Food Friday | George’s Bramboráky recept

Goedemorgen iedereen, vandaag is het weer Food Friday en deel ik een lekker recept met jullie. Dat kan van alles zijn, van een frisse salade tot een lunchbroodje, een smakelijk bijgerecht, een hartige snack, iets zoets voor bij de koffie, een speciaal sausje of een hoofdgerecht. Verzoekjes zijn overigens meer dan welkom, dus vergeet vooral niet jouw wensen achter te laten bij de comments!

bramboraky recept nederlands_ - 5Vandaag deel ik het bramboráky recept van George. Bramboráky zijn Tsjechische aardappelpannenkoekjes (brambor betekent aardappel in het Tsjechisch) en dit is het allereerste gerechtje wat George ooit voor me maakte. Of het een heel romantisch gerecht is weet ik niet, maar George kookte voor onze ontmoeting eigenlijk nooit, dus ik vond het in elk geval superlief dat hij dit speciaal voor mij wilde maken. Hij belde zijn moeder op om het recept te vragen en ging meteen aan de slag.

bramboraky recept nederlands_ - 6Het recept zelf is niet zo moeilijk en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig, maar je bent er wel eventjes mee bezig. Vooral het raspen van de aardappelen neemt wat tijd in beslag. Maar, het is allemaal de moeite waard, want ik ben werkelijk DOL op bramboráky. Liefde gaat door de maag, zeggen ze, en George heeft hiermee inderdaad mijn hartje veroverd.

bramboraky recept nederlands_ - 8

Recept | Bramboráky

4 joekels van aardappelen (ongeveer 800 gram)
4-6 teentjes knoflook
2 eieren
2 eetlepels meel
scheutje melk
2 handjes geraspte kaas (optioneel)
zout en peper

Het beslag kan prima een dag of avond van te voren gemaakt worden. Sterker nog, volgens George smaken de bramboráky dan zelfs NOG lekkerder. Gewoon folie over de kom en in de koelkast zetten. Als je de volgende dag je beslag bekijkt, schrik dan niet van de paarse (!) kleur. Even een leuk feitje tussendoor, de paarse kleur ontstaat omdat de jodium uit het zout reageert met het zetmeel uit de aardappelen. Tijdens het bakken van je pannenkoekjes verdwijnt dit weer.

bramboraky recept nederlands_ - 9

Werkwijze

Schil, was en rasp de aardappelen boven een grote (beslag)kom. Pers de teentjes knoflook erboven uit en voeg de rest van de ingrediënten toe. Is het mengsel te dun, voeg dan iets meer meel toe. Te dik? Voeg dan iets meer melk toe. De consistentie moet uiteindelijk iets dikker en lobbiger zijn dan dat van pannenkoekenbeslag, en het voelt een beetje aan zoals zelfgemaakte appelmoes.

bramboraky recept nederlands_ - 1De geraspte kaas hoort officieel niet in de bramboráky thuis, maar dit is iets wat de moeder van George doet omdat het de pannenkoekjes nóg lekkerder maakt. Het hoeft dus niet per se, maar smaakt er wel erg lekker bij.

bramboraky recept nederlands_ - 4Verwarm een flinke laag olie in een koekenpan en schep wat beslag in de pan. Verdeel het beslag met de bolle kant van de lepel door de hele pan.

bramboraky recept nederlands_ - 2Ze hoeven niet perfect rond te zijn. Hoe dunner je het beslag uitsmeert, des te knapperiger ze worden, vooral aan de randen.

bramboraky recept nederlands_ - 3Bak de pannenkoekjes nu aan beide kanten mooi goudbruin. Bij de randen mogen ze zelfs wat donkerder zijn. Dit duurt eventjes, ik zou zeggen zo’n 1-2 minuten per kant op middelhoog vuur. Laat ze hierna eventjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze daarna zo snel mogelijk. Bramboráky smaakt namelijk het lekkerste als ze vers uit het vet komen!

Bijgerechten

De meeste Tsjechen eten bramboráky gewoon zo, zonder iets erbij. Soms wordt het gegeten met sour cream of Hüttenkäse. De familie van George eet er echter een geroerbakte mix bij van kip met paprika, ui, cashewnoten en sojasaus. Op deze manier kun je het prima eten als avondmaaltijd. Maar ook als ontbijt, lunch of snack zijn bramboráky heerlijk. Ze passen eigenlijk overal wel bij.

bramboraky recept nederlands_ - 7Ik hoop dat jullie George’s bramboráky recept eens zullen uitproberen! Deze hartige pannenkoekjes zijn lekker krokant, zoutig en vol van smaak. Wees echter gewaarschuwd, na een stuk of 2 van deze dingen zit je al behoorlijk vol, ze vullen namelijk onwijs.

Volgende week staat er weer een nieuw recept voor jullie klaar op Food Friday! Suggesties? Laat het vooral even weten via de comments!

Until next time,
Serena Verbon

ANGEL | MR WRONG PART 58
Yves Saint Laurent 'The Street And I' Couture Palette review

Comments

  altijd welkom!

  *

 1. Jammie! Lijkt een beetje op reibekuchen uit Duitsland! Ik houd van experimenteren in de keuken ☺️

 2. Wat zijn de kruiden er op? Chilipepers en peterselie?

 3. Ziet er lekker uit! Eens een keer wat anders :)

 4. Leuk recept! Altijd leuk om familie recepten te zien. Zou je eens een indische lemper willen proberen om te maken?

 5. Mijn moeder maakte bijna hetzelfde vroeger maar bij ons thuis heette de aardappelpannenkoekjes ” “reibekuchen”. Naar een recept van een Duitse schoonmoeder van haar vroeger.

 6. Dit lijkt me zo lekker!!!

 7. Ziet er heel lekker uit! Bedankt voor het delen. Ik vind dit ook echt een hele leuke rubriek, hopelijk houd je dit er nog lang in. Betreft de suggesties; ik ben eigenlijk wel benieuwd naar andere Tsjechische recepten. Vooral omdat ik totaal niet bekend ben met deze keuken en ik het erg leuk vind om nieuwe gerechten uit te proberen. Wat ik ook prettig vind is dat je (tot nu toe) geen recepten plaatst waar je enorm veel (‘vreemde’) ingrediënten voor nodig hebt en uiteindelijk bijvoorbeeld maar 1 tl per ingrediënt nodig hebt. Het is fijn dat het wel allemaal betaalbaar blijft.

 8. Wat ziet dit er goed uit zeg! Leuk dat je zijn recept deelt.

 9. Leuk artikel, ik ben wel benieuwd naar wat je eet als ontbijt. 😊

 10. Oeh dit lijkt mij heerlijk!! Leuk dat je ook een recept van hem deelt!

 11. Ik heb ze gisteravond gelijk gemaakt torn ik niet wist wat ik moest maken bij mijn witlofsalade. Ik ken ze eerder als ‘Rosti’ maar desondanks heel erg lekker en goed gelukt! Dankjewel!

 12. Dit ziet er ook weer zo lekker uit! Ik heb vorige week gelijk de pindasaus gemaakt. Stom eigenlijk dat je vaak uit gewoonte een pakje in de supermarkt koopt, terwijl het zo makkelijk is om zelf te maken.

  Mijn moeder maakte vroeger regelmatig Frikadel Goreng. Wij zijn zelf niet Indonesisch hoor, maar mijn moeder heeft altijd liefde gehad voor de Indonesische keuken en ik ben er ook gek op. Ik ben wel benieuwd of jij hier ook een lekker recept voor hebt en of je dan iets heel anders zou doen :)

 13. Dat ziet er lekker uit!

 14. Ziet er heel lekker uit! Ik ga het morgen meteen maken :)!

 15. Oww wat klinkt dit goed :D Lief dat hij dit voor je maakte!

 16. Hmmm, dat lijkt me erg lekker!

 17. Oh man, dit ziet er wel echt goddelijk uit zeg <3 Dit moet ik sowieso een keer proberen :)

 18. Ziet er lekker uit! Ik ga hem zeker een keer maken.

 19. Oh!! Toen ik studeerde in België maakte 2 meisjes uit Polen aardappelpannekoekjes, veel kleiner maar ooh zo lekker. Dat recept kon ik nooit vinden, maar ik gok zomaar dat dit het is! :-)

  • ja dit komt behoorlijk overeen :) daar heten ze “placki ziemniaczane” en is de knoflook optioneel of soms vervangen door ui. En het melk doen ze er eigenlijk ook nooit bij, de mengsel heeft uit zichzelf al genoeg vocht

 20. wat lief van je vriend :) fijn weekend gewenst

 21. Ziet er heerlijk uit, dat ga ik vanavond proberen! Voor hoeveel personen/hoeveel “pannenkoekjes” maak je met deze hoeveelheden?

 22. Dat ga ik zeker eens testen. Beetje comfort food maar dan in een gezondere versie :)
  Ik zou de aardappelen raspen in een keukenrobot, dat gaat een stuk sneller. Ben benieuwd naar nog meer van dit soort recepten!

 23. Ziet er goed uit , lijkt wel wat op het duitse gerecht dat wij graag eten, alleen gebruiken wij er geen meel en melk bij.

 24. Ik vind food friday fantastisch, dit ziet er superlekker uit (en lief! Ik vind jou en George zo lief samen!). Ik ben wel benieuwd naar een zoete lekkernij, trouwens. Ik ben een echte zoetekauw, uitermate blij met jouw moeders fantastische kaneelbroodrecept en dankzij Nena op jouw blog leerde ik Millionaire’s Shortbread kennen. <3

 25. Oh jee, dit klinkt inderdaad heerlijk!

 26. Ziet er super lekker uit! Ik zou het recept dan wel iets aanpassen om het vegan te maken :) Zou je een keer een vegan recept willen delen?

 27. Jee, dit klinkt lekker en makkelijk! Ik zou het dan zeker willen maken in combinatie met de kip, paprika, cashewnoten etc. Dan is het echt een volledige maaltijd. Lekker!

 28. Dat ga ik eens maken!
  Wst voor verhoudingen heeft die mix van kip en paprika e.d. die zijn familie erbij eet? Wil het dan natuurlijk ook goed doen!

  Mijn voorkeur voor een recept: roti.
  Ik wil dat ooit nog helemaal from scratch maken maar komt er niet echt van.

  Daarnaast een variatie op een gewoon bananenbrood. De gewone vind ik niet bijzonder.

  • hi Inez,
   dank voor je suggesties! Wat fijn dat je me aan roti herinnerd, dat heb ik altijd al eens zelf willen maken. Ik ga er op oefenen! Bananenbrood… ik heb jaren geleden (nog voor het een ‘trend’ werd) de allerlekkerste gegeten op het eiland Bermuda. Echt HEERLIJK! Klef en zoet. Dus als ik hem ga proberen, moet hij minstens het bananenbrood van Bermuda kunnen evenaren.

   Wat betreft de roerbakmix van paprika en kip, volgens mij is dat zo 50-50, met 2 handjes cashewnoten erdoorheen. Pinda’s mogen ook. En dan naar smaak kruiden met (rode) peper en zoute sojasaus. Eventueel nog beetje ketjap of sambal.

   Eet smakelijk!

 29. Ziet er heerlijk uit! Kan de melk vervangen woorden door een andere vloeistof? Ik durf hier in China namelijk niet echt melk te kopen, sinds dat ik hier ben drink ik ook geen melk meer…

 30. Ziet er lekker uit, apart!

 31. Ziet er goed uit!!

 32. Ohhhhh dit ziet er echt heerlijk uit. Het water loopt me in de mond! En wat superleuk dat George dit voor je ging maken op jullie eerste date, dan is het hoe dan ook een goed receptje. Ik wou dat mijn vriend dat vaker deed! Malou x

 33. Hmmm dit klinkt echt heerlijk! Mijn moeder maakte ook wel een soortgelijke dingen, maar zo’n officieel recept is volgens mij veel beter haha.

 34. Wat een leuk recept, ik had hier nog nooit van gehoord. Leuk dat je ook (familie) recepten deelt uit andere culturen/landen.

 35. Geen idee hoe het zou smaken, maar het ziet er érg goed uit :)

 36. Ziet er lekker uit! Bij mij in de familie hebben we een soortgelijk recept, alleen noemen wij het gewoon aardappelpannenkoeken. Die vind ik altijd erg lekker, dus bramboraky denk ik ook!

 37. Ziet er erg lekker uit.

 38. Leuk om voorbij te zien komen. Bij bramborák heb ik een hoop herinneringen. Zo was het toen we klein waren altijd het leukste om het (koude) bier open te mogen maken. Ik ben wel benieuwd.. kan George dan ook houskový knedlíky of bramborové knedlíky maken?

  • hi Lin!
   Ik heb houskový knedlíky wel gegeten bij zijn moeder, wat was dat lekker! George kan dat helaas nog niet maken, maar hij wilt het wel leren.

 39. Ziet er heerlijk uit! Deze komen op ’t menu voor vanavond.

  Ik zou graag je breakfast favorite(s) zien van dit moment 😄
  Of een alltime favoriet familiegerecht 😊

  Liefs!

 40. Hm lijkt me lekker! Ik zou jouw versie van Pad Thai wel willen zien in een Food Friday :)

 41. Dat ziet er lekker uit. <3
  Recept ga ik zeker uitproberen alleen ik zal wat dingen vervangen, omdat ik allergieën heb.
  Zuivel en tarwe zijn geen vriendjes meer met mij :__;
  Gelukkig aardig goed in vervangen geworden, dus dat gaat goed komen. =)
  Lief, dat hij dit speciaal voor jouw deed. <3