Food Friday | kipstukjes met sinaasappel soja glaze

Gisteren postte ik een tweet waarin ik vroeg wat de cravings waren van al mijn mede-zwangere volgers en de gekste antwoorden kwamen voorbij! Chocoladerozijnen, schuimblokjes, artisjokken, kibbeling & drop (het liefst tegelijk), zure matjes, Cornetto ijsjes, dubbellikkers, Raketjes, hamburgers, champignonsoep van de Unox en Red Bull. Echt grappig om te lezen!

Zelf heb ik heel veel zin in peren, koude chocolademelk, een koud glas melk, een broodje met kalfsleverworst en vers geperst sinaasappelsap. Zo lekker! Om die laatste reden ligt de hele onderste la van onze koelkast tot de nok toe gevuld met perssinaasappelen, dus het leek me een leuk idee om een hiermee een avondmaaltijd voor jullie te bereiden.

Ik bedoel, ik heb er toch genoeg.


Vandaag staat er daarom op het menu: kipstukjes met een sinaasappel soja glaze. De glaze is onwijs vol van smaak en lekker friszoet door de sinaasappels, maar heeft ook iets zurigs, iets zoetigs, iets zoutigs en een vleugje pit. HEER-LIJK.

Dit gerecht is razendsnel klaar, supermakkelijk, superlekker en ziet er ook nog eens prachtig uit. En ook fijn: je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Ik had alles gewoon in mijn koelkast en keukenkastje liggen.

Recept (geschikt voor 2-3 personen)

voor de kip;
2 kipfilets
bloem, peper, zout
klontje boter of scheutje olie voor in de koekenpan

voor de saus;
200 ml sojasaus
180 ml water
120 gram bruine suiker
80 ml citroensap (vers of uit een flesje)
1 sinaasappel (voor zowel het sap als de schil)
2 afgestreken theelepels gemberpoeder (of verse gember, geraspt)
2 afgestreken theelepels knoflookpoeder (of 1 knoflookteentje, geperst)
1 afgestreken theelepel rode pepervlokken (hoeft niet, wel lekker voor wat pit)
2-3 afgestreken eetlepels maïzena

Werkwijze

Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje (behalve de maïzena) en breng het aan de kook. Rasp eerst de schil van de sinaasappel boven de pan en snijd hem daarna pas doormidden om het sap uit te persen.

Snijd in de tussentijd de kipfilets in kleine, hapklare brokken. Doe wat bloem, peper en zout in een afsluitbare vriezerzak en meng het geheel. Gooi er vervolgens de stukjes kipfilet bij en schud het goed door elkaar, net zo lang tot elk kipfiletstukje is bedekt in een dun laagje bloem. Verhit boter (of olie) in een koekenpan en bak de stukjes mooi goudbruin.

Ondertussen zet je je sausje op laag vuur en voeg je beetje bij beetje de maïzena toe. Ik voeg eerst wat maïzena toe en breng het geheel vervolgens aan de kook, hierdoor dikt hij namelijk nog iets verder in. Vervolgens zet ik het vuur weer wat zachter. Dit herhaal ik tot de glaze uiteindelijk goed dik en lekker kleverig is geworden. Proef de glaze even en voeg eventueel nog wat ingrediënten toe om hem helemaal naar jouw smaak te perfectioneren. Doe de kipstukjes bij je glaze en zorg dat alles goed is bedekt door het even een paar keer goed om te scheppen.


Omdat de saus barst van de smaak zou ik het verder simpel houden met witte rijst en gestoomde broccoli. Strooi vervolgens wat sesamzaadjes of ringetjes bosui over je kip heen (gewoon, voor de mooi!) en garneer met wat partjes sinaasappel voor de kleur.

Eet smakelijk!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

30 Reacties

  1. Evi
    11 januari 2018 / donderdag, 11 januari 2018

    Gemaakt en het was heerlijk! Alleen wel erg zout voor mijn smaak, dus ik denk dat ik de verhouding water/sojasaus de volgende keer omwissel.

  2. Daphne
    8 januari 2018 / maandag, 8 januari 2018

    Hi Serena! Kun je eens proberen om bij je vriend een goed recept voor Hongaarse Goulash los te peuteren? Ik vind dat zo ontzettend lekker maar zelf maken lukt me niet zo goed. Liefs

  3. 8 januari 2018 / maandag, 8 januari 2018

    Oehhh ziet er heerlijk uit! Mijn zusje maakt haar kip ook vaak zo klaar, zij is echt de keukenprinses in onze familie. Mijn vader vraagt daarom ook vaak aan haar om het vlees te marineren omdat ze altijd er van alles doorheen gooit om het op smaak te brengen. Zelf gebruiken wij thuis vaak een Koreaanse marinade flesje die je bij de grotere AH kan halen, ze hebben diverse smaken maar allemaal bedoeld om je vlees/kip op smaak te brengen. Die vervangen wij vaak voor de sojasaus omdat er toch veel zout erin zit. De sinas zou ik zelf weglaten ;p

  4. hobs
    8 januari 2018 / maandag, 8 januari 2018

    Klinkt lekker! Ik zal het binnenkort eens maken.

  5. Nikki
    7 januari 2018 / zondag, 7 januari 2018

    Jammer dat de foto’s weinig creatief zijn.. Lijkt een foto steeds op een andere manier bewerkt.

  6. Petra
    7 januari 2018 / zondag, 7 januari 2018

    Zo lekker! Deze sla ik op:)

  7. Kaatje
    6 januari 2018 / zaterdag, 6 januari 2018

    Hoi Serena,

    Proficiat met je zwangerschap!
    Dit recept lijkt me heerlijk; welke soja saus bedoel je?
    Kikoman of n Indische zoals ketjap?

    Groeten, ?

    • Serena
      Auteur
      7 januari 2018 / zondag, 7 januari 2018

      hi Kaatje,
      als ik ketjap bedoel dan noem ik het ook echt ketjap (aangeduid met ketjap medja, ketjap manis of ketjap asin).
      Ik ken niemand die ketjap ook wel sojasaus noemt eigenlijk (maar dat is misschien omdat ik Indisch ben?), alhoewel ketjap wel een soja-based saus is natuurlijk! Dus ik snap de verwarring.

      Goed, als er sojasaus staat in een recept dan bedoel ik dus gewoon de Japanse sojasaus. Kikoman, of een ander vergelijkbaar merk! Zelf heb ik die van Lidl gebruikt. Mocht je dat nu niet in huis hebben, maar wel ketjap asin op voorraad hebben, dan denk ik dat je die ook best kunt gebruiken en dat de smaken uiteindelijk niet eens zoveel zullen verschillen.

      Happy cooking! <3

      • Kaatje
        14 januari 2018 / zondag, 14 januari 2018

        Dank! ?

  8. 6 januari 2018 / zaterdag, 6 januari 2018

    Ziet er erg lekker uit! De sesamzaadjes lijken mij het ook helemaal afmaken.

  9. Emma
    6 januari 2018 / zaterdag, 6 januari 2018

    Redbull lijkt me niet zo’n gezonde craving tijdens een zwangerschap, er staat namelijk achter op die blikjes niet geschikt voor zwangere vrouwen.
    Kalfsleverworst mag je ook niet teveel eten trouwens, hier zit veel vitaminen a in wat schadelijk zou zijn( vooral in het begin van de zwangerschap). Wil niet de smartass uithangen , iedereen mag zelf weten wat hij eet maar denk zeg het even voor het geval je het niet wist.
    Ik at zelf veel ijs tijdens mijn zwangerschap terwijl ik eigenlijk niet van ijs hou haha.

    • Serena
      Auteur
      7 januari 2018 / zondag, 7 januari 2018

      Dat iets een craving is, wil natuurlijk nog niet zeggen dat de zwangere in kwestie het ook daadwerkelijk zal eten of drinken 😉
      Ik ga er van uit dat ze weet dat Red Bull te veel cafeïne bevat dan goed voor haar (en de baby) is.

      En ik denk dat iedere zwangere meteen opzoekt wat wel en niet mag qua voeding, dus dat van de kalfsleverworst wist ik. Toch bedankt voor je goedbedoelde advies! <3

      • Emma
        7 januari 2018 / zondag, 7 januari 2018

        Ja dat bedacht ik me later ook toen ik mijn comment nog eens las haha.
        En leverworst eten mag natuurlijk wel, het zal alleen schadelijk zijn als je het in grootte hoeveelheden gaat eten.
        Ik heb zelf ook toen ik nog niet wist dat ik zwanger was 2 glazen wijn gedronken en sushi gegeten haha.
        Anyways geniet heel erg van deze mooie tijd!

  10. Nora
    6 januari 2018 / zaterdag, 6 januari 2018

    Wat grappig! Tijdens mijn zwangerschap vlogen de netjes sinaasappels erdoorheen. In 8 partjes snijden en ‘uitkluiven’. Het schijnt dat zo’n ontzettende trek in bepaald eten erg nuttig is omdat je lichaam iets nodig heeft dat in dit geval in sinaasappels zit. Lekker aan toegeven dus.

    • Nanda
      6 januari 2018 / zaterdag, 6 januari 2018

      Neehoor je lichaam neemt je dan in de maling. Ik heb 2 x zwangerschapsdiabetes gehad en ik hunkerde naar zoetigheid! Ook sinasappelsap. Terwijl dat juist heel gevaarlijk was voor mij en t kindje. En normaal ben ik helemaal geen zoetekauw.

    • Ier
      7 januari 2018 / zondag, 7 januari 2018

      Want chocoladerozijnen, schuimblokken en drop zijn zo lekker voedzaam :p lijkt me niet helemaal de bedoeling.

  11. Syl
    6 januari 2018 / zaterdag, 6 januari 2018

    Ik denk dat ik dit vanavond eens op tafel ga zetten. Misschien vervang ik de kip stukjes dior vegetarische wokstukjes.

  12. Stefanie
    5 januari 2018 / vrijdag, 5 januari 2018

    Zin in koude (chocolade)melk, versgeperst sap, … Ik herken het 🙂 Misschien wordt het bij jou ook een zoontje? 🙂

  13. Joyce
    5 januari 2018 / vrijdag, 5 januari 2018

    Ziet er heerlijk uit ga ik zeker een keertje maken. Tijdens mijn zwangerschap at ik heel veel avocados en tonijn. Nu is mijn dochter daar ook helemaal weg van. Dus wie weet wordt jullie kleintje wel gek op perssinasappels;)

    • Lein
      9 januari 2018 / dinsdag, 9 januari 2018

      Ja echt, ik kreeg niet genoeg van appelsap en wat vind mijn dochter het lekkerst? Appelsap!!!

      • Serena
        Auteur
        10 januari 2018 / woensdag, 10 januari 2018

        Vinden niet alle kindjes appelsap lekker? 😉

  14. Ann
    5 januari 2018 / vrijdag, 5 januari 2018

    Lekker 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *