Ingrediënt: Minerale Olie

Een paar dagen geleden plaatste ik het artikel ‘Heb jij een lippenbalsem verslaving?‘ en in de comments zag ik al wat discussies ontstaan over minerale olie. Minerale olie is een verzamelnaam voor cosmetische ingrediënten die ontstaan tijdens de verwerking van aardolie. Zo heb je paraffine (INCI: paraffinum liquidum) en petroleum jelly (INCI: petrolatum, beter bekend onder de merknaam Vaseline). In de loop der jaren heeft minerale olie een slechte naam gekregen omdat men het direct koppelt aan aardolie. Maar, is het echt zo slecht als men claimt? En is het waar dat je lippen verslaafd raken aan lippenbalsems met minerale olie? Ik heb dit artikel geschreven met behulp van het artikel ‘Minerale Olie’ van mijn goede vriendin Caroline.

Paraffine/Petroleum Jelly
Het grote verschil tussen deze soorten minerale olie is dat paraffine vloeibaar is en petroleum jelly niet. De naam ‘jelly’ zegt het al, het is een vettige zalfachtige substantie. Paraffinum ontstaat als bijproduct van het destillatieproces waarbij petroleum wordt omgezet in gasbenzine. Petroleum jelly ontstaat als bijproduct tijdens het boren, waarbij er een kleverig materiaal op de olieboor en boortorens wordt gevormd. Deze bijproducten zijn onzuiver en ‘raw’, maar worden geraffineerd en gezuiverd zodat het veilig voor cosmetische doeleinden kan worden gebruikt. Het is een gek idee om bijproducten van aardolie op je huid te smeren, maar voordat dit mogelijk is moet zowel paraffine als petroleum jelly aan allerlei testen voldoen wil het de cosmetische kwaliteitskeuring doorkomen. Even ter vergelijking: ongezuiverde en ongeraffineerde jojoba olie is wél plantaardig en natuurlijk, maar dit wil je absoluut niet op je lichaam smeren. Het is zelfs toxisch en daardoor dus erg gevaarlijk. Om deze reden wordt ook jojoba olie gezuiverd zodat het hierna veilig als cosmetisch ingredient gebruikt kan worden.

Minerale olie verstopt de huid?
Minerale olie is occlusief zoals dat heet, dit betekent dat de olie je huid afsluit door een haast ondoordringbare barrière te vormen. Hierdoor zou je denken dat het een comedogene (= porie-verstoppende) werking heeft, maar dit blijkt uit de laatste onderzoeken niet zo te zijn. Minerale olie is daarom geen oorzaak van acné, iets wat wel veel wordt beweerd. Omdat ik weet dat velen van jullie zweren bij de mening van Jetske Ultee volgt hier een quote van haar blog:

Petrolatum (vaseline) – Een sterk vochtherstellende stof. Producten met petrolatum voelen vet aan. Dit ingrediënt zal dan ook niet snel in wat luxere crèmes zitten. Toch kan een nachtje vaseline op het gezicht wonderen doen bij een extreem droge huid. De kans op allergische reacties is heel klein en het is zeer geschikt voor de zeer droge en gevoelige huid.

Minerale oliën – Net als petrolatum zijn (andere) minerale oliën sterk vochtvasthoudend, maar minder vet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht veroorzaken minerale oliën geen acne en is de kans op allergische reacties minimaal.”

Maar raken je lippen dan verslaafd aan lippenbalsem wanneer de balsem uit minerale olie bestaat? Mogelijk. Als je pure minerale olie op je lippen zou smeren worden je lippen inderdaad zodanig afgedekt dat de celdeling uiteindelijk wordt vertraagd of stilgelegd. Wel is het zo dat de meeste lippenbalsems slechts deels bestaan uit minerale olie waardoor de lippenbalsem dus ook slechts deels occlusief is. Wanneer je lippen erg droog zijn (gebarsten, velletjes, je kent het wel) kunnen ze juist veel baat hebben bij zulke vette balsems. Door er een laagje overheen te leggen voorkom je vochtverlies waardoor je lippen binnen no-time weer geheeld zullen zijn. Zijn je lippen echter weer geheeld dan doe je er waarschijnlijk beter aan om over te stappen op een lippenbalsem die deels in je lippen trekt, om de ‘verslaving’ te voorkomen.

Natuurlijk = beter?
In de comments las ik dat veel lezeressen natuurlijke lippenbalsems gebruikten om lippenbalsem verslaving tegen te gaan/te voorkomen, maar is natuurlijk dan altijd beter? Het antwoord is simpelweg: nee. Dit wil de marketingwereld ons natuurlijk wel laten denken, dus het is niet zo gek dat dit idee nu eenmaal in onze hoofden zijn geprent. Ook lippenbalsems met lanoline (wolvet, afkomstig van schapenvacht) cacaoboter of wasssoorten zoals bijenwas en plantaardige carnaubawas leggen een haast ondoordringbaar laagje over onze lippen heen en hebben in feite dezelfde werking als minerale olie. Alleen omdat het natuurlijk is denken wij dat dit niet voor een lippenbalsemverslaving kan zorgen, maar dit is helaas een foutieve gedachte.

Jeetje, wat moeten we dan op onze lippen smeren? Wat blijft er nog over? Het beste is om een formule te gebruiken die semi-occlusief is, semi-afsluitend dus, en met ingrediënten die niet alleen als laagje op de lippen liggen maar ook deels kunnen intrekken. Een mengsel van minerale olie, glycerine (trekt vocht aan van buitenaf) en bijvoorbeeld kokosnootolie zou een goede combinatie kunnen zijn. Ook schijnt sheabutter deels in te trekken dus dit is ook een fijn ingredient voor lippenbalsem.

Dus minerale olie is niet kankerverwekkend?
Cosmetische minerale olie is niet kankerverwekkend. Alle studies die aangehaald worden waarin dat wel staat vermeld zijn gebaseerd op gebruik van ongeraffineerde en ongezuiverde vormen van deze olie, en die is absoluut niet te vergelijken met geraffineerde en gezuiverde minerale olie die gebruikt wordt in de cosmeticaindustrie en in onze lippenbalsems. Sterker nog, uit vele onderzoeken is zelfs gebleken dat cosmetische minerale olie een van de minst irriterende stoffen is die in cosmetische producten gebruikt wordt. Het dringt de huid niet binnen waardoor het inderdaad weinig schade kan aanrichten. Daarbij is vaseline een veelgebruikt smeerseltje in de geneeskunde, juist omdat het zo’n neutraal en veilig smeerseltje is wat de huid goed beschermd. Enne, het hoofdingrediënt van Zwitsal’s beroemde babyolie bestaat uit minerale olie. Als dit goedje kankerverwekkend zou zijn dan zouden wij daar onze babies toch niet al jaren mee blijven insmeren? Think about it!

Waarom heet het eigenlijk minerale olie?
Tja, dat is inderdaad een beetje vreemd, aangezien er geen mineralen in deze olie zitten. Met de term ‘mineraal’ doelt men waarschijnlijk op het feit dat deze olie noch dierlijk noch plantaardig is. In feite is dit ook onjuist, want aardolie wordt in feite gevormd uit oorspronkelijk dierlijk materiaal.

En hoe zit het met andere lipproducten?
Op de vraag of lippenstift en lipgloss ook bijdraagt aan een lippenbalsem-verslaving moet ik het antwoord schuldig blijven, ik durf daar geen concrete uitspraken over te doen. Vaak bevatten deze lipproducten aanzienlijk minder occlusieve ingrediënten en vaak meer oliën en moisturizers vergeleken bij lippenbalsem, maar aan de andere kant valt het sneller op wanneer je lippenstift/lipgloss vervaagt waardoor je sneller geneigd bent om het gedurende de dag continue bij te werken. Misschien is er een bezoeker die 24/7 lippenstift draagt en last heeft van droge lippen wanneer ze hiermee stopt, bijvoorbeeld in haar vakantie? Als er zulke ervaringen zijn dan hoor ik het graag, want nu ben ik ook wel benieuwd.

Conclusie

Zijn je lippen kapot, droog en bevatten ze kloofjes tot bloedens toe? Dan is er echt niets mis mee om je lippen lekker dik in te vetten met een ondoordringbare laag minerale olie (vaseline of vaseline-based lippenbalsems) tot ze hersteld zijn. Mijn persoonlijke favoriet is de Eigh Hour lip balm van Elizabeth Arden. Zijn ze hersteld en heb je aanleg voor droge lippen (zeker wanneer het kouder begint te worden) dan is het raadzaam om een semi-occlusieve lippenbalsem te gebruiken, dus een balsem met een mengsel van zowel occlusieve ingrediënten gemengd met ingrediënten die (deels) in je lippen trekken (de meeste plantaardige oliën, kokosnootolie, sheabutter). Probeer het aanbrengen te beperken tot maximaal 3 keer per dag. Hebben je lippen eigenlijk nergens last van dan hoef je in principe geen lippenbalsem te smeren, maar heb je af en toe een ‘droog’ momentje dan raad ik je aan om pure kokosnootolie te smeren. Je hebt maar een piepklein beetje nodig, het ruikt lekker tropisch en het trekt in je lippen waardoor ze meteen supersoft aanvoelen.

De lippenbalsem-verslaving zit ’em deels in het continue compleet afsluiten van de lippen door overmatig gebruik van (semi)occlusieve lippenbalsem, maar het zit ’em ook vooral tussen de oren. Gestresst raken wanneer je geen lippenbalsem bij je hebt, lippenbalsem meerdere malen per dag of zelfs per uur aanbrengen… it just ain’t right. Lippenbalsem smeren is prima, maar probeer het te beperken en let goed op de ingrediëntenlijst. En onthoud, ook 100% natuurlijke lippenbalsem sluit (deels) af en kan je dus eigenlijk niet onbeperkt op je lippen aanbrengen. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar houd het in elk geval wel in gedachten.

Ik hoop dat jullie door dit artikel beter geïnformeerd zijn en hierdoor minder huiverig zijn geworden voor het ingredient ‘minerale olie’. Ook hoop ik dat de meeste vragen die jullie stelden bij het artikel over lippenbalsemverslaving inmiddels zijn beantwoord. Zo niet, dan staat er hieronder een lijst met bronnen waar je nog veel meer gedetailleerde informatie kunt vinden betreffende minerale olie.

Aanraders om te lezen/bronnen:

Mochten er toch nog vragen zijn stel ze dan gerust en dan zal ik mijn best doen om ze voor jullie te beantwoorden.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

126 Reacties

  1. Esther
    16 januari 2016 / zaterdag, 16 januari 2016

    Fijn om te lezen, duidelijk! Een vraag over minerale oliën in huid reiniging s producten: als het in je reinigingsmelk zit, is t dan ook niet handig om te gebruiken? Ik vroeg t me af omdat je het misschien met de toner er meteen weer afhaalt waardoor t niet afsluit? Maar geen idee of t echt zo werkt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *