Food Friday | exotische vispakketjes met frisse salsa

De zomer is eindelijk gearriveerd in Nederland! En ook al is het nu niet meer zo tropisch warm als afgelopen weekend, toch schijnt er een heerlijk zonnetje en is het nog steeds perfect BBQ weer! Het leek me daarom leuk om een lekker recept te delen voor exotische vispakketjes met een frisse salsa van tomaat en watermeloen. Vol van smaak, lekker licht met een kleine kick door de Madame Jeanette. Een perfect recept voor de tropische temperaturen van nu. Deze vispakketjes zijn zeer geschikt voor op de BBQ, maar kunnen net zo goed in de oven worden bereid.

exotische vispakketjes BBQ recept_ - 11

Recept | exotische vispakketjes

2 stukken Victoriabaars filets
2 teentjes knoflook
2 limoenen
1 middelgrote ui, in ringen
1/2 Madam Jeanette
een paar takjes dille en tijm
peper & zout

Werkwijze

Omdat dit een exotisch gerecht is, heb ik gekozen voor Victoriabaars filets. Ik wilde eigenlijk Red Snapper gebruiken, maar mijn vishandel had deze visssoort niet in hun assortiment. Victoriabaars zou qua smaak en structuur vrijwel hetzelfde moeten zijn, namelijk een milde smaak met een vrij vaste, stevige structuur. Ik heb gekozen voor filets, maar je kunt natuurlijk ook voor een vis in zijn geheel gaan. Wel raad ik aan om hem dan open te snijden en zijn buikje te vullen, in plaats van de kruiden bovenop te leggen. Zo krijgt je vis nóg meer smaak!

exotische vispakketjes BBQ recept_ - 1Wrijf je filets allereerst in met limoensap van 1 limoen, peper en zout. Zet het vervolgens even aan de kant zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

exotische vispakketjes BBQ recept_ - 2Snijd de resterende limoen in schijfjes, de knoflookteentjes in dunne plakjes, de ui in smalle ringen en de halve Madame Jeanette in grove stukken (ik verwijder de zaadlijst, anders vind ik het te pittig). Madame Jeanette is een HELE hete peper. Lekker, maar ontzettend scherp op de tong. Gebruik je het met mate dan geeft het precies de juiste exotische kick aan je gerecht.

exotische vispakketjes BBQ recept_ - 3Leg je Victoriabaars filets op een stuk aluminiumfolie en bedek ze allereerst met de plakjes knoflook en stukken Madam Jeanette.

exotische vispakketjes BBQ recept_ - 4Vervolgens met de schijfjes limoen en takjes tijm en dille.

exotische vispakketjes BBQ recept_ - 5En als laatste met de uienringen. Vouw het aluminiumfolie zo op zodat er mooie pakketjes ontstaan. Niet te strak opvouwen, liever te los dan te strak.

Schuif je vispakketjes nu in de oven (25 minuten bij 200 graden Celsius) of gooi ze op je BBQ. Als het goed is zouden je pakketjes op de BBQ er ook ongeveer 20-25 minuten over moeten doen om gaar te worden. De vis is gaar als het vlees half-doorzichtig tot wit is gekleurd en al een klein beetje uit elkaar begint te vallen.

exotische vispakketjes BBQ recept_ - 6

Recept | tomaten & watermeloen salsa

1 pak cherry tomaatjes
half pak voorgesneden watermeloen
1 bos koriander
2 sjalotjes
1 limoen
1/2 Madam Jeanette, héél fijn gesneden
peper, zout

Werkwijze

Dit recept is een frisse, exotische variatie op de traditionele Mexicaanse pico de gallo salsa die ik onlangs met jullie deelde. Ik voeg er alleen nog blokjes watermeloen aan toe voor wat meer frisheid en een zoete touch, en de Jalapeno wordt hier vervangen voor Madame Jeanette.

Snijd de tomaatjes doormidden, de watermeloen in kleine blokjes, snipper de sjalotjes (je mag ook witte of rode ui gebruiken, maar gebruik er dan 1) en de Madam Jeanette in piepkleine stukjes. Echt piepklein hoor, en verwijder de zaadlijst! Anders wordt het al snel te pittig. Snijd een bos koriander fijn en meng alles door elkaar. Breng op smaak met het sap van de limoen, peper en zout. Voeg eventueel een eetlepel olie toe om alles iets ‘sappiger’ te maken.

exotische vispakketjes BBQ recept_ - 9Als je het een beetje goed timed zijn je vis en de salsa tegelijkertijd klaar. Serveer je vis met de salsa en zet de kom op tafel voor wie nog meer salsa wilt opscheppen. Voor wat extra bite maak ik er nog maïskolven bij (ook geweldig op de BBQ!), maar je kunt er ook rijst of plantains (bakbananen) bij serveren.

exotische vispakketjes BBQ recept_ - 7Het resultaat is een prachtig uitziende, kleurrijke maaltijd met frisse, lichte en exotische smaken. Er is een goede balans tussen zoet, zuur, pittig en fris. Heerlijk om te eten tijdens zonnige dagen met tropische temperaturen!

Tot volgende week, bij weer een nieuwe Food Friday!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

17 Reacties

  1. 10 juni 2017 / zaterdag, 10 juni 2017

    Prachtig om te zien. Gaat op mijn ooit-nog-eens-maken lijstje!

  2. 4 juni 2017 / zondag, 4 juni 2017

    Oh heerlijk, zo’n plank met voer!
    Ziet er goed uit!

  3. Iris
    4 juni 2017 / zondag, 4 juni 2017

    Ooh klinkt heel lekker!! De koriander zou ik wel vervangen door peterselie, want ik vind koriander echt naar zeep smaken haha

    • Serena
      Auteur
      5 juni 2017 / maandag, 5 juni 2017

      hi Iris,
      ja dat is ook wel een beetje zo! Koriander: either you’ll hate it or you love it, hahaha! Als ik een suggestie mag doen, je kunt het ook vervangen voor munt. Smaakt erg goed in combinatie met watermeloen.

  4. 4 juni 2017 / zondag, 4 juni 2017

    Ohh yum! Klinkt goed met die salsa erbij! En ik ben dol op koriander.

  5. 3 juni 2017 / zaterdag, 3 juni 2017

    Ik eet zelf geen vis maar wat ziet dit er lekker uit! En wat een mooie foto’s ook weer, je wordt een echt foodblogger.

  6. Archana
    3 juni 2017 / zaterdag, 3 juni 2017

    madam jeanette is de standaard peper die wij juist altijd in de keuken gebruiken. het is pittig maar geeft ook gelijk smaak aan het eten. ik zou de zwarte peper in dit geval weglaten aangezien je al een verse peper gebruikt

  7. Ellen
    2 juni 2017 / vrijdag, 2 juni 2017

    Dit ga ik zeker eens maken, ziet er heerlijk uit! Ik ben fan van jouw lekkere & makkelijke recepten, er zijn er verschillende die ik regelmatig klaarmaak.

  8. 2 juni 2017 / vrijdag, 2 juni 2017

    Wat ziet het er weer heerlijk uit en wat een mooie foto’s heb je ervan gemaakt zeg! Ik krijg al honger van het hele proces er naartoe, zo lekker. Vis vind ik heerlijk, helemaal in combinatie met (pittige) groenten. Jij hebt altijd van die leuke originele recepten, echt heel tof! Geniet in Brighton meis! Malou x

  9. 2 juni 2017 / vrijdag, 2 juni 2017

    Ziet er heel erg lekker uit, alleen ik houd niet van fruit in salades en salsa’s dus ik zou de watermeloen vervangen door wat anders denk ik.. En je foto zijn zo mooi, wow!

  10. 2 juni 2017 / vrijdag, 2 juni 2017

    Het ziet er heerlijk uit, mooi foto’s hoor! Ik ben zelf niet van pittige gerechten, dus dan zou ik die madam jeannette er buiten laten :).

  11. 2 juni 2017 / vrijdag, 2 juni 2017

    Lekker! En wat heb je weer mooie foto’s gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *