Inspiratie: partysnacks

Feestjes geven is leuk, maar de voorbereiding kost vaak veel tijd. En geld. Maar geen paniek! Ik ben hier om jullie een paar lekkere tips te geven voor fingerfood. Snelle hapjes, partysnacks, appetizers, je kent het wel. En het hoeft helemaal niet veel geld te kosten!

Plakjes worst en blokjes kaas zijn echte klassiekers, maar het is natuurlijk wel een beetje afgezaagd, laten we eerlijk zijn. Wil je je gasten echt verrassen dan moet je er niet alleen voor zorgen dat je partysnacks lekker smaken, maar ook een lust voor het oog zijn. Daarbij moeten ze niet al te ingewikkeld zijn om te maken (van uren in de keuken staan wordt niemand gelukkig) en ook niet al te veel geld gaan kosten. Met onderstaande snacks maak je zeker indruk op je gasten zonder dat het je al te veel moeite heeft gekost. Everybody wins!

Let op je inkopen
Elke supermarkt noemt zichzelf natuurlijk de goedkoopste, maar in mijn ogen zijn Lidl en Aldi de meest budgetvriendelijke supermarkten. Als deze supermarkten niet al te ver weg liggen raad ik jullie aan om hier je inkopen te doen. Voor verse groenten kun je ook goedkoop slagen bij de Turkse en Marokkaanse supermarkten, of op de markt. Let ook op aanbiedingen. Je weet natuurlijk al weken van te voren dat je een feestje geeft, dus mocht er ergens bier, wijn of frisdrank in de aanbieding zijn, sla het dan vast in.

Bruschetta
Bruschetta's zijn geroosterde sneetjes stokbrood, mooi belegd met wat je maar wilt, maar meestal met mediterraanse ingrediënten. Het is easy om te maken en ziet er schitterend uit. Gasten kunnen het met een paar happen naar binnen werken, dus dat is handig. Wat je doet is een stokbrood kopen (of afbakken) en deze na afkoelen in schuine sneetjes van ongeveer 1 cm dik snijden. Pak een vers teentje knoflook, snijd het doormidden en wrijf dit tegen één kant van het stokbrood aan. Besmeer dezelfde kant met olijfolie en rooster ze kort in de oven (5 tot 10 minuten bij 180 graden), tot de bovenkant knapperig is. Haal ze uit de oven en laat ze wat afkoelen. Hierna is het tijd voor beleg. Een klassieke bruschetta is belegd met tomaat en reepjes basilicum, maar je kan hier helemaal losgaan wat mij betreft. Maak juist eens leuke alternatieve combinaties! Hieronder een paar suggesties.

Avocado met tomaat
Prak de avocado met peper, zout en citroensap, smeer het op de bruschetta en knal er grofgesneden stukjes tomaat op. Bam! You're done.

Geitenkaas met pruimen
Koop een zachte of smeerbare geitenkaas en verdeel het wat klodderig dik over de bruschetta's. Pak de gedroogde pruimen en snijd ze in reepjes. Verdeel ze over de geitenkaas. Sprenkel er wat gehakte walnoten overheen en maak het af met een takje tijm en wat druppeltjes honing (gewoon met je lepel in de honing gaan en over alle bruschetta's tegelijk drizzelen). Dit kan trouwens ook met gedroogde vijgen.

Roomkaas met zalm
Meng de roomkaas met wat olijfolie, citroensap, geknipte stukjes bieslook,  peper en zout en smeer dit op de bruschetta's. Beleg ze met plakjes gerookte zalm en garneer met kappertjes en een takje dille.

Roomkaas met komkommer
Meng de roomkaas met wat olijfolie en citroensap en breng op smaak met peper en zout. Smeer het op de bruschetta's en beleg ze met hele dunne plakjes komkommer. Sprenkel hier nog wat peper en zout overheen. Hoppa!

Naast bruschetta's zijn er natuurlijk nog heel veel andere appetizer ideeën! Een paar van mijn favorieten:

Krieltjes met spek
Koop kant-en-klare voorgegaarde krieltjes en omwikkel ze met doormidden gesneden plakken spek. Zet het vast met een prikkertje. Leg er een stel in een ovenschaal en plaats het geheel in de oven. Na ongeveer 3 kwartier bij 180 graden zijn de krieltjes goudbruin en is het spek lekker knapperig! Dit is een goede om mee te beginnen. In de tijd dat alles in de oven staat maak jij alvast de andere part

ysnacks! Time management, mensen.

Warme brie met pecannoten
Koop een rond stuk brie en plaats het in de oven (kwartiertje bij 180 graden) totdat het lekker zacht en warm is geworden. Haal het eruit, laat het eventjes afkoelen op een mooi bord en rooster in de tussentijd je pecannoten. Die geur die eraf komt! Ah! Heerlijk! Leg de vers geroosterde pecannoten op de brie en besprenkel het geheel met honing. Leg er een kaasmesje bij en wat mooie toastjes. Heel simpel, maar het oogt heel luxe. En het is weer even iets anders dan een driehoekige brie in een aluminium jasje van de Euroshopper, am I right?

Deviled Eggs
Een echte klassieker, maar mensen zijn er DOL op. Serieus, deze dingen vliegen van het bordje af. Kook een stel eieren hard en pel ze hierna. Snijd ze doormidden en lepel het eigeel in een kom. Meng het eigeel met een paar scheppen mayonaise, een klein beetje Dijon mosterd, een fijngehakt sjalotje en breng op smaak met peper en zout. Maak het lekker pittig met tabasco, cayennepeper, chili saus (die egale, niet die doorzichtige zoete met stukjes chili) of een andere hot sauce! Schep het mengsel terug in de eierhelften en garneer met een snufje paprikapoeder. They gloop in like butter!

Kaasstengels
Bestrijk 2 ontdooide plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei. Snijd het deeg in reepjes van anderhalve centimeter. Pak de beide uiteinden vast en draai ze twee keer in tegengestelde richting. Leg ze op een licht ingevette bakplaat en strooi er 3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas over. Doe eens gek en besprenkel ze ook eens met wat grof zeezout, gedroogde (Italiaanse) kruiden of maanzaadjes. Bak de stengels 10 minuten in de oven bij 210 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Best when fresh! Lekker om apart te serveren in een mooie schaal of staand in een beker, maar ook heerlijk bij een soepje. Je kunt namelijk ook kleine kommetjes soep serveren als partysnack.

Selderij met blauwaderkaas dip
Elke keer als ik in Amerika ben bestel ik dit. Mijn favoriete dip combo is selderij met blauwaderkaas. De-lish! Het is knapperig door de selderij en een beetje zoutig door de dip. Ook lekker verkoelend voor de tong als je, laten we zeggen, hele spicy hotwings erbij aan het eten bent. En ja ik spreek uit ervaring. De selderij is easy. Wassen en snijden in hapklare brokken. De dip is iets meer werk, maar ook heel gemakkelijk. Meng een bekertje sour cream met een schepje mayo en verbrokkelde blauwaderkaas. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Serveer in een mooi kommetje op een bord en leg er de stukken selderij naast. Hmmmmm! Trouwens ook lekker met repen komkommer en wortel.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn snack ideeën hebben gehad. Ik heb express veel vegetarische snack receptjes geplaatst omdat ik weet dat er vraag naar is 🙂

Graag hoor ik jullie persoonlijke partysnack toppers! Ze moeten gemakkelijk en snel klaar te maken zijn en niet al te veel geld kosten. Deel ze in de comments. Ik ben benieuwd!

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

102 Reacties

  1. Sandra van Brenkelen
    21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

    Dir maakt mijn moeder altijd als ze een buffet maakt:
    Gegrilde aubergine gevuld met rosbief en besprenkelt met een sausje van basilicum, olijfolie, peper en zout. Klaar! (best wel een werkje maar Superlekker!!
    xx

  2. lisa
    4 januari 2012 / woensdag, 4 januari 2012

    je kan ook dadels vullen met monchou….

  3. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Ik maak altijd deviled eggs, die zijn zo lekker! Mijn pa snapt dat begrip niet helemaal, die legt gewoon halve eieren op een schaal, er zit dan niet eens zout op. 😛

  4. Romy
    5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

    Mijn moeder maakt altijd:
    -een augurk in de lengte door midden stijden met een plakje boterhamworst eromheen en een satéprikker erin. Klinkt niet heel lekker maar deze vind ik persoonlijk het lekkerst!
    – een ei met rookworst eromheen
    -of natuurlijk gewoon borrelnootjes en andere nootjes, chips, een cracktertje met eiersalade, kipkerrie, sate e.d.

  5. Malou
    3 december 2011 / zaterdag, 3 december 2011

    Prikkers met knoflookolijf, mozzarella bolletje en cherry tomaatje is ook erg lekker! 🙂

  6. 3 december 2011 / zaterdag, 3 december 2011

    Krijg er honger van, verdorie…

  7. 2 december 2011 / vrijdag, 2 december 2011

    Wij maken vaak dadels met spek, zelfde recept als krieltjes met spek, maar dan met dadels ipv krieltjes. Serveren met stroop, yummy!!!

    Ook lekker: kleine gehaktballetjes en kippenvleugeltjes.

  8. Kimly
    1 december 2011 / donderdag, 1 december 2011

    Ik doe van die snoeptomaatjes aan een stokje, daarboven een klein stukje mozzarella, en daarboven een blaadje basillium. Wat zeezout erover, en gegarandeerd dat mensen lekker “snacken” 😉 Caprese sticks! En het ziet er leuk uit 🙂

  9. Margarita
    1 december 2011 / donderdag, 1 december 2011

    Voor de Bruschetta; blikje kikkererwten laten uitlekken, beetje citroensap, verse peterselie, olijfolie en zout en peper erbij. Met een vork prakken zodat het chunky word. (dus niet helemaal een puree, vandaar de vork) Dit kan je dan op het broodje doen wanneer het uit de oven komt… yum!

  10. Iris
    1 december 2011 / donderdag, 1 december 2011

    Mijn lievelings hapjes om te maken:

    (pitloze) dadels omwikkeld met spek, eventjes gebakken in de koekenpan! Even op een prikkertje en klaar om te serveren!

    Geitenkaas balletjes (gemaakt van zachte geitenkaas), even door wat geperste knoflook en peper halen, omwikkelen met spek en ook even bakken in de koekenpan. Lekker als amuse met een blaadje rucola en een drupje honing!

    Ham/kaas/ui hapjes!
    Mengseltje maken van reepjes ham, geraspte kaas, rauw gesnipperde ui, kwark, zout/peper/kardemom

    croissant deeg uitrollen en er rechthoeken van maken (2 driehoekjes aan elkaar). Rechthoek besmeren met t kwart mengsel, oprollen en laten opstijven in folie in de koelkast.Vervolgens in plakjes snijden en dan afbakken in de oven. Heeerlijk!!!

    Zelfgemaakte tonijnsalade met blikje tonijn, mayonaise, ui en wasabi

    Pittige gehaktballetjes met veel sambal manis erdoor

    tortilla’s bestreken met humus, met daarop geraspte wortel, gerookte kip stukjes en tuinkers

  11. Sanne
    30 november 2011 / woensdag, 30 november 2011

    Ik worship brie/geitenkaas met walnoten en honing… Hallelujah!

  12. Beatrijs
    30 november 2011 / woensdag, 30 november 2011

    Die krieltjes met spek ga ik zeker een keer maken. Dat lijkt me echt lekker! jummmm!

  13. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Lekker vooral als je op dieet bent ! HAHAHA (A) ziet er goed uit! ben zo trots op jou! ik zag je W0w post en ik dacht echt WOW!!! <3

    tot snel lieverdje!

  14. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Ziet er heerlijk uit die hapjes! Met bladerdeeg kan je sowieso veel kanten uit, je kan ook vierkanten plakjes bladerdeeg snijden en dan in het midden een stukje geitenkaas en een paar ringen uit, hop in de oven en je hebt een hartig hapje!

    Off.. een quiche maken die je daarna in stukjes snijdt! In Quiche kan je ook veel verschillende dingen gebruiken, maar spekjes & prei is een bekende en niet dure combo 🙂

    • 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

      Oehh of van die grote champignonnen uithollen en daar kruidenboter/kruidenkaas indoen, ook 5 min in de oven en klaar!

  15. Dorine
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Knakworstjes met repen croissantdeeg(danerolles) erom en even in de oven. Evt wat geraspte kaas erop mjammm en wraps met beleg zoals zalm en roomkaas

  16. Uly
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Goede tips idd! Wat ook goedkoop en lekker is:

    bladerdeeg insmeren met pesto, beetje sambal (optioneel) en geraspte kaas en dan in de oven. Voor een leuke vorm: bladerdeeg oprollen, in dunne schijfjes snijden en dan plat drukken zodat je een rondje krijgt met ringen pesto

    of

    Dadels met monchou

  17. Maaike
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Leuk artikel, originele snacks, de meeste kende ik nog niet. Ik maak altijd zelf guacamole, een bakje tortillachips er bij en klaar! Valt altijd erg in de smaak.

  18. Tosca
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Oeeeh lekker lekker! Wat ik zelf altijd heel erg lekker vind is altijd van die gevulde tomaatjes uit een potje! Of zelf maken! Zoo lekker! Hmm! En een zalmwrap maken en die in kleine schuine sneedjes snijden!

  19. Karlijn
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    jummie jummie wat lekker! December is echt de maand met al het lekkere eten, dus dit mag zeker niet ontbreken!

  20. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Ik ben zelf altijd groot fan van blokjes geitenkaas omwikkeld in spek en dan in de oven, heerlijk!!
    Maar de versie met aardappeltjes lijkt me ook erg goed, die ga ik snel eens proberen.

  21. evelien
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Volgende week is mijn verjaardagsfeest!
    Bedankt!

  22. Kers
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Je hebt van die 500 gerechten boekjes ook 500 hapjes en daar staan ook echt lekkere tussen

  23. Karin
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Ik ben vegetarier maar ik houd niet van kaas, worst combo ever kan ik je wel vertellen haha!

  24. Puck
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Ik ga een keer die kaasstengels maken!! Ik HOU echt van kaasstengels maar ik kom niet zo vaak bij de bakker (daar koop ik ze altijd) en dan is dit een leuk alternatief!

  25. Mirjam
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Ik loop stage op een zorgkwekerij, waar we z elf ook dingen inmaken, waaronder picalilly. Even een snack gepribeerd: halve (snack)tomaatjes gevuld met picalilly

  26. Cynthia
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    oeeh ziet er heerlijk uit! ga ik zeker onthouden voor al ik weer een feestje geef, die met het stokbrood en de krieltjes met spek zijn erg lekker!

  27. leanne
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    How about een opgerolde zalm met daarin paturain en basilicum, heerlijk!

  28. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Kaasstengels! De krieltjes in spek lijken mij ook nommable, hij gaat op de lijst! Sowieso houd ik ervan om lekkere dingen te maken bij een filmavond. 🙂

  29. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Haha ik dacht, ja dit heb ik net nodig! Alleen heb ik wat meer hightea geschikte hapjes nodig met veel zoetigheid 😛 Daarom denk ik dat ik de caramelappels ga maken die je laatst poste 🙂

  30. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Ik heb nog een succesreceptje! (ik weet niet of het al genoemd is, if so, sorry voor de herhaling)

    Rijg een snacktomaatje, een stukje mozzarella en een blaadje basilicum aan sateprikkertje. Vervolgens op smaak brengen met peper en zout en eventueel een lekkere balsamico dressing eroverheen. Heel erg lekker! 🙂

  31. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Ziet er heerlijk uit! *mjam*
    Ik wil het beeldscherm opeten!!

    xx-Dieuwzz

  32. Anne
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Het ziet er allemaal zo lekker uit!
    Dit weekend ga ik er een paar uitproberen!

  33. Nathalie
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Hmmm, deviled eggs dat waren mijn favo’s als kind maar nu zie je ze steeds minder.

    Ook gemakkelijk: omwikkel een soepstengel voor de helft of driekwart met gandaham. Wikkel de ham er schuin en strak rond, zo ziet het er heel chique uit hoewel het erg simpel is. Ook gemakkelijk te eten voor je gasten. Verder vind ik die kruiden mixjes van bij Oil en vinnegar echt aanraders. Die meng je met mayo of olie en dan dip je er van die lekkere stokjes in. En met van die potten kom je heel lang toe.

  34. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Die eieren zijn heerlijk! Wat ook een tip is zijn wrap met roomkaas en het walnoten of zalm erin. Ook echt delish!

    • 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

      wrapS .. Ja, typen is lastig de laatste tijd. Vooral het meervoud.

  35. Lois
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Wauw. Ik krijg spontaan trek in al deze heerlijke dingen! Vooral die brie met noten en honing, delicious! Krijg trouwens ook zin om het nu te maken 🙂
    xxxxx

  36. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    ik moet ook hapjes maken voor sinterklaas, thanks for the inspi!

  37. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    In januari word ik 18, dan heb ik deze zeker nodig. Ik bewaar dit, thanks!

  38. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Leuk en ziet er lekker uit!
    Alleen jammer dat ik er niet veel van lus 🙁

  39. 29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Een mini knakworstje, bladerdeeg eromheen, eigeel erop: voila een mini worstenbroodje. Valt altijd in de smaak.

  40. Barbie
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Heerlijk,wij maken alleen de gevulde eieren op een andere wijze:

    -kook en pel de eieren
    -haal het eigeel eruit en meng dit met picalilly(te koop bij ah)en mayonaise
    -spuit het eigeel er weer in en garneer met takje selderij en klein beetje ketchup

    deze halen bij ons nauwelijks de tafel of ze zijn al op

  41. Anne
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Jaaaaa handig, hier had ik net behoefte aan (heb net afgesproken om binnenkort met vriendinnen te gaan eten en iedereen een hapje mee te nemen)
    Wat ook altijd lekker is, zijn wraps (bv met kipfilet of roomkruidenkaas), mozzarella-tomaat-basilicum, gehakballetjes in tomatensaus

  42. Annelore
    29 november 2011 / dinsdag, 29 november 2011

    Hmm.. Mijn buik “grommt” er al van.