Egg overload!

And again: Happy Easter! Hebben we allemaal genoten van een heerlijk Paasontbijtje slash brunch?

Vroeger verstopten mijn ouders nog wel eens eieren. En met vroeger bedoel ik zo’n 2 jaar geleden, haha. Klinkt misschien kinderachtig, maar mijn ouders zijn echt diehard eierenverstoppers, believe it or not.

Eieren werden verstopt in de huiskamer en op de veranda, maar omdat mijn ouders zo goed zijn in verstoppen was het echt een leuk spelletje. Zo verstopten ze de eieren in kussenslopen op de bank, groeven ze de eieren onder de aarde van plantenbakken, werden er eieren in doosjes in laatjes verstopt, etc. Volgens mij hebben ze zelfs een keer een ei onder een slapende Shabby (de kat) gelegd!

Anyways, er werden zo’n 20 eieren verstopt en we zijn thuis maar met zijn vijven, dus dat betekent maar één ding: een egg overload!

Omdat niet iedereen zin heeft om 4 gekookte eitjes achter elkaar naar binnen te werken en wij vast niet het enige gezin zijn met een egg overload tijdens Pasen, bedacht ik me dat het leuk zou zijn om een artikel te wijden aan receptideeën met gekookte eieren.

Deviled Eggs
Supervoordehand liggend, maar oh zo lekker als snack: deviled eggs!

Nodig:

  • 12 eieren
  • 2 theelepels dijon mustard
  • 5 eetlepels mayonnaise
  • 1 eetlepel fijngehakte uitjes
  • spatelpuntje sambal of iets anders pittigs
  • zout, peper, paprikapoeder

Bereiding:
Het is zo simpel! Pel de eieren, snijd ze doormidden en lepel het eigeel eruit. Gooi alle eigeeltjes in een kom, prak ze fijn en meng het met de mosterd, mayo, uitjes en sambal. Breng op smaak met zout en peper. Lepel het eigeelmengsel terug in de holletjes en besprenkel het met paprikapoeder. Klaar!

Deviled eggs zijn heerlijk als snack! Misschien kijk je vanavond wel gezellig een film op de bank of krijg je visite? Weer eens wat anders dan chips of toastjes met brie.


Sambal Goreng Telor
Een pittig Indonesisch recept – één van mijn favoriete Indogerechten! Hete eieren. En blanda’s wees gerust: je kunt het zo heet maken als je zelf wilt 😉

Ook dit recept is simpel, maar voor een optimale smaak is het beter om de eieren zo lang mogelijk in het ‘sausje’ te laten liggen zodat de smaak er goed in kan trekken. Begin dus gerust in de middag al en eet dit gerecht als avondeten.

Nodig:

  • 8 eieren hard gekookt
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • 4 eetlepels olie
  • 4 kleine blikjes tomatenpuree
  • ketjap manis
  • sambal oelek

Bereiding:
Doe de olie in de pan (eentje met een deksel), laat het goed warm worden en fruit de ui en de knoflook. Draai het vuur lager en voeg vervolgens de inhoud van de blikjes tomatenpuree toe (je weet wel, die kleine goedkope blikjes van een paar cent). Breng op smaak met ketjap manis (zoet) en sambal oelek (pittig) en roer het geheel even door. Voeg desnoods wat water toe, als de saus te dik is. Pel de eieren, snijd ze doormidden en leg ze voorzichtig in het sausje neer. Schep er wat saus overheen, doe de deksel op de pan en laat het even ‘sudderen’. Dat was het!

Heerlijk als onderdeel van een rijsttafel, of eet alleen met pandanrijst en kroepoek. Lekker! En ook nog vegetarisch.


Broodje eiersalade
Ei doet het natuurlijk ook goed op brood. Maak een broodje gezond, of snijd plakjes ei voor op je broodje filet American. Wat je ook kunt doen is eiersalade maken die je lekker smeuïg over je boterham kunt smeren!

Ik heb hier niet echt een recept voor, want je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Pel de eieren, snijd ze in niet al te fijne stukjes en meng het met mayonaise. Voor een iets frissere salade kun je er zelfs wat yoghurt doorheen mengen. Snijd een rode ui heel fijn en meng het erdoorheen. Misschien wat peper, zout, paprikapoeder, dille, kappertjes, stukjes olijf, ansjovis (verassend lekkere combo!), azijn, tomaatjes, citroensap, peterselie, bieslook? Maak er maar wat moois van.

Lekker op brood voor ontbijt of lunch de volgende dag, of op toastjes wanneer je die avond lekker een filmpje op de bank gaat kijken.


Salade met ei
Niet te verwarren met eiersalade, haha! Dol op salades? Snijd een eitje in plakjes en meng het door je groene salade (sla, radijs, tomaat, komkommer, vinaigrette). Of meng partjes ei door je groene salade met tonijn en groene asperges. Lekker hoor!


Kortom, misschien denk je: wat moet ik met al die eieren? Maar er  zijn voldoende heerlijke recepten mee te bedenken. Eet je eieren als snack, als lunch, ontbijt of avondeten, maar gooi het in elk geval niet weg. Eten weggooien is zo zonde! Wees een beetje creatief en verwerk je eieren in van alles en nog wat, en dan komen die Paaseieren echt wel op. Ik hoop dat dit artikel jullie wat inspiratie heeft gegeven.

Wat is jullie favoriete ei-recept? En wat doen jullie meestal met de overload aan eieren na Pasen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

92 Reacties

  1. NS
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Heb net je Indonesische eitjesrecept geprobeerd. Erg lekker, bedankt!

  2. Maaike
    10 april 2012 / dinsdag, 10 april 2012

    Dit ziet er allemaal heerlijk uit!

  3. Tara
    9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

    Ik heb nu zo een trek in gevulde eieren.. Dat ik er serieus aan zit te twijfelen om mijn bedje uit te gaan om ze te maken.

  4. 9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

    Ik lust geen eieren dus wat dat betreft is pasen niet echt een feestdag voor mij.

  5. Claudia
    9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

    JAAAAA! Bedankt voor de recepten! Ik hou van eieren en ik ga een keer een ei-dag houden met mijn beste vriend. We houden allebei erg van koken en dingen maken dus dit komt goed van pas. 🙂

  6. 9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

    Ziet er lekker uit, vooral dat broodje eiersalade!

  7. 9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

    Ik lust geen ei maar zijn wel leuk ideeen. 😉

  8. 9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

    Mijn ouders zijn ook zo fanatieke verstoppers. Maar bij ons doen ze het met chocolade paaseieren. Vorig jaar hebben we tot en met 1 september nog steeds kunnen genieten van een overload aan paaseieren. 🙂

  9. 9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

    Nu heb ik super veel zin in ei.

  10. 9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

    wat een lekkere gerechten allemaal =)

  11. Shennie
    9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

    Lees je me gedachtes? Ik zit echt met een shit load aan eieren nog en vroeg me al af wat ik er in godennaam mee
    ging doen haha.

  12. sammy
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    ik verstop ook elk jaar nog eitjes voor me tante en zijn dan voor mij maar dat zijn er een stuk op 6 en niet al te moeilijk. gewoon voor de leuk..

    met de eieren die over zijn ga ik denk morgen een eiersalade maken

  13. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Leuke recepten, ze lijken me echt heel erg lekker!

  14. evelien
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    die katjang eitjes heeft mama deze week nog gemaakt. HEERLIJK!

  15. Annika
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    ik eet gewoon chocolade eieren, hoor! maar we hebben wel ‘s middags ieder 1 ei geverfd 🙂 en gegeten… natuurlijk 😛

  16. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Gevulde eitjes en eiersalade, my favorite! Super super lekker.

  17. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Ik ben zo gek op gevulde eieren.. Heerlijk!

  18. Roos
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Wat een superleuk artikel Serena! Je onderscheidt jezelf wederom van andere bloggers; je diversiteit in artikelen is echt superfijn! XXX

  19. Genevieve
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Leuk! 🙂

  20. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    wauw het ziet er lekker uittt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *