Foodtip: eetbare bloemen

Wanneer je een etentje organiseert of je houdt een High Tea, een feestje of iets anders leuks, is het misschien een idee om eetbare bloemen in je gerechten te verwerken. Gisteren konden jullie al lezen over homemade Lavender Lemonade, maar vandaag wil ik jullie kennis laten maken met eetbare bloemen en laten zien hoeveel impact een klein bloemetje kan hebben op een gedekte tafel.


In Houten hebben we een groente- en fruitboer in de Vershof genaamd Peter Ultee. De beste man verkoop eetbare rozen en orchideeën. De rozen zijn best aan de prijs; €5,95 per 6 stuks. De orchideeën kosten €0,95 per takje en aan elke tak zitten zo’n 5 tot 6 orchideebloemen. De rozen bevatten echter per stuk heel veel blaadjes, dus aan 6 rozen heb je meer dan genoeg.




Eetbare bloemen kun je beter niet bij de bloemist halen, gezien de bloemen dan vaak bespoten zijn. Je kunt er wel speciaal om vragen, en wie weet kan de bloemist ze wel gewoon bestellen voor je. Je kunt eetbare bloemen natuurlijk ook gewoon in eigen tuin of balkon kweken! Rozen, Orchideen, Viooltjes, Begonoa, Vlijtig Liesje, Lavendel, Oost-Indische Kers en Goudsbloem zijn slechts een kleine greep uit het eetbare bloemen-assortiment. Een complete lijst (plus de smaak van de bloem en recepttips) vind je hier. Eetbare bloemen zijn ook online te bestellen, google maar eens! Of kijk eens hier.

De rozenblaadjes wilden wij gebruiken in onze fruitsalade, maar het is belangrijk om ze eerst nog even te wassen. Dompel de tere blaadjes niet langer dan 1 minuut onder in water en dep ze voorzichtig droog. Omdat wij de smaak van de blaadjes vrij bitter vonden hebben we ze bestreken met eetbare lijm (te koop via verschillende taartenbak-webshops) en vervolgens bestrooid met fijne kristalsuiker.








De salade ziet er meteen zo luxe, zomers en schitterend uit! Alsof het zo uit een culinair magazine of foodblog komt! 🙂

De orchideeën zijn prachtig helderpaars en geven alles meteen een exotische vibe. Leg er een stel op plakjes mango en je waant je op vakantie in Thailand:


Of druk een orchidee in de frosting van een cupcake voor instant prettyness!





Het fleurt je High Tea tafel schitterend op, en omgerekend zijn echte orchideeën veel voordeliger dan die eetpapier-bloemen, terwijl het er een stuk luxer en exclusiever uitziet! Het staat zo mooi chic, I love it! En het is zo gefixt. De frosting hebben we express zachtgeel gemaakt, zodat de kleuren mooi contrasteren. Het frosting-recept is trouwens echt geweldig en ik moet het gewoon even met jullie delen. De structuur is creamy, maar niet te zacht, en wordt ook weer niet zo hard als glazuur. Het is niet té boterig, niet té zet. Just perfect!

Ingredienten;

  • 225 gram ongezouten boter bij kamertemperatuur
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 30 tot 45 ml ongeklopte slagroom

Klop de boter zo’n 3 minuten zacht en luchtig in een grote kom. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe en blijf kloppen. Voeg als laatste de slagroom toe en klop alles stijf maar luchtig in zo’n 4 minuten. That’s it! Is je frosting te dik, voeg dan nog een scheutje slagroom toe en blijf kloppen tot de structuur goed is. Het moet vooral lekker fluffy zijn! Je kunt de frosting voorzien van food colouring voor een kleurtje en/of van een smaakje door toevoeging van een extract. Smeer de frosting uit over je cupcake of maak mooie toefjes met een zak en spuitmondje. Yum!

Hieronder nog wat foto’s met eetbare bloemen, ter inspiratie!


Isn’t it lovely? ^^

Met dit artikel wilde ik jullie laten zien hoe je op een hele eenvoudige manier een drankje, cupcake, taart of salade heel spectaculair kunt maken. Eetbare bloemen zijn echt prachtig en nu is het er het seizoen ook voor. De meeste bloemen bloeien namelijk vanaf maart tot oktober. Ik hoop dat jullie er in je dorp of stad aan kunnen komen, en anders zou ik ze eens online bestellen. Echt een aanrader wanneer je eens iets bijzonders op tafel wilt zetten!

Wat vinden jullie van gerechten met bloemen en bloemblaadjes? Wel eens gegeten?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

90 Reacties

  1. Joanne
    12 mei 2014 / maandag, 12 mei 2014

    Ik heb een rozenstruik achter in de tuin staan en mijn vraag is eigenlijk kan ik hiervan de rozenblaadjes gewoon eten? En ieder jaar koop ik in het voorjaar viooltjes bij intratuin. Kan ik deze ook eten?

  2. 18 maart 2014 / dinsdag, 18 maart 2014

    Ik woon Noord-holland

    weet iemand of daar ergens in buurt waar eetbare bloem kan eten

    groetjes Anoniem

  3. 19 februari 2013 / dinsdag, 19 februari 2013

    Weet jij Serena, of iemand anders die dit leest, toevallig een adresje voor eetbare rode rozen in Amsterdam?

  4. erica
    17 februari 2013 / zondag, 17 februari 2013

    Welke site kan ik de eetbare orchideen kopen gr erica

  5. zoè
    9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

    haay
    waar ka je al dei eetbare bloemen kopen ik heb gekeken bij onze winkels maar ze hebben het niet!

    groetjes zoé

  6. 19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

    Wow, het ziet er prachtig uit. Heel bijzonder en speciaal. Wat een goede tip!

  7. 18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

    Dit lijkt me echt super. Maar kun je allergisch zijn aan eetbare bloemen? X

  8. perry
    18 mei 2012 / vrijdag, 18 mei 2012

    wat leukk zeg, ga ik zeker een keertje proberen ! Ziet er echt heel lekket uit, en mooi.

  9. Anne
    16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

    Ik heb wat foto’s van je gepint voor op Pinterest! Hopelijk vind je dat niet erg!
    Vind het zo’n mooie foto’s!!!

  10. Anita
    16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

    Ziet er super vrolijk en gezellig uit!

  11. 16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

    Super schattig!
    Dit ga ik zeker met mijn eigen high-tea doen:D

  12. 16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

    Dit lijkt me heeeeel raar smaken, maar ziet er wel super leuk uit!

  13. Hoshine
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Woah, jouw foto’s zijn prachtig!

  14. brinadepina
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Hoe smaakt dat, een orchidee???

  15. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Die bloementjes heb ik ook zien liggen bij de Vershof vorige week, eigenlijk zijn ze te schattig om op te eten!

  16. Laura
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Oeee.. hierdoor krijg je echt veel inspiratie binnen !

    Serena, zou je ook een keer een artikel willen plaatsen over hoe je een ijsje maakt met fruit (zoals bessen, aardbei enz…) Lijkt me super cute !

    Vooral omdat het bijna zomer wordt is dat misschien een leuk idee 🙂

  17. Genevieve
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Heel leuk ^^
    Ik wil wel een keer bloemen eten 🙂

  18. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wil ik wel eens proeven 😀 x

  19. Kim
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Haha, echt benieuwd hoe dat zou smaken, het ziet er wel lekker uit!

  20. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Oh, wat leuk, die wil ik zeker eens kopen! Het maakt alles ineens vele vrolijker

  21. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ah wat zie dar er allemaal super uit! Nu nog even wat tijd zoeken zodat ik ook weer eens cupcakes kan maken (en dit keer met bloemen!).

  22. Ceren
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    In mijn kinderjaren had je van die paarse mini bloemetjes die je dan zeg maar uit hun knop kon trekken. Dan kon je het onderste witte kantje eten of uitzuigen. Smaakte erg zoet en honingachtig met een lekkere bloemetjessmaak ofzo. Mensen verklaarden me voor gek maar I aint crazy! It was good!

    • Serena
      Auteur
      15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

      Ik weet welke je bedoeld, en ik deed precies hetzelfde! 😀

  23. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Supermooi zeg! Op deze manier maak je, je gerecht echt af…

  24. Janneke
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wow, echt superleuk!

  25. Dilara
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Aah wauw idd het geeft een luxe tintje! Leuke post! Ik denk dat ik zulke mooie bloemetjes niet zou willen opeten:) haha

  26. Annika
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    wat mooi! vooral bij die laatste plaatjes, die ijsjes met bloemen erin!

  27. annelies
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ben erg benieuwd welke nagellak er op foto 10 te zien is. Prachtige kleur! Zijn het jouw vingers? 🙂

  28. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Het fleurt echt van alles op! De kleurencombinaties die je ermee kan maken lijkt mij amazing om te doen. 🙂 Wat zien de cupcakes er trouwens prachtig uit!

  29. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wat bijzonder, ik weet niet of ik daar echt van kan genieten, het blijft een bloem natuurlijk.. maar ik ga het zeker eens proberen!

    • 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

      Heb je net van je moeke geleerd dat je de bloemetjes uit de tuin niet mag opeten…moet je het jezelf nu weer gaan aanleren XD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *