Homemade Lasagne!

Door Nena – Mijn vriend Roy en ik houden allebei van koken. Als we vrij zijn dan vinden we het altijd leuk om van tevoren al iets lekkers te bedenken, zodat we dat die avond samen maken. Of de een kookt eens lekker voor de ander! Één van de specialiteiten van mijn vriend is het maken van een lekkere lasagne. En niet zo eentje uit een pakje, maar veeeeeeel lekkerder: helemaal zelfgemaakt! Serena liet een tijdje geleden al een foto zien in haar Instalab #2 en jullie waren benieuwd naar het recept! Ook zij vond de Lasagne gemaakt door mijn vriend super lekker!

Lasagne is een heerlijk Italiaans gerecht die je lekker kunt maken om je vriend of familie eens lekker mee te verrassen. Bijvoorbeeld aanstaande donderdag met Valentijnsdag! Het is toch altijd leuk om voor je dierbaren in de keuken te staan!?

Ingrediënten:

  • 1 Courgette €1,09
  • 1 Brie (optioneel, ik vind het super lekker!) €0,85
  • een zakje Parmezaanse kaas €1,49
  • 1 blikje Tomaten puree €0,39
  • 1 blik Gepelde tomaten €0,64
  • 2x 350 gram tomatensaus (frito) €1,22
  • Bechamelsaus (zelf maken of uit een zakje van Grand ‘Italia) €1,25
  • 1 pak lasagne bladen Grand ‘Italia €1,29 (Ze zijn ook zelf te maken, maar dat is best bewerkelijk. Wel erg lekker!)
  • 500 gram gemengd gehakt €2,72
  • 1 groentebouillonblokje €0,79
  • 500 ml melk €0,49
  • een ui €0,10
  • 3 teentjes knoflook €0,29
  • een tak Basilicum €0,99
  • Peper, zout & Nootmuskaat

Totaal: €13,60 voor 3 – 4 personen
(€3,40 p.p. bij 4 personen)

Keuken benodigdheden:

  • Voorverwarmde oven op 180°C
  • Ovenschaal
  • Hapjespan
  • Spatel
  • Snijplank + mes

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

  • Snijd de ui in blokjes. Zorg ervoor dat de ui best fijn is gesneden.

  • Pel 3 knoflook tenen. Ik moet deze handige keukenhulp even met jullie delen, want ik wij zijn er helemaal enthousiast over! Dit is een soort silicone kokertje, waar je een knoflookteen met schil in stopt. Vervolgens rol je er even met je hand overheen en je knoflookteen rolt er gepeld en al uit! Je handen blijven schoon en ‘t gaat nog snel ook!

  • Snijd de knoflook in kleine stukjes. Het hoeft niet super fijn, zoals met een knoflookpers.

  • Verhit wat (olijf)olie in de pan en voeg de gesneden ui en knoflook toe.

  • Snijd de Courgette doormidden en snijd de helft in kleine blokjes. Voeg dit toe aan de pan en bak de blokjes even mee.

  • Voeg vervolgens de gehakt toe. Mocht je 500 gram wat veel vinden, dan kan je wat minder gehakt toevoegen en de vulling aanvullen met bijvoorbeeld champginons. De gehakt is eventueel ook te vervangen voor vegetarisch gehakt of nog meer groenten.

  • Voeg de tomatenpuree toe, wanneer de gehakt goed gaar is. (Ik heb per ongeluk een te groot blikje gekocht, de helft is voldoende.)

  • Ondertussen snijd je de resterende courgette in grove blokjes.Voeg vervolgens de grove courgette blokjes toe. Laat dit ongeveer twee minuten meebakken.

  • Nu voegen we de gepelde tomaten toe. Ongeveer de helft is voldoende. Roer ze erdoor.

  • Vervolgens kan de tomatensaus erbij. Allebei de pakjes. Meng alles even goed door elkaar. Nu begint het ergens op te lijken! Je kunt nu ook gelijk het groente bouillonblokje toevoegen. Laat het geheel een beetje inkoken en roer goed door, zodat het bouillonblokje goed oplost.

  • Voeg de Basilicum, peper en nootmuskaat toe.

  • Proef de saus om te bepalen of er nog wat zout of peper bij moet. Let op, door de brie en het bouillonblokje heeft de saus eigenlijk geen zout meer nodig. Nu is de saus klaar en kan hij afkoelen.

  • Voor de Bechamelsaus heb je 500 ml koude melk nodig. Voeg aan een pannetje met koude melk de inhoud van het zakje toe  en zet het vuur aan. Blijf roeren terwijl de melk steeds warmer wordt. Door het gebruik van dit ‘pakje’ hebben we natuurlijk wel een beetje gesmokkeld, want hij is ook makkelijk zelf te maken*. Wij vinden de smaak van deze Bechamelsaus van Grand’Italia erg lekker, vandaar dat we ook weleens voor deze variant kiezen.
  • De structuur van de saus moet wat indikken en lekker romig worden. Haal af en toe je garde uit het pannetje om te kijken wanneer het klaar is. Heeft de saus de juiste dikte (zoals op de derde foto te zien is), dan kan het pannetje van het vuur worden gehaald om af te koelen. Blijf nog even goed roeren, zodat de saus niet aankoekt. Uiteindelijk ziet het eruit zoals op de laatste foto.

  • Nu kan de lasagne gemaakt worden! Begin met een laagje saus. Vervolgens een laagje lasagne bladen, gevolgd door een laagje Bechamelsaus.

  • Verdeel nu de brie mooi over de Bechamelsaus. Hmmm… Ik vind de Brie echt een super lekkere toevoeging aan dit recept! Mocht je hier niet zo van houden, dan kan je hem er natuurlijk gewoon uitlaten.
  • Voeg weer een laagje saus toe, die vervolgens weer wordt bedekt met een laagje lasagne bladen en eindig weer met de Bechamelsaus.

  • Strooi er tenslotte nog wat Parmezaanse kaas overheen. En dan kan de Lasagne de oven in!

  • Na 25 minuten wordt de Lasagne goudbruin aan de bovenkant en zijn de lasagne bladen gaar.

En klaar is de lasagne!

*Bechamelsaus:
Smelt 50 gram boter en voeg 60 gram bloem toe. Gaar de bloem tot er een roux ontstaat en voeg, beetje bij beetje 600 ml melk toe. Blijf goed roeren en breng de Bechamelsaus op smaak door wat zout en peper toe te voegen. Gaar de saus 15 minuten op laag vuur.

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren, maar dit is toch wel mijn meest favoriete recept! Zeker als hij gemaakt wordt door mijn vriend^^ Ik houd echt van het laagje brie ertussen en de courgette in de saus. Een groot voordeel van dit gerecht is dat je het al lekker op tijd kunt maken. Het hoeft dan alleen nog maar even de oven in en je kunt met een halfuurtje aan tafel!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Eetsmakelijk!

Maken jullie wel eens lasagne? En maken jullie hem dan (helemaal) zelf? Of komt alles net zo makkelijk uit een pakje? En mocht je hem hebben, wat is dan jullie extra ingrediënt?

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: @nenaburger

 

Volg:

150 Reacties

  1. Eline
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Bij ons komt het uit een pakje. Van Bertolli! Die is echt heerlijk. Bij ons komen er nog champignons bij omdat die heerlijk zijn in een lasagne.

  2. 12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Mmmm dit ziet er ZO lekker uit! Ik ben gek op lasagna, maar helaas heb ik thuis geen oven. Wanneer ik uit huis ga, ga ik elke dag ovengerechten maken! Lasagna word er zeker 1 van!

  3. Troelala
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Mmmm…
    Ik koop altijd uit het pakje!
    Maar heb je dit recept van internet of is het zelf uitgevonden?

  4. thessa
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    met blauwe kaas door de saus heen is ook lekker 😀

  5. Rianne
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Ziet er superlekker uit! En ik wil het zeker eens gaan maken, maar er staat niet bij hoe heet de oven moet, of heb ik daar overheen gelezen?

    • Nena
      Auteur
      12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

      Dat staat er wel tussen, maar het kan zijn dat je er overheen hebt gelezen 😉 De oven moet op 180C.

  6. Nikki
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    hoihoi,
    zou je ook mozzarella kunnen gebruiken ipv brie?

    • Nena
      Auteur
      12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

      Ja dat kan net zo goed!

  7. Ester
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Ziet er heeeerlijk uit! Lasagne is mijn favoriete gerecht, dus dit vind ik natuurlijk heerlijk om te lezen.

  8. Claudia
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Ziet er erg lekker uit zeg:)

  9. Alexandra
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Heel lekker ziet het eruit!!
    Alleen ik hoopte met het predikaat zelfgemaakt dat de tomatensaus e.d. ook zelfgemaakt zouden zijn 🙁

    • Nena
      Auteur
      12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

      Ik moet eerlijk bekennen dat ik dan al snel een blikje puree of gepelde tomaten koop. Bovendien is het ook een afweging om het niet te bewerkelijk te maken, zodat het ook nog redelijk makkelijk na te maken is. Zo maak ik ook graag zelf pasta of de bechamelsaus, maar zelf pasta maken is ook best een werkje met een pastamachine 😉 Wel leuk om een keer een artikel over te maken!

  10. miek
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Ik maak hem altijd met tortillawraps in plaats van met lasagne bladen, dan is het lekker krokant. En ik doe er spinazie bij in en geen gehakt, hmm duizenden keren lekkerder als een kant en klare lasagne.. en nu heb ik honger!

  11. 12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Ziet er onwijs lekker uit!
    Ik maak ook regelmatig lasagne. Maar ik doe er alleen kaas bovenop. Tussenin er brie bij toevoegen lijkt me best lekker. Moet ik is proberen.

    x

  12. 12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Oh wat ziet dat er heerlijk uit, ik ben er zelf ook dol op! En veel gezonder én lekkerder dan die standaard pakjes. Hier zit tenminste echt vlees en lekkere groenten in!

  13. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lekkker! Ben morgen vega dus gewoon met lekkere groentes erin enzo!

  14. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik maak vaak vegetarische lasagne, heerlijk, maar wat een werk haha!

  15. Lise
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Komt redelijk in de buurt van mijn recept. Als ik de tijd heb maak ik graag alles zelf, dus ook de lasagne bladen en de bechemel saus. Het blijft toch wel een van mijn favoriete gerechten om te maken en te eten!

  16. Annika
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Mijn vader kan ook perfecte lasagne maken! En dan maakt hij er ook nog tiramisu bij! Zoooooo lekker!!!!

  17. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Mmmm wat ziet dat er heerlijk uit! Ik ben sowieso dol op pasta en helemaal op lasagne, smaakt altijd zo heerlijk zo uit de oven,
    Leuk recept idee !

  18. Evi
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lekker hoor! Alleen maken die groenten erin het wel errug Hollands@=

  19. Tina
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    heerlijkkkk

  20. Annelise
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Mmm, ik houd van lasagne! Thuis maken wij hem vaak met spinazie erdoor, dat geeft het een wat frissere, groene smaak. Met brie heb ik het nog nooit gemaakt, maar dat wil ik zeker eens proberen, het lijkt me erg lekker!

  21. Heleen
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lekker! Ik ga t snel maken 🙂

  22. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Mmmm.. Ziet er heerlijk uit 😀 x

  23. Bezig bijtje
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lijkt me heerlijk! Deze lasagne ga ik binnenkort zeker maken 🙂

  24. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    JAMMIEE, deze ga ik echt een keer proberen. Ik houd van brie! MmmMm..

  25. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Wauw dit ziet er echt goddelijk uit! Ik zal het recept eens doorsturen naar m’n moeder, die blijft namelijk maar zeggen dat ze toch echt eens zelf een lasagne wil maken ^^ Tot nu toe halen we altijd die van de Aldi, die is serieus heel lekker!

  26. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Oh lasagne I love it en inderdaad helemaal zelf gemaakt from scratch.

    Goed gelukt 🙂

  27. Jolien
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Jaa lasagne is echt favoriet! Ik ben zelf vegetarisch, pompoenlasagne vind ik echt hemels (geroosterde pompoen, bechamelsaus, brie en evt appel, klinkt gek maar is lekker!). Maar ook lasagne met gegrilde groente (courgette en aubergine met tomatensaus) is heerlijk. Door het grillen van de groente krijgt het een heel lekkere smaak. De lasagnebladen maak ik (als ik tijd heb) zelf met een pastamachine. Goedkoop en je krijgt lekker zachte bladen!

    • Christy
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Jouw tips lijken me wel wat! Rooster ook graag paprika’s courgettes e.d. Als je graag vegetarische lasagna maakt, is de ‘Pompoenlasagna met geitenkaas’ uit het boek ‘Koken met Karin’ van Karin Luiten een aanrader.Karin heeft overigens een kookrubriek in Trouw, elke zaterdag.Haar kookboekjes zijn enig, door haarzelf geillustreerd en staan vol erg lekkere recepten. Op haar website staat een recept van een lekkere groentenlasagna, kijk hier maar:

      http://www.kokenmetkarin.nl/hoofd/groentelasagne.html

      Ik maak deze groenten lasagna heel graag en vaak, gebruik dan voor de saus Gruyère kaas.De geur die dit gerecht in huis verspreidt….
      In het boek geeft Karin trouwens als tip dat een zachte blauwe kaas ook lekker is voor de saus. Nog niet geprobeerd, maar dat zit zeker in de planning.

      Mooie foto’s en een heerlijk recept, Nena!

  28. Floor
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Hahaha toevallig had mijn moeder vandaag lasagne gemaakt :D. Maar dan met verse tomaten en spinazie. En in plaats van brie doen wij altijd geraspte kaas erop :). Smullennn!!

  29. cici
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Nena, dit ziet er echt super goed! Ik vind die brie echt een super idee ga ik ook proberen. Als ik lasagna maakt ‘stort’ hij vaak in als ik een stuk uit de schaal pak, zo zonde!! Heb jij dit ook? Zo niet, heb je een tip voor het niet instorten? Alvast bedankt.

  30. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lekker! Ik probeer sinds kort wat minder uit pakjes en dergelijke te eten, dus dit recept gaat mooi bij mijn favorieten!

  31. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Super lekker! ik ga morgen ook lasagne maken 🙂

  32. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    ik maak ook altijd lasagne saus zelf… mijn saus is elke keer weer anders maar ik doe er ook vaak chilisaus door heen… erg lekker

  33. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ziet er erg lekker uit, ik hou ook van lasagne, maar ik laat het vlees er uit!

  34. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Hahah dat is toevallig, ik heb net lasagne gegeten(: Maar deze ziet er ook heel lekker uit!! Maar een keertje proberen..

  35. Bianca
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ziet er lekker uit, nog nooit geprobeerd met brie, ga ik zeker uitproberen.

    En die knoflookroller erg handig.

  36. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik ben best verschoten van de Brie! Maar klinkt heerlijk!!! Zeker voor een kaasliefhebster zoals ik.. 🙂

  37. jessie
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    ik doe altijd , lasangavellen en dan spinazie goed laten uitlekken en boursin erdoorheen verder champignons en pijmboompitjes en lasangavellen en kaas!

  38. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Dit ziet er echt super lekker uit!

  39. Bianca
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Hmmm! Ik kan je aanraden om de brie te vervangen door mozzarella! En rode ui i.p.v. witte ui. En i.p.v. de lasagnebladen die je hierboven gebruikt, verse lasagnebladen te halen bij je supermarkt! Die maken echt een enorm verschil! Wat je niet gebruikt kun je gewoon invriezen voor een volgende keer.
    Of wat dacht je van de bladen helemaal weg te laten en te vervangen door een laag courgette, mozzarella en tomaat of andere groenten, gewoon in plakjes! Jummie, krijg spontaan zin in lasagne maken en eten 😉

  40. Amber
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ah heerlijk! Im maak lasagne door een stapeling te maken van lasagneblad, bechemelsaus met spinazie (door elkaar gemengd) en rauwe ham. Dat steeds opbouwen en dan op het eind heel veel kaas! heeeeerlijk! Terwijl ik normaal (los) geen spinazie lust, haha.

    • Amber
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      O joke. Het recept was: tomatensaus mengen met ricotta en spinazie. Dan opbouwen in laagjes. Eerst lasagnebladen, dan die saus en dan rauwe ham. Super lekker! Try!

  41. Linda
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    zoooooo erg bedankt!
    ik kan namelijk totaal niet koken, en mijn ouders zijn morgen weg en ik moet zelf iets koken.. en aangezien ik dus alleen ervaring heb met muffins is dat niet heel erg handig. dit is niet héél erg moeilijk las ik, dus dan stroop ik mijn mouwen er voor op, en aan de slag ;).

    • Bianca
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Zeker de moeite waard! Heel veel succes!! 🙂

  42. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Zoooooo lekker <3 wij gebruiken thuis de verse lasagnavellen van de albert heijn <- aanrader! Wij maken ook vaak canneloni (not sure of het de goede spelling is, haha) ipv lasagna, dan maken we rolletjes van de lasagnavellen, doen we er extra vlees in en gieten we er nog meer tomatensaus overheen MJUMMEH!!

  43. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    hmmm heerlijk!
    Ik heb het pas ook nog gemaakt.
    Ik vind de belhamel saus altijd zo lekker.
    Leuk recept! dat van die knoflookteen is handig, perfecte tip!

  44. Sanne
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Zeker een keer proberen! Zelf vind ik plakjes mozzarella ook erg lekker om er bovenop te leggen.

  45. Angela
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Wij maken de lasange met Hüttenkase, mozarella, parmezaanse kaas. Voor decoratie een paar ringen van groene paprika op de bovenste laag en smullen maar!

    Ik heb het liefste een stevige lasange, en bouw met redelijk veel gehakt in de saus en pasta bladen de lasange.

    mmm, nu heb ik honger..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *