Filmpje: Saté Ajam

Vandaag heb ik weer een nieuw food-challenge filmpje voor jullie! Ik vond het vorige keer zo leuk om een gerecht te bedenken voor slechts €3 dat ik enthousiast door ging met het bedenken van meer €3-gerechten. De eerste ‘Veggie Bamisoep’ kunnen jullie hier terugkijken. Ik wilde een beetje in de Aziatische sferen blijven en dit keer wilde ik wel graag vlees gebruiken. Vlees is nu eenmaal relatief duur in vergelijking met andere ingrediënten van een gerecht, dus was het een extra uitdaging voor mij. Maar, het is gelukt. Vandaag ga ik saté ajam voor jullie maken, met rijst en zoetzure komkommertje on the side.

Omdat ik zelf geen fan ben van plofkippies heb ik gekozen voor biologisch vlees. Biologische kip is iets duurder dan reguliere kip, maar dat heb ik er zeker voor over. Ik kocht dit stukje kipfilet in de bonus bij de AH en betaalde er €1,82 voor. De rijst van de Euroshopper is de goedkoopste die ik heb kunnen vinden en kostte €0,34. Komkommers zijn overal gemiddeld zo’n €0,50, maar deze week zijn ze ook in de bonus bij de AH en betaalde ik €0,45 (ik lees net dat ze €0,25 zijn bij de Lidl in de aanbieding, nog goedkoper!). Verder gebruik ik een rood pepertje die ik per stuk afrekende bij de groenteboer voor €0,17.

Alles bij elkaar opgeteld was ik kwijt: €2,78

Vega-optie: Ben je vegetariër dan kun je de kip simpelweg vervangen voor blokjes tofu. Dat is net zo duur of vaak zelfs goedkoper. Wat ik dan persoonlijk lekkerder vind is pindasaus over de tofu heen, in plaats van ketjap. Je maakt je eigen pindasaus gemakkelijk met pindakaas, azijn, suiker, zoute ketjap en sambal oelek (dat hebben de meeste mensen wel standaard in huis), maar dan kan ik jullie wel een keertje laten zien. Of je kunt het even googelen, het is namelijk erg makkelijk!

Wat je verder aan kruiden en specerijen nodig hebt is: knoflook, azijn, suiker, zonnebloemolie en ketjap. Als je van Aziatisch koken houdt is het aan te raden om zoete ketjap (manis) in huis te halen. Een klein flesje kost een euro, maar je kunt ook grotere verpakkingen aanschaffen. Het is lang houdbaar en maakt serieus bijna elke maaltijd lekkerder. Heb je geen zoete ketjap in huis dan kun je je saté eventueel ook marineren met pannenkoekenstroop. Als het te zoet is dan kun je er een snufje zout bij doen. Kruiden en specerijen reken ik niet mee bij de €3 challenge omdat de meeste mensen dit gewoon in hun keukenkastje hebben staan.

Goed, hieronder de video:

[do action=”ytr”][/do]

Echt ongelofelijk dat ik nog 5 stokjes saté uit een stukje kipfilet heb weten te halen! Als ik iets zuiniger had geregen dan had ik er ook wel 6 stokjes uit kunnen halen en dan had je twee bordjes klaar kunnen maken met elk 3 stokjes saté. Want er was nog genoeg rijst en komkommer over! Ik heb er nu een 1-persoons gerecht van gemaakt, maar met deze ingrediënten had je ook gemakkelijk een 2-persoons gerecht kunnen maken voor de niet al te grote eter.

Wat trouwens nog lekkerder is zijn wat gebakken uitjes over de saté heen. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in een zakje. Bij de AH zag ik een klein zakje voor €0,60 en dat is volgens mij het voordeligste wat ik tot nu toe ben tegengekomen. Lekker knapperig en maakt het geheel net iets smaakvoller.

Ik vond het leuk om te laten zien dat je ook een €3 maaltijd kunt bereiden mét vlees, en dan ook gewoon met het wat duurdere biologische vlees. Het hoeft echt allemaal niet zo duur! Ben je bang dat je niet aan je dagelijkse portie groenten komt? In principe is een halve komkommer zo’n 200 gram, dus eet wat meer komkommer of ga voor een tomaat of maaltijdsalade bij de lunch en dan zit het wel snor.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien en dat het jullie inspiratie geeft! Ik heb nog een aantal recepten in mijn hoofd dus als jullie het leuk blijven vinden dan plaats ik die ook.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

141 Reacties

  1. N
    14 augustus 2012 / dinsdag, 14 augustus 2012

    Vind eigenlijk dat kruiden etc. wel bij het bedrag horen, het is immers een ‘challenge’ en niet ‘het dagelijks leven’.

  2. Emma
    14 augustus 2012 / dinsdag, 14 augustus 2012

    Ahh Serena, ik ben hier zo blij mee. Ik ga morgen verhuizen naar mijn studentenkamer. Het studentenleven gaat beginnen, en ik ben qua koken echt een noob. Ik wacht met véél plezier op je volgende €3,- challenges.
    Thanks a lot!!!!!!

  3. Chris
    14 augustus 2012 / dinsdag, 14 augustus 2012

    Leuuuuk! En echt SUPER dat je zo veel aandacht besteed aan vegetariers ^^ top

  4. Alida
    14 augustus 2012 / dinsdag, 14 augustus 2012

    Mmm, ik ben het nu aan het koken 🙂
    Hopen dat het lekker wordt!

  5. tamara
    14 augustus 2012 / dinsdag, 14 augustus 2012

    Super leuke recepten altijd weer! Ik sta er echt altijd weer verbaasd van hoe je het voor elkaar krijgt! Maar super 😀

  6. simone
    14 augustus 2012 / dinsdag, 14 augustus 2012

    Aah echt fantastisch dat je toch voor de bio versie gaat, je geeft t goede voorbeeld!

  7. Lisa
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Super leuk die 3 euro food challenge filmpjes! Erg handig voor als je op kamers zit. Hoop dat je er nog veel meer gaat maken, dan heb ik een soort mini budget-kookboekje haha!

  8. manuela
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    mhhh lekker

  9. Cindy
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    echt heel erg handig!! me ouder zijn nog wel eens weg en dan laten ze wat geld achter maar hierdoor kan ik nog is wat overhouden zeg!!

  10. Anno
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Ik heb het vandaag gemaakt maar ik heb denk ik iets fouts gedaan met de komkommer.. Hij was veel te zuur >< Voor de rest was de kip echt voortreffelijk!

  11. Dees
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Heerlijk! Heb net alles gehaald, ga het vanavond eten met mijn vriend 🙂 Thanks, it looks very yummiee!!

  12. Siem
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Moet je wel net geluk hebben dat de bio kip in de bonus is..

  13. Floortje
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Hoi Serena!

    Zou je een keer de pindasaus willen maken?
    ben jij trouwen indisch of aziatisch ofzo?

    ik vind je 3 eurofilmpjes echt superleuk!

    groetjes

  14. Liza
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Leuk budget maaltijden!
    & dat je niet van de plofkippen bent!! Ik eet alleen biologisch vlees!
    Echt super top dit , moet je blijven doen 😛 hou ik meer geld over voor kleding haha :$ en het is nog lekker ook! had de soep al gemaakt , en ga vanavond voor dit gerecht haha!

  15. Mirjam
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Heel leuk, dat budgetkoken! En nog lekkere receptjes ook 🙂
    Groentetipje voor de Westlandse lezeressen: Fiets wat tuinderslaantjes in, je komt geheid wat stalletjes tegen of tuinders die groenten verkopen. Zo had ik laatst ergens 3 komkommers voor 75 cent gekocht. Wat dus 25 cent per komkommer is!

  16. Jasna
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Leuk recept! Ik heb een tip,als je de komkommer echt dun wilt gebruik de kaasschaaf om het ”te snijden”. Het is dan superdun. Dit kan je eigenlijk met heel veel groente gebruiken.

    Serena, waar heb je die leuke veer oorbellen gekocht? Of kan je er misschien een diy van maken want het lijkt me niet zo moeilijk :p.

  17. Sanne
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Hmmm lekker

  18. joëlle
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    hoi serena echt super leuk vooral omdat het zo goedkoop is haha
    thuis doe ik precies hetzelfde met de komkommer alleen dan nog wat ui erbij
    is ook super lekker gr joëlle

  19. Karez
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Leuk filmpje! Ik ben altijd benieuwd naar aziatische gerechten. Ik zou dan ook heel graag een filmpje willen zien hoe jij pindasaus maakt! Het ziet eindresultaat ziet er echt heerlijk uit xx

  20. 13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Lekker receptje, moet ik ook eens proberen!

  21. Carolien
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    recepten zijn altijd leuk!

  22. Genevieve
    13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

    Hmmm zalig!

  23. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    wauh.super lekker ziet het er uit ga ik zeker proberen. ik kijk uit naar het volgende 3 euro gerecht filmpje

  24. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Ziet er goed uit en dat voor die prijs! Goed gedaan hoor.

  25. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Dit lijkt mij echt heel erg lekker, want ik ben gek op rijst en kipfilet. Ook erg fijn dat het een budget recept is. Ik ga het zeker een keer maken!

  26. hannah
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Jammer dat ik niet van kip houd haha! Maar zou je een keer italiaans willen koken? 🙂

  27. Ellen
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Jammer dat er nog geen ‘geur internet’ bestaat haha, want het lijkt allemaal zo lekker.
    Maar een vraagje, Was jij je kip niet ?
    Volgens mij is dat niet zo goed

    • Serena
      12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

      Sommige mensen wassen hun kip maar ik doe dat niet. Salmonella bacterie zal daar naar mijn mening niet van wegspoelen en het verkleint kans op besmetting niet, vind ik, maar daar zijn de meningen over verdeeld.

  28. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Ziet er lekker uit 😀 x

  29. Céline
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Mmm ziet er echt heerlijk uit :-), zal ik ook gauw eens proberen.

  30. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Als ik zelf saté maak dan bak ik ze in een grillpan! Krijg je toch een beetje dat bbq effect 🙂

  31. Emma
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Hoi Serena,

    Ik vind dit echt super leuk, woon nu op mezelf en moet toch echt wel op de centjes letten en dit zijn super gerechten én goedkoop én gezond! 🙂 Keep on going!
    Ben door jou ook echt wel geinspireerd om bijvoorbeeld eenzelfde gerechtje te maken met kliekjes!

    Thanks

  32. do
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    lekker lekker!
    ik ga dalijk ook lekkkkker saté eten 😀

  33. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    super serena! ik wil niet betweterig doen, maar je hebt gewone (plof) kip, scharrel kip en biologische kip. ik vind het heel goed dat je voor scharrel kip hebt gekozen! maar het is niet biologisch 😉 anders was je wel 3 a 4 euro kwijt voor een stukje!
    XX

  34. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Dit ziet er zo lekker uit! Heb weer wat inspiratie. 🙂

  35. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Nou heb ik echt honger, ziet er heerlijk uit!

  36. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Super leuk recept!
    lekker budget proof gelukkig!
    kan de armere student ook nog lekker eten!

    Alleen ben ik niet zo dol op kip!
    wat voor vlees lijkt je dan fijn om te gebruiken?

    • Serena
      12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

      Voor sate vind ik zelf geit het lekkerst, daarna kip en daarna varken.

  37. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Dit is echt een toprubriek van je. Heel handig voor studenten die niet zoveel te besteden hebben. En er blijft nog heel veel rijst over die je voor een ander gerecht kan gebruiken.

  38. Gabriëlla
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Ik kan zelf niet tegen Aziatisch eten (ik moet diezelfde dag nog overgeven en de volgende dag ben ik kotsmisselijk) maar ik moet zeggen dat ik het knap van je vind dat je dit gerecht hebt kunnen maken voor zo weinig geld! 🙂

  39. Roos
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Je kip is niet biologisch, het heeft slechts een iets beter leven. Je kip is pas biologisch bij 3 beter leven sterren.

  40. tina
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    omg ik krijg ALWEER gelijk honger!!
    Dit is precies wat ik zou koken. Alleen vorige x werd ik zo misselijk nadat ik die noodles had gegeten 🙁 ik denk door de ketchap want dat had ik nog nooit gebruikt bij het koken. Maar wie weet kwam het wel door de mais ofzo. Ik weet niet of ik het nog durf te proberen haha. Maar dan koop ik wel gewoon sate saus!

  41. frederique
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    dit is zo leuk! echt handige filmpjes!

  42. Klaud.
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    WE WANT MORE!!

  43. Melissa
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Oh dit ga ik zeker een keer maken! Dankjewel Serena! Dit zijn super handige video’s!!

  44. Kaylie
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    Jij bent echt mijn held! Voor mij als student komt dit zoooo goed van pas 🙂

    Dankje Sereen!

  45. brenda
    12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

    eeehhh…. ik weet niet of het wel zo handig is wat je doet.
    Ben zelf geen kookexpert,maar weet wel dat je met kip op moet passen voor kruisbesmetting en je dus tussendoor je handen moet wassen.
    Dus pas daar voor op !

    • Serena
      Auteur
      12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

      Wanneer bedoel je dan, tussendoor? Ik was mijn handen van te voren altijd, en ik heb ze ook gewassen na het rijgen op de stokjes (staat niet op film). Ik hoef ze toch niet te wassen nadat ik klaar ben met komkommer snijden?

      • 13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

        Nee ze bedoelt dat je na het aanraken van de kip, dus voor je de komkommer of iets anders aanraakt, zou je ook je handen moeten wassen. Omdat anders de bacteriën van de kip op de komkommer komen en je kookt de komkommer niet dus blijven die bacteriën erop.
        Nu zou dat moeten, maar ik doe dat ook niet hoor (haha)

      • Floortje
        13 augustus 2012 / maandag, 13 augustus 2012

        nee maar wel toen je de kip had gesneden en gemarineerd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *