Food: Quinoa & grilled veggies

Quinoa (spreek uit als kien-wah) trok mijn aandacht toen ik dat nieuwe Vega magazine doorbladerde. Kennelijk is het supergezond én superlekker. Al 5000 jaar voor het begin van onze jaartelling werd quinoa op de hoogvlaktes van de Andes verbouwd door de Inca’s. Zij noemden het ‘Moeder Graan’ en beschouwden het als heilig. Technisch gezien is het geen graan, maar zijn het zaden.

Die oude Inca’s hadden het blijkbaar nog niet zo slecht bekeken. Toen de NASA op zoek was naar geschikt eten voor astronauten kwam al snel de quinoa op het menu te staan. De quinoa-zaden hebben een hoog eiwitgehalte (13-19%) wat een stuk hoger is dan dat van de meeste granen. Een half kopje quinoa per dag voldoet aan de ADH  (aanbevolen dagelijks hoeveelheid) eiwitten voor een kind, om even aan te geven hoe eiwitrijk deze zaden zijn. Ook is quinoa glutenvrij.

Nu ik aan het detoxen ben wilde ik heel graag een quinoa maaltijd maken en dus kocht ik een zakje bij de biowinkel. Ook kocht ik er wat groenten bij (aubergine, courgette, puntpaprika), koriander, een potje rode biet schijven en geitenkaas:


Eigenlijk is dit potje rode biet niet detox-verantwoord (kwam ik later achter) omdat de schijven zijn ingemaakt met suiker en zout. Oh oh! Ben je aan het detoxen dan kun je dit er dus beter niet doorheen doen. Of zoek een potje bij de biowinkel zonder deze toevoegingen.


Quinoa is vrij snel gaar, namelijk in een kwartiertje tijd. Zet een pannetje met water op en voeg de quinoa toe (1 deel quinoa met 2 delen water) en laat het met de deksel erop gaar koken.


In the meantime gaan we groente roosteren! Snijd de groenten in dunne plakken:


En pak er een grillpan bij. Beetje olijfolie in de pan en grillen maar!


Ik kruid de groenten met een beetje peper en met een beetje zout. Let op, geen keukenzout, maar detox-verantwoord Himalayazout!


Wanneer de quinoa klaar is zal je merken dat al het water is opgenomen en dat de zaden iets zijn gezwollen:


Het ziet er echt grappig uit! Het is groter dan couscous, rond en plat, en niet te vergelijken met rijst (vind ik). De smaak an sich is niet vies, maar ook weer niet bijzonder. Het heeft wel echt iets nodig om het op smaak te brengen.

Dus, gooi ik er wat olijfolie en vers citroensap doorheen:


Ik houd van de frisse smaak van koriander! Daarom meng ik er wat blaadjes doorheen:


Om het geheel wat romiger te maken (en ook iets meer smaak te geven) gooi ik er een paar brokjes geitenkaas doorheen. De kaas smelt en dat prak en meng ik als ware door de quinoa heen.


Als laatste leg ik er de gegrilde groenten en rode bieten op en nog een paar brokjes geitenkaas (die door de warme quinoa lekker zacht en smeuïg worden) en voila! Mijn übergezonde maaltijd is klaar! Eventueel nog wat op smaak brengen met peper en Himalayazout.

Ik vond het echt heerlijk! De quinoa is een beetje ‘knapperig’ in je mond en de gegrilde groenten smaakten er ook prima bij. De koriander geeft er een klein beetje pit en frisheid aan en de geitenkaas maakt het lekker smeuïg. Hmmmmm!

En houd je wat over (want het vult echt als een malle!) neem het dan gerust de volgende dag mee naar werk als lunch. Want ook koud of lauwwarm (even in de magnetron) is het goed te hachelen hoor!

Bon appetit!

Until next time,
Serena Verbon

 

Advertorial: altijd al een fiets willen jatten?
Lush: haarproducten

Comments

  altijd welkom!

  *

 1. Zag dit net op het internet; http://allrecipes.nl/recept/8408/quinoa-ontbijtpap.aspx

  Morgen, als ontbijt. :)
  En dan jouw recept als middag en avond eten. :)

  HAHA, all the day quinoa

  Love it!
  xx

 2. Lijkt me erg lekker, en gezond!

 3. Joee me bordje is net leeg! Heerlijk!
  Dit is het 2e recept wat ik van je site af gemaakt hebt!
  Die wraps in de grill met geitenkaas is ook zo heurlijk!

 4. deze ga ik vanavond maken denk ik! yum!

 5. Hmmm ziet er goed uit!

 6. JUUUUM!!! ik had al honger maar nu is het compleet :p *loopt naar de frigo*

 7. OMG mijn maaltijd voor vandaag is bekend!

 8. Ziet er lekker uit zeg!

 9. Laurette says:

  Lekker! Vegetarisch is echt niet slecht hoor :D jammer dat gezond / vegetarisch af en toe nog zo’n stoffig imago heeft, nergens voor nodig!

 10. Voor andere variaties op dit recept kan je ook gierst of amarant gebruiken.
  Gierst is iets kleiner dan quinoa en amarant weer iets kleiner. Zelf vind ik gierst het lekkerst:P

 11. Mmm dit lijkt me wel lekker, alleen dan zonder de geitenkaas haha.

 12. Je recepten zijn de laatste tijd helemaal naar mijn zin :D maar met geitenkaas kan t bij mij sowieso niet mis ^^

 13. Dit ziet er lekker uit, gaat op de to-do-list, thx :D

 14. Klinkt mij veel te gezond.. haha

 15. Oke totaal irrelevante reactie voor deze blogpost, maar ik ontdek zojuist het filmpje ‘henk heeft schijt aan ingrid’ ( http://www.youtube.com/watch?v=xCK5QiUhXng&feature=related ),
  HAHAHAHA geweldig! ik zit hier te huilen van het lachen! Jij als Henk, PRACHTIG! Hahahaha :D

  Oja, je kan quinoa ook koken in bijv sojamelk, er wat kaneel en banaan doorheen doen en iets zoets als agavesiroop. Heerlijk maaltje!

 16. Ik las het als Kie Noa altijd XD

  Lijkt me echt lekker, ga het vast een keer maken!

  Het vega boekje van jou, waar heb je dat vandaan?
  Ik heb namelijk echt goede kookboeken nodig voor als ik op kamers ga volgend jaar, wil echt mn best doen met koken enzo, en dan het liefst gezond want ben wel van plan om niet 10 kilo aan te komen ofzo.

 17. Student voeding & dietetiek says:

  Ik zie al bij de reacties vaak staan dat je Quinoa eerst even moet afspoelen, dat klopt! Zo haal je de bittere smaak een beetje weg.

  Als je echt wil detoxen, moet je ook de geitenkaas weglaten. Zuivel mag absoluut niet tijdens een detox periode.

  Als je meer smaak wil aan je quinao kan je er ook kurkumapoeder doorheen doen. Ook een echte superfood.

  • In mijn boek staat weer van wel, dus daar houd ik me aan. Anders kan ik wel van iedereen dingen gaan aannemen, en snap ik het uiteindelijk ook niet meer!

 18. Ziet er heel leuk uit! Ook tof geschreven en uitgelegd! x

 19. mmmjumm!

  laatste foto is echt supercute!

 20. Ziet er super lekker uit!:O Yumyumyummiee!

  En echt OMG(!!!) jouw huid ziet er echt goed uit op die foto!:O Echt super mooi egaal enzo!:D (like you’re photoshopt:P (is niet zo i know(A)) Echt WAUW! Thumbs up!

  xxx Anne

 21. bah. Echt niets voor mij. Houdt niet zo van aubergine, gegrilde groentes enzo. Ben meer van de frisse dingen

 22. Hmm, ziet er lekker uit! Leuk dat het vegetarisch is :)

 23. Ik vind het heel leuk dat je tegenwoordig zoveel gezonde recepten/tips plaatst! Ik ben niet aan het detoxen maar ik probeer altijd zo gezond mogelijk te eten, dit ga ik ook zeker een keer proberen! Ik woon in Madrid en hier zijn echt heel veel biologische winkels en helemaal niet zo duur

 24. Mijn mama maakt soms Quinoa, super lekker idd ! Je gerechtje ziet er zo goed uit !

 25. Hm, ziet er goed uit!

 26. Lijkt me erg lekker. Ik heb nog nooit zoiets geprobeerd. Tijd om iets nieuws te ontdekken!

 27. nathalie says:

  Ziet er lekker uit! misschien dat ik het binnekort eens ga maken!

 28. Jaaaa, weer een lekker quinoa recept!! Op mijn blog komt morgen een artikel waar quinoa ook in voorkomt, haha! Heerlijk is het, en super goed voor je :) Heb nu spijt dat ik al andere boodschappen heb gedaan, haha!

 29. Mmm, klinkt en ziet er echt heerlijk uit, ik ga het eens proberen denk ik!:)

 30. Ziet er best goed uit!

 31. Met feta en verse bieten is mijn favoriet!