Food Friday | George’s Kip Cordon Bleu

George schept altijd op bij zijn vrienden dat ik zo lekker kan koken, maar andersom schep ik weer op over George’s kip cordon bleu. Hij kan niet bijzonder veel gerechten klaarmaken, maar wat hij kan, doet hij uitstekend. En zijn kip cordon bleu’s zijn werkelijk de lekkerste die ik ooit heb gegeten (sorry, mam).

Toen ik net op mezelf woonde kocht ik nog wel eens kant-en-klare cordon bleu’s bij de supermarkt, die ik vervolgens zwart liet aankoeken. Want ja, het is nog niet zo makkelijk om de binnenkant gaar te krijgen en de buitenkant goudbruin en knapperig. Iemand op Twitter noemde ze daarom liefkozend ‘cordon noir’ (waar ik veel te hard om moest gniffelen).

kip cordon bleu recept_ - 16Maar waarom kant-en-klare kopen, als je ze ook gemakkelijk zelf kunt maken? Kip cordon bleu is in feite niets meer en niets minder dan platgeslagen kipfilet gevuld met ham en kaas. Het klinkt zo simpel, en eigenlijk is dat het ook, als je maar weet hoe je zo’n stukje vlees goed moet klaarmaken én moet bakken. En dat ga ik je vandaag haarfijn uitleggen, zodat het echt nooit meer mis kan gaan. Zeg dus maar doei tegen je cordon noirs, want vanaf nu komen er alleen nog maar overheerlijke, smakelijke cordon bleu’s op je bordje te liggen.

Recept | George’s Kip Cordon Bleu (6 stuks)

2 grote kipfilets, platgeslagen
3 plakken ham, gehalveerd
stuk Zwitserse kaas, zoals Gruyère
mosterd
bloem
4 eieren, geklutst
scheutje bier
paneermeel
peper, zout

Bereiding

kip cordon bleu recept_ - 1Was de kipfilets en snijd ze in 2 gelijke stukken, een beetje in de vorm van een driehoekje.

kip cordon bleu recept_ - 2Kipfilets hebben altijd één dikkere kant, dus wat George doet is die dikke kant fileren. Dat gaat het makkelijkste en gelijkmatigste als je echt stevig op de kip drukt terwijl je snijdt.

kip cordon bleu recept_ - 3Op deze manier ontstaan er 3 (min of meer) gelijke stukken uit één kipfilet.

kip cordon bleu recept_ - 4 kip cordon bleu recept_ - 5Fileer deze stukken, maar snijd ze niet geheel door, zodat je ze kunt openklappen als een vlindertje.

kip cordon bleu recept_ - 6En nu het leukste gedeelte; het platslaan van die beesten! Hiephoi! Alsof ze nog niet dood genoeg zijn. De truc is om vooral NIET los te gaan op de kipfilets (sorry, maar als je anger management nodig hebt zal je toch echt moeten dokken voor een cursus ofzo), maar om ze juist heel teder en zachtjes te slaan. Ga dus niet Badr Hari op ze, maar geef ze eerder een corrigerende tik, zoals je dat zou doen bij je strontvervelende kind-met-luier die voor de zoveelste keer jouw autoriteit in twijfel trekt. Op deze manier worden ze netjes een stukje platter zonder dat ze je aan flarden scheurt. Als je klaar bent bestrooi je zowel de buiten- als binnenkant met wat zout en peper.

kip cordon bleu recept_ - 7De binnenkant besmeer je nu met wat mosterd naar smaak. Wij hebben gekozen voor een grove mosterd, maar je kunt elke mosterd nemen die je maar wilt. Let op, Dijon mosterd is écht heet, dus daar moet je maar een piepklein beetje van nemen als je je mond niet in de hens wilt zetten.

kip cordon bleu recept_ - 8Leg hier vervolgens een half plakje ham op en wat plakjes Zwitserse kaas. ‘Waarom Zwitserse kaas, Sereen?’ vraag je je misschien af? Nou, omdat Zwitserse kaas gewoon HEEL ERG lekker is hierbij. Bovendien ‘hoort’ deze kaas bij een cordon bleu, als je het helemaal volgens traditie wilt doen. Ik heb gekozen voor Gruyère, oftewel die kaas waar iedereen zijn kaasfondue van maakt, want die is lekker stevig, vol van smaak en smelt op een ‘goeie’ manier. Klap de kip nu dicht en voila, bijna klaar! Nu is het tijd om de kippies te paneren.

kip cordon bleu recept_ - 10Voordat je gaat paneren, en dat gaat me toch een bende worden, is het verstanding om 4 bordjes klaar te zetten. In bordje 1 doe je bloem. In bordje 2 kluts je 4 eieren (de inhoud dan hè) met een scheutje bier. In bordje 3 doe je een hele berg paneermeel. En bordje 4 is gewoon een leeg bordje waar je straks je kip cordon bleu’s op gaat leggen. Omdat iedereen dol is op krokante korstjes (am I right?!) en we niet willen dat de kaas uit je kip gaat lekken straks, gaan we dubbel paneren.

kip cordon bleu recept_ - 9Dat gaat als volgt: wentel je kip door de meel. Hierdoor wordt ‘ie minder plakkerig. Haal ‘em daarna door je bier-ei mengsel en vervolgens door de paneer. Haal hem nu nogmaals door je bier-ei mengsel en daarna weer door de paneer. Leg hem op het lege bordje en ga door met de rest.

kip cordon bleu recept_ - 11Gefeliciteerd, je kip cordon bleu’s zijn klaar! Maar nu is het belangrijk dat je ze niet omtovert tot kip cordon noir. Sommige mensen maken hun cordon bleu’s klaar in de oven, sommigen in de Airfryer, maar zelf vind ik ze het allerlekkerste als ze gewoon vers uit het vet komen. Dus hop, pak die hapjespan er maar bij en giet er een teug olie in tot er een flinke laag van 1 cm in komt te staan. Verhit de olie nu op middelhoog tot hoog vuur gedurende 5 minuten. Zet daarna het vuur op laag en gooi er een kruimeltje paneer in. Gaat het meteen goed borrelen? Dan is je olie goed. Anders nog even wat langer verhitten.

kip cordon bleu recept_ - 12Leg je kip cordon bleu’s voorzichtig in de pan. Als het goed is liggen ze voor ongeveer de helft (of ietsje minder) in de olie. Dit is goed! Het lijkt heel veel, ik schrok er ook van toen ik George voor de eerste keer bezig zag, maar dit is de beste manier om ze door en door gaar te krijgen van binnen en lekker krokant van buiten. Laat ze nu aan beide kanten goed goudbruin worden. Ik zou zeggen dat het 3-4 minuten per kant in beslag neemt. Als de cordon bleu’s klaar zijn haal ze dan uit de olie en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje zodat het overtollige vet wordt geabsorbeerd. Hierna als de wiedeweerga opdienen, want hoe verser uit het vet, hoe beter!

Recept | cheesy mosterdsausje

1 flinke eetlepel roomboter
1 afgestreken eetlepel bloem
half kopje melk
2 eetlepels Dijon mosterd
Parmezaanse kaas, geraspt
peper en zout, naar smaak

kip cordon bleu recept_ - 17Wil je je kip cordon bleu’s iets smeuïger opdienen? Maak er dan dit superlekkere cheesy mosterdsausje bij! Smelt de roomboter in een steelpannetje en doe er vervolgens de bloem bij. Roer met de garde om de klontjes eruit te krijgen. Voeg daarna de melk toe, beetje bij beetje, en breng het geheel even aan de kook. Op deze manier kun je zien hoe de textuur van de saus is. Te dik? Meer melk toevoegen. En anders meer bloem. Voeg nu ook de mosterd toe (ik gebruikte de Dijon Honey mosterd uit de Delicieux lijn van Lidl), rasp de kaas boven de pan (ik heb een stuk van 2 x 7 cm gebruikt) en voeg als laatste peper en zout toe naar smaak. Goed roeren, en je sausje is klaar! Giet rijkelijk over je kip cordon bleu heen voor nóg meer smaak.

kip cordon bleu recept_ - 14

Serveertips

De meeste mensen eten hun kip cordon bleu als onderdeel van de oeroude Hollandse topcombo: groente-vlees-aardappelen. Nu kan ik heel stoer outside the box gaan en het serveren met rijst en paksoi (om maar even wat te noemen), maar waarom zou ik een succesformule willen veranderen? Ik raad je dus vooral aan om dit stukje vlees te eten met iets van aardappelen, bijvoorbeeld aardappelpuree, gebakken aardappeltjes of een lauwwarme krieltjessalade, gecombineerd met knapperige groente. Denk aan groene asperges, sperzieboontjes of broccoli. Maar het smaakt vast en zeker ook heerlijk met witlof, aubergine, spruitjes of geroosterde worteltjes uit de oven. Leef je uit!

kip cordon bleu recept_ - 15Het maken van kip cordon bleu is een redelijk tijdrovend klusje, maar het is absoluut niet moeilijk en werkelijk 10 x lekkerder dan wanneer je kant-en-klare exemplaren koopt bij de supermarkt. Bovendien is dit AL-TIJD een hit onder de carnivoren, ik ken werkelijk NIEMAND die dit NIET lekker vindt. Ik hoop natuurlijk van harte dat jullie dit recept eens zullen proberen. Let me know als jullie het van plan zijn, en wat jullie van het uiteindelijke resultaat vinden!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

33 Reacties

  1. 3 mei 2017 / woensdag, 3 mei 2017

    Yummm wat heb ik toch een trek gekregen! Dit ga ik zeker een keer maken.. delishes!

  2. T
    2 mei 2017 / dinsdag, 2 mei 2017

    Ziet er lekker uit! Maar ik kan je “grap” over kind-met-luier een corrigerende tik geven helaas niet waarderen. Vind dat nogal ver gaan.

    • Lisa
      2 mei 2017 / dinsdag, 2 mei 2017

      Ik denk dat je er niet te veel achter moet zoeken of zo. Serena probeerde juist te illustreren dat je zachtjes met de hamer te werk moet gaan. Als dat voorbeeld voor haar werkt is dat wat mij betreft prima. Je leest hier een recept, geen opvoedingsgids.

    • Diana
      2 mei 2017 / dinsdag, 2 mei 2017

      Zucht.

  3. Merel
    1 mei 2017 / maandag, 1 mei 2017

    Ziet er lekker uit zeg! Dat gaan we zeker eens maken..

    Ps: Weet jij misschien of het gerucht waar is, dat ‘fijne vrienden’ gaat stoppen? ( of uit elkaar gaan) Wil zo graag zo’n trui aanschaffen maar als ze gaan stoppen vind ik het weer zonde om te kopen

  4. May
    1 mei 2017 / maandag, 1 mei 2017

    Ziet er heerlijk uit!

  5. 1 mei 2017 / maandag, 1 mei 2017

    Wat lekker binnenkort even proberen.

  6. 30 april 2017 / zondag, 30 april 2017

    Lekker, die ga ik binnenkort proberen.

  7. 30 april 2017 / zondag, 30 april 2017

    Oh, dat ziet er lekker uit! Ik vind het altijd zo’n teleurstelling als de kaas niet uit mijn cordon blue loopt.. Dat doet de kaas bij deze gelukkig wel!

  8. 30 april 2017 / zondag, 30 april 2017

    Klinkt heel erg lekker! Zelfgemaakte cordon bleus zijn wel echt het lekkerste, m’n moeder maakte ze ook altijd zelf maar nu ik niet meer thuis woon mis ik ze wel haha. Ik ga deze eens maken!

  9. 30 april 2017 / zondag, 30 april 2017

    Rammen op die kip! Haha.
    Doe mij ook maar zo’n cordon bleu talentje, ziet er heerlijk uit!

  10. 30 april 2017 / zondag, 30 april 2017

    Dit ziet er echt mega lekker uit zeg.
    Het lekkerste stukje vlees dat er is, mijn moeder maakt mij helemaal gelukkig als dit op mijn bord komt te liggen!

  11. 30 april 2017 / zondag, 30 april 2017

    Ik leef voor cordon bleu’s! Ik maakte laatst een variant met spek en tapenade. Ook een absolute aanrader!

  12. 30 april 2017 / zondag, 30 april 2017

    Zo lekker dat je dit soort ‘recepten’ ook deelt van George! Het klinkt erg lekker en is ook zo in een handomdraai klaar. Ik krijg al zin in avondeten :).

  13. Denise
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Ooeeeeh lekker!
    Love het feit dat je de tekst er in heb gelaten 😂😘

  14. Rita
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    3 cordon bleu’s uit 1 kipfilet!
    Netjes, ik haalde uit 1 kipfilet maar 1 cordon bleu, maar nu weet ik hoe ik dit veel beter kan doen.
    Bier bij het ei heb ik ook nog nooit geprobeerd, binnenkort maar eens dit recept gaan maken.

  15. 29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Ziet er lekker uit! Ik zou het zelf denk ik alleen met kaas doen, omdat ik geen varken eet en kalkoenham vind ik niet zo lekker. Sowieso ben ik altijd gek op kaas haha.

  16. Micks
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Ziet er heerlijk uit! Ik heb net gegeten maar krijg spontaan weer trek!

    Wel even een side note: Je hebt het over de kip fileren, maar je fileert hem niet. Fileren is vlees, vis of gevogelte ontdoen van bot, been of graat.

  17. CHRISty
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Yesss dit heb ik nog nooit zelf gemaakt dus ik wil het zeker eens proberen… kip en kaas zijn mijn favo twee dingen om te eten …….. yummmeeeeeh

  18. Lisa
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Love food friday! Ziet er heerlijk uit :) X

  19. anique
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Leuk! Ga ik glutenvrij maken 😀

  20. Elise
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Ziet er onwijs lekker uit. Hoe voorkomen jullie (of George haha) dat de vulling er niet uitloopt? Zie het al helemaal gebeuren dat wanneer ik dit aan het bakken ben de kaas er helemaal uitloopt enzo.. 😄

  21. Carina
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Zal eens kijken of ik mijn cordon noirs in normale cordon bleus kan veranderen :’) al ben ik ergens ook wel blij dat ze niet echt blauw zijn. Hahaha. Het ziet er in elk geval erg lekker uit!

  22. Sennett
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Oh wauw! Best goed te doen volgens mij.. dacht altijd dat het zo moeilijk zou zijn. Leuk dat je dit recept van George met ons deelt :)

  23. 29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Dat ziet er heel erg lekker uit! Heb zin om dit recept ook eens uit te proberen!

  24. Debbie buijs
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Hey serena ziet er super lekker uit, zou je ook een middagje uit kunnen trekken en ze klaar maken (zonder te bakken) en dan invriezen zodat je altijd een voorraad hebt?

    Gr Debbie

    • Michele
      29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

      Ja dat kan Debbie maar ik zou ze dan wel paneren dan kan je ze gewoon bevroren bakken. Zipblock zakjes vind ik het hansigste om te gebruiken in plaats van die boterham zakjes
      ( tip van een slager)

  25. Ivy
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Oeioei, wat ziet dat er vreselijk lekker uit!

  26. Geke
    29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Welke olie gebruiken jullie dan?

    • Serena
      29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

      Zonnebloem olie!

  27. 29 april 2017 / zaterdag, 29 april 2017

    Oehh ze zien er echt delish uit! En inderdaad makkelijk te maken ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *