DIY: zelfgemaakte jam

Mijn moeder is de laatste tijd helemaal into de zelfgemaakte jam. Ze heeft zo'n 100 schattige glazen potjes opgekocht bij een imker en die moeten nu natuurlijk allemaal gevuld worden. Ze bedenkt ook hele leuke smaakjes, zoals apple/mint en sinaasappel/grapefruit. Ik heb er inmiddels zo'n stuk of 10 in de kast staan en ik bedacht me dat het wel leuk zou zijn om jullie te laten zien hoe je zelfgemaakte jam maakt. Het is namelijk erg makkelijk, zo gepiept en het is een leuk en attent cadeautje om weg te geven aan je loved ones.


Allereerst natuurlijk de potjes. Je kunt oude potten gebruiken (even etiket losweken) of nieuwe kopen, het belangrijkste is dat ze goed schoon en zo steriel mogelijk worden gemaakt. Vul een flinke pan (van 5 tot 10 L) met water en los daar 2 eetlepels soda in op. Breng het geheel aan de kook en gooi de potjes erbij. Goed uitkoken! Hierna nog even goed naspoelen met kokend water en ondersteboven laten uitlekken op een theedoek.


Dan de jam! Je hebt in elk geval vruchtensap, fruit en geleisuiker nodig.


Ik dacht dat je alleen jam kon maken van verse vruchten, maar je kunt ook jam (of eerder gelei) maken van vruchtensap, zo lang er maar geen andere ingrediënten aan zijn toegevoegd. Je kunt dus gewoon een pak biologische appelsap gebruiken om appelgelei van te maken!

Gebruik je vruchtensap dan zijn de verhoudingen:
– 300 ml sap (incl. sap van een halve citroen)
– 325 – 350 g geleisuiker

Gebruik je (verse) vruchten dan zijn de verhoudingen:
– 300 g vruchten
– 300 g geleisuiker
– sap van halve citroen

Citroenen bevatten veel pectine en dit zorgt ervoor dat het geheel zich tot een goed, stevig gelei vormt. Om een vloeibaar jammetje te voorkomen is het daarom raadzaam om er altijd wat citroensap bij te doen!

Goed, laten we beginnen! Voor sinaasappelgelei persen we eerst 300 ml verse jus d'orange.


Giet het sap in een pannetje op hoog vuur.


En voeg er de geleisuiker aan toe.Blijf het mengsel goed roeren en breng het aan de kook. Het gaat lekker bubbelen en borrelen, maar dit hoort ook te gebeuren! Waneer het kookt zet je het vuurtje iets lager en kook je het nog 4 minuten door. Hierna is het klaar. Ja, echt!


Omdat mijn moeder en ik lekker aan het experimenteren waren hebben we niet alleen sinaasappelgelei gemaakt, ook wilden we aardbeienjam maken. Hiervoor moet je een handjevol aardbeien wassen (ze moeten niet zacht of beurs zijn, het moeten echt goede aardbeitjes zijn) en even wat kleiner snijden.Doe de aardbeien in een pan en voeg hier geleisuiker en citroensap aan toe.


Zet het op het vuur en wacht tot de aardbeien vocht verliezen en het geheel langzaam in een papje veranderd.Nadat dit 4 minuten heeft gekookt is ook deze jam klaar! Je kunt er voor kiezen om de stukken aardbei erin te laten zitten, of je kan er even kort doorheen jagen met de staafmixer voor een gladdere jam.

Nu is het tijd om de potjes te vullen. Wij vulden eerst een deel met de aarbeienjam..


En daar bovenop goten we de sinaasappeljam.


Duo-jam! Bestaat zoiets eigenlijk al? Waarom verkoopt Hero zoiets niet? Ziet er toch veel gaver uit zo! Zoiets als Duo Penotti, maar dan in jam-vorm.

Ok, als dit over een aantal maanden in de supermarkt ligt dan weet je: dat hebben ze van Beautylab ;-)


Wanneer de potjes gevuld zijn draai je het dekseltje goed dicht en leg je ze 5 minuten op de kop. Hierna kun je ze labelen! Ze zijn vanaf nu 12 maanden houdbaar.
Simpel, toch? Het is echt zo gemaakt, zeker wanneer je vruchtensap gebruikt. Maak ook eens wat 'spannende' combinaties, zoals sinaasappel munt, appel cranberry, ananas mango, appel kaneel, verzin het maar! Wanneer je je eigen jam maakt kun je natuurlijk eindeloos variëren en smaakjes maken die ze in de winkel niet verkopen.

Volgende week is het trouwens Vaderdag. Ik weet niet of jullie vaders van jam houden, maar het is natuurlijk wel een leuk cadeautje wanneer hij zelfgemaakte jam op zijn bammetjes smeert voor op het werk. Ook erg leuk om een paar potjes bij het welbekende ontbijtje op bed te geven! Of maak een leuke ontbijtmand!

Hebben jullie wel eens jam gemaakt? En wat is jouw favoriete smaak jam?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45
Outfit: Orange Inspiration!
Nail Art: Raketje & Unicorn Pee

Comments

 1. Dit deden we vroeger altijd samen met de buurvrouw/vriendin van mijn moeder. Overal lagen er sinaasappels! Hahha, maar was altijd zo gezellig!

  Trouwens kan het ook zonder suiker voor mensen met suikerziekte?

 2. heey ik wil een aardbei jam maken maar dan met sap hoe kom ik aan die sap?
  groetjes

 3. Hoi Serena!!
  Wat ontzettend leuk!! Hoe veel potjes heb je gevuld met dit recept?
  Wil het zeker gaan proberen, misschien kan het nu beter met bosvruchten doen, want aardbeien zijn er nu niet.
  Groetjes Cassandra
  PS leuke blog ;)

 4. Leuk!
  Gelukkig heb ik een paar zeer ijverige druivenstruiken in m’n achtertuin, ik ga het dit weekend proberen :)

 5. Nou ik wil dot voor me opa en oma maken maar me opa heeft suikerziekte weet jij hoe het Onder suiker moet of je oma? :d

  X

 6. Hallo Weet je ook hoe ik jam met honing en cranberry maak?
  moet dat lang koken,om hem houdbaar te krijgen?
  Hanny

 7. Wow, ik had inderdaad echt niet verwacht dat het zo simpel zou zijn!
  Mijn favoriete jam smaak is bosbessen. Dan het liefst die van Bonne Mamman (Ik weet de exacte spelling niet meer precies )

 8. morgen op zoek naar mango sap!! :-D

 9. Ziet er echt heerlijk uit!

 10. Ik heb aardbei banaan jam gemaakt voor mijn moeder :)

 11. super leuk!
  dat steelpannetje hebben wij thuis ook, grappig!
  XX

 12. Wat een super leuk idee! Mijn vader is dol op jam, dus dit is misschien wel een leuk idee om voor hem te maken!

 13. leuk!

 14. Binnenkort een high tea dus dan is dit perfect, thank you!

 15. Ge-wel-dig!!!! Ik ben druk bezig met zelfgemaakte cadeautjes en ik ga dit dus ook doen. Nou nog even kijken waar ik leuke potjes vandaan ga halen. En die 2 kleuren, zo leuk!!!!

 16. Chicanonima says:

  Onwijs leuk idee!
  Ga het zeker zelf een keer proberen!

  Xx

 17. Krijg je van een handjevol aardbeien ongeveer 2 potjes?

 18. Genevieve says:

  Die ‘Duojam’ ziet er gaaf uit zeg
  Ik ben dol op aardbeienjam ♥

 19. Wat een schattige potjes!

 20. Hmm super lekker! Mijn tante maakt ook altijd jam.

  Liefs, Mariette

 21. Dubbel jam bestaat al wel…maar niet in deze exotische smaken variaties..tenminste niet dat ik ze ben tegen gekomen.

  Ik hou zelf niet zo van jam maar denk dat ik het wel een keer ga proberen te maken.
  Het is een heel leuk kado idee.

 22. Wauw dit is leuk! Ik dacht echt dat het dagenlang werk was. Idd leuk voor vaderdag, paps houd denk ik wel een beetje van jam!

 23. Verder dan appelmoes maken met appels uit eigen tuin, ben ik nooit gekomen. Dit lijkt me wel te doen. Zeker voor een keukenleek als ik.

 24. dit is egt leuk, mijn vader is dol op jam. missgien dat ik het ga maken… kun je al de ingredienten gwn in de supermarkt kopen??

 25. leuk he? hier staat ook een kelder vol met jam, gelei, sapjes en dat soort dingen.

  Trouwens, als je potje gesloten blijft kun je het veel langer dan 12maanden bewaren, soms wel jaren. Vorige week een potje uit 2008 opengedraait, niets mis mee.

 26. Mijn grootmoeder doet dit vaak, altijd heel lekker!

 27. Leuke nieuwe Lay-out! :)
  Mijn moeder en ik maken ook vaak zelf jam :)
  Die duo-jam ziet er cute uit!

  Waar heb je toch die leuke labels altijd vandaan?
  xx

 28. Ga ik eens proberen :D x

 29. Donder hebben we ook jam grmaakt op school. Ik had gekozen voor kiwi en druiven en ik raad zeker aan on die te maken want hij is zo heerlijk fris!

 30. Mijn mama zet in haar tuintje altijd aardbeien en dan hebben we er echt super veel! Een deel gebruiken we voor gewoon op te eten (heerlijk met vanille-ijs!!) en van een deel maak ik samen met haar confituur ;) Echt super leuk om te doen!! x Roos

 31. Nomnomnom <3 Looks Yummie!

 32. Ik heb nog nooit jam gemaakt, maar ik houd ook echt niet van jam. Mijn ouders wel, dus misschien inderdaad een leuk idee voor vaderdag!

 33. Mmmm zelfgemaakt smaakt nog zo goed!

  Liefs,
  Jolien

 34. Bedankt moeder van Serena, heel leuk idee en bedankt voor het basis recept. Deze ga ik zeker maken met de kids.

 35. Mmh..Ziet er heerlijk uit! Je nieuwe lay-out is trouwens echt mooi! x

Trackbacks

 1. […] time ago I read *this* blogpost from a Dutch beautyblogger called Serena. She’s a great blogger that also does a […]

 2. […] eten met een flinke toef slagroom en jam. Trouwens, als je zelf jam wilt maken dan kun je eens naar dit artikel kijken voor een how-to foto tutorial. Welsh Cakes zijn het lekkerst wanneer ze vers en warm uit de […]