Is Baking Soda wel zo goed voor je huid?

De maatschappij drukt ons heel erg in een ‘health’ hoekje. Green smoothies, yoga, hardlopen, clean eating, iedereen is er maar druk mee. Ik ook. Nou ja, ik probeer gezonder te eten, dat sporten wil nog niet zo (hihi!). Omdat iedereen veel bewuster lijkt om te gaan met hun lichaam en gezondheid, is het niet zo gek dat er nu ook steeds meer mensen bewuster bezig zijn met wat ze op hun huid smeren.

De laatste jaren worden natuurlijke beautyproducten daarom ook steeds populairder en ook zijn er steeds meer mensen  die uitsluitend pure, natuurlijke ingrediënten willen gebruiken. ‘If it’s good enough to eat, it’s good enough to put it on my body‘ is een leus die ik regelmatig voorbij zie komen. Maar zijn natuurlijke ingrediënten wel altijd zo goed voor je huid?

baking sodaBaking Soda is zo’n ‘natuurlijk’ ingrediënt waar heel veel mensen bij zweren als beautyingrediënt. Men gebruikt het als maskertje, als scrub of om de haren mee te wassen. Baking Soda wordt ook wel zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat, natriumbicarbonaat, sodium bicarbonate, dubbelkoolzure soda, baksoda, soda of E500 genoemd en moet je niet verwarren met bakpoeder. Bakpoeder is namelijk een mengsel van natriumbicarbonaat en citroenzuur of wijnsteen met eventueel nog iets als maizena om klonteren tegen te gaan. Baking Soda is ook niet hetzelfde als zelfrijzend bakmeel en het is ook zeker geen Driehoek fijne soda (huishoudsoda).

lush lente11Maar wat is Baking Soda dan wel? Het is een heel fijn, wit, gekristalliseerd poeder dat voornamelijk als rijsmiddel wordt gebruikt tijdens het bakken omdat het zuren kan binden en er een chemische reactie ontstaat. Wanneer Baking Soda reageert met zuren komt er namelijk koolzuur vrij, en het koolzuur is weer verantwoordelijk voor het rijzen van het deeg. Het zorgt ook voor de bubbels in je Coca Cola. En voor de bubbels in je badbruisbal. Omdat Baking Soda zuren bindt is het ideaal om geurtjes mee weg te vangen, want de zuren worden tijdens de chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die in vuil zitten en dus nare geurtjes verspreiden, worden niet gemaskeerd, maar echt compleet verwijderd.

Baking Soda wordt heel vaak gepromoot als ‘natuurlijk’ ingrediënt, omdat het feitelijk ook gevonden wordt in de natuur. Er zijn namelijk 62 plekken ter wereld waar trona (trinatrium waterstofdicarbonaat) wordt gewonnen, een mineraal en de voorloper van natriumbicarbonaat. De bekendste mijnen bevinden zich in Wyoming en Colorado in Amerika. Trona wordt via verschillende, synthetische behandelingen verwerkt met als gunstig bijproduct: natriumbicarbonaat. Dus, ok. Het wordt in eerste instantie gevonden in de natuur, maar in mijn ogen wordt het dusdanig bewerkt dat het uiteindelijk geen natuurproduct meer te noemen is. Je zou het wel een natuurlijk bijproduct kunnen noemen, maar persoonlijk vind ik er niets natuurlijks aan. Hier zijn de meningen uiteraard over verdeeld (ik ben daarom heel benieuwd naar jouw mening! Is Baking Soda in jouw ogen natuurlijk, of niet?).

baking sodaBaking Soda koop je bij de drogist en apotheek in het donkergroene doosje van het merk Gimborn. Het kost €3,50 (125 g). Ook bij de toko kun je Baking Soda vinden in een oranje doosje van het merk Arm & Hammer. Hier zit meer in, namelijk 454 g, en de prijs is €1,35. De Baking Soda van Arm & Hammer is dus vele malen goedkoper en kun je ook online vinden.

hartsjies_4Baking Soda is multifunctioneel. Je kunt het gebruiken om mee te bakken, het zorgt voor de bubbels in je frisdrank, je kunt er badbruisballen mee maken, of bruisende voetenbadjes, maar het is ook geweldig als geurvreter. Ook reinigen mensen hun huid met Baking Soda door er maskertjes en scrubs mee te maken, maar ook wordt het gebruikt om de tanden mee te bleken, stinkende oksels mee te voorkomen en om de haren mee te wassen. Er zijn genoeg DIY tutorials te vinden online (ook hier op Beautylab) waarin er Baking Soda wordt gebruikt. En op fora zweren mensen bij dit natuurlijke huis-tuin-en-keuken middeltje. Maar, is Baking Soda wel zo goed voor je huid en haar?

Schermafbeelding 2015-09-04 om 23.04.07Het korte en simpele antwoord is nee en dit heeft alles met de pH te maken. Een pH schaal loopt van 0 – 14 en pH 7 betekent dus neutraal. Alles met een pH lager dan 7 noemt men zuur (acidic) en alles met een pH hoger dan 7 noemt met basisch (alkaline).

De pH van onze huid bevindt zich tussen 4,5 – 6,5 en is dus lichtelijk zuur. Om deze reden worden de meeste shower gels, crèmes en andere skincareproducten gebufferd naar een pH die dicht in de buurt ligt van onze natuurlijke pH, zodat deze producten onze natuurlijke pH balans van de huid niet kunnen verstoren en het de huid niet irriteert.

De pH van Baking Soda ligt echter rond de 8,1 – wat het een basisch ingrediënt maakt. Deze hogere pH verstoort de natuurlijke zuurtegraad van de huid, waardoor de bacteriële flora en de enzymactiviteit in de bovenste huidlagen wordt aangetast. Het aantasten gebeurt geleidelijk: hoe langer je het gebruikt, des te meer schade het zal aanrichten. De eerste paar keren, of zelfs weken, zul je dus geen last hebben van Baking Soda. Hee, misschien heeft je huid er juist wel baat bij, maar op de langere termijn zal dit basische ingrediënt je huid helaas niet veel goeds doen.

Ja maar, Sereen, je moet Baking Soda ook verdunnen met water! Op die manier krijgt het een veel lagere pH en is het gewoon veilig om te gebruiken. Helaas is dit niet waar. Baking Soda is een sterke base, wat betekent dat het mengen met water (of zelfs zuren zoals azijn) geen tot weinig invloed heeft op de pH. De pH van Baking Soda zal daarom altijd zo rond de 8,1 blijven schommelen en dus ook altijd schade aanrichten aan haar en huid.

Laten we dit even gaan testen!

baking soda is slecht voor je - 1Links zien we een glas met 5 gram Baking Soda en 5 gram appelcider azijn, en rechts een glas met 5 gram Baking Soda en 5 gram water.

baking soda is slecht voor je - 2Zoals je ziet is de pH van beide oplossingen nog steeds rond de 8,1 (zelfs iets hoger) wanneer het 1:1 wordt opgelost in zowel een zuur als water.

baking soda is slecht voor je - 3Maar om eerlijk te zijn, lost het Baking Soda niet zo héél goed op in deze hoeveelheid vloeistof, dus giet ik er nog flink wat azijn en water bij en meet opnieuw.

baking soda is slecht voor je - 4Note to self: niet te hard roeren, Sereen! Door de reactie van het zuur met Baking Soda ontstaat er koolzuur en dat gaat bruisen. Hard bruisen. Oh my, mijn hele kantoortje stinkt naar die zure lucht! Even een raampje open zetten…

baking soda is slecht voor je - 5Goed. Zoals je ziet is de pH van de oplossing met appelcider azijn flink gedaald tot 6,5 – 6,8. Dit is nog steeds wat aan de hoge kant, maar in principe veilig genoeg voor onze huid. De oplossing met water heeft nog steeds dezelfde hoge pH van 8,3.

baking sodaConclusie: wanneer je genoeg zuur aan je Baking Soda toevoegt wordt de pH verlaagd naar een pH die veilig genoeg is voor je huid. Echter moet je wel erg veel verdunnen, want dit is een oplossing van 5 gram Baking Soda in 70 gram appelcider azijn. De combinatie Baking Soda + Appelcider azijn wordt vaak gebruikt om de haren mee te wassen en te spoelen, maar het lijkt mij persoonlijk erg lastig om de juiste verhoudingen uit te mikken (tenzij je echt gaat wegen en afmeten) en omdat beide producten niet zo makkelijk door je haar verdelen, is er al helemaal geen pijl op te trekken. Ik bedoel, welk haar en deel van je hoofdhuid is er precies in aanraking gekomen met Baking Soda en moet dus gespoeld worden met appelciderazijn? Niet te controleren.

Verdun je Baking Soda met water dan blijft de pH alsnog te hoog, hoe erg je het ook verdund, namelijk zo rond de 8,1. Dit is te basisch voor je huid, en zal je huid op den duur schade aanrichten door de zuurtegraad van je huid aan te tasten. Ook wanneer je Baking Soda gebruikt in combinatie met honing (als gezichtsscrub) of met een andere DIY waarbij je het mengt met andere ingrediënten (die van nature niet heel zuur zijn) blijft de pH te hoog dan goed voor je is. Of het is in elk geval niet te controleren. Het is daarom een tricky ingrediënt om te gebruiken voor skincare DIY’s.

Mijn advies is om het daarom liever te laten staan en gewoon te kiezen voor (natuurlijke) skincare waarbij het product onder gecontroleerde omstandigheden is gemaakt en getest. Hiervan weet je zeker dat het een pH bevat die goed en gezond is voor je huid. Baking Soda is geweldig, maar ik houd het bij badbruisballen, geurvreters en schoonmaakmiddelen, en zal dit zelf in de toekomst niet meer gebruiken voor mijn huid en haar. Zo zie je maar weer, niet alles wat ‘natuurlijk’ is, is per se goed voor je. Ook al kun je het eten (het wordt immers verwerkt in voedingsmiddelen), wil het nog niet zeggen dat het geen kwaad kan voor je huid.

baking soda spoonNatuurlijk zijn er mensen die al jaren Baking Soda gebruiken zonder klachten. Moeten die nu opeens gaan switchen naar iets anders? Van mij niet. Als je al jaren iets met succes gebruikt, is er in mijn ogen geen reden tot verandering. Met dit artikel wilde ik alleen aantonen dat Baking Soda helemaal niet zo geweldig is voor je huid als men doet beweren, vanwege de hoge pH. En dat je er niet altijd klakkeloos vanuit moet gaan dat natuurlijke producten goed zijn voor je huid. Of überhaupt natuurlijk zijn.

Wat vinden jullie van Baking Soda? En hoe denken jullie over natuurlijke ingrediënten?

Until next time,
Serena Verbon

PS. mijn kantoortje STINKT echt! Wow, wat ruikt dat appelcider azijn zuur zeg, holy moly! Hahaha, heb ik weer!

Volg:

150 Reacties

  1. Aleida
    24 augustus 2023 / donderdag, 24 augustus 2023

    Zo’n 5 jaar poeder ik mijn oksels na het douchen met baking soda. (Puur.) In het begin had ik wel eens dat mijn huid daar wat gevoelig werd, maar ik heb al jaren geen last.

    Toch zet deze blog mij aan het denken en ik zou de pH van mijn huid wel willen meten.
    Met wat voor meter is dat mogelijk (wat ik vooral tegenkom zijn pH-meters voor vloeistoffen), en waar kan ik die dan kopen?

  2. Yente
    31 januari 2020 / vrijdag, 31 januari 2020

    Sorry, maar er is een verschil tussen een beetje water en een bad nemen met een schepje soda. Kijk dan nog eens naar die ph waarde. Zal echt geen 8.1 meer zin hoor. Lol
    Kwestie van verhoudingen hé.
    Het is zoals met etherische oliën, een paar druppeltjes geven een krachtige positieve werking, maar teveel kan zelfs dodelijk zijn.
    Storm in een glas zou ik zeggen.

    • Johan
      24 februari 2021 / woensdag, 24 februari 2021

      Inderdaad Yente ik denk dat Mevrouw Verbon in kwestie echter weinig getest heeft en eerder hierbij hoopt dat mensen producten gaan kopen, dat brengt op. Natriumbicarbonaat is té goedkoop en brengt niets op. Daarentegen durf ik zelf het product naast chloordioxide te zetten dat tevens vaak in een niet te positief daglicht wordt gezet omdat het werkt en het pure chemie is!! PH kan je wel degelijk snel naar beneden laten gaan!! Ik heb meerdere jaren veel labo metingen gedaan met geijkte meters en genoeg getest met oa natriumbicarbonaat, chloordioxide en aanverwanten, daarbij sluit ik af. Mevrouw Verbon, bij deze constateer ik dat U geen enkele meting ooit zelf hebt uitgevoerd en hierbij: METEN IS WETEN!!

  3. Rick
    7 november 2016 / maandag, 7 november 2016

    De PH waarde van zeewater ligt op 8.2. Als ik 2 weken lang in de zee heb gezwommen merk ik dat mijn huid rustiger is geworden. Doctoren adviseren om de zee in te gaan, omdat dit goed is voor de genezing van wondjes.

  4. G. de Wit
    15 augustus 2016 / maandag, 15 augustus 2016

    Ik heb baking soda ongeveer een jaar gebruikt als deodorant. IK was er heel erg tevreden over. Helaas heb ik nu sinds enkele weken bulten onder mijn oksel, die pijn doen. Ik ben nu bang dat het van de baking soda komt.

    • Ellie
      25 augustus 2016 / donderdag, 25 augustus 2016

      In een combi met kokosolie en maizena geen probleem! Topdeo!

      • Hilde
        3 november 2016 / donderdag, 3 november 2016

        Dat heb ik ook geprobeerd en nu is mijn linker oksel helemaal rood uitgelagen en brand als de nete.. Ik weet niet waar het door komt, maar ik ben gaan googlen en toen ik hier op uit kwam dacht ik dat het door de baking soda kwam.. Dit weet ik nog niet zeker, want rechts is er niks aan de hand..

        • Monique
          6 september 2017 / woensdag, 6 september 2017

          Gewoon wat meer kokosolie toevoegen!!! Idd waarschijnlijk een reactie op de baking soda! Ik had hetzelfde, heb er wat meer kokosolie door gedaan en nog wat maïzena extra…. voor de frisse geur aantal druppels teatree olie…

        • Johan
          24 februari 2021 / woensdag, 24 februari 2021

          Hilde, maak een mengsel en MEET dit met een ph meter! Kost niet veel zulk een meter maar dan zie je dadelijk waar je ph zit. Succes!

    • Marieke
      1 december 2016 / donderdag, 1 december 2016

      Jeeejjjjjj ik lees je bericht en ik gebruik sinds kort ook backing soda als Deo simpel omdat ik niet tegen Deo kan.:-( Hoe is het nu met de bulten? Is het zeker van de backing soda? Ik hoor graag n je reactie gr Mariek

      • Naomi
        20 februari 2017 / maandag, 20 februari 2017

        Ik heb hier ook last van, moest iedere 3 maanden wisselen van deo, altijd uitslag. Ik gebruik zelf nu al 4 jaar een deo van lush is een wit blokje die je er gewoon overheen wrijft. even wennen aan de andere substantie, maar na een week kun je niet meer zonder!

    • Chris De Ceuster
      9 maart 2018 / vrijdag, 9 maart 2018

      natriumbicarbonaat trekt inderdaad de gifstoffen naar je huid, en vandaar naar buiten, als je het in je bad doet tenminste.

    • Graciana
      13 februari 2019 / woensdag, 13 februari 2019

      Ik heb het ook een paar weken als deo gebruikt daarna kreeg ik ook bulten en donkere plekken onder mijn oksel. De baking soda verkleurde mijn oksels en ik kreeg pijnlijke bulten. Ben toen direct gestopt en uiteindelijk werd mijn huid weer normaal maar het is altijd wel wat donkerder gebleven dan voorheen

    • Johanna
      17 januari 2020 / vrijdag, 17 januari 2020

      Hoe is dat verlopen met de bulten? Deed dat ook. Pijn?

    • Johanna
      17 januari 2020 / vrijdag, 17 januari 2020

      Hoe is verlopen met de bulten?

    • Elly
      19 maart 2024 / dinsdag, 19 maart 2024

      Ik heb baking soda anderhalf jaar gebruikt als deodorant en op een gegeven moment kwam de stank uit mijn poriën, de mensen gingen een stapje terug staan als ik in de buurt kwam.
      ik rook het zelf ook, dus niet gaan gebruiken als deodorant. Als ik in een paskamer ga en mijn shirt uitrek ruik ik het nog.

  5. Marielle Koek
    26 juni 2016 / zondag, 26 juni 2016

    En als je een masker maakt van baking soda met kokosolie?

  6. Rick
    28 mei 2016 / zaterdag, 28 mei 2016

    De huid is zuur, maar ik vraag me sterk af of dat zuur moet blijven. 95% van de Amerikanen is verzuurd. De huid van een pasgeboren baby is een stuk minder zuur, geen PH waarde van 5,5, maar tussen de 6 en 7,5.

    Stress / straling / suiker / zout / alcohol en E-nummers zorgen ervoor dat je lichaam verzuurd.

    Als je verzuurd is je lichaam meer vatbaar voor bacteriën, virussen en schimmels. Je darmflora raakt ontregeld, je glazuur word aangetast, de kans op depressie is groter en je krijgt last van huidproblemen.

    Een verzuurd lichaam verbruikt reserves van kalk / magnesium / ijzer en mineralen om het evenwicht te herstellen. Kankercellen kunnen binnen 2 dagen ontstaan door een tekort aan zuurstof en een te hoge zuurgraad, terwijl kankercellen afbreken bij een meer basische PH waarde.

    Dit zijn mijn bevindingen in 1 uur research. Je artikel heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de waarheid. Ik heb zelf een onrustige huid en ga vandaag nog zuiveringszout kopen om mijn eigen conclussies te kunnen trekken.

    • 22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

      Beste Rick, terecht vraag je je af hoe dat zit met zuurgraad van de huid. Oorspronkelijk – dus lang voordat we zepen en huidverzorging gebruikten – was de pH van de huid zelfs nog zuurder. Verzuren inwendig door verkeerde voeding geldt niet voor de huid, vermoedelijk eerder zelfs omgekeerd evenredig: dus verkeerde voeding, verzuring in je darmen en basischere huid. De normale gezonde huid pH moet zuur zijn: tussen 4,5 en 5,5 en producten met een pH hoger dan 5,5 zijn dus in principe ongezonder voor de huid. We moeten proberen de zuurgraad van de huid weer naar beneden te krijgen, dit is in ieder geval gunstig voor onze residente (ofwel vaste) microbiota (micro-organismen) op de huid… Ik snap dan ook de redening van de blogschrijfster hoewel ik geen chemicus ben en niet kan inschatten wat Baking soda verder op de huid doet. Als huidtherapeut weet ik dat veel mensen een te hoge huid pH hebben en daarbij huidproblemen zoals eczeem en acne. Daar is al heel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Mijn advies: huid zo min mogelijk met huidproducten in aanraking laten komen, niet te vaak wassen/douchen en gezond eten en leven met voldoende water drinken. Op mijn website met mijn blogs kan je nog meer van dit soort informatie vinden….

      • Rick
        1 augustus 2016 / maandag, 1 augustus 2016

        Hi Marcelline,

        Leuk dat je reageert. Ik heb n.a.v. je reactie op Google gezocht naar “Verzuring van de huid”. Ik heb de eerste 10 artikelen gelezen en 9 daarvan geven mij het vermoeden dat zure voeding weldegelijk zorgt voor een verzuring van de huid.

        In de 1e alinea van het eerste resultaat op Google staat “Wat de nieren en blaas niet kunnen uitscheiden, dat moet de darm uitscheiden. Wat deze echter niet kunnen uitscheiden, dat moeten de longen doen. Als alle tezamen niet genoeg giftstoffen kunnen uitscheiden, dan moet de huid inspringen. En als tenslotte de huid niet meer kan uitscheiden, leidt dat tot de dood”. (http://www.scienceforlife.eu/tekst%20gevolgen%20en%20sysmptomen%20van%20verzuring.htm)

        De 2e link zegt het volgende: “Zure afvalstoffen die in het bloed vrijkomen worden door het lichaam uitgescheiden via de nieren, de longen en de huid.” (https://www.alka.nl/Bent-u-zuur)

        De 3e link gaat ook over voeding en daarbij staat dat als het lichaam verzuurt, diverse symptomen en klachten optreden, waaronder “huidproblemen”. (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/65448-verzuring-van-het-lichaam-symptomen-oorzaken-en-voeding.html)

        In het 4e artikel word er ook voornamelijk gesproken over voeding. Uit de volgende zin kan ik opmaken dat er weldegelijk verzuring van de huid optreed bij inname van voedingsstoffen met zuuroverschotten: “Het meest praktische is het meten van de pH van de huid (m.b.v. de pH-teststift) en van de urine (m.b.v. speciale pH strips).” (http://www.innerned.org/verzuring1.html)

        In het 5e artikel word niet gesproken over gevolgen voor de huid.

        Het 6e artikel praat ook over voeding en de gevolgen van verzuring van het lichaam (https://gezondetips.nl/ph-waarde-zuurtegraad-van-het-lichaam)

        Het 7e artikel spreekt over “Zuren kunnen bijvoorbeeld via de urine en huid worden afgevoerd.” (http://hairreset.nl/verzuring/verzuring.php)

        Het 8e artikel geeft aan dat een teveel aan zure ‘s nachts via de nieren, huid en longen worden afgevoerd. (http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/zuur-base/inleiding.html)

        Het 9e artikel spreekt ook over huidproblemen en een vette huid als gevolg van een verstoorde zuur-base-huishouding van het menselijk lichaam. Daarnaast worden in veel van dit soort artikelen, waaronder ook deze, vermeld: “Een teveel aan zuren zal aan lichaamseigen mineralen zoals ijzer, magnesium en zink gebonden worden. Deze mineralen worden voornamelijk onttrokken aan haren, huid, botten en tanden, waardoor deze in kwaliteit afnemen.” (http://www.reynaert-research.com/isopathie/algemene_lichaamsverzuring_definitief_mlogo_w.pdf)

        Het 10e artikel spreekt over verzuring van het lichaam en huidklachten als reactie op deze verzuring. (http://dermacure.nl/verzuring/).

        Ik kan nergens een bevestiging vinden van je bewering over het basisch worden van de huid als de darmen worden belast met zure voeding. Daarom denk ik dat je bewering over voeding onjuist is.

        Ook ik ben geen chemicus en ook geen doktor, dus ik durf niet te zweren dat het ontzuren van de huid goed is. Tegelijkertijd vraag ik mij wel af of zepen slecht voor je zijn door de hoge PH-waarde, of juist door de anti-bacteriele werking hiervan.

        Er worden miljarden verdient aan de verkoop van zepen en verzorgingsproducten en ik ben kritisch op de informatie die de industrie ons voorspiegelt.

        • Japie
          6 september 2017 / woensdag, 6 september 2017

          Google geeft geen waardeoordeel over de eerste 10 resultaten weer. Kijk naar de oorsprong van de website van de berichten en je weet dus waarom ze hoog staan: het komt allemaal uit dezelfde hoek.
          Bovendien is Googlen wat anders dan research doen.
          De miljarden die verdiend werden door de multinationals vinden via deze kanalen en de angst van mensen nu hun weg naar de alternatieven, die zich in een donker hoekje rot lachen om die domme mensen.

          • Sijtske
            18 januari 2018 / donderdag, 18 januari 2018

            Heb je er wel voor gezorgd dat je niet de advertentie pagina’s had? De eerste 5 hits zijn namelijk altijd pagina’s die zijn “aanbevolen door google” of te wel sponsoren.

      • Johan
        24 februari 2021 / woensdag, 24 februari 2021

        Alles start met zo zuiver mogelijk water. Dwz geleidbaarheid zou zo laag mogelijk moeten zijn! Tevens filteren, distilleren, omgekeerde osmose en dergelijke om nitrieten, zware metalen, chloor en andere stoffen eruit te halen. Zo heeft bv Spa rein een geleidbaarheid van 50-55micro siemens wat een goed water aangeeft. Water is een transportmiddel voor het lichaam dwz het dient zuiver te zijn om voldoende te kunnen worden opgenomen door de cel om nadien goed te kunnen doorstromen, opnemen en uiteindelijk af te voeren. Water dient onmiddellijk te worden opgenomen en mag geen belasting zijn voor het lichaam!
        Water heeft een geheugen. Niet elk water is hetzelfde ook al zegt men dit. Wederom: meten = weten! ? succes!

    • Debby
      6 maart 2019 / woensdag, 6 maart 2019

      Helemaal mee eens, ik gebruik al 3 jaar bakingsoda, gewoon flink verdund met water. Ik maak mn gezicht ermee schoon door t gewoon op een watje te doen net als bij elke andere gezichts reiniging. Rustige mooie huid van gekregen….ik had namelijk al 25 jaar last van een overgevoelige, pukkelige huid, die écht op ALLES reageerde. Dat is nu weg, geen nare reacties meer van die vreselijke reiniginglotions, geen jeuk meer, geen pukkels etc.Dus mijn probleemhuid is gewoon door een huismiddeltje verholpen! Maar elke huid is anders, dus houd daar rekening mee. Ps als deo is het inderdaad te agressief, omdat het op een warme plek zit en veel te broeierig blijft, daar het niet afgespoeld, wordt blijft t doorwerken in je huid….niet doen dus.

      • Paulien
        16 november 2019 / zaterdag, 16 november 2019

        Hoi Debby.. in hoeverre verdun jij de baking soda ? Ik wil het ook gaan proberen voor mijn huid met veel schilfers..

  7. Doris
    16 april 2016 / zaterdag, 16 april 2016

    Baking soda + zilver soda zijn 2 verschilede dingen .

  8. Karen
    11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

    Interessant artikel, maar het viel me op dat je in 2013 zelf nog baking soda aanraadt als shampoo en huidproduct… Wilde ik toch even kwijt 🙂

    • Maria
      20 november 2017 / maandag, 20 november 2017

      Hoi Karen,

      Je kunt in dit artikel lezen dat op deze website ook baking soda wordt aangeraden, zie alinea 7:

      ‘Er zijn genoeg DIY tutorials te vinden online (ook hier op Beautylab) waarin er Baking Soda wordt gebruikt.’

      Dat wou ik weer even kwijt 🙂

  9. Alie
    21 november 2015 / zaterdag, 21 november 2015

    Al een tijdje gebruik ik zelfgemaakte deodorant met o.a. baking soda. Ik heb een extreemgevoelige huid en ook onder mijn oksels een snel geïrriteerde huid. Maar sinds ik deze zelfgemaakte deo gebruik heb ik nergens meer last van. En het werkt ook nog eens veel beter dan de ‘gewone’ deodorant. Wat zit erin? Gelijke delen van baking soda, kokosolie, en maïzena en een paar druppeltjes pepermuntolie. Misschien dat de verhouding van dit alles weer zorgt voor de juiste ph-waarde, dat weet ik niet. Maar bij mij werkt het in ieder geval prima en merk ik niet dat het slecht voor mijn huid zou zijn. In tegendeel zou ik zeggen.

  10. Ikram
    11 september 2015 / vrijdag, 11 september 2015

    Superinteressant artikel 🙂 Dat wetenschappelijke errond is echt leerrijk 🙂

  11. Cézanne
    11 september 2015 / vrijdag, 11 september 2015

    Dit wist ik niet..! Ik gebruik sinds kort een poederdeodorant die bestaat uit natriumbicarbonaat en een paar natuurlijke ingrediënten, in de veronderstelling dat dit product goed zou zijn voor mijn huid. Toch gebruik ik deze deodorant met een van natriumbicarbonaat met een hoge ph-waarde veel liever dan veel andere deo’s van standaard merken (sanex etc.) die vol zitten met aluminium… Heb je misschien een idee of er deo’s bestaan op basis van natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor de huid?

    • Geesje
      11 juli 2016 / maandag, 11 juli 2016

      Ja prijsvoordeel in putten verkoopt natuurlijke deo

    • Geesje
      11 juli 2016 / maandag, 11 juli 2016

      Herstel olijfoliezeep in putten

  12. Dimphy
    10 september 2015 / donderdag, 10 september 2015

    Hey!

    Ik heb 3 weken geleden 3 pakken gekocht met name voor mijn haren en gezicht omdat ik ook graag beter voor de natuur wil zijn en het foute ook niet graag op mijn lichaam smeer. Een keer mn haren mee gewassen.. toch een heel stuk eraf moeten laten knippen! Dus niet voor mijn haren weggelegd! Gezicht niet meer geprobeerd maar dat durf ik nu ook niet meer na t lezen van je artikel.

    Waar het wel goed voor helpt is:

    Afvoerputjes ontstoppen
    Witte was bleken
    Vaatwasser poeder en dan azijn in het vakje van de spoelglans
    Voegen van de badkamer oplichten
    Kalk verwijderen

    • Marta
      15 april 2016 / vrijdag, 15 april 2016

      Mee eens Dimphy. Ik heb het ook als shampoo geprobeerd, maar het beviel me niet en ook mijn huid werd er nog schraler van. Ik heb al een droge en gevoelige huid, dus ik gebruik het gewoon in de huishouding.

  13. Ada
    8 september 2015 / dinsdag, 8 september 2015

    Huuuh… dus alleen vanwege de pH-waarde zou je het niet moeten gebruiken? Dan mag je ook wel eens je pH-papiertjes loslaten op shampoo en douchegel. Dat is ook allemaal basisch!

    Los van het feit of het effectief is in alle toepassingen die op internet te vinden zijn, vind ik het kort door de bocht om het in dit artikel alleen te hebben over de pH-waarde.

    • Els
      14 september 2015 / maandag, 14 september 2015

      Ik dacht precies hetzelfde. Ik vraag me af in hoeverre Serena weet waar ze over praat.

  14. 7 september 2015 / maandag, 7 september 2015

    Dit soort artikelen vind ik altijd super interessant om te lezen. Ik heb wel eens overwogen om zelf deo te maken met baking soda maar ik denk dat ik nu toch liever trouwe blijf aan mijn Secret deo sticks..

  15. 7 september 2015 / maandag, 7 september 2015

    Super interessant artikel!! Echt erg leerzaam!

  16. Hedy
    6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Hoi!

    En als je het gebruikt om te ontgiftigen, om de dag? ‘S ochtends een theelepel baking soda met een beker water? Dat schijnt ook een “trend” te wezen. En de andere dag een theelepel appelciderazijn met water. Heeft eigenlijk niets met ph te maken. Maar ik vroeg het me gewoon af.

  17. Lily
    6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Heel fijn & leerzaam artikel!

  18. Naomi
    6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Handig artikel dit!

  19. 6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Ik gebruik baking soda zeker wel hier en daar voor mijn huidverzorging. Zelfs om mijn kleding mee te wassen en mijn huis schoon te maken. Maar er inderdaad voorzichtig mee. Ik schreef er laatst ook een artikel over ‘Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen’! Ook al lijken dingen zo lekker natuurlijk wees er toch voorzichtig mee. Goed dat je dit benadrukt Serena ! Lfs Tamara

    • Serena
      Auteur
      6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

      Blij te horen dat een voorstander van natuurlijke cosmetica zoals jij er ook de gevaren van in ziet!

      • 6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

        Absoluut! Ik merk om mij heen dat veel mensen er bewust mee omgaan, natuurlijke huidverzorging alleen de gevaren hiervan niet goed hebben bekeken. Producten zoals baking soda en appelciderazijn zijn een voorbeeld van als je deze niet goed gebruikt ze je huid wel kunnen fileren. Als je last heb van een gevoelige huid waar veel dames last van hebben dan ben je mooi verder van huis..

  20. 6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    in Joegoslavië was het een tijdje een trend om je tanden met soda te poetsen, werden ze mooi wit van. De tandartsen hebben zich een deuk gelachen, want na maanden gebruik werden tanden grijs, wit, zwaar gevoelig en gingen ze rotten… :/

    Zelf gebruik ik soda voor een zelfgemaakte deo die ik idd niet elke dag gebruik en voor bruisballen waar in niet iedere dag in ga liggen, maar ben met soda het meest blij qua schoonmaak. Niks anders krijgt poep en kots geurtjes zo snel weg, dus voor moeders is het ideaal 🙂

    • Ans
      12 april 2018 / donderdag, 12 april 2018

      Er is een groot verschil tussen soda en baking soda. Baking soda zit ook in parodontax…

  21. Daphne
    6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Complimenten! Fantastisch artikel Serena

  22. Joanne
    6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Super goed artikel! Ik houd ook van baking soda voor verschillende toepassingen, maar gebruik het ook niet op mijn huid en haar om deze reden. Ook ben ik het er helemaal mee eens dat natuurlijk niet per se altijd beter is voor je dan chemische producten. Er zijn heel wat irriterende natuurlijke producten! Chapeau voor dit fijne artikel 🙂

  23. 6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Baking soda klinkt als natuurproduct maar mijn gevoel zegt anders. En na het uitlezen van je artikel bevestigt mijn gevoel. Heel erg interessant artikel om te lezen. Ik hoor vaker over Baking soda maar nu bewijs jij dat het niet echt goed voor onze huid en haar is. Ik had een tijdje geleden ooit baking Soda en aardbei om mijn tand te bleeken. Alleen ik krijg daar gevoelige tanden ervan, dus was ik gauw gestopt. Wel gebruik ik hem af en toe om te bakken. Hoop maar dat het niet super gevaarlijk is. Bedankt voor je informatie 🙂

  24. Emma
    6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Ik denk dat ook veel producten die gewoon in de winkel te koop zijn de huidbalans verstoren.. De laatste paar maanden kon er geen deo tegen mijn zweetgeur op, het was echt niet leuk. Toen overgestapt op een deo van kokosolie, maïzena en baking soda en wat een opluchting! Dit werkt zo goed dat ik gewoon de hele dag weer durf te bewegen zonder bang te zijn dat iemand iets ruikt..

    • Serena
      Auteur
      6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

      Fijn dat je iets hebt gevonden wat werkt voor jou! En de één kan er beter tegen dan de anders, dus ik ga duimen dat jij er niet op den duur last van gaat krijgen.

  25. Manon
    6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Een erg leuk en interessant artikel!

  26. 6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Ok zeeer interessant. Dank. Hier heb ik wat aan. Ik breid mijn workshop over het maken van natuurlijke huidverzorging regelmatig uit en twijfelde al over het gebruik van bakingsoda. Ik laat het voorlopig dan maar in de schappen staan 😉

  27. 6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Dit soort artikelen.. Hier blink jij uit ten opzichte van andere bloggers. Ik snap het hele PH verhaal nu veel beter.

    •two thumbs up•

  28. Elske
    6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

    Interessant artikel! 😀
    Ik had een vraag: water is dan toch eigenlijk ook te basisch voor onze huid? pH van 7 vs. 4,5 – 6,5 van de huid. Hoe komt het dan dat water niet schadelijk is voor de zuurgraad van de huid?
    Ik ben benieuwd!

    • Serena
      Auteur
      6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

      Goede vraag! Maar, wie zegt dat water niet schadelijk is voor onze huid? Douchen droogt de huid namelijk ook gewoon uit. Ik heb niet kunnen vinden waarom dat precies is, maar dat zou dus goed met de pH te maken kunnen hebben. In de winter, wanneer je én langer én heter douched, moet je helemaal goed uitkijken dat je huid niet te droog wordt en daarom extra gaan smeren, om het vocht in je huid te houden. Mensen met een extreem droge huid of een huid met eczeem wordt daarom ook aangeraden om niet elke dag te douchen.

      Wel moet ik erbij zeggen dat de huid vrij snel zijn eigen pH balans herstelt. Als je ‘s ochtends douched dan is de pH van je huid diezelfde dag nog herstelt. Volgens mij heb ik ooit gelezen dat het zelfs binnen een paar uur alweer terug naar normaal is. Maar douche je een paar keer per dag en gebruik je steeds producten met een hoge pH, zoals zeep of Baking Soda, dan denk ik dat je daar op de langere termijn ook zeker last van krijgt.

      liefs, Serena.

  29. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Oei echt heel slecht voor de schubbenlaag van het haar!!!
    Ph waarde van je haar is namelijk 5,2… bakingsoda zou bijna een milde vervanger van ammonia in jaarvergadering kunnen zijn! :O

  30. 5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    heel fijn om te weten! ik heb wel eens baking soda met citroensap gebruikt als maskertje omdat dat de onzuiverheden tegen zou gaan maar ik had me eigenlijk al moeten bedenken dat het niet goed was toen ik het op mijn gezicht smeerde en het zo ontiegelijk begon te prikken.

    • Anne
      6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

      Dat is de citroen, ik had alleen een limoen gedaan met zout en dat prikte ook enorm hard en dus geen baking soda.

  31. Emmelien
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Interessant! Ik ben heel erg van de natuurlijke dingen, maar gebruik alleen baking soda als mijn huid echt een ramp is. En als je na de baking soda een toner van azijn gebruikt? Toner is toch sowieso om je huid weer op de juiste pH-waarde te krijgen? Of is baking soda daar veel te basisch voor en is de schade dan al aangericht?

    • Serena
      Auteur
      6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

      Tja, ik weet het niet zo goed: waarom zou je eerst iets basisch op je huid gebruiken en daarna iets heel zuurs. Sowieso wordt het effect van Baking Soda geneutraliseerd door het zuur, dus dan gebruik je het alleen voor het scrubbende/exfoliërende vermogen? Want Baking Soda + zuur = niet effectief.

      Waarom stip je je puistjes niet aan met een beetje salicylzuur uit aspirine?

      • Emmelien
        6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

        Ik heb een normale tot droge huid met hormonale (onderhuidse) acne. Ik scrub dus één keer in de maand met baking soda en aloë vera gel. Ik heb het idee dat puistjes aanstippen niet helpt bij die onderhuidse ondingen, maar alleen mijn huid gigantisch uitdroogt. Ik moet weggetrokken puistjes sowieso al flink insmeren met vet omdat de huid eronder zo droog is, zelfs als ik er helemaal niks aan doe. Maar deze combinatie doet mijn huid echt opleven, puistjes en littekens trekken heel snel weg. Maar als de azijn de werking van de baking soda weer te niet doet kan ik inderdaad net zo goed met iets anders scrubben. Thanks!

        • Anne
          6 september 2015 / zondag, 6 september 2015

          Ik zou eens wat sudo crème uit proberen. Helpt voor mij enorm goed op rood op m’n gezicht, wondjes, vervellen op m’n neus. Werkt ook goed voor brandwonden ( ik verband me nog al vaak aan de oven enzo)

  32. Jitske
    5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

    Goed artikel. Ik heb de no poo-methode met baking soda en appelazijn uitgeprobeerd, maar merkte al snel dat mijn hoofdhuid daar niet tegen kon. Jeuk, schilfertjes, een vettige hoofdhuid en een typische vet haar lucht, omdat mijn talgklieren kennelijk extra hard aan het werk gingen om de uitdroging te compenseren. Ben er dus na een paar keer mee gestopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *