Food Friday | Zalm Teriyaki Bowl

Goedemiddag, tijd voor een nieuw receptje! Vandaag iets met zalm, want daar had George veel zin in, vertelde hij me. Maar, zoals jullie weten, ben ik dol op de Aziatische keuken dus heb ik de zalm een Japanse twist gegeven door het te marineren én te voorzien van een zelfgemaakte teriyaki saus. Wat rijst in een kom, wat knapperige groenten erbij, de zalm bovenop, en hoppa: zalm teriyaki bowl. En bowls zijn tegenwoordig helemaal hot & happening, dus een perfect gerecht om te serveren aan al je hipster friends.

zalm teriyaki bowl recept_ - 4

Recept | Teriyaki saus

80 gram Japanse sojasaus
60 gram balsamico azijn
80 gram (bruine) suiker
80 gram honing
3 – 4 teentjes knoflook, uitgeperst
1 kleine ui, gesnipperd
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel geraspte, verse gember
1 theelepel gemalen, zwarte peper
3 eetlepels maïzena

Werkwijze

Dit recept heb ik afgeleid van mijn slowcooker sticky chicken recept, ik heb het alleen iets zoeter en iets minder zurig gemaakt. Doe alle ingrediënten in een klein steelpannetje en verwarm het geheel al roerend op een zacht vuurtje, zodat de suiker en de honing goed oplossen. Voordat je de maïzena toevoegt, kwast je wat teriyaki vloeistof (ik wilde zeggen saus, maar het is nog niet echt een saus) over je zalmfilets heen voordat je ze in de oven schuift. Als je zalm eenmaal in de oven staat voeg je de maïzena toe (beetje bij beetje en blijf goed roeren) zodat de vloeistof indikt en het een daadwerkelijke saus wordt.

zalm teriyaki bowl recept_ - 3

Recept | Zalm Teriyaki bowl

3 – 4 verse, gefileerde zalmfilets
pandan rijst
groente naar keuze

Werkwijze

Kook je rijst (zelf doe ik dit in een rijstkokertje, ideaal!) en was en snijd je groente. Je kunt elke groente nemen die je lekker vindt, zoals brocolli (doet het altijd goed bij zalm), paksoi, Chinese kool, rode kool, komkommertjes, sojaboontjes, worteltjes, noem maar op. Doe de zalmfilets 10 minuten in de oven bij 200 graden Celsius. Als alles klaar is, schep wat rijst in je kom en duw het een beetje naar links, schik de groente ernaast en leg de zalm bovenop de rijst. Schep er nog wat extra teriyaki saus bovenop en besprenkel het met sesamzaadjes en ringetjes bosui. Oeh, la la! Wat een plaatje!

zalm teriyaki bowl recept_ - 2Trouwens, mocht je niet zo van de zalm (of überhaupt vis) zijn, probeer het dan eens met biefstuk en maak een Beef Teriyaki Bowl.

Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit recept. Volgende week staat er weer een nieuw recept voor jullie klaar op Food Friday!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

25 Reacties

  1. 10 april 2017 / maandag, 10 april 2017

    Dit ziet er zoooo lekker uit! Zal ik zeker deze week proberen! En lijkt mij ook een hele makkelijke recept!

  2. 10 april 2017 / maandag, 10 april 2017

    Ohhhh dat ziet er heerlijk uit! Ik vind zalm bij zulke bowl echt heerlijk, een echte vis liefhebber. Ik vind echt dat je de food foto’s zoooo mooi doet! Het ziet er echt uit als 24Kitchen kwaliteit, dit mag gelijk op hun website gezet worden. Ik zou zelf de brocoli vervangen voor heel veel koriander 😛

  3. Loes
    10 april 2017 / maandag, 10 april 2017

    hmmm ziet er lekker uit!

  4. Denise
    9 april 2017 / zondag, 9 april 2017

    Ooeehh jammie!

  5. Lenthe
    9 april 2017 / zondag, 9 april 2017

    Misschien idee om je welkomsttekst aan te passen. Je schrijft bijv niet dagelijks meer 😉

  6. Mariane
    9 april 2017 / zondag, 9 april 2017

    Ziet er lekker uit. Ik maak dit morgen?!

  7. Birgit
    9 april 2017 / zondag, 9 april 2017

    Gefileerde filets? Lijkt me vrij logisch, anders is het geen filet.

  8. Vera
    8 april 2017 / zaterdag, 8 april 2017

    Geen idee hoeveel uren je in totaal bezig bent geweest maar het resultaat mag er weer zijn hoor, prachtige foto’s! Ik ga dit recept zeker eens uitproberen.

  9. 8 april 2017 / zaterdag, 8 april 2017

    Dat ziet er heel erg lekker uit!

  10. 8 april 2017 / zaterdag, 8 april 2017

    Wat een fotogeniek gerecht! Ziet er heel erg lekker uit!

  11. 8 april 2017 / zaterdag, 8 april 2017

    Het ziet er heel feestelijk en gezond uit! Ik snap alleen de ‘bowl’ trend niet zo goed op het moment.

  12. Nicole
    7 april 2017 / vrijdag, 7 april 2017

    Wat raar dat mijn comment niet goedgekeurd is..? Prachtige foto’s!

  13. 7 april 2017 / vrijdag, 7 april 2017

    Heerlijk, ik maak zoiets ook regelmatig. Teriyaki zalm is echt mijn favoriet maar de zalm is tegenwoordig echt absurd duur haha dus nu maar iets van 1 keer per maand 🙂

  14. 7 april 2017 / vrijdag, 7 april 2017

    Oh die zalm ziet er echt uit alsof ‘ie uit een sushi restaurant komt! Sticky kip en zalm is zo ongelofelijk heerlijk. Ik ben ook gek op rijst en dingen uit een bowl trouwens! Gisteren maakte ik een Aziatische pasta bolognaise, ook een groot succes (en heerlijk uit een bowl). Malou x

    • Diana
      8 april 2017 / zaterdag, 8 april 2017

      bowlognaise

  15. 7 april 2017 / vrijdag, 7 april 2017

    Ziet er lekker uit! Ik vind het stiekem ook gewoon al leuk dat je het in een kommetje kunt eten, dat ziet er zo gezellig uit.

  16. Marieke
    7 april 2017 / vrijdag, 7 april 2017

    Lekker. Maar de groente laat je rauw?

  17. Nicole
    7 april 2017 / vrijdag, 7 april 2017

    Wow, die foto’s kunnen zo in een super de luxe kookboek! Damn, ik heb honger!

  18. 7 april 2017 / vrijdag, 7 april 2017

    Yum!! Heerlijk! Ik ben dol op teriyakisaus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *