Food Friday | gevulde aubergine met bloemkool hummus (vegan)

Goedemorgen iedereen, wat een prachtige dag is het vandaag! De laatste tijd kreeg ik veel verzoekjes voor een vegan maaltijd, en omdat ik graag luister naar feedback heb ik vandaag dan ook een 100% vegan gerecht voor jullie klaarstaan. Eigenlijk bestaat dit gerecht uit 2 recepten, want de bloemkool hummus kun je ook apart maken als heerlijke spread voor op brood, als partydip of als smaakmaker bij elk ander (vegan) gerecht.

gevulde aubergine couscous_ - 3

Recept | Bloemkool hummus

een kleine of halve bloemkool, gehalveerde roosjes
100 gram tahin (sesampasta)
1 teentje knoflook
scheutje citroensap
scheutje olijfolie
peper & zout naar smaak
water (om het geheel dunner en smeuïger te maken)

Werkwijze

gevulde aubergine couscous_ - 1Snijd de bloemkool in kleine rozetjes die je halveert en verspreid op bakpapier op een bakplaat. Sprenkel er olijfolie, peper en zout overheen, dek ze af met aluminiumfolie en rooster ze 15 minuten bij 230 graden Celsius. Verwijder vervolgens het aluminiumfolie en rooster ze nogmaals 15-20 minuten, waarbij je halverwege de rozetjes even husselt en omkeert zodat ze van alle kanten lichtjes goudbruin en door en door zacht worden. Het roosteren haalt de nootachtige smaak van de bloemkool naar boven, die we straks terug zullen proeven in de hummus.

Als de bloemkool zacht is geworden, gooi ze dan in je keukenmachine met de andere ingrediënten en mix totdat het een smeuïge massa is geworden. Ik probeer het altijd zo glad en smeerbaar mogelijk te maken, maar sommige mensen houden er juist van als hun ‘hummus’ wat meer chunky is. Je bent dus vrij om te experimenteren met hoeveelheden en om jouw eigen receptje te tweaken naar jouw eigen smaak. Meer tahin geeft er nog meer een nootachtige smaak aan, meer citroen maakt hem frisser en meer water maakt hem smeuïger. Het spreekt allemaal voor zich.

gevulde aubergine couscous_ - 5Serveer je hummus met een extra laagje olijfolie bovenop en sprenkel er voor de mooiigheid nog wat paprikapoeder overheen. HEER-LIJK!

Recept | Gevulde aubergine met couscous, granaatappel en munt

2 aubergines
150 gram couscous
granaatappelpitjes
muntblaadjes
bloemkool hummus
kaneel
zout

Werkwijze

Halveer de aubergines, hol ze uit, en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en wat grof zeezout, en schuif ze gedurende 25 minuten bij 230 graden Celsius in de oven. In de tussentijd maak je je couscous (door er heet water bij te gieten en het af te dekken, de werkwijze staat op de verpakking). Als de couscous is gemaakt meng je er wat schepjes bloemkool hummus doorheen. Dit geeft de couscous lekker veel smaak. Hierdoor wordt je couscous iets meer sticky, maar zorg dat het niet te veel als brokken aan elkaar gaat kleven. Voeg ook granaatappelpitjes toe (ik koop meestal zo’n kant-en-klaar doosje bij de AH) en gesnipperde muntblaadjes. Breng op smaak met wat meer zout en een snufje kaneel.

gevulde aubergine couscous_ - 2Als de aubergines klaar zijn, haal ze dan uit de oven en laat ze heel even afkoelen. Besmeer ze eerst met een flinke laag bloemkool hummus en schep er vervolgens de couscous in. Sprenkel er als laatste nog wat heerlijke olijfolie overheen. Serveer met de rest van de bloemkool hummus en brood om te dippen.

gevulde aubergine couscous_ - 4Dit gerecht bevat lekker veel gezonde groenten en verse ingrediënten, heeft een goede ‘bite’ en is goed vullend. Het heeft daarbij echt superveel smaak en ziet er ook nog eens supermooi uit! Ik ben in elk geval enthousiast en heb meteen zin om nog meer vegan recepten voor jullie te bedenken.

gevulde aubergine couscous_ - 6Aan al mijn lezeressen die vanaf morgen gaan vasten; ik wens jullie een goede Ramadan! Hopelijk biedt dit recept leuke inspiratie voor in de avonden. Omdat er wel wat voorbereiding in zit (het roosteren van de bloemkool, het maken van de hummus) zou ik zeggen dat je zo rond een uurtje of 8 kunt beginnen en dan staat je maaltijd na zonsondergang op tafel. Een mooie en inspirerende maand gewenst!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

31 Reacties

  1. Suheda
    12 juni 2017 / maandag, 12 juni 2017

    Ik vond je recept per toeval via google. Je plaatjes waren al een enorm genot om naar te kijken, maar de echte suprise kwam toen je ‘ons’ een goede Ramadan wenste…mijn hart verwarmde en ik voelde dat ik erbij hoor…dat ik welkom ben…dat ik een deel ben van…

    Bedankt!

  2. Irene Mulder
    30 mei 2017 / dinsdag, 30 mei 2017

    YASS vegan recept! Hij staat op de planning voor morgen 🙂

  3. 29 mei 2017 / maandag, 29 mei 2017

    Ik ben geen fan van granaatappelpitjes maar de rest lijkt me érg lekker!

  4. Arabella
    28 mei 2017 / zondag, 28 mei 2017

    Je bent zo’n schat he Serena. Zo lief van jou om een fijne ramadan te wensen. Ik hoop je in het echt te ontmoeten..volg je al jaren en ik mag je echt ???

  5. 28 mei 2017 / zondag, 28 mei 2017

    Wat lekkee zeg. Krijg er meteen zin in.

  6. Nicky
    28 mei 2017 / zondag, 28 mei 2017

    Hoi Serena, komen er geen artikels van Angel meer?

  7. 28 mei 2017 / zondag, 28 mei 2017

    Die bloemkool hummus ziet er lekker uit!

  8. Anneke
    28 mei 2017 / zondag, 28 mei 2017

    Lekker recept!! Ga deze zeker uitproberen!

    Ik heb alleen 1 vraag Serena! Wat doe je met de binnenkant van de aubergine, als je die hebt uitgehold? Dat kan ik niet terug vinden in je recept!!

    Liefs! Anneke

  9. Linda
    28 mei 2017 / zondag, 28 mei 2017

    Helaas gaat de zon pas om 21.50 ongeveer dus we moeten iets later beginnen met koken? Maar lief dat je aan ons denkt! Goed maaltijd voor iftar ook denk ik?

  10. Yasmin
    27 mei 2017 / zaterdag, 27 mei 2017

    Thanks mop dat je ook aan je islamitische lezers denkt.
    <3

  11. Lousaa
    27 mei 2017 / zaterdag, 27 mei 2017

    Zon gaat niet om 9 uur al onder toch? Volgens mij ben je met dik drie kwartier wel klaar, kwestie van alles tegelijk in de oven stoppen :’-)

    Klinkt lekker, je zet me wel aan het denken! Ik vraag me af of ik bloemkoolhummus zou maken als je ook gewoon met kikkererwten aan de slag kunt: echte hummus (met een beetje knoflook) vind ik een stuk lekkerder en voor het eiwitgehalte in de maaltijd kan het ook geen kwaad. Trouwens, een handje gehakte amandelen of pistache past er ook prima bij wat dat aangaat. En gewoon geroosterde bloemkool met limoensap en extra vierge olie past er prima bij. En als je de aubergine pas na het roosteren leegschept en er babchanoush bij maakt heb je ook geen vruchtvlees over. Van de week maar eens proberen 🙂

  12. Fatima
    26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Dankjewel Serena. Heel lief van je!
    X

  13. 26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Bloemkool humus, dat is eens wat nieuws! Ziet er allemaal goed uit weer.

  14. 26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Ziet er heurlak uit!
    Echt leuk, je recepten!

  15. 26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Ik heb nog nooit Hummus op maar aubergine vind ik wel erg lekker

  16. Daan
    26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Ziet er super lekker uit!

  17. 26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Jeej vegan! Ik als vegan word hier natuurlijk heel blij van 😀 Ik hoop dat ik de tahin kan vinden hier, even zoeken. Ga dit zeker maken!

    • Ellen
      27 mei 2017 / zaterdag, 27 mei 2017

      Hey Sabine,
      Hier in Cali verkopen ze er in la 14 van het merk Alfresco, in een soort klein blik. Weet niet of la 14 in Bogota bestaat want is een keten van hier, maar denk wel dat je dat merk ook in andere supermarkten zou moeten kunnen vinden …

    • Sim
      27 mei 2017 / zaterdag, 27 mei 2017

      Elke Turkse winkel heeft het!

  18. Sabrina
    26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Wat lief dat je denkt aan de mensen die gaan vasten♥
    Xx

  19. 26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Oeh dit ziet er echt heel erg smakelijk uit!

  20. 26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Dat ziet er zo lekker uit! Ga ik zeker een keer proberen, maar dan met een courgette en spinazie ofzo ?

  21. 26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Oooh, wat ziet de gevulde aubergine er heerlijk uit <3. Echt dol op aubergine, een van mijn lievelingsgroenten. En gevuld is het nóg feestelijker en smakelijker. Dit recept ga ik zeker even opslaan. Yum!

  22. 26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Aaah wat leuk dat je er meer vragen over kreeg dan enkel van mij, super leuk ook dat je er wat mee doet 🙂 Heel tof recept, thanks!

  23. 26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Ziet er heerlijk uit! En nog eens gezond ook 🙂 Ik denk dat het tijdens deze warme dagen dan ook nog eens heerlijk smaakt!

  24. Manal
    26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Hi Sereen! Lekker recept! Wil er alleen wel even bij vermelden dat honing niet door alle vegans als vegan wordt gezien. Is volgens mij een beetje afhankelijk van het “type” veganisme (purely ethical of juist health-wise), maar ik dacht ik vermeld het even.

    X

    • Christy
      26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

      Kan het kloppen dat je het door agave zou kunnen vervangen?

  25. Leny
    26 mei 2017 / vrijdag, 26 mei 2017

    Het recept lijkt me heerlijk! Helaas is honing niet vegan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *