Elvive Phytoclear anti-roos lijn

Ugh, roos. Veel mensen krijgen er vroeg of laat wel eens mee te maken. De helft van de mensen heeft rond hun 20e wel eens last gehad van roos, en het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Roos is gewoon vervelend. Je hoofdhuid jeukt en trekt, maar je wilt liever niet onbeschaamd in het openbaar aan je hoofd krabben. Met schilfertjes op je hoofd voel je je niet bepaald sexy, en ze vallen extra op als ze op donkere kleding vallen, waardoor je ineens heel zelfbewust wordt van je uiterlijk en hier onzekerder door wordt. Niet leuk.

elvive phytoclear review_ - 2Wat is roos precies, hoe ontstaat het, en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? Gelukkig is roos gemakkelijk te verhelpen met de nieuwe Phytoclear anti-roos shampoo van Elvive, maar voordat ik dieper inga op de shampoo wil ik jullie eerst iets meer vertellen over roos zelf.

Hoe ontstaat roos?

elvive phytoclear review_ - 3Hoofdroos (pityriasis capitis) is een vorm van seborrhoïsch eczeem waarbij er sprake is van een versnelde aanmaak en afstoting van de hoofdhuidcellen. Normaal gesproken duurt dit proces zo’n drie weken, maar bij hoofdroos gaat dit proces twee keer zo snel. Daarbij is de productie van talg groter waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren, en zo ontstaan er huidschilfers.

Seborrhoïsch eczeem wordt onder andere veroorzaakt door een gistinfectie. Gisten komen bij iedereen op de huid voor, dat is normaal. Maar bij mensen met roos zijn de gisten in veel grotere aantallen aanwezig. Deze gisten, waarvan er verschillende varianten bestaan zoals Pityrosporum ovaleMalassezia furfur, Malassezia globosa en Malassezia restricta, leven van het vetlaagje (talg) op de huid. Ze produceren enzymen die het vet uit de talg afbreken in verzadigde- en onverzadigde vetzuren. De gisten nemen de verzadigde vetzuren op, en de onverzadigde vetzuren blijven achter op de huid. Deze vetzuren irriteren in grote aantallen de huid en veroorzaken uiteindelijk seborrhoïsch eczeem. Je kunt je voorstellen dat mensen met een hoge talgproductie en een grotere hoeveelheid gist op hun hoofd aanleg hebben om roos te krijgen.

Wat kun je doen tegen roos?

elvive phytoclear review_ - 4Roos is iets waar je in principe niet van afkomt, je zal het altijd blijven houden. Soms heb je er een weekje last van, soms een paar maanden, en bij sommige mensen is het zo goed als permanent aanwezig. En zeker bij verminderde weerstand, stress of wisseling van seizoenen kan roos ‘spontaan’ de kop opsteken. Toch kun je roos bestrijden en ervoor zorgen dat het voor een langere periode wegblijft. Dat doe je door roos aan te pakken bij de kern, oftewel de gisten. Bekende gist-dodende middelen zijn bijvoorbeeld ketoconazol, zinkpyrithion of seleensulfide. Een effectieve anti-roos shampoo bevat vaak één of een combinatie van gist-dodende middelen samen met ingrediënten die jeuk en talgproductie verminderen.

Helaas zijn anti-roos shampoo’s hierdoor vrij agressief. Ingrediënten die talgproductie verminderen drogen de hoofdhuid vaak te veel uit en gist-dodende middelen zijn desinfecterend en hierdoor ook niet al te vriendelijk. Het is niets voor niets dat de kapper je waarschuwt je haren vooral niet met anti-roos shampoo te wassen na een verfbeurt: binnen no-time is je mooie haarkleur verdwenen. Ook hebben sommige gist-dodende middelen de vervelende bijwerking om voor extra haaruitval te zorgen… Iedereen weet dat anti-roos shampoo’s vrij heftig zijn voor je haren en hoofdhuid, maar als je nu eenmaal van je schilfers af wilt heb je eigenlijk geen keuze, toch?

Gelukkig heeft L’Oréal Paris een nieuwe anti-roos lijn op de markt gebracht die wél zacht en verzorgend is voor je hoofdhuid. De Elvive Phytoclear lijn bevat octolamine (piroctone olamine), een klinisch bewezen anti-roos bestanddeel, en een mix van pure etherische oliën waaronder tea tree, citroengras, geranium, cederhout en pepermunt. Deze shampoo reinigt je haren op milde wijze, kalmeert je hoofdhuid, verwijdert roos (getest door 191 mensen met roos gedurende 4 weken lang) én voorkomt de terugkeer van roos (getest door 44 personen met roos gedurende 4 weken lang). Daarnaast bevat de formule geen zink en geen siliconen.

Elvive Phytoclear anti-roos shampoo

l'oreal elvive phytoclear shampooDe werkzame stof in deze formule is piroctone olamine, die in combinatie met salicylzuur een geweldig duo vormt tegen roos. Er bestaan veel verschillende gist-dodende ingrediënten die in anti-roos shampoo’s worden gestopt, maar deze combinatie blijkt volgens deze studie zelfs beter te werken dan teershampoo (dit is een laatste redmiddel tegen roos, een vrij agressieve shampoo die verschrikkelijk ruikt). Ook zorgt piroctone olamine volgens dit artikel voor verminderde haaruitval in vergelijking met andere anti-roos ingrediënten en formules, die bijvoorbeeld zink bevatten. Als ik dit zo lees dan is de combinatie van piroctone olamine en salicylzuur erg veelbelovend.

Naast de Elvive Phytoclear anti-roos regulerende shampoo is er ook de Elvive Phytoclear anti-roos 2-in-1 conditioning shampoo, die je haren naast reinigen ook in goede, zachte conditie houdt.

Ingrediëntenlijst Elvive Phytoclear anti-roos regulerende shampoo;
elvive phytoclear review_ - 6Ingrediëntenlijst Elvive Phytoclear anti-roos conditioning shampoo;
elvive phytoclear review_ - 7De oplettende lezer is het misschien opgevallen dat beide ingrediëntenlijsten EXACT dezelfde ingrediënten bevatten. Mij viel het in elk geval meteen op, dus ik heb uiteraard even navraag gedaan. Wat blijkt? De conditioning shampoo bevat een hogere concentratie aan kationische polymeren, in dit geval guar hydroxypropyltrimonium chloride, waardoor de formule dus verzorgender is voor de haren dan de regulerende shampoo, en het dus ook kan worden gebruikt als conditioner.

Naast deze werkzame ingrediënten bevatten de shampoo’s ook een mix aan etherische oliën, zoals melaleuca alternifolia (tea tree) leaf oil, pelargonium graveolens (geranium) flower oil en cymbopogon schoenanthus (lemongrass) oil. Deze etherische oliën staan bekend om hun goede werking tegen roos. Citroengras heeft bijvoorbeeld een gist-dodende werking. Er is veel onderzoek naar gedaan in combinatie met roos (waaronder dit artikel) waaruit het een bewezen effectieve werking blijkt te hebben.

Elvive Phytoclear hoofdhuid lotion

elvive phytoclear review_ - 10Naast de shampoo’s bevat de Phytoclear lijn ook een lotion die je op je hoofdhuid kunt aanbrengen. Na een week merk je al direct verschil en in je roos aanzienlijk verminderd (klinisch getest bij 2 applicaties per week) en bij herhaaldelijk gebruik blijft je roos ook daadwerkelijk weg (klinisch getest bij 4 applicaties per week). Ook de hoofdhuid lotion bevat naast het werkzame piroctone olamine een mix aan etherische oliën die bekend staan om hun goede werking tegen roos. Maar wat ik vooral fijn vind is dat de lotion ook pepermunt olie bevat, waardoor je hoofdhuid en haren lekker fris ruiken en aanvoelen na gebruik.

Ingrediëntenlijst Phytoclear hoofdhuid lotion;elvive phytoclear review_ - 5Wat me hier opvalt is dat de hoofdhuid lotion ook een vrij hoog gehalte aan alcohol denat. bevat. Ik heb even nagevraagd waarom dit is, en het blijkt vooral toegevoegd te zijn als conserveringsmiddel. Omdat de hoofdhuid lotion een spray is, zal het grootste gedeelte meteen vervliegen zodra het uit het flesje wordt verstuift. Echter, mensen met een zeer gevoelige hoofdhuid en dus niet goed tegen pure alcohol kunnen, moeten hier zeker even rekening mee houden.

Conclusie

elvive phytoclear review_ - 1De nieuwe Elvive Phytoclear lijn bevat werkzame, effectieve ingrediënten tegen roos, waaronder een mix van natuurlijke, etherische oliën. Deze producten reinigen je hoofdhuid op milde wijze en zijn een stuk minder agressief dan de gemiddelde anti-roos producten. De geur van deze lijn is lekker fris, ‘groen’, mosachtig en natuurlijk, met een klein vleugje bloemig-zoet. Ik heb zelf geen roos, maar ik heb mijn haren natuurlijk wel gewassen met deze producten en de geur blijft nog lekker lang in mijn haren hangen, heerlijk! Na wassen en opdrogen zijn mijn haren lekker zacht, schoon en glanzend.

De Elvive Phytoclear lijn is reeds verkrijgbaar bij de supermarkt en drogist, en kost €4,49 (shampoo en 2-in-1) en €7,99 (hoofdhuid lotion). Klik hier voor meer informatie over deze anti-roos lijn.

Hebben jullie wel eens last van roos? En zo ja, is de Phytoclear lijn iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Instalab week 12 | met George naar Tsjechië
Food Friday | spaghetti met zelfgemaakte spinazie-pesto

Comments

  altijd welkom!

  *

 1. Ik heb niet echt erge roos maar toch zie ik af en toe wat schilfertjes dus ik heb gisteren de shampoo hiervan gekocht om te proberen. Heb m’n haar nu 1x ermee gewassen maar die geur vind ik niet erg lekker en het blijft idd erg lang hangen. (Nooo). Denk dat ik volgende keer een conditioner gebruik (uiteraard dan wel een andere en niet van deze lijn) om de geur een beetje tegen te gaan.

 2. Tip: Het beste tegen roos is voor mij geweest om azijn in mijn haar te doen. Halfuurtje intrekken, uitspoelen. Nooit meer last van gehad. Kost ook bijna niks.

 3. Ik ben benieuwd of dit ook echt werkt. Ik ga straks gelijk de lotion halen. Zelf heb ik heel erg last van roos en wil dit heel graag weg hebben. Het proberen waard dus!

 4. Toch een beetje als een auto testen zonder rijbewijs. Wel soort van informatief, maar ik ben minder geïnterresseerd in de theorie dan in de praktijk. De tests van de producent zeggen me ook

  niet zo veel. 4 weken is te kort vanwege natuurlijke veranderingen in de hoofdhuid (zoals bijvoorbeeld hormonale) en zonder duidelijke uitkomsten over hoe tevreden hoeveel testers waren met hoe ernstige vormen van roos bij welke gebruiksfrequentie
  , is er werkelijk geen reden om die tests serieus te nemen.

 5. Wat super goed uitgelegd!
  Ik heb het niet maar mijn moeder wel heel heftig!
  En die heeft met antiroos shampoo snel last van een te droge huid. Dus dit zou een goede optie voor haar zijn!

 6. Complimenten voor het goed uitleggen wat roos is, Serena!

 7. Complimenten voor de revieuw. Goed uitgelegd en theoretisch onderbouwd dmv de ingredienten en gehouden surveys door ‘l oreal zelf. Kan het erg waarderen. Zag het product in de winkel en vroeg met af wat het was en toen ik zag dat het een anti roos shampoo was vroeg ik me af hoe het zich onderscheidde van andere anti roos shampoos die er zijn. Je hebt het goed uitgelegd. 👌🏼

 8. Heey,

  Sorry dit heeft niets met deze post te maken..maar ik vroeg me iets af. Toen je de effaclar duo + gebruikte, gebruikte je deze toen als dagcreme? En gebruikte je er dan iets met spf overheen? :)

  X

  • hi Anji,
   ja, ik gebruikte het als dagcrème. Ik deed er geen SPF overheen of onder, maar eigenlijk is dat wel aan te raden aangezien er in Effaclar geen SPF zit. Dus als jij graag extra SPF wilt dragen, zou ik er bijvoorbeeld een serum met SPF onder dragen, of een face mist met SPF overheen sprayen, voor die extra bescherming. Good luck!

 9. Geen roos maar wel haar gerelateerde vraag; Mijn haar breekt echt extreem af aan de bovenkant. Onderkant groeit gewoon chill door en boven (waarschijnlijk door veel woelen/ hormonen /stress?) is het serieus een afgebroken vogelnest. Ik heb al heel veel geprobeerd. Slaap al een half jaar op een beauty pillow, hair jazz shampoo, vitamine voor haar/nagels, olaplex. Ik zie er nu uit als een Sjonnie uit new kids als ik wakker word en twijfel of ik alles af zal knippen. Sereen of lezers wie heeft tips?

  • Vera Paulina says:

   Ik heb zelf last van haar uitval als ik veel stress hebt.
   Je geeft zelf aan dat het misschien door stress kan komen, misschien kun je ondanks al je andere pogingen proberen uit te vinden waar je eventuele stress vandaan kan komen en dit probleem aanpakken?

   Want als ik ervoor zorg dat mijn stres verminderd of verdwijnt dan verminderd en verdwijnt mijn haaruitval ook.
   Misschien werkt dat ook bij jouw gebroken haar ?

   Hier nog een artikel van Serena over gespleten haarpunten, voor als je dit nog niet had gelezen.
   Misschien komt dit in de buurt bij jouw haar aan de bovenkant.

   http://www.beautylab.nl/hoe-ontstaan-gespleten-haarpunten/

   Ik heb verder geen idee.. succes !

   • Hoi Vera. Bedankt voor je reactie! Helaas is de stress iets wat door gezondheids problemen komt, maar dit is waarschijnlijk van tijdelijke aard. Ik ga het artikel van gespleten haarpunten lezen. Thanks voor het meedenken!

  • Wat vervelend Ceetje… ik zou het in elk geval niet knippen hoor! Bizar dat de vitamine B pillen (die voor haar, huid, nagels, toch) en zelfs Olaplex niet helpen. Het enige dat ik nog kan bedenken is goed voor jezelf zorgen (dus zorgen dat je minder stress krijgt, sporten, ga naar een psycholoog, gezond eten) en 2 x in de week alles met kokosolie insmeren als ‘kuurtje’. Gewoon in laten trekken de hele avond, lekker Netflixen, eventueel mee slapen en de volgende ochtend uitspoelen en shampoo’en.

   Good luck, lieverd! Hoop dat het snel beter gaat en je weer lekker in je vel gaat zitten <3

  • Hoi,

   Je kunt via de huisarts een verwijzing vragen naar een dermatoloog. Zij kunnen je een lotion voorschrijven, minoxidil genaamd. Is tegen haaruitval bij mannen, maar zorgt er ook voor dat je haar sneller groeit. Tenminste, daar heb ik ’t voor gekregen nadat m’n haar heel erg uitviel na een zwangerschap. Ook schreef ze mij de volgende vitamine-kuur voor: cystine b6 + zinc… is beter dan een vitamine b-complex.
   Misschien het proberen waard?

   Succes!

   Groetjes,

   Judith

 10. Ik heb eens in de zoveel tijd last van roos vooral omdat de rand van mij haargrens heel droog kan worden door bepaalde shampoos! dit is dus echt wel een oplossing!

 11. Ik heb er altijd last van helaas. Soms zitten er zelfs hele korstjes op mijn hoofdhuid. 😔Wel met relatief rustige periodes. Die blauwe fles antiroos-shampoo van Loreal werkt altijd heel goed. Hoop niet dat deze weggaat?!

 12. Hmmm. Heb je het ook zelf getest?

  • “Ik heb zelf geen roos, maar ik heb mijn haren natuurlijk wel gewassen met deze producten en de geur blijft nog lekker lang in mijn haren hangen, heerlijk! Na wassen en opdrogen zijn mijn haren lekker zacht, schoon en glanzend.”

   • Dat zegt dus niets…

    • Je moet dit ook zien als een informatieve post, waarin ik wat achtergrondinformatie geef over roos en de ingrediënten die roos kunnen bestrijden, en jullie tegelijkertijd informeer over de nieuwe lijn van Elvive. Zie dit dus vooral NIET als een review.

     • Vind het ook een goed stuk verder, maar de werkzaamheid van dit product kun je dus nog niet aantonen. En dat zou ik, als ik roos had gehad, wel graag willen weten.

 13. Vera Paulina says:

  Heeeey !

  Helemaal geweldig dat je dit artikel hebt geplaats, ik heb zo om de paar maanden wel is last van roos dus ik ga bij de volgende roos aanval zeker deze shampoo halen hahah

  Een heel fijn weekend gewenst Serena, dikke knuffel uit Rotterdam :)