? Ik lees op de spray voor je haar Alcohol Denat en in de aftersun zit Cetearyl Alcohol. Waar is dat goed voor vraag ik me af? Ik zie het zeker niet zitten om na een dagje zonnen (als er iets verbrand is natuurlijk) m’n dan toch al kwetsbare huid in te smeren met een product met alcohol. Vandaar dat ik nu een aftersun heb (van Biodermal) zónder alcohol er in. Vind het idee toch niet prettig. Met m’n haar hetzelfde.

  Maargoed, verder klinkt het wel fijn allemaal! En lekker betaalbaar ook :) Ik probeer me altijd zo goed mogelijk in te smeren, maar ik houd nu eenmaal van zonnen/zwemmen dus soms verbrand ik nog wel een beetje.

  • sam
   19 juni 2014 / donderdag, 19 juni 2014

   Hoe heet die after sun zonder alcohol? Ik kan m via internet niet vinden

 11. Danielle
  18 juni 2014 / woensdag, 18 juni 2014

  Zoveel smeer ik niet, domweg omdat ik ook geen strandvakanties houd. In 2 weken vakantie maken we 2 flessen op. Tja, als je gewoon een stad bezoekt of gaat wandelen of fietsen, hoef je alleen de niet bedekte delen in te smeren. Bij wandelen of fietsen, zorg ik ervoor dat ik tussen 11.00 en 15.00 een t’shirt draag, want je schouders verbranden dan gewoon supersnel. Afgelopen jaar veel watersporten gedaan: luchttemperatuur gemiddeld 35 graden, maar bergbeekjes met water van 9 graden….Dan draag je een compleet bedekkende wetsuit: uitstekende zonnebescherming. Verder draag ik altijd een hoed: scheelt ook. Vorig jaar totaal niet verbrand! Pas op de terugweg in de auto: er niet zo snel bij stil gestaan dat je door het open raam of door glas ook kan verbranden, dus mijn linkerarm was rood na een dagje terugrijden. Dom, gaat me niet weer gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *