Homemade Lasagne!

Door Nena – Mijn vriend Roy en ik houden allebei van koken. Als we vrij zijn dan vinden we het altijd leuk om van tevoren al iets lekkers te bedenken, zodat we dat die avond samen maken. Of de een kookt eens lekker voor de ander! Één van de specialiteiten van mijn vriend is het maken van een lekkere lasagne. En niet zo eentje uit een pakje, maar veeeeeeel lekkerder: helemaal zelfgemaakt! Serena liet een tijdje geleden al een foto zien in haar Instalab #2 en jullie waren benieuwd naar het recept! Ook zij vond de Lasagne gemaakt door mijn vriend super lekker!

Lasagne is een heerlijk Italiaans gerecht die je lekker kunt maken om je vriend of familie eens lekker mee te verrassen. Bijvoorbeeld aanstaande donderdag met Valentijnsdag! Het is toch altijd leuk om voor je dierbaren in de keuken te staan!?

Ingrediënten:

  • 1 Courgette €1,09
  • 1 Brie (optioneel, ik vind het super lekker!) €0,85
  • een zakje Parmezaanse kaas €1,49
  • 1 blikje Tomaten puree €0,39
  • 1 blik Gepelde tomaten €0,64
  • 2x 350 gram tomatensaus (frito) €1,22
  • Bechamelsaus (zelf maken of uit een zakje van Grand ‘Italia) €1,25
  • 1 pak lasagne bladen Grand ‘Italia €1,29 (Ze zijn ook zelf te maken, maar dat is best bewerkelijk. Wel erg lekker!)
  • 500 gram gemengd gehakt €2,72
  • 1 groentebouillonblokje €0,79
  • 500 ml melk €0,49
  • een ui €0,10
  • 3 teentjes knoflook €0,29
  • een tak Basilicum €0,99
  • Peper, zout & Nootmuskaat

Totaal: €13,60 voor 3 – 4 personen
(€3,40 p.p. bij 4 personen)

Keuken benodigdheden:

  • Voorverwarmde oven op 180°C
  • Ovenschaal
  • Hapjespan
  • Spatel
  • Snijplank + mes

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

  • Snijd de ui in blokjes. Zorg ervoor dat de ui best fijn is gesneden.

  • Pel 3 knoflook tenen. Ik moet deze handige keukenhulp even met jullie delen, want ik wij zijn er helemaal enthousiast over! Dit is een soort silicone kokertje, waar je een knoflookteen met schil in stopt. Vervolgens rol je er even met je hand overheen en je knoflookteen rolt er gepeld en al uit! Je handen blijven schoon en ’t gaat nog snel ook!

  • Snijd de knoflook in kleine stukjes. Het hoeft niet super fijn, zoals met een knoflookpers.

  • Verhit wat (olijf)olie in de pan en voeg de gesneden ui en knoflook toe.

  • Snijd de Courgette doormidden en snijd de helft in kleine blokjes. Voeg dit toe aan de pan en bak de blokjes even mee.

  • Voeg vervolgens de gehakt toe. Mocht je 500 gram wat veel vinden, dan kan je wat minder gehakt toevoegen en de vulling aanvullen met bijvoorbeeld champginons. De gehakt is eventueel ook te vervangen voor vegetarisch gehakt of nog meer groenten.

  • Voeg de tomatenpuree toe, wanneer de gehakt goed gaar is. (Ik heb per ongeluk een te groot blikje gekocht, de helft is voldoende.)

  • Ondertussen snijd je de resterende courgette in grove blokjes.Voeg vervolgens de grove courgette blokjes toe. Laat dit ongeveer twee minuten meebakken.

  • Nu voegen we de gepelde tomaten toe. Ongeveer de helft is voldoende. Roer ze erdoor.

  • Vervolgens kan de tomatensaus erbij. Allebei de pakjes. Meng alles even goed door elkaar. Nu begint het ergens op te lijken! Je kunt nu ook gelijk het groente bouillonblokje toevoegen. Laat het geheel een beetje inkoken en roer goed door, zodat het bouillonblokje goed oplost.

  • Voeg de Basilicum, peper en nootmuskaat toe.

  • Proef de saus om te bepalen of er nog wat zout of peper bij moet. Let op, door de brie en het bouillonblokje heeft de saus eigenlijk geen zout meer nodig. Nu is de saus klaar en kan hij afkoelen.

  • Voor de Bechamelsaus heb je 500 ml koude melk nodig. Voeg aan een pannetje met koude melk de inhoud van het zakje toe  en zet het vuur aan. Blijf roeren terwijl de melk steeds warmer wordt. Door het gebruik van dit ‘pakje’ hebben we natuurlijk wel een beetje gesmokkeld, want hij is ook makkelijk zelf te maken*. Wij vinden de smaak van deze Bechamelsaus van Grand’Italia erg lekker, vandaar dat we ook weleens voor deze variant kiezen.
  • De structuur van de saus moet wat indikken en lekker romig worden. Haal af en toe je garde uit het pannetje om te kijken wanneer het klaar is. Heeft de saus de juiste dikte (zoals op de derde foto te zien is), dan kan het pannetje van het vuur worden gehaald om af te koelen. Blijf nog even goed roeren, zodat de saus niet aankoekt. Uiteindelijk ziet het eruit zoals op de laatste foto.

  • Nu kan de lasagne gemaakt worden! Begin met een laagje saus. Vervolgens een laagje lasagne bladen, gevolgd door een laagje Bechamelsaus.

  • Verdeel nu de brie mooi over de Bechamelsaus. Hmmm… Ik vind de Brie echt een super lekkere toevoeging aan dit recept! Mocht je hier niet zo van houden, dan kan je hem er natuurlijk gewoon uitlaten.
  • Voeg weer een laagje saus toe, die vervolgens weer wordt bedekt met een laagje lasagne bladen en eindig weer met de Bechamelsaus.

  • Strooi er tenslotte nog wat Parmezaanse kaas overheen. En dan kan de Lasagne de oven in!

  • Na 25 minuten wordt de Lasagne goudbruin aan de bovenkant en zijn de lasagne bladen gaar.

En klaar is de lasagne!

*Bechamelsaus:
Smelt 50 gram boter en voeg 60 gram bloem toe. Gaar de bloem tot er een roux ontstaat en voeg, beetje bij beetje 600 ml melk toe. Blijf goed roeren en breng de Bechamelsaus op smaak door wat zout en peper toe te voegen. Gaar de saus 15 minuten op laag vuur.

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren, maar dit is toch wel mijn meest favoriete recept! Zeker als hij gemaakt wordt door mijn vriend^^ Ik houd echt van het laagje brie ertussen en de courgette in de saus. Een groot voordeel van dit gerecht is dat je het al lekker op tijd kunt maken. Het hoeft dan alleen nog maar even de oven in en je kunt met een halfuurtje aan tafel!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Eetsmakelijk!

Maken jullie wel eens lasagne? En maken jullie hem dan (helemaal) zelf? Of komt alles net zo makkelijk uit een pakje? En mocht je hem hebben, wat is dan jullie extra ingrediënt?

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: @nenaburger

 

Volg:

149 Reacties

  1. Ilse
    19 mei 2016 / donderdag, 19 mei 2016

    Heel erg lekker! Een jaartje geleden dit recept ondekt en vandaag is het de vierde keer dat ik ‘m ga maken. Mijn kinderen zijn er ook echt dol op! Wel laat ik het blik gepelde tomaten achter wegen wat ik vind de lasagne anders veel te nattig. Maar het is echt een dikke hit hier. Bedankt voor het delen van dit recept! :)

  2. 11 augustus 2014 / maandag, 11 augustus 2014

    Het is vast een enorme dikmaker, heb dan ook niet de hele brie erin gedaan haha. Ben erg benieuwd.. De enige lekkere lasagne is die van de aldi (en die is eruit gehaald :/)

  3. Manon
    17 november 2013 / zondag, 17 november 2013

    Ik heb hem gisteren ook gemaakt! Ik heb wel het gehakt vervangen door (minder) nepgehakt en champignons (ik ben vegetariër) en de brie weggelaten, omdat m’n moeder het niet lust. Maar oooooh wat was dít lekker! Heel de familie was trouwens enthousiast! Dus bedankt voor het delen!

  4. Daminie Daniëlle
    13 april 2013 / zaterdag, 13 april 2013

    HEERLIJK !

  5. wendy
    10 maart 2013 / zondag, 10 maart 2013

    Hij staat nu in de oven! De saus smaakte al super lekker voor hij de over in ging. Ik heb zelf nog wat italiaanse kruiden toegevoegd. Normaal maakte ik hem uit een pakje, maar nu dus niet meer haha. Ik had alleen wat moeite met het oplossen van het bouillion blokje :)

  6. 9 maart 2013 / zaterdag, 9 maart 2013

    halloooooo vet mar heb je al iets over yoghurt soep zoooooo lekker en ijgelijk snap ik niet wat je website url

  7. Linda
    9 maart 2013 / zaterdag, 9 maart 2013

    Ik maak altijd zelf lasagne, en ik gebruik naast gehakt ook een handje spekjes. In de saus merk je het niet direct, maar wel echt aan de smaak, heerlijk. En qua kruiden: rozemarijn en tijm. Als groenten gebruik ik spinazie (diepvries) en wortels (in kleine stukjes). Soms nog wat rode wijn erbij. Ik gebruik geen bechamelsaus, want daar hou ik niet zo van. Ik gooi wel een hele laag kaas bovenop! Maar brie lijkt me ook interessant, dat ga ik eens proberen.

  8. demamavan
    8 maart 2013 / vrijdag, 8 maart 2013

    Hij staat nu in de oven! Ben erg benieuwd, het ruikt in ieder geval al lekker hier ;-)

  9. Véra
    26 februari 2013 / dinsdag, 26 februari 2013

    Ik heb deze lasagne vanmiddag gemaakt (zodat het vanavond alleen nog maar in de oven moet) en dit is de lekkerste lasagnesaus die ik ooit geproeft heb! Ik weet zeker dat ik vanavond ga genieten van deze lasagne! Bedankt voor het recept :)

  10. Isaura
    18 februari 2013 / maandag, 18 februari 2013

    Ah dat ziet er echt súperlekker uit! Nog nooit eerder heb ik een lasagna recept met brie gezien, misschien toch eens een keer proberen (alleen dan met iets minder brie). Yumyumyummie!

  11. Francesca
    15 februari 2013 / vrijdag, 15 februari 2013

    Ziet er heerlijk uit! En vooral die brie er tussen, wil ik wel eens proeven. Ik ga dit recept ook eens proberen. Thanks for sharing!

  12. Yassabint
    14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

    Waar dient het eitje dan voor? Op de foto staat ook een eitje

    • Nena
      14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

      Haha, dat is een ui ;)

  13. Marije
    14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

    Niet te versmaden, wat is ‘ie lekker! Gisteravond gemaakt en ik kijk nu al uit naar het restje dat we vanavond kunnen eten.
    Ik heb er trouwens zwarte olijven en zongedroogde tomaatjes bijgegooid (en okee vooruit, ook 100gr gebakken spekjes naast 400 gr mager gehakt), vond ik een heel smakelijke toevoeging!

    • Nena
      14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

      Wat leuk dat je dat nog even laat weten! Bedankt, dat vind ik super leuk ;) En je hebt er nog lekkere dingetjes aan toegevoegd!

  14. melissa
    13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

    Als je tomaat uit blik opwarmt altijd ee klontje suiker bijdoen, dan is het minder zuur!
    Ik ben trouwens Italiaans hehe :p
    Lasagna is echt lekkeeeer!!!

  15. Nathalie
    13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

    Is het ook lekker zonder knoflook maar met boullionblokje? mijn vriend kan niet goed tegen verse knoflook dus dat wou ik weglaten… Ik ga het vanavond proberen, bedankt voor het recept!

    • Nena
      13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

      Ja, natuurlijk kan dat! Knoflook is wel een smaakmaker, maar als je er niet van houdt dan zou ik het er gewoon uitlaten! Succes en eetsmakelijk!

  16. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

    mmm, ik ben dol op lasagne. Met aubergine is ook erg lekker :)
    of met zalm en spinazie! Brie er bij lijkt me heerlijk, wel ontzettend zwaar.

  17. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

    Ik vind het heerlijk, maar de kant en klare lasagne van de Aldi blijft voor mij nummer één!

  18. Daphne
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Lekkeeeer!!
    Ik maak altijd lasagne met snijboontjes erdoor, klinkt niet lekker maar is het wel! :)

  19. 12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Ik hou echt van lasagne. Maar met brie heb ik dan nog nooit gehoord haha, ga het misschien wel eens proberen!

  20. renoeka
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Waar kan je dat kokertje kopen voor die knoflook? Had er wel eens eerder van gehoord, maar nog nooit in de winkel gezien.

  21. Anne
    12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Dit ziet er echt heerlijk uit!
    Ik ga dit een keer maken, bedankt voor het recept!

  22. 12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

    Wat een goede tip van de brie. Ik hou écht heel erg van brie maar heb er nooit aan gedacht om dit door de lasagne te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *