Food Friday | Asinan (Indische salade)

Vroeger stond mijn moeder dagenlang in de keuken om een Indonesische rijsttafel voor te bereiden, die vervolgens op familieverjaardagen binnen een uurtje werd verorberd. Leuk vond ik dat, die verjaardagen. Op zondagmiddag kwamen iedereen aanzetten, speelden we met alle neefjes en nichtjes buiten, en bij lekker weer werd de BBQ aangestoken voor de sateetjes.


Natuurlijk moest ik mama ook een handje helpen in de keuken, dus werd ik als 12 jarig meisje aan het werk gezet. “Wát moet ik maken?”. Ik keek haar met grote ogen aan. “Asinan. Lekker” luidde het antwoord. Er werd een briefje voor mijn neus geduwd met daarop het prachtige, ronde handschrift van mijn oma. Vrij cryptisch had zij omschreven hoe je deze knapperige Indische salade moet bereiden:

Komkommer, taugé, spitskool, tahoe. En dan op smaak brengen met azijn, suiker, sambal.

Geen hoeveelheden. Geen verhoudingen. Niet eens een werkwijze over het snijden van de groente. Maar dat is typisch Indisch. Met de aanwijzingen van mama heb ik uiteindelijk mijn allereerste Indische gerecht weten te maken.


Er bestaan heel veel verschillende soorten Asinan; elke stad, streek of familie kent weer zijn eigen recept. Het recept wat ik vandaag met jullie zal delen is ons familierecept. Het is super simpel om te maken (dus zet je kinderen vooral aan het werk, haha!) en het op smaak brengen gebeurt op gevoel.

Asinan (asin betekent ‘zoutig’ in het Indonesisch) is een frisse, knapperige salade overgoten met een zoetzure dressing en een flinke spicy kick. Perfect als lunch of tussendoortje, maar ook een goede toevoeging voor bij de Indische rijsttafel. Zeker op warme, zwoele zomerdagen is dit heerlijk verfrissend!

Recept | Asinan

halve komkommer
halve spitskool
een pak taugé
een pak tahoe
palmsuiker (bruine/witte suiker mag ook)
azijn
sambal oelek
handje pinda’s

Werkwijze

We beginnen met de dressing. De dressing maak je heel simpel: schenk een flinke scheut azijn in een kommetje en los hierin 1 tot 2 afgestreken eetlepels suiker op. Als het niet zo goed oplost, klein beetje verwarmen. Los er vervolgens enkele eetlepels sambal oelek in op. Omdat sambal oelek al zout bevat, doe ik er geen extra zout bij. Even goed roeren en dan aan de kant zetten. Je mag best veel dressing maken, want de salade moet er straks lichtelijk in ‘zwemmen’. Dus hier geldt vooral: beter te veel dan te weinig.


Snijd de tahoe in kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 cm en bak ze lichtjes aan in een pan met een ruime hoeveelheid olie. Echt heel lichtjes, dus laat ze net te bruin worden. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Op deze manier worden ze lekker knapperig van buiten en blijven ze van binnen nog een beetje ‘chewy’.


Was de komkommer en snijd hem ook in kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Ontdoe de taugé van hun kiemen en breek of snijd ze in stukjes van 2 – 3 cm lang (dit is echt een rotklusje, dus je mag de kiemen er ook aan laten zitten, al staat dat minder mooi). Even kort spoelen met water. Snijd de spitskool schuin af in smalle reepjes. Doe nu de spitskool, de blokjes komkommer en tahoe en de taugé in een kom.


Verdeel je dressing over de salade. Let op, het mag best zwemmen! Zorg gewoon voor een klein laagje dressing onderaan de kom. Strooi er als laatste pinda’s overheen (bijvoorbeeld hele vliespinda’s, geroosterde pinda’s of fijngemalen pinda’s) en serveer met kroepoek (bij voorkeur roze kroepoek, vraag me niet waarom).


Je kunt er ook nog wat gefruite uitjes overheen strooien. En als laatste nog een variatietip: gebruik ook eens peen julienne, krop sla of radijsjes. Geeft ook meteen wat meer kleur aan het geheel!

Dat ga ik de volgende keer zeker uitproberen, en dan ga ik meteen op jacht naar roze kroepoek. Dat schijnt er toch wel echt bij te horen, haha! Google maar eens op ‘asinan recep’.


Dat was ’em. Goed te doen toch, voor een Indisch gerecht? Ik vind asinan lekker om gewoon zo te eten, als salade (een hele kom vol!). Vooral op warme zomerdagen is het heerlijk verfrissend en knapperig, yum! Maar ook als bijgerecht voor bij de rijsttafel is het een goede aanvulling. Omdat asinan mijn eerste Indische gerecht dat ik ooit hebt gemaakt heeft het een speciaal plekje in mijn hart. I love it!

Wat is jouw favoriete Indische gerecht of snack?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

27 Reacties

  1. Monique
    14 juni 2018 / donderdag, 14 juni 2018

    Hallo serena,

    Het recept ziet er heerlijk uit en ik wil het morgen gaan maken. Welke azijn gebruik jij?

    • Serena
      Auteur
      14 juni 2018 / donderdag, 14 juni 2018

      hi Monique,
      gewoon witte keukenazijn! Maar een andere azijn (rijstazijn bijvoorbeeld) zal ook lekker smaken, is alleen iets milder van smaak.

  2. 19 juli 2017 / woensdag, 19 juli 2017

    Ooh ziet er lekker uit! ga is eens maken voor mijn lunch volgende week.

  3. 17 juli 2017 / maandag, 17 juli 2017

    Wauw dit is een super makkelijk recept! Ik was al bang toen ik Indische salade zag staan dat je allerlei soorten rituelen erbij moest gaan doen, gelukkig maar! Ik ben zelfs laatste tijd ook aan het experimenten met tahoe en temper (tempe? je weet wel wat ik bedoel .. is dat eigenlijk hetzelfde? nee toch ;p) en ik word er steeds beter in. Wat ik zelf doe is een beetje ketjap erbij gooien zodat het een extra bite heeft. De salade zelf ziet er super gezond uit en heerlijkkkkk. Wel een leuk recept voor op mijn lazy days of als lunch. Je recepten worden iedere week steeds leuker!

    • Simone
      18 juli 2017 / dinsdag, 18 juli 2017

      Tahoe en tempeh zijn niet hetzelfde. Hoezo allerlei rituelen bij Indisch eten? Beetje raar om te zeggen.

      • Serena
        Auteur
        18 juli 2017 / dinsdag, 18 juli 2017

        hi Simone,
        An bedoeld het vast niet kwaad, sterker nog ik denk dat ze gewoon doelt op exotische ingrediënten die niet iedereen standaard in zijn keukenkastje heeft staan, of het gebruik van de tjobèk of roosteren van kemirinoten etc.

        Dus ze doelt vast niet op rituelen in de spirituele zin, maar op een bepaalde wijze van koken zoals wij die alleen in de Indische keuken kennen.

  4. Marlies
    16 juli 2017 / zondag, 16 juli 2017

    Superlekker. En handig om zo’n overgebleven halve spitskool te gebruiken voordat het verlept is. Fijn ook om te leren hoe je tahoe wel lekker kan gebruiken ?

  5. Liese
    16 juli 2017 / zondag, 16 juli 2017

    Heerlijk en makkelijk!
    Gisterenavond gemaakt 🙂

  6. 15 juli 2017 / zaterdag, 15 juli 2017

    Jummie, klinkt heel lekker hoor!
    Ik zou lekker lui de kiemen aan de tauge laten zitten 😉

  7. 15 juli 2017 / zaterdag, 15 juli 2017

    Oh dit klinkt zalig! Ben gek op Asian salades! Gister heb ik zelfgemaakte loempia’s gemaakt. Die vielen ook goed in de smaak

  8. joy
    14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Het ziet er lekker uit, maar ik ga helaas zo vreselijk slecht op tauge. Ga eens kijken of ik dat kan vervangen.

    • Serena
      Auteur
      15 juli 2017 / zaterdag, 15 juli 2017

      Nee joh, gewoon weglaten! En dan eventueel peen julienne of radijsjes toevoegen.

  9. hafida
    14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Jammer Sereen dat je geen kookvideo’s maakt, je deed het heel erg goed

  10. 14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Klinkt lekker. 🙂 Maar is het niet heel pittig met meerdere eetlepels sambal oelek? Ik heb altijd een klein potje in huis, die is dan denk ik in één keer leeg. 😉

    • Serena
      Auteur
      15 juli 2017 / zaterdag, 15 juli 2017

      Nee hoor, want het wordt verdeeld over de gehele salade en de smaak van azijn en suiker ‘blust’ het ook een beetje. Asinan hoort volgens ons recept ook pittig te smaken. Niet super pittig, maar je moet wel even die ‘kick’ voelen op je tong.

      Begin anders met 1 afgestreken eetlepel sambal en kijk hoe het gaat! En smaken verschillen, dus helemaal niet erg als jij jouw versie minder pittig maakt, Truusje 🙂

  11. 14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Dat klinkt lekker, dit ga ik ook een keer maken.

  12. 14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Dit wil ik volgende week zeker proberen, ziet er goed uit!

  13. 14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Wat een leuk verhaal over asinan! Zo mooi dat jouw eerste receptje van je oma kwam, mijn oma kan helaas niet zo goed koken. Mijn moeder wel, dus wie weet gaan mijn kinderen later haar recepten koken! Het klinkt trouwens als een heerlijk en makkelijk gerechtje, ik ben gek op Indisch eten, dus ik ga dit snel eens maken. Vind deze rubriek zo leuk! Malou x

  14. 14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    dat ziet er heel lekker uit en ik sla je recept op 😀

  15. Rowan Chanel
    14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    “Geen hoeveelheden. Geen verhoudingen. Niet eens een werkwijze over het snijden van de groente. Maar dat is typisch Indisch.”

    Zó herkenbaar, haha geweldig! Wij hebben ook ‘n schriftje handgeschreven recepten die inmiddels helemaal naar ons kruidenkastje ruiken.

    Zo zijn wij eens gaan eten bij mijn oma, en het Indonesische gerecht kwam ons bekend voor, dus m’n oma heel trots het recept laten zien..
    “Oma, dat is uit óns schriftje!” Had ze het recept schijnbaar zo lekker gevonden en gewoon uit ons schriftje gescheurd haha.

    • Serena
      Auteur
      15 juli 2017 / zaterdag, 15 juli 2017

      Hahaaaaa, die oma van jou! Indische oma’s en recepten he… wat een leuke anekdote. En wat fijn dat jij je oma nog hebt, koester dat! <3

  16. 14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Hmmmm dit ga ik zeker eens maken, klinkt als een heerlijke salade.. vooral in deze tijd van het jaar. Ik vind vrijwel al het Indische eten lekker haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *