Een week lang… vegan

Welkom bij de eerste serie van “een week lang”, waarbij ik een week lang iets uitprobeer en daar vervolgens uitgebreid verslag van doe. Ik wilde deze serie graag aftrappen met de vegan lifestyle, omdat ik allereerst deze lifestyle support en erg benieuwd ben hoe deze lifestyle mij bevalt, ook al is het maar voor een week.

Ik denk er niet aan om voorgoed vegan te worden, want ik houd te veel van leren schoenen en leren jasjes en ik ben gewoon veel te dol op vis en schaaldieren, vlees en zuivel. Ik wil dit niet opgeven. Maar ik denk wel dat het me goed doet om een weekje vegan te gaan. Om bewuster te worden van wat ik eet (en vooral ook van wat ik dus niet eet) en omdat er een hele andere wereld voor me opengaat. Het is altijd leuk om wat meer te experimenteren in de keuken en om gerechten uit te proberen die je nog niet kende, vind ik!

Nu moet ik er wel bij vermelden dat Tim een echte carnivoor is. Het liefst eet hij elke dag vlees. Ik heb al wel eens een balletje opgegooid om een week vegan te eten en daar was hij niet zo blij mee. ‘Ja doei! Dan eet jij maar vegan in je eentje!’ kreeg ik dan te horen. Maar ik ben meestal degene die het avondeten kookt. Dus ik heb er een nieuwe challenge bij bedacht: er zo lang mogelijk voor zorgen dat Tim niet doorheeft dat hij stiekem meedoet aan ‘een week lang… vegan’. Tim is niet zo’n groot fan van groente, dus dat is al een hele challenge op zich. We zullen zien!

vegan challenge

Zaterdag

Vandaag start ik rustig op, lekker in mijn badjas op de bank met de laptop op schoot. Rond een uurtje of 11 krijg ik honger en is het dus tijd voor ontbijt! Ik heb nog geen boodschappen gedaan, dus ik moet het doen met de vegan dingen die we in huis hebben liggen: matses met suiker en een kopje thee. Een vrij karig ontbijtje, maar meer vegan food had ik niet in huis. Voordat ik iets eet, check ik de ingrediënten omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat het vegan is. Zo kom ik er achter dat er eieren in beschuit zitten. Het lekkere kaasje dat ik van de week had gekocht bij de kaasboer moet ik met smart laten liggen. Ook heb ik zin in een zacht gekookt eitje, maar dat onderdruk ik.

Na mijn ontbijt ga ik vast op zoek naar inspiratie voor het avondeten, dus surf ik naar de blog van onze vriendinnen Merel en Jamie van De Groene Meisjes. Ik vond daar hun recept voor curry met linzen, bloemkool & pompoen. Wow, ziet er lekker uit! En Tim lust pompoen, bloemkool, erwtjes én linzen, dus ik besluit om dit vanavond te gaan maken en maak vast een boodschappenlijstje.

Ook kijk ik meteen even wat ik morgen zal gaan ontbijten. Op maandag ontbijten Tim en ik altijd samen, lekker uitgebreid. Meestal met croissantjes en afbakbroodjes, maar nu is niet alle brood per definitie vegan. Sterker nog, vooral supermarktbrood kan dierlijke ingrediënten bevatten. Denk aan dierlijke boter, melk, kwark of broodverbetaars gemaakt uit kippenveren (!) en varkensharen (!). Gatverdamme! Ik heb via deze pagina opgezocht welk brood wél vegan is, en besluit om alleen nog maar vegan brood te kopen, ook na deze vegan week.

vegan week verslag - 17Ik kom met twee linnen tassen vol boodschappen terug van de winkels. Boodschappen doen duurde wat langer dan normaal, omdat ik van alles de ingrediënten aan het checken was. Ik heb vegan boter, vegan yoghurt, vegan broodsmeersels, veel fruit, veel groente en nog wat veganproof etenswaren gekocht. Alles bij elkaar kostte niet meer dan anders, terwijl ik van te voren dacht dat vegan eten veel duurder zou zijn.

vegan week verslag - 16Als lunch eet ik een paar broodjes met Tartex Cremisso in de smaak ‘paprika & chili’ en wat koriander, ZO LEKKER! Dit is echt fantastisch lekker spul! Ik kocht het bij de biologische supermarkt hier in Houten, maar volgens mij is het ook bij EkoPlaza en andere (groene) supermarkten te koop. Het merk Tartex verkopen ze ook bij Albert Heijn maar deze variant verkopen ze daar helaas niet (in elk geval niet bij ons in Houten).

vegan week verslag - 9Tim vindt het avondeten ‘lekker gezond’, eet zijn bord helemaal leeg en geeft me ook nog eens een complimentje. Ik heb er geen rijst bij gemaakt, maar we eten er gewoon wat warme naan broodjes bij.

Na het avondeten hebben we een Nieuwjaarsborrel bij vrienden. Ik knaag wat op stukjes rauwkost (reepjes paprika, komkommer, wortel) en droge stokbroodjes en probeer de doos met overheerlijke, handgemaakte bonbons die midden op tafel staat keihard te negeren. Iedereen neemt er een paar en ik zit daar echt van “neeeee, ik wil oooook!” maar ik houd me sterk en neem niets.

Zondag

vegan week verslag - 13vegan week verslag - 15Op zondag ontbijt ik met wat fruit en soja yoghurt, een kopje thee, broodjes met Tartex en koriander. Het is inmiddels 11u dus het is eigenlijk een soort van brunch, haha!

vegan week verslag - 3Ik werk wat op mijn laptop, doe het huishouden, en ‘s avonds maak ik pasta met vegan gehaktballetjes in een pittig tomatensausje. Tim houdt meer van de witte sauzen bij pasta’s, maar vaak zit daar room of kaas in en dat is niet vegan, vandaar dat ik voor een rode saus ging. Hij proeft niet dat de gehaktballetjes vegan zijn (althans, hij zegt er niets over) maar eet niet alles op. Volgens mij vond hij het niet zo héél lekker.

Maandag

vegan week verslag - 7 Op maandag zijn Tim en ik allebei vrij, maar ik had ‘s middags een afspraak met mijn zusjes en Tim zou een vriend helpen met klussen. We slapen uit tot een uurtje of 10 en ontbijten dan samen. Ik heb vegan afbakbroodjes gekocht waar ik weer Tartex op smeer (ik vind dit zo lekker, de pot is alweer bijna op, haha!) met komkommer. Verder een kopje thee en wat fruit.

vegan week verslag - 1Na de afspraak bij mijn zusjes doe ik nog even wat boodschappen. Bij Jumbo ontdekte ik het merk Dees. Ze hebben meerdere vleesvervangers, waarvan ik de 6 vegan worstjes meeneem naar huis. Ik had namelijk bedacht om ze in stukjes te snijden en ze te verwerken in een stoofpotje, pastei Toetoep. Klik hier voor het recept.

vegan week verslag - 2Maar wat bleek, als je deze worstjes te lang bakt vallen ze kennelijk een beetje uit elkaar. Voor pastei Toetoep is dat echter helemaal perfect, omdat je dan wat meer die ‘gehakt’ textuur krijgt. En ik moet zeggen dit plaatje ziet er niet aanlokkelijk uit, maar het is echt ZOOOOO lekker. Echt van dat comfort food en tevens een perfecte manier om van je kliekjes af te komen. Tim schepte twee keer op.

Dinsdag

vegan week verslag - 8 Op dinsdag ontbijt ik met soya yoghurt met plakjes banaan en een kopje thee. Ik vind die yoghurt echt superlekker trouwens! En ik vind dit een prima ontbijtje. Daarna neem ik een video op.

vegan week verslag - 14Als lunch eet ik wat leftovers van de curry van zaterdag.

vegan food - 1Daarna ga ik naar de stad omdat ik had afgesproken met Lucy van Loepsie.com. We vroegen ons beiden al een tijdje af hoe die restaurants boven Centraal Station zouden zijn, dus we besloten om hier eens wat te eten en te drinken. Toen ik vroeg wat hun vegan opties waren keek de vrouw achter de counter me heel schuldig aan. ‘Sorry… niets is vegan’ zei ze. Gelukkig was ze heel lief en dacht ze goed met me mee. “We kunnen een pizza maken met tomatensaus en gegrilde groente, dus zonder kaas?” stelde ze hoopvol voor. Ik had daar wel zin in, dus werd er een custom made vegan pizza voor me gemaakt. Top!

vegan week verslag - 12Met Lucy was het heel gezellig en nadat we een tijdje hadden gekletst en gebrainstormed en gefilosofeerd over onze blogs, YouTube kanalen en de toekomst, ging ik weer terug naar Houten. Daar deed ik enkele boodschapjes voor deze rijstnoodles met courgette slierten, peen julienne, kipstukjes van de Vegetarische Slager (kun je nu gelukkig gewoon bij Albert Heijn kopen) in een pittig pindasausje, getopt met pinda’s, koriander en limoen. Het was ontzettend lekker, maar wel heel machtig. Tim vond het ook superlekker. ‘Lekker he, die kipstukjes?’ zei ik. ‘Ja, superlekker, lekker mals!’ riep hij enthousiast. Daar moest ik een klein beetje om gniffelen. Volgens mij had hij niet door dat het geen échte kip was. Maar de pindasaus was ook wel vrij overheersend, dus misschien dat het daar aan lag.

Woensdag

vegan food - 2Op woensdag ontbijt ik weer met sojayoghurt, thee en wat fruit en werk ik aan enkele artikelen. ‘s Middags heb ik met Lien afgesproken om te lunchen in de stad. Volgens Tara en Larissa was LUC een leuke, nieuwe tent, dus spreken we daar af. Als ik vraag wat voor vegan opties ze hebben, word ik wederom erg spijtig aangekeken: niets op de kaart is 100% vegan. Ik neem het schuldgevoel een klein beetje over, merk ik. Ik voel me haast bezwaard om het steeds te moeten vragen en om mensen onbewust te ‘dwingen’ met een oplossing te komen. Nergens voor nodig natuurlijk, maar het zou gewoon zoveel makkelijker zijn als er wat meer vegan opties zouden zijn. Het meisje stelde al voor om een broodje samen te stellen met ingrediënten die op de kaart staan, maar dan valt mijn oog op de soep. Die bestaat geheel uit groente, dus dat is toch vegan? Volgens het meisje zijn de groentes aangebakken in boter, en is het dus niet geheel vegan.

Ik vind het heel eerlijk van haar dat ze dat erbij vermeld, maar ik had potjandikkie gewoon zin in die soep! Buiten is het namelijk guur en grauw en koud. Ik besluit daarom om toch voor de soep te gaan, ook al is de groente aangebakken in boter. Dus ik ben een beetje aan het cheaten, maar ik denk/hoop dat er wel meer vegans zijn die niet ZO streng zijn voor zichzelf wat eten betreft, dus op die manier praat ik het een beetje goed voor mezelf… En de soep was heerlijk! Oh ja, ook bestel ik een chai tea latte, maar dan met sojamelk. Net zo lekker!

vegan week verslag - 6 Wisten jullie dat mayonaise niet vegan is omdat er ei in zit verwerkt? Gelukkig hoef je niet per se zelf een vegan mayonaise te maken als je zin hebt in patatjes, want Remia verkoopt een vegan mayonaise genaamd Mayolijn. Gewoon bij de supermarkt! Deze mayo smaakt erg lekker, gewoon lekker romig, en je hebt niet het gevoel dat er iets mist ofzo.

vegan week verslag - 4 Op woensdagavond komen Maren en Martijn langs dus ik maak een lekkere makkelijke maaltijd, broodjes hamburger met maiskolfjes en aardappelbolletjes. De aardappelsoesjes/kroketjes bevatten namelijk room, kwam ik achter, dus ben ik voor de bolletjes gegaan. De vegetarische burgers (eigenlijk bijna alle vleesvervangers) bevatten vaak nog scharrelei-eiwit dus je moet hier echt goed op letten als je vegan wilt eten. Ik controleer elke achterkant en kom uiteindelijk uit bij de vegetarisch gegrilde hamburger van Tivall (dat kennelijk exclusief bij Albert Heijn wordt verkocht, staat er op de verpakking).

vegan week verslag - 5Het broodje hamburger smaakt heerlijk, al is het niet zo sappig en lekker als echt rundvlees natuurlijk, maar Tim heeft niets in de gaten. Of maakt er in elk geval geen opmerkingen over. Hij eet alles op!

Donderdag

vegan week verslag - 10 Op donderdag ontbijt ik met Ungarische Art (ja, ik vind dat ook een vreemde naam) van Tartex. Het is een vegan broodsmeersel, maar dan meer paté-achtiger en wat steviger dan de pot die ik eerder liet zien. Ik vind dit persoonlijk minder lekker dan de Cremisso, maar het is alsnog erg lekker!

vegan week verslag - 11En zeker op pompoenbrood met cherrytomaatjes en koriander, omnomnom! Ik drink er een kopje thee bij. Als lunch eet ik wat soya yoghurt en een perzik en een halve mango. Ik merk trouwens dat ik veel meer fruit eet deze week! Als tussendoortje en voor ontbijt. Verder snack ik ook nootjes, dadels en groente.

Omdat Tim na zijn werk meteen door gaat naar een vriend (en daar ook eet) eet ik gewoon wat restjes noodles met pindasaus op. ‘s Avonds als we in bed liggen gooi ik nog eens een balletje op, maar gewoon omdat ik benieuwd ben naar wat hij zal zeggen (en om te peilen of hij misschien al wat vermoed). Tim, wet je nog dat ik zei dat ik een vegan week wilde doen? Wil je echt niet meedoen? Lichtelijk geïrriteerd antwoord hij van niet. ‘Nee, hier hebben we het al eens over gehad, ik doe echt niet mee!’. Maar waarom dan niet? Ook niet als ik alleen het avondeten vegan maak? ‘Nee! Juist het avondeten vind ik zo lekker en ik houd van vlees, het is gewoon zo lekker!’. Ok, antwoord ik. Dan niet. Dan doe ik het wel alleen. En ondertussen denk ik “je doet al 6 dagen mee met mijn vegan challenge, vriend!’. Ik zit me helemaal te verkneukelen. Ik kan niet wachten op zijn reactie als ik hem straks vertel dat ik een hele week vegan heb gekookt.

Vrijdag

Dit is de laatste vegan dag van de week. Ik ontbijt met ontbijtkoek van Peijnenburg (die ik toevallig toch moest kopen voor een advertorial en ook nog eens vegan blijkt te zijn) en soja yoghurt. Die yoghurt van Alpro was namelijk in de bonus dus ik heb meteen 2 nieuwe potten ingeslagen. ‘s Middag’s ga ik langs het kantoor van The Make Up Spot en daarna breng ik de auto terug naar mijn ouders. Daar lunch ik met thee en een paar boterhammen met pindakaas en suiker. Hmmmm!

vegan weekverslag - 1Voor het avondeten maak ik – als laatste vegan avond van deze week – iets extra speciaals en lekkers, namelijk Tara’s tempe goreng (klik hier voor het recept) met rijst en sajoer boontjes. De trassi laat ik uiteraard weg uit beide recepten.

Eindelijk zegt Tim eens een keer iets over de foto’s die ik de hele week al maak. ‘Ben je wat culinairder bezig ofzo, dat je de hele week al foto’s van het avondeten maakt?’ vraagt hij. ‘Nou babe, dat doe ik omdat ik de foto’s nodig heb voor in mijn verslag over de Vegan Week’.

Even is het stil.

‘Wat bedoel je?’
‘We eten de hele week al vegan’
‘Echt niet!’
‘Jawel’
‘Maar woensdag dan, toen aten we broodjes hamburger’
‘Die waren vegan’
‘En wat hebben we de rest van de week gegeten dan?’

Ik laat hem de foto’s zien die ik de afgelopen week had gemaakt en bij de pasta met gehaktballetjes en noodles met kip roept hij ‘en dit was toch vlees!!’.

‘Nee, dat waren vleesvervangers!’
‘Oh’
‘Dus wat vond je van deze vegan week?’
‘Nou dat viel dus eigenlijk wel mee’
‘Sorry dat ik het niet had verteld’
‘Geeft niets, babe’

En dat was dat! Ik heb de hele week vegan avondmaaltijden gekookt voor Tim zonder dat hij het merkte, terwijl hij echt een vleesliefhebber is. En dat is prima, want vlees is ook lekker, maar dit bewijst dat je het niet per se ‘nodig’ hebt. Tim kan prima een week zonder vlees is zijn avondeten, blijkt maar weer. Alleen achteraf gezien vond hij het raar dat ik ineens andere mayonaise wilde proberen terwijl we nog een volle andere fles hadden staan. En dat als hij suggereerde dat hij zin had in speklapjes ik zei van ‘nee, ik niet, laten we iets anders eten’ (want ik ben dol op speklapjes, haha!).

Conclusie

Hoe is deze vegan week bevallen? Al met al viel het mee, alhoewel ik wel wat struggles heb gehad. Vegan koken was voor mij namelijk best een uitdaging omdat Tim niet dol is op bladspinazie, asperges, champignons, witlof, salades en rauwe tomaat. Ik kwam veel recepten tegen waarvan ik dacht WOW LEKKER, maar waarvan ik wist dat Tim het niet lekker zou vinden, dus sloeg ik ze al snel over en was ik sneller geneigd om voor de vleesvervangers te gaan. Ook viel het me op dat er in veel kant-en-klare maaltijden of pakjes zoals Knorr Wereldgerechten iets van kaas of room verwerkt is, waardoor je als vegan vaak aangewezen bent om zelf te koken met verse ingrediënten. Helemaal niet verkeerd natuurlijk, want dat is eigenlijk ook veel lekkerder en beter.

Wat me tegenviel is dat er in veel vleesvervangers kippenei-eiwit wordt verwerkt, waardoor je er als vegetariër prima mee uit de voeten kunt, maar als vegan niet. Boodschappen doen was daarom niet zo leuk. Ik bekeek van elk product de ingrediëntenlijst waarvan ik bij meer dan de helft het product gefrustreerd terug moest leggen. Ik denk dat elke vegan dit in het begin heeft, op een gegeven moment weet je precies welke producten je wel en niet kunt eten. Maar het gevoel dat je zo beperkt wordt, was niet leuk. Net zoals met lunchen in café’s en restaurants. Het staat vrijwel nooit aangegeven of een bepaalde maaltijd vegan is, en als je er om vraagt hebben ze vaak geen enkele optie, of slechts ééntje, dus je bent enorm beperkt in je keuze. Vaak zijn mensen bereid om iets in elkaar te flansen voor je, wat superlief is, maar het is frustrerend en ik voelde me toch een beetje bezwaard om het steeds te moeten vragen.

vegobarWat ik het meeste miste was niet eens zo zeer vlees en vis, maar chocola en kaas. Pure chocola is vegan, maar dat lust ik niet! Ik ben juist dol op witte chocola en melk chocola. Gelukkig weet ik dat er zoiets bestaat als VEGO, vegan chocola die qua smaak in de buurt komt van melkchocola. Ik kreeg het ooit eens van De Groene Meisjes en het smaakt onwijs lekker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA En wat kaas betreft doen vegans veel met edelgistvlokken (zie de afbeelding hierboven, bron: De Groene Meisjes). Hiermee creëer je die hartige, romige smaak die in de buurt komt van kaas, en kun je bijvoorbeeld ‘kaasachtige’ dips en sausjes maken. Maar het is ook lekker door de risotto en over de pasta. Dus ook al ben je een liefhebber van chocolade en kaas, er is altijd wel een weg in te vinden.

Na deze week, waarin ik ook veel vegan foodblogs heb gelezen, ben ik erachter dat vegans heel vindingrijk en inventief zijn! Ze moeten ook wel, want de wereld pas zich niet aan hen aan, dus dan moet je zelf allerlei manieren vinden om de vegan lifestyle zo leuk en lekker mogelijk te maken. De wereld is inmiddels wel ingesteld op vegetariërs, maar veganistisch lijkt nog nét even een stapje te ver. Hopelijk komt daar ooit verandering in.

Vegan lifestyle

Groenemeisjesboek_-1De vegan lifestyle is inderdaad echt een way of life. Mocht je erover nadenken om over te stappen op deze lifestyle, dan kan ik je het boek van De Groene Meisjes van harte aanbevelen, omdat ze hierin hele hoofdstukken vol hebben geschreven om jou bij dit proces te helpen. Bovendien staat het boek vol met veel leuke andere groene tips en recepten! Naast hun eigen blog, De Groene Meisjes, volgen zij zelf nog een aantal Amerikaanse (food)blogs waar ze veel leuke inspiratie vandaan halen, namelijk Green Kitchen Stories, Faring-well, Oh She Glows en Dariadaria.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe mijn ‘een week lang…vegan’ is verlopen. Het is me allemaal meegevallen, maar ik ben wel echt blij dat ik nu weer aan de chocola en kaas kan. En dat ik mijn crockpot eindelijk kan gebruiken voor een lekker gerecht met vlees. De vegan lifestyle is niets voor mij omdat ik gewoonweg niet bereid ben om bepaald voedsel op te geven, maar ik moet zeggen dat deze week me wel bewuster heeft gemaakt van de hoeveelheid dierlijke (bij)producten in ons voedsel. Waar is dat in hemelsnaam voor nodig? En waarom zijn er zo weinig vegan opties in café’s en restaurants? Ik werd er bijna een beetje opstandig van. Waar vegans voor staan is hartstikke goed en dat zou onze maatschappij alleen maar moeten stimuleren, vind ik. Ik houd van vlees, vis en schaaldieren, maar wat vaker vegetarisch of vegan eten lijkt mij een prima plan. We eten nu 1 keer per week vegetarisch, ik denk dat daar best 1 dag extra bij kan, en dan ook 1 dag in de week vegan.

Ik daag jullie uit om ook eens een week lang vegan te eten, al is het alleen maar om wat bewuster te worden van wat je eigenlijk eet. 

Wat vinden jullie van de vegan lifestyle? Sta jij er voor open of is dit absoluut niet aan jou besteed?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

198 Reacties

  1. 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Ik vind het echt te gek dat je dit doet Serena! Vooral omdat er inderdaad nogal wat vooroordelen zijn over vegan eten (zoals je vriend ook eerst dacht “ik ga m’n vlees missen!”). Als iedereen nu eens wat minder vlees, vis en andere dierlijke producten zou eten, zou dat zeker invloed hebben op het milieu. Ik heb zelf vorig jaar 3 weken vegan gegeten en dat beviel me zo goed dat ik deze maand de hele maand vegan eet, samen met m’n hele familie. Ik vind dierlijke producten erg lekker, maar ik denk dat een plant-based dieet gewoon de toekomst is, hoe we het ook keren of draaien. Ik vind het dus super dat je dit hebt gedaan, vooral ook omdat je een belangrijke voorbeeldfunctie hebt voor veel meiden/jongens! Moest je nog wat inspiratie willen opdoen, ik heb veel receptjes op m’n bog staan! (whiskersandlions.com)

  2. Char
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Leuke lange post! En lekkere recepten, veel inspiratie 🙂 ik ben het met je eens: elke dag vlees is absoluut niet nodig, en als ik vlees eet nooit overdadig veel (behalve all you can eat restaurants ?) vegan of vegetarisch eten doe ik dus niet. Niet alleen omdat ik vind dat vlees in mijn dieet hoort ( en eigk in die van de mens in algemeen, maar ik ga anderen niet zeggen hoe en wat ze moeten eten) maar ook omdat ik zie en merk dat een vegan/vegetarisch dieet bijna altijd ook gelijk staat aan een dieet met veel meer koolhydraten (aardappelen, mais én een broodje? Oei..) veel synthetische voedselwaren en onnodige smaakstoffen zoals MSG en andere toevoegingen.. Dat past in mijn idee niet in een gezondere leefstijl! Ook als ik hoor dat velen dan voedingssupplementen en eiwitshakes moeten innemen om zo hun tekorten te compenseren, heb ik daar grote vraagtekens bij. Heb ik het over om mijn lichaam te verwaarlozen (want die supplementen en shakes doen niet echt veel goedd en eerder ergere dingen) in ruil voor minder dierenleed en een milieuvriendelijkere lifestyle? Gaat het überhaupt dierenleed tegen? Die vragen houden mij altijd bezig als ik denk over vegan en vegetarische diëten. Ik houd het voor nu bij zoveel mogelijk puur eten met zo min mogelijke toevoegingen, weinig toegevoegde suikers en probeer overconsumptie te verminderen. In de hoop zo mijn milieuspoor klein te houden:)

    • Ju
      12 januari 2016 / dinsdag, 12 januari 2016

      Hee Char,
      Als vegan wil ik graag reageren op je post. Er zijn vast veganisten die elke dag veel te veel koolhydraten eten, maar dit is zeker niet een kenmerk van een veganistisch dieet. Net zoals er mensen zijn die wel vlees eten, en die dan elke dag veel brood en ´s avonds een salami pizza of patat met frikandel eten. Dat wil absoluut niet zeggen dat je dat ook moet doen, als je zelf ook vlees eet.
      Ik eet sinds ik vegan ben veel gezonder en, hoe merkwaardig dat misschien ook klinkt, veel gevarieerder dan daarvoor. Het enige supplement dat je dient in te nemen is vitamine B12, maar als vleeseter neem je deze vitamine in principe eigenlijk ook al als supplement toe (het supplement wordt op grote schaal aan het dierenvoer toegevoegd, waardoor jij het via hun lichaam in jouw lichaam krijgt). Verder haal ik al mijn voedingsstoffen uit heerlijk, veganistisch eten.
      Verder zie ik dat je vraagt of het uberhaupt wel dierenleed tegen gaat. Ik ben me ervan bewust dat één veganist misschien niet direct een gigantisch effect heeft, maar met zijn allen staan we sterk. Er is berekend dat vorig jaar zo´n 400 miljoen dieren minder zijn geslacht, vanwege vegetariers en veganisten. Dat is ook geweldig voor het milieu.
      Voor mij persoonlijk is het gewoon heel erg belangrijk dat, ook al kan ik alle leed niet helemaal de wereld uit helpen, zelf niet actief gruwelijke praktijken steun met mijn geld.

  3. Mare
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Echt super Serena! Eindelijk een ‘normaal’ iemand die Vegan doet. Vaak zie je van dat soort hippie types (sorry dat ik het zeg maar als ik die voorpagina zie van de groene meisjes…tja daar wil ik niet op lijken, zo alternatief…). Daarom is het des te meer goed dat jij en een rasechte carnivoor ervaren dat het best ok is dat Vegan gebeuren.
    https://www.devegetarischeslager.nl/webshop/de-vegetarische-slager/vegan
    voor inspiratie.

  4. 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Echt fantastisch dat je je vriend niks had verteld haha. Ik zou dat ook zo doen want mijn vriend zou er van te voren en niet blij mee zijn. Het lijkt mij super moeilijk om als alles eter ineens vegan te leven maar je gerechten zien er wel erg lekker uit. Gezond is het in ieder geval. Ik zou het niet kunnen maar wel goed van je dat je het hebt geprobeerd. Ik ben geen onwijze vleesetende maar zonder vis zou ik echt niet kunnen.

  5. 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Wat fantastisch dat je dit hebt uitgeprobeerd! 2016 wordt vast het jaar van de veganisten. Allerlei bekende youtubers gooien ineens het roer om en gaan vega(n) eten. Het is ook echt fijn om te zien dat jij hier ook aandacht aan besteed en laat zien dat vegan eten ook lekker en gezond kan zijn. En Tim heeft dat dubbel bevestigd, want die had het niet eens door. Super dat je nu vaker vegan gaat eten, want het is zo veel beter voor de dieren en het milieu!

  6. Maaike
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Vegan naan? Omg, ik mis naanbrood, tell me more 😀 Waar heb je het gekocht?

  7. 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Geweldig dat Tim totaal niets door had! Zo zie je maar dat Vegan eten gewoon ook lekker en leuk kan zijn!

  8. Lisa
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Heel interessant om te lezen! Maar wel jammer dat bijna alles dat vegan is (en van de supermarkt vandaan komt) bomvol zit met suikers, (slechte) e-nummers en andere synthetische troep.. Het is een manier van leven uit principe, maar het lijkt me niet echt gezond als je dan kiest voor al die synthetische producten omdat het maar niet dierlijk is. Natuurlijk zijn er een hoop vegans die niet voor die producten kiezen maar dan wordt de keuze wel heel beperkt (vind ik) en het is een dúre lifestyle!
    Misschien leuk als je eens een paleo challenge doet, dat is gluten-, suiker- en zuivelvrij en richt zich echt op ‘oer’voedsel: dus eten zoals het bedoeld is zonder al die troep. (en mét vlees ;-)) Ik ben het er trouwens wel mee eens dat je niet te veel vlees moet eten, 3 keer per week is genoeg denk ik.

    • Serena
      Auteur
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Weet je, ik vind paleo ook wel gaaf om eens te proberen! En Tim heeft net ingestemd!

      • Char
        10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

        En maak dan niet dezelfde fout zoals zoveel “paleo-gangers”: heel veel vlees en wat groente. Maar juist heel veel groente en dan een beetje vlees haha. ;p ik wist trouwens niet dat paleo ook zuivelvrij was (kan ik wel begrijpen) en glutenvrij .. wat een #%**~#% onzin tenzij je er gevoelig voor bent, 2016 het jaar NIET van de glutenhype en pseudoscience hopelijk!! Maar van echte foodscience!

    • 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Sinds ik vegan eet ben ik juist veel gezonder en goedkoper gaan eten! Ik eet eigenlijk alleen maar onbewerkte producten (af en toe maak ik een uitzondering). Juist veel niet vegan producten zijn bewerkt, denk aan koekjes, sausjes, gebak, ijs etc. Doordat ik dat niet eet, ben ik minder geld kwijt aan ongezonde troep.
      Natuurlijk kan je als vegan ongezond eten, maar dat kan net zo goed als niet-vegan. Ik eet heel goedkoop, maar er zijn ook vegans die wel veel geld uitgeven. Het is niet per se duurder. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt! Je kunt niet alle vegans over 1 kam scheren, net als je dat niet kan bij niet-vegans.

      • Ju
        11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

        Precies wat Desi zegt 🙂
        Sinds ik vegan eet (ongeveer een half jaar) zit ik beter in mijn vel dan ooit!

  9. Iris
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Je hamburger is alleen vegatarisch, niet vegan.

    • Ju
      11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

      Geweldig dat je dit geprobeerd hebt Serena 🙂

      Als veganist juich ik iedere veganistische maaltijd van anderen altijd toe! En alle reacties van alle mede-veganisten hier zijn ook hartverwarmend!’

      Ik snap dat het een grote stap is om totaal vegan te worden, maar je kunt misschien in de toekomst sommige producten blijven vervangen voor veganistische alternatieven (zoals de vegan yoghurt, tartex broodbeleg, amandelmelk ipv koeienmelk). Daarmee hoef je je leefwijze niet aan te passen, maar steun je de vreselijke industrieen toch ietsje minder.

      Ik raad je (en je lezers) ook aan om gewoon eens een keertje een documentaire te kijken zoals Earthlings of Cowspiracy. Heel leerzaam, en het laat ook de milieuvervuilende kant zien van dierenuitbuiting.

      Dank je wel dat je dit gedaan hebt! Supercool 🙂

      • Ju
        11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

        Oh sorry, per ongeluk als reactie op een andere reactie gereageerd. Was niet de bedoeling 🙂

  10. Vera
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Ungarische Art betekent “Hongaarse wijze”. Ungarn = Hongarije

  11. 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Geweldig artikel ! Het kriebelt nu ook om hetzelfde experiment met mijn vriend uit te voeren !

  12. Naline
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Wat een geweldig artikel! Mooie foto’s en alles ziet er super lekker uit. Als grote grote vleesliefhebber zou ik denk ik net zo als jouw vriend met nee reageren op een vegan week maar als er vervolgens zo lekker gekookt word zou ik het waarschijnlijk ook niet door hebben gehad haha. Ik vind het echt super gedaan door jou.

    Ik had 1 vraagje; hoe bevalt de magnetron rijststomer/koker? Daar ben ik echt mega benieuwd naar! 🙂

  13. Lise
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Haha geweldig dat je vriend het niet doorhad!
    Ik weet niet of ik dit verborgen zou kunnen houden voor de mijne, ook omdat hij vaak mee in de keuken staat 🙂 Leuk artikel!

    • Serena
      Auteur
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Ja die van mij ook, maar dan had ik van te voren al de labels eraf gehaald.

      • Lise
        11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

        Haha slim van je 🙂 misschien probeer ik het ook wel eens uit!

  14. Milou
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Hee Serena!

    Wat ontzettend goed dat je zo bewust met eten bent (geweest). Dikke yay voor minder vlees in je dagelijks leven!
    Ungarische Art is Duits voor naar/op Hongaarse stijl/manier 🙂 dat maakt het vast wat duidelijker haha!

    En ook nu al +1 voor deze nieuwe reeks ‘een week lang’.
    Liefs!

  15. Eveline
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Heel leuk, uitgebreid en interessant artikel!
    Knap!

  16. Christine
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Heel interessant, Serena! Leuke challenge ook! Wat mij opvalt nav dit artikel is dat veel ‘vegan’ alternatieven me niet erg gezond over komen… Veel alternatieve producten zijn op basis van soja bijvoorbeeld, daar zit ook een gigantische en milieuvervuilende industrie achter met grootmachten als Monsanto die de gewassen manipuleert en de balans in de natuur blijvend verpest. Daarnaast is soja (bewezen) slecht voor de hormoonhuishouding.

    Ook ben ik benieuwd hoe een veganist evt tekorten aan bepaalde voedingstoffen aanvult in zijn/haar dieet, we halen namelijk best een aantal essentiële voedingsstoffen uit dierlijke producten. Worden daarvoor supplementen gebruikt/aangeraden?

    Al met al is het mijn indruk dat voor een veganistische levensstijl enorm veel ‘aangepaste’ dingen nodig zijn, die m.i. het effect op bijv het milieu (en misschien ook wel onze gezondheid) teniet doen. Een vegetarische leefstijl daar kan ik me wel in vinden, maar veganistisch vind ik persoonlijk net een stapje te ver.

    • Marloes
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Welke aangepaste dingen bedoel je? Het enige supplement dat ik gebruik vanwege veganisme is B12. Ik vind het zelf zinvoller om zelf een supplement daarvoor te nemen dan dat het aan veevoer toegevoegd wordt waarna een dier dat opneemt en een mens het dier weer eet.
      Behalve soja zijn er genoeg andere alternatieven, tempeh, seitan, lupine, erwten (waar je bv ook burgers van kunt maken). De gemiddelde veganist eet niet zoveel soja. De meeste soja wordt verwerkt tot veevoer. Er is rijstemelk, haverlek, speltmelk, amandelmelk. Overigens kun je zelf ook veel goedkoper en gezonder zelf plantaardige melk maken met een Chufamix.

    • Lise
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Soja is niet alleen maar slecht hoor, in Aziatische landen komt juist veel minder borstkanker en prostaatkanker voor omdat zij zoveel soja eten! 🙂
      Ook is het nogal kort door de bocht om te zeggen dat de natuur blijvend verpest wordt door genetisch gemanipuleerde gewassen, deze zijn meestal perfect gezond (bijvoorbeeld alle maïs die wij eten is genetisch gemanipuleerd, en er is nog nooit 1 iemand gestorven aan de gevolgen van genetisch gemanipuleerde gewassen)
      Er zijn natuurlijk ook dingen te zeggen over de hormoonhuishouding die in de war gestuurd wordt door soja (vooral bij mannen dan) maar ik wou het maar even vermelden, ik weet dit door mijn studies Bio-Ingenieur 😉

      • M
        11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

        misschien moet jij je eerst eens verdiepen in genetische manipulatie en monsanto, en dan mag je meepraten.

    • Anne
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Hoi Christine, ik kan je daar wel antwoord op geven. Het klopt inderdaad dat soja ook een product is wat enorm milieuvervuilend is. Het punt is alleen dat als jij vlees eet, de soja die het beest gevoerd krijgt dus eerst via het dier gaat en vervolgend op je bord komt. Op die manier is soja dus nog slechter dan als je soja direct zou consumeren (dus niet door vlees). En inderdaad, soja schijnt niet héél gezond voor je te zijn, maar zolang je het met mate gebruikt is er niks aan de hand. Aan de andere kant heb je natuurlijk koemelk en als je bedenkt wat voor hormonen daar allemaal inzitten… die hormonen zijn bedoelt om een babykalfje op te laten groeien naar een enorme koe! Dan spreekt een plantaardig alternatief me toch meer aan.

      Een veganist kan in principe alle voedingsstoffen die hij nodig heeft uit een plantaardig dieet halen (Ja! Ook proteïnen!) Op een ding na en dat is vitamine B12. Dit zit alleen in dierlijke producten, maar ook bijvoorbeeld in zeewier. Nu moet je hierbij bedenken dat dieren deze vitamine ingespoten krijgen om vlees van voldoende B12 te voorzien. Dus je kan jezelf afvragen of dat ook zo gezond is.

      Ten slotte merk ik dat veganisme juist niet veel aangepaste dingen nodig heeft, omdat je juist terug gaat naar de basis van voedsel. Noten, peulvruchten, granen, fruit, groenten. Als je gaat kijken naar vleesvervangers, word het inderdaad ingewikkelder, maar dit is natuurlijk niet elke dag noodzakelijk! Ik raad je heel erg aan om Forks over Knives te gaan kijken, hierin wordt duidelijk uitgelegd waarom dierlijke producten eigelijk zo slecht voor ons zijn. Of probeer Cowspiracy als je geinteresseerd bent in het milieu aspect. 🙂

      • Char
        10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

        In zeewier zit analoge B12, dat betekent dat je lichaam dat niet kan verwerken en dat zeewier dus geen bron is voor B12. Uitsluitend in dierlijke producten kan de mens B12 halen. Plantaardig voedsel kan alleen analoogb12 bevatten. VoedingssupplementenB12 werken bovendien pas na jaren: het grootste deel wordt opgeslagen als je geluk hebt, maar een heel klein deel is actief in het bloed. Als je daarbij ook nog rekent dat je maar een klein deel vdg B12 kunt opnemen via een voedingssupplement is het de vraag of een supplement wel invloed heeft.

        Verder is soya alleen gezond in gefermenteerde vorm, dit is de vorm waarin de meeste mensen in Azië soya eten. Soyamelk is gemaakt van niet gefermenteerde soyabonen, en heeft negatieve invloed op je hormoonhuishouding van zowel de man en vrouw. Gefermenteerde voedselwaren blijken trouwens ontzettend gezond te zijn voor je darmflora door de gezonde bacteriefamilies die erin voorkomen, dit heeft dan ook weer een positieve invloed op je verdere gezondheidswaarden. Je gezondheid begint met je voedsel natuurlijk! 🙂

        Ik heb ook fork over Knicks gezien en Cowspiracy, ontzettend interessant en heeft me ontzettend aan het denken gezet. Echter gaat FoK niet zozeer over een zogenaamd “vlees eten is “superslecht”, maar hoe erg de vleesindustrie met dieren omgaat en hoe ongezond deze dieren en het vlees dus voor de consument eigenlijk worden gemaakt doordat hun voer hartstikke ongezond is (maïskorrels ipv Vers gras, leefomstandigheden, stress, het fokken zelf etc). Daar ben ik het absoluut mee eens en ben dan ook een groot groot voorstander voor biologisch vlees, met gezonde en de beste leefomstandigheden voor deze dieren. En de overconsumptie van vlees natuurlijk.

  17. Ka
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Hahaha , je eet al 6 dagen vegan vriend xD , ik zie Serena al in haar zelf grinniken

  18. Kiki
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Heel leuk stuk, super vermakelijk dat je vriend niks door heeft gehad!
    Het ziet er allemaal heerlijk uit en krijg nu al zin om het zelf te proberen.

  19. Marloes
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Leuk om je verslag te lezen! Als vegan moet je inderdaad wat creatiever zijn. Sinds ik vegan eet (en leef, het is natuurlijk meer dan alleen eten) eet ik gevarieerder en gezonder omdat ik meer fruit en groente eet. In het begin was ik zoekende. Ik heb geen natuurwinkel oid, geen Ekoplaza in de buurt en toch is het goed te doen.
    Ik ben veganist geworden vanwege de dieren. Ik was jaren vegetariër en dacht dat ik heel goed bezig was, omdat ik ook dacht toen dat er voor kaas en eieren geen dieren doodgemaakt werden. Inmiddels weet ik beter.
    Het is vanuit milieu aspect trouwens ook beter om meer plantaardige voeding te eten. Deze documentaire legt heel duidelijk uit waarom: https://vimeo.com/145301092 (Nederlands ondertiteld!)
    Top dat je de vegan lifestyle onder de aandacht brengt op deze manier!

  20. Birgit
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Knap dat je het hebt volgehouden! Op zich eet ik niet veel vlees, maar het helemaal opgeven zou ik echt nooit doen. Wel vervang ik steeds meer door vleesvervangers, maar dat is meer omdat ik walg van vieze harde brokjes en verdwaalde botjes in mijn vlees. Dus lang leve de vega opties voor sate, gehakt en smeerleverworst. Mijn man zou er nooit in trappen als ik een week vega of vegan zou koken. Hij weet het precies wanneer er vega gehakt of “nepkip” in het eten verwerkt zit, en laat dit dan ook merken. Ook ben ik een erg moeilijke eter, en mijn man ook, en we lusten precies andere dingen weer niet, dus voor mij zou het sowieso onmogelijk zijn om én lekker én vega(n) te koken.

  21. Anne
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Superleuk artikel! Gaaf om te zien dat dit steeds meer geaccepteerd wordt. Ik eet zelf al jaren veganistisch en ik voel me sindsdien beter in m’n vel zitten, m’n huid is mooier en ik heb niet meer het schuldgevoel wat ik had bij alles wat ik at, omdat er leed achter zit. Ik kan het iedereen aanraden. <3

  22. Grace
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Hi Serena,

    Leuk verslag! Ik vroeg me af hoe het is gegaan met de make-up vrije week challenge.
    Zoo benieuwd. Fijne zondag

    • Serena
      Auteur
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      hi Grace,

      daar komt ook nog een verslag van!

  23. Suzanne
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Die hamburger van Tivall heb ik gisteren ook op en die is zó lekker!! Ik moest echt aan mijn moeder vragen (die hem had gekocht): ‘weet je zeker dat hier geen vlees in zit? Serieus?’
    Ik dacht dat vegetarisch vlees altijd ‘nep’ smaakte maar dat valt dus eigenlijk reuze mee.
    Het artikel is heel leuk om te lezen, maar ik mis wel 1 dingetje: eerst even een (korte) uitleg over waarom vegans alleen maar producten eten die niet dierlijk zijn. Ik snap zelf nooit zo goed wat er mis is met het eten van een ei of het drinken van koemelk bijvoorbeeld. Natuurlijk is de hele industrie erachter eigenlijk vreselijk en totaal niet diervriendelijk, maar wat zijn over het algemeen de redenen om vegan te worden?
    Verder super goed gedaan!
    X Suzanne

    • Anne
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Er is niet een bepaalde reden om vegan te worden, het zijn er heel veel! Je hebt natuurlijk al het dierenleed wat achter vlees, vis en zuivel zit, maar daarnaast is het ook ontzettend belastend voor het milieu en het is ook nog eens niet gezond voor je. Bekijk eens cowspiracy, forks over knives of earthlings als je meer wilt weten 🙂

    • Marloes
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      De belangrijkste is denk ik dat vegans niet willen dat er voor hen dieren lijden. “If we could live happy and healthy lives without harming others… why wouldn’t we?”
      Dierenleed, milieu, gezondheid…

  24. Marjolein
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Erg interessant! Super leuk hoe je iedere dag even kort beschrijft wat er gebeurt is. Ik ben super benieuwd naar de volgende ‘Een week lang…’!
    Zelf ben ik vegetarisch. Vegan gaat het voor mij niet worden omdat ik krachttraining doe en simpelweg eiwitten nodig heb, wat al een hele uitdaging is als vegetariër. Maar ik heb zeker respect voor mensen die wel vegan zijn.

    • 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Eiwitten binnen krijgen als vegan is echt niet zo moeilijk! Ken je seitan? Dat wordt gemaakt van tarwegluten (dus helemaal plantaardig) en dat bevat zo’n 75 gram eiwitten per honderd gram. En het is nog hartstikke goedkoop en lekker ook!

      • Serena
        Auteur
        10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

        Zo dat is echt veel eiwit!

        • 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

          Veel he? En het is ook nog eens super lekker en veelzijdig!

    • Char
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Als je het een uitdaging vindt om als vegetariër genoeg eiwitten binnen te krijgen: weg met de shakes want dat is sowieso rotzooi, ontzettend veel toegevoegde suikers meestal voor de smaak en verwerkte eiwitten zijn onbruikbare eitwitten voor je lichaam dus je schiet er sowieso niks mee op. Mijn simpele tip: gewoon een paar gekookte eitjes of rauwe eieren naar binnen werken ;)een eitje bevat al veel meer eiwit dan zon vieze sportshake!!

  25. Selina
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Ik heb een keer een week vegan gegeten en dat vond ik nog best moeilijk! Niet vanwege geen vlees etc want dat eet ik sowieso liever niet dan wel, maar omdat in zoveel producten dierlijke dingen zijn verwerkt! Ik kon bijna niks vinden bij ons in de buurt.

  26. 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Haha geweldig dat Tim helemaal niks in de gaten had ! Geniaal! Ik vind het wel knap dat je dit een weekje zo hebt gedaan. Ik kan niet zo goed tegen vleesvervangers, we hadden een keer vega knakworstjes en daar ben ik echt ziek van geworden. Daarbij woon ik nog thuis en om de andere 4/5/6 ermee gelukkig te maken?! Dan wacht ik wel tot ik uit huis ben haha!

  27. Sarah
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Wat een leuke nieuwe serie is dit, zeg. Heel leuk bedacht. Wat ik zelf altijd heel jammer vind mbt veganisme is dat eieren ook vermeden worden. Ik snap nooit zo goed wat mis is met eieren die van kippen komen die veel ruimte hebben en gras en beestjes eten. Natuurlijk zijn deze moeilijk te vinden in supermarkten en ook een stuk duurder, maar eieren zijn zo gezond. Vooral als je enige bron van proteïne bonen zijn, die overigens niet zo veel proteïne bevatten en ook nog eens een boel anti-nutriënten hebben. Ook vind ik het jammer dat veel veganisten zo veel brood, pasta en rijst eten. Natuurlijk snap ik dat dat makkelijker is dan elke keer weer warm te koken, maar voor mij is dit wel het grootste probleem. Ik eet zelf voornamelijk groente, fruit, vlees, vis, eieren, noten en volle melkproducten en vermijd zo veel mogelijk soya, granen, bonen en toegevoegde suikers dus weet hoe moeilijk het kan zijn in een supermarkt. Er zijn overigens veel chocolademerken te vinden op basis van kokosnootmelk en ook eet ik zelf wel eens chocolade met enkel cacaobonen en cacaoboter zonder suiker van het merk bonnat. Dat is zeker een aanrader. Ik ben heel benieuwd naar je volgende artikel in deze serie.

    • Ellen dekkers
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Ik kan het je heel makkelijk uitleggen. En dan denk ik dat je denkt: jeetje. Waarom heb ik dat niet zelf bedacht?! Hahaha dat had ik oooooit namelijk ook hahaha!

      Alleen kippen leggen eieren. Maar wat gebeurt er dan met de hanen?? Juist… Slacht… En dat willen wij Vegas dus niet 🙂

    • Ellen dekkers
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      En zo dus ook met melk trouwens
      Een koe geeft melk als ze een kalf heeft. En vervolgens wordt t kalf al snel weggehaald. Super zielig. En daarnaast hebben ze natuurlijk veel minder stieren dan koeien nodig.
      Dus…. Slacht.
      Zo ver denken de meeste mensen er echt niet over na. Dus als ik dit dan antwoord wanneer ze vragen “wrm?” Dan zijn ze echt Ff stil. En dan hoor je t kwartje gewoon vallen. En mensen zeggen: oh wat zielig allemaal.
      Overigens denk ik dat vrijwel al deze dingen te voorkomen zijn als iedereen zou minderen. Want veel methodes mbt het verkrijgen van eieren en melk, zijn nodig door onze overconsumptie. En dan moet je inventief zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. En dát is dus vaak erg dieronvriendelijk.

    • Jet
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Vergis je niet: elk jaar worden alleen al in Nederland 30 miljoen haantjes levend versnipperd of vergast omdat ze economisch gezien niet interessant zijn. Aan zulke praktijken wil je toch niet meedoen?
      Ik begrijp niet goed hoe je erbij komt dat veganisten zoveel rijst, pasta en brood eten. Dat is voor iedere veganist waarschijnlijk anders. Ik eet bijvoorbeeld nog geen half brood in de week en maar heel af en toe pasta of rijst. Er zijn zoveel andere mogelijkheden dus je hoeft dat absoluut niet te doen.

    • Char
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Soya hoef je niet te vermijden wannee het gefermenteerde soya betreft. Indien je dit deed vanwege gezondheidsaspecten he. Milieu invloed is dan weer een ander verhaal

  28. Elien
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Heel leuk gedaan deze challenge!
    Ook leuk dat Tim niks in de gaten had haha!

  29. Anne G.
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Ik ben sinds 9 maanden vegetariër en eet minstens 1x per dag een vegan gerecht (dit is meestal mijn ontbijt). Ik merk dat ik mij beter voel als ik minder dierlijke producten eet. Ik merk ook bij mijzelf dat ik meer de ”connectie” maak met mijn eten. Ik koop geen tot nauwelijks vlees vervangers, vind ik nergens voor nodig omdat er zoveel gerechten zijn die het niet nodig hebben. Hopelijk eet je nu wel wat minder vlees Serena!

  30. Maniui
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Props voor deze veelzijdige advertorial, heel creatief en zo hoort het!

  31. Anna
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Wauw wat goed van je!! Ik moest wel lachen om dat kip stukjes, lekker mals hé, ik was hardop aan het lachen hahaha. Sommige mensen zijn zo negatief over vegetariers/veganisten , jij laat iedereen in hun waarde heb ik altijd het idee. Ik ben zelf een paar jaar vegetariër en je wilt niet weten hoeveel dierlijke ingrediënten in cosmetica gestopt word, denk aan karmijn en zijde… Zijde vind ik helemaal erg, hoe een rups niet kan uitvliegen tot een mooie vlinder…alleen omdat het in onze cosmetica gestopt moet worden. Ik heb een heleboel make-up/shampoo enz weg “moeten” gooien omdat ik deze ingrediënten niet meer wil gebruiken. Ook ben ik proefdiervrije cosmetica gaan gebruiken. Veganist zou ik nooit worden maar ik hou wel rekening met veel dingen, en elk beetje helpt.

  32. Lana
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Wat ontzettend eerlijk en open minded geschreven! Dat siert je echt. Heel tof. Challenge zeer goed gedaan zeg, en een hele mooie conclusie.

    Trouwens voor de mensen die interesse hebben in de plantaardige mayo van remia, dan moet je de normale mayolijn hebben uit de pot, en niet de ‘mayolijn light’ uit de fles, deze is namelijk helaas niet vegan:( hier is vaker verwarring over. Op de pot staat letterlijk ‘100% plantaardig’.

  33. 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Leuk verslag. Jaren geleden wilde ik vegetariër worden en hield mijn dierbare mij daar in tegen omdat hij niet van plan was zijn vlees er voor op te geven. Dus ik ben heb dat opgegeven. Nu jaren later (het is echt te erg) is hij vegetariër geworden en ik ben gewoon flexitariër. Voordeel dat hij nu vegetariër is. hij zwemt niet meer in bed. Over het algemeen zweten hij ‘s avonds het bed uit. Nu totaal niet meer. Ander voordeel voor mij persoonlijk is dat hij wel alles moet eten en niet kan zeggen “Nee. dat lust ik niet” geloof me ik hou nog steeds rekening met hem. Maar kan nu gewoon de groentes eten die ik heel erg lekker vind zoals paré (sopropo, karela). Het boek van Ottenlenghi “Plenty”is voor elke vegetariër en veganisten (ja er zijn sommige gerechten in het boek ook gewoon zonder ei en boter) geweldig. En super lekker.

  34. ingrid
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Wat goed van je, dat je dit een week hebt volgehouden en dat je zo creatief gekookt hebt! Ik eet zelf vegetarisch en mijn vriend eet gelukkig gewoon wat ik eet. Veganistisch eten lijkt me ook heel lastig, maar ik probeer toch steeds meer dierlijke producten uit te bannen..

  35. martine
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Ohja, en ik probeer zoveel mogelijl dierproefvrije beautyproducten te gebruiken:)

  36. martine
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    Hahaha, je hebt me echt hardop laten lachen ! Bij elke dag op het eind zo droog: Tim schepte 2 keer op, Tim vond het niet zo heeel lekker. En dat hij het op het eind pas doorhad van die foto’s, mannen ! Ik woon helaas nog thuis, maar ik ben zeker voor veganisme en vegetarisch. Wat je zegt, het zal erg moeilijk worden om alles uit te pluizen, ook qua kleding. En ik ben gek op vlees! Ik ga er wel over nadenken om zo’n kookboek van bv de groene meisjes te halen.
    Wat zit er dan in zon vleesvervanger, waar is het van gemaakt?

  37. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Ik vind het enorm knap van je dat je dit gedaan hebt. Ik zou het niet vol kunnen houden alleen al omdat ik ook enorm van chocolade en kaas houd. Maar ook omdat ik een dramatisch laag ijzergehalte heb dat niet omhoog te krijgen is. Dus het is me ook door artsen sterk afgeraden om vegetarisch te worden laat staan veganistisch. Hoe dan ook probeer ik me wel bewust te zijn van wat ik eet en wil ik ook het liefst geen producten gebruiken waarbij dieren slecht behandeld zijn. En ja een paar keer per vegetarisch doe ik ook gewoon. Maar daarna weer een lekker stukje vlees.

    • Lana
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      IJzer-tekorten komen bij veganisten niet vaker voor dan bij omnivoren. Wanneer je voldoende groente en fruit eet zal je ruim voldoende ijzer binnen. In oa linzen, noten, volkorenbrood, pure chocoladd en vleesvervangers zit ook ijzer.

      • 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

        Klopt maar omdat mijn lichaam om een of andere reden amper ijzer opneemt kan ik beter vlees blijven eten. Ik heb aan de tabletten gezeten zeer ijzertje dieet gehad en daarbij min mogelijk melkproducten gegeten omdat die de binding tegen gaan maar helaas mijn ijzergehalte bleef dramatisch laag dus vandaar dat het mij toch wel afgeraden werd. Dat wil niet zeggen dat ik het anderen afraad maar het is wel opletten dat je lichaam niets tekort komt.

        • Nele
          10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

          Mijn huisarts heeft mij gezegd dat je lichaam ijzer eigenlijk alleen maar goed opneemt in combinatie met vitamine C, dus misschien ligt het daaraan? Dat is ook de reden waarom ze altijd zeggen dat je bvb ijzersupplementen met sinaasappelsap moet innemen. Misschien is dat de reden dat je zo slecht ijzer opneemt? (Ik ben geen dokter ofzo, maar spreek wel uit ervaring)

      • Char
        10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

        Ijzer uit groenten is moeilijk op te nemen door je lichaam. Mensen die ijzertekorten hebben worden dan ook aangeraden om hun ijzer uit dierlijke producten te halen, levertjes bijvoorbeeld.

  38. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Leuk om te lezen! Stiekem moest ik wel lachen om je omschrijving van Tim zijn reactie :’)

  39. Kevin
    9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Deze mayo is volgens mij niet vegan! Alleen de mayolijnversie uit een pot is vegan. Hoe dan ook: geweldig. Leuk om te lezen!

  40. Kimberley
    9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Wat ontzettend leuk om te lezen! Wij doen aan ‘meat-free-monday’ en hebben met oud & nieuw vegan tiramisu gemaakt voor onze vrienden (1 is namelijk vegan). Het was niet hetzelfde maar wel erg lekker! Het lijkt me best leuk om dit ook eens te proberen.

  41. Janey
    9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Wat leuk om te lezen, vooral de stukjes over wat Tim er van vond haha! Ik ben zelf vegetariër en denk niet dat ik ooit veganist zal worden, maar ik probeer wel zo min mogelijk leer en wol te dragen en als het kan gebruik ik dierproefvrije producten.

    Goed dat je dit gedaan hebt! Ik vind dat iedereen op zijn manier een steentje bij kan dragen, of dat nou is door helemaal veganistisch te gaan of er gewoon bewust mee bezig te zijn.

  42. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Heel leuk om te lezen, grappig dat je vriend niks door had! Vega eten gaat mij persoonlijk wat te ver, maar ik eet al maanden geen vlees meer en dat bevalt prima. De vleesvervangers van de Albert Heijn vind ik heel lekker!

    • Charlotte
      9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

      Waarom gaat het iets te ver, als ik vragen mag?
      Het is namelijk neiet zo dat melk-koeien beter worden behandeld dan vlees-koeien.
      Zelfde geldt voor de kippen die worden gehouden voor eieren en vlees.

  43. Veerle
    9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Zoiets vind ik echt leuk om te lezen 🙂 mijn vriend heeft het ook vaak niet door als we vegetarisch eten, maar die weet algemeen amper wat van ingrediënten 😉

  44. Evelien
    9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Heel leuk artikel!! Ik eet zelf paleo, dus wel vlees maar heel veel andere dingen niet. Is ook een leuke challenge misschien. Als je al ziet hoeveel troep er in het meeste supermarkt eten zit..

  45. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Wat leuk om te lezen en grappig dat Tim niks in de gaten had. Ik ben benieuwd of ik dat ook zou kunnen bij mijn vriend.

  46. Marieke
    9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Serena, ik ben aangenaam verrast. Wat een fijn artikel. Ik ben vegetariër en eet ook amper koemelk, maar wel eieren (biologisch, voor mn geweten). Het is steeds makkelijker om melk te vervangen met soja. Maar al die kleine bijproducten overal.. Dat kan zeker minder. En als ik uit eten ga, zoek ik vaak eerst de menukaart op internet op. Of ik zoek/google voor een veganistisch restaurant. In grote steden kan dat. In Lissabon zit een ge-wel-dig veganistisch restaurant. Die mensen mogen wel een keten opzetten in heel Europa 😉

    • Mariska
      10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

      Die snap ik niet. Biologisch voor je geweten?
      Voor biologische eieren worden net zoveel haantjes levend versnipperd als voor niet biologisch.

  47. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Dit zou voor mij echte challange worden. Ik houd echt van vlees en niet zo zeer van groente! Maar er zaten wel wat inspiratie tips tussen. Liefs soraya

  48. Felicia
    9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Wat leuk om te lezen! Wanneer je in Amsterdam bent is Koffie ende Koeck echt een aanrader 😉

  49. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Ik vind het zo leuk dat je telkens met nieuwe dingen komt Serena! Ik denk niet dat ik zelf ooit helemaal vegan zal gaan, maar zodra ik op mezelf kan wonen, wil ik vegetarisch gaan eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *