Food Friday | feestelijke hartige hapjes

En we zijn nog steeds in kerstsferen! Vandaag leek het me leuk om recepten van een drietal feestelijke hartige hapjes te posten. Heerlijke party snacks die perfect zijn om je gasten mee te entertainen tijdens de Feestdagen, maar die het natuurlijk ook goed doen tijdens verjaardagen, babyshowers, jubileumfeesten of een vrijdagmiddagborrel.


Voor deze snacks heb je slechts een paar ingrediënten nodig, ze zijn héél makkelijk om te maken en je maakt ze ook nog eens binnen een handomdraai. Perfect!

Cocktailworstjes in bladerdeeg


Een klassieker die het ALTIJD goed doet op feesten en partijen; de welbekende cocktailworstjes in bladerdeeg. Om heel eerlijk te zijn heb ik ze zelf nooit eerder gemaakt, dus het was even uitvogelen hoe ik het bladerdeeg het beste en mooiste om het worstje moest krijgen, maar ik ben eruit!

Benodigdheden (± 22 stuks)
1 blik cocktailworstjes
4-5 vellen bladerdeeg
ketchup of mosterd
melk (om mee te bestrijken)
sesamzaadjes (optioneel)


Werkwijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de vellen bladerdeeg in 5 reepjes (dit gaat ook prima als het nog bevroren is) en laat ze verder ontdooien. Laat de cocktailworstjes uitlekken. Bestrijk de reepjes bladerdeeg met ketchup of een mosterd naar keuze (Dijon is lekker pittig, maar honing mosterd is wat zoeter en milder en dus ook erg lekker) en rol de worstjes in het deeg.


Bestrijk het deeg met wat melk en strooi er wat sesamzaadjes overheen. Hoeft niet per se, maar staat mooi! Afbakken in 15 minuten, tot het deeg een mooi goudbruin kleurtje krijgt. Serveer warm met extra ketchup of mosterd als dipsaus. Maarre, koud smaken ze ook nog érg lekker (en yes, ik spreek uit ervaring).

Ham & kaas rolletjes


Afgelopen zondag vierden mijn ouders een familiefeestje en ik was van plan om schattige mini quiches te maken. Omdat ik nog erg veel moest doen dat weekend had ik helaas geen tijd meer om die quiches te maken, dus kwam ik met een back-up plan dat ik vond op Pinterest: ham & kaas rolletjes.

Ik weet het, het klinkt niet bepaald exciting, maar ze VLOGEN weg en iedereen vond ze heerlijk. Je maakt 40 stuks per keer, dus ideaal voor grote groepen (of voor een groep die superveel eet, haha). Daarbij zijn ze ook nog eens supermakkelijk en supersnel om te maken. Een groot succes dus dat ik ik jullie niet wil onthouden!

Benodigdheden (± 40 stuks)
1 pak kant-en-klaar pizzadeeg
2 pakken (100 gram) flinterdunne ham of prosciutto
1 pak (400 gram) kaasplakken (of schaaf het zelf van een stuk kaas)
olijfolie
zout
Italiaanse kruiden

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het pizzadeeg ontdooien (als het uit de diepvries komt). Rol het vervolgens uit met een deegroller, zodat het deeg wat dunner wordt, en snijd het doormidden. Beleg elk deel met ham en kaas en rol het (in de lengte) zo strak mogelijk op. Op deze manier ontstaat er een lange rol van zo’n 4 cm doorsnee. Snijd er plakken van 2 cm vanaf en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk ze met olijfolie en besprenkel ze met een klein beetje zout (liefst grof zeezout) en Italiaanse kruiden.


Afbakken in 15 – 20 minuten, tot ze lekker puffy zijn geworden en een mooi goudbruin kleurtje hebben gekregen. Serveer warm. En vergeet er niet snel eentje in je mond te stoppen in de keuken, want voor je het weet zijn ze weg!


Trouwens, in plaats van ham kun je het pizzadeeg ook besmeren met tomatensaus, of simpelweg de tomatensaus toevoegen. Strooi er wat verse basilicum overheen zodra ze uit de oven komen en voila, je hebt nu overheerlijke pizza rolletjes!

Crostini’s met vijg en geitenkaas


Deze party snack, die ik ook ooit eens via Pinterest vond, is iets chiquer dan de vorige twee en ziet er zo culinair uit dat het haast lijkt weggelopen uit een food magazine. Toch is dit hapje net zo snel en makkelijk gemaakt en ook nog eens vegetarisch, dus fijn voor de afwisseling en fijn voor je niet-vleesetende gasten.

Benodigdheden (± 20 stuks)
1 afbak stokbrood
6 verse vijgen
smeerbare (of zacht brokkelende) geitenkaas
honing of stroop
olijfolie
peper, zout


Werkwijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het stokbrood in schuine sneetjes van 1 cm breed, bestrijk ze met olijfolie, besprenkel ze met wat peper en zout en stop ze even 5 minuten in de oven. Snijd de vijgen in de tussentijd in dunne plakjes. Haal de broodjes uit de oven en laat ze even afkoelen. Besmeer ze met de geitenkaas, beleg ze met de plakjes vijg en drizzle er wat honing of stroop overheen. Bak ze vervolgens zo’n 3-5 minuten verder af in de oven, tot de vijgen een beetje van kleur veranderen en als de honing of stroop nét begint te borrelen. Serveer warm!


Tip: voor een hap-slik-weg formaatje neem je geen stokbrood, maar partybrood (dit bedoel ik). Precies groot genoeg voor één plakje vijg. Zo kun je er NOG meer maken en qua grootte eten ze lekker makkelijk weg.


Wat een feest! ZO lekker, ZO gemakkelijk om te maken en ZO snel klaar! Deze feestelijke, hartige hapjes zijn een lust voor het oog en je gasten zullen er vast en zeker van smullen. Ik hoop dat jullie leuke inspiratie hebben opgedaan met deze party snack recepten. Perfect voor de komende Feestdagen!

Volgende week staat er weer een ander feestelijk recept voor jullie klaar.

Wat is jouw favoriete party snack die ALTIJD een groot succes is onder je gasten? Laat het me weten bij de comments!

Volg:

18 Reacties

  1. Wendy
    28 december 2017 / donderdag, 28 december 2017

    Hallo beautylab,

    Kan ik deze hapjes ook al zover als klaar maken en in de ijskast zetten en dan alleen afbakken?

    Moet met oud en nieuw nog werken en wilde deze hapjes maken

    • Serena
      29 december 2017 / vrijdag, 29 december 2017

      dat kan zeker! De rol met ham en kaas zou ik in folie rollen en vlak voor het bakken snijden en besprenkelen. De toastjes met geitenkaas worden zompig, dus die zou ik skippen als je het van te voren wilt maken.

  2. Anne
    21 december 2017 / donderdag, 21 december 2017

    Wat leuk en het ziet er feestelijk uit! Ik ben ook nog opzoek naar meer varianten van hapjes zonder kaas, dus alle tips zijn welkom :)

  3. 17 december 2017 / zondag, 17 december 2017

    OMG, those look amazing!

    I have to try them out soon.

    Thanks for the recipe!

    xoxo,
    Petra

  4. 15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Ik ben heel nieuwsgierig naar de ham & kaas rolletjes!
    Leuke en lekkere hapjes, ook voor de kerstdagen!

    Liefs
    x

  5. 15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Lekkere happies! Die worstjes heb ik ook gemaakt :)

    Omdat ik voor mijn blog zoveel kerst recepten en oud& nieuw heb gemaakt, jeetje ik kan er bijna niet meer aan denken haha. Maaaar die pizza rolletjes geven mij toch weer veeeel zin om de keuken in te gaan!

  6. M
    15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Handig voor oudejaarsavond! De pizzarolletjes gaan we zeker maken.

  7. 15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Dit zijn allemaal lekkere hapjes!

  8. Jamie
    15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Wowww, ziet er goed uit zeg! Zelfs ik kan dit maken, haha! En dat ga ik ook zeker doen voor de Feestdagen. Dankjewel voor de inspiratie weer 😘

  9. Lydia
    15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Ooow alweer leuke ideeën! fijn dat het altijd gedetailleerd en volledig beschreven wordt en dat navraag niet nodig is.

  10. 15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    De worstjes in bladerdeeg is een echte klassieker. Ieder jaar weer maak ik ze op verjaardagen en ze zijn een groot succes.
    Vroeger stonden de kleine neefjes en nichtjes in de keuken te wachten tot ze klaar waren :)

  11. Rowan Chanel
    15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Ik heb een hekel aan ontbijten (I know, it’s bad) maar áltijd als ik jouw Food Friday lees ‘s ochtends, krijg ik honger!
    Ziet er heerlijk uit, die met geitenkaas ga ik een keertje maken!
    Enne.. ‘t zou leuk zijn als je weer een masterclass geeft, maar dan met ETEN! :D

  12. 15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Ohh wat handig! Mijn vriend en ik moeten namelijk samen iets voor de familie maken maar we wilden het simpel en makkelijk houden. Ik ga zeker de ham kaas rolletjes proberen, dat zullen ze vast wel lekker gaan vinden. Zelf hoef ik nooit echt te koken tijdens de feestdagen, maar als ik iets anders moest gaan maken voor een grote groep mensen dan is het denk ik of taart of loempia’s ;p

  13. 15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    hapjes met bladerdeeg zijn altijd een hit :D

  14. 15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    De hapjes zien er leuk uit! Ik maak zelf graag bladerdeeghapjes met kaas, maar je kunt er eigenlijk zoveel in doen dat je er heel veel mee kunt variëren.

  15. 15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Wat een leuke ideetjes! Vooral die laatste, zo origineel. Ik geef een NYE feestje, dus dit soort inspiratie is altijd welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *