DIY sushi bowl

Vandaag is het weer DIY Friday en heb ik een lekker recept voor jullie! Een tijdje geleden zag ik een prachtige kom vol heerlijkheden voorbij komen op één van de leukste blogs die ik ken. Degroenemeisjes.nl lieten zien hoe je eenvoudig en snel een ‘Vegan Sushi Bowl’ kon maken. Nu ben ik de laatste tijd weer iets meer zelf aan het koken en besloot ik me er ook aan te wagen. Niet vegan, uiteraard, want ik ben dol op zalm sashimi.

sushi bowl recept_10Wat is in hemelsnaam een Sushi Bowl? Het komt in feite neer op een kom ramvol sushi-ingrediënten, maar dan dus niet opgerold. Alleen maar beter, want dat is nogal een karweitje. Ik heb in het verleden wel eens zelf sushi gemaakt, maar het is echt een tijdrovende klus. Dan liever voor €25 all you can eat, ja toch?

De Sushi Bowl is echter klaar in een mum van tijd, ideaal! Zo heb je de smaak en bite van alle lekkere sushi-ingrediënten, maar dan zonder veel gedoe. Het is snel klaar, super simpel om te maken, onwijs lekker en natuurlijk heel gezond! Je kunt er eindeloos mee variëren, dus je kunt de Sushi Bowl vegan, vegetarisch of non-vegetarisch maken.

Wat heb je nodig?

  • Sushirijst. Hoeft niet per se. Maar als je andere rijst neemt dan sushirijst neem dan alsjeblieft pandan rijst. Dat is de best passende rijst voor dit gerecht. Als het een beetje kleverig is kun je het namelijk gemakkelijker met eetstokjes pakken. Plus dat pandanrijst gewoon de lekkerste rijst is die er is.
  • Rijstazijn
  • Sojasaus
  • Wasabi mayonaise
  • Verse zalm, tonijn of andere vis of schaaldieren waarvan je sashimi kunt maken
  • Wakame salade
  • Avocado
  • Radijsjes
  • Komkommer
  • Wortel
  • Zeewier (nori) vellen
  • Sesamzaadjes
  • Ook lekker voor erbij: rettich, surimi (beetje uit elkaar getrokken), tofubuideltjes, gebakken tofu, gedopte sojaboontjes, lenteuitjes.

sushi bowl recept_08Begin met het koken van je rijst. Ik neem pandanrijst en ik kan jullie ECHT aanraden om te werken met een rijstkoker. Dit is zo makkelijk. Je kiepert gewoon rijst en water in de rijstkoker, zet ’em aan en je laat het verder gewoon zijn gang gaan. Je hebt er geen omkijken meer aan. Het kan niet verbranden of aankoeken, want als al het water is verdampt dan gaat de rijstkoker gewoon verwarmen. Het kan dus niet mislukken! En in de tussentijd, terwijl je rijst aan het koken is, kan jij mooi de inhoud in repen, plakken of partjes snijden.

sushi bowl recept_04Het beste koop je rauwe vis bij de visboer of op de markt, want het moet zo vers mogelijk zijn aangezien we het rauw gaan eten. Ik zag echter zalm in de Bonus bij de Albert Heijn, dus kocht ik het daar. Eet je zalm dan wel meteen diezelfde dag nog op. Fileer je zalm.

sushi bowl recept_05En maak er dikke reepjes van. Dit is je zalm sashimi.

sushi bowl recept_01Neem een paar radijsjes, was ze goed en snijd ze in smalle plakjes.

sushi bowl recept_02Was de komkommer, haal het zaad weg en snijd je komkommer in reepjes, plakjes of partjes. Wat jij het lekkerste vindt eten!

sushi bowl recept_03Snijd een wortel in fijne, dunne reepjes. Of doe zoals ik en koop een zakje kant-en-klare peen julienne. Hehehe.

sushi bowl recept_06De nori vellen kun je het beste knippen met een schaar tot smalle repen.

sushi bowl recept_07Ook de avocado snijd je in partjes, repen of blokjes.

sushi bowl recept_09Nadat je alles hebt gesneden is de rijst klaar en staat ‘ie lekker na te stomen. Schep de rijst in een kom, meng er rijstazijn bij en schep het om zodat de rijst afkoelt. Op dit punt kun je de sesamzaadjes toevoegen en dan nog eens omscheppen. Verdeel het over de kommen en laat de rijst vervolgens afkoelen tot lauw/kamertemperatuur.

De dipsaus is simpel: schenk wat sojasaus in een kommetje, doe er wat rijstazijn bij en een paar schepjes wasabi mayonaise. Klaar!

sushi bowl recept_10Rangschik je sashimi en groenten mooi over de rijst heen in je kom, sprenkel er eventueel nog wat extra sesamzaadjes overheen en klaar is je sushi bowl. Zo snel klaar, zo makkelijk, zo mooi, zo healthy en zo FREAKING TASTY!

sushi bowl recept_14Ik bedacht me ineens dat ik de wakame salade was vergeten toe te voegen, haha, dus die legde ik er later nog even bij. Wakame salade koop je bij de toko, bij de AH en het is ook vaak bij de visboer verkrijgbaar.

sushi bowl recept_12Een plaatje om te zien. Zo veel gezonde foodies en het ziet er nog prachtig uit ook.

sushi bowl recept_13Maar hoe eet je dit nou? Neem wat rijst en wat groente tussen je eetstokjes, dip het in je sausje, en stop het in je mond. Easy peasy. Neem er ook zeker even een stukje nori zeewier bij voor het echte sushigevoel. Probeer de nori trouwens niet te veel op de rijst te leggen, dan blijft het knapperig.

sushi bowl recept_11Itadakimasu! (eet smakelijk in het Japans)

Ik hoop dat jullie leuke inspiratie hebben opgedaan met dit Sushi Bowl recept. Misschien een idee voor in het weekend? Ik kook dan altijd lekker snel en makkelijk (meestal eh… pizza…), maar dit is natuurlijk veel gezonder 🙂

Zijn jullie ook zo dol op sushi?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

94 Reacties

  1. Rubyson
    16 april 2014 / woensdag, 16 april 2014

    Ziet er lekker uit! Wij maken ook weleens zelf sushi, maar wat een werk, haha. Wel gezellig samen met mijn moeder.
    Maar volgende week vrijdag ga ik lekker met wat ex-collegas uit eten bij een All you can eat sushitent! Yay!!

  2. 28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Wat ziet dat er heerlijk uit, dit moet ik echt eens proberen!

  3. CCC
    24 maart 2014 / maandag, 24 maart 2014

    Ik heb het vandaag gemaakt! 😀 Was binnen een half uur wel klaar met alles voorsnijden etc, onder tussen liet ik de rijst koken en afkoelen. Maar ik denk dat ik de volgende keer minder rijst moet nemen en meer rijsteazijn moet toevoegen aan de rijst, en meer groenten. Want het was echt jezus christus niet te doen met stokjes ( en ik ben echt niet zo noob daarmee hoor XD ) ADUH, al! met handen dan maar hihi. Mijn vriend en ik hebben allebei genoten 😀 Morgen eten we restjes van gister op ( deng deng en sajoer lodeh, met zelfgemaakte terii kroepoek door mama lief :D)

  4. 21 maart 2014 / vrijdag, 21 maart 2014

    Hmm nee, ik wil altijd echte sushi, anders heb ik niet de sushi feeling hahaha

  5. hannah
    17 maart 2014 / maandag, 17 maart 2014

    mooie foto’s

  6. 16 maart 2014 / zondag, 16 maart 2014

    Ziet er zo ongeloofelijk lekker uit!

  7. 16 maart 2014 / zondag, 16 maart 2014

    dit ziet er echt HEERLIJK uit!
    xo, cheyenne

  8. Sunanda
    15 maart 2014 / zaterdag, 15 maart 2014

    Ik ga deze vanavond meteen maken! Ziet er lekker en mooi uit! XOXO

  9. 15 maart 2014 / zaterdag, 15 maart 2014

    Oeeeh waauw, klinkt lekker en het ziet er ook echt yummeh uit!

  10. 15 maart 2014 / zaterdag, 15 maart 2014

    Ik heb dit al wel eens vaker voorbij zien komen en wil het nu echt eens gaan maken. Ben zo benieuwd!

  11. Nathalie
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Nice, ik zag het ook al op een aantal plaatsen voorbij komen en ga me er binnenkort ook eens aan wagen denk ik.

    Vriendinnetjes gingen vorig weekend indonesisch koken voor ons, dus we aten gado gado enzo. Daar zag ik ook voor het eerst lontong rijst die ze kookten in zo’n zakje. Ik moest dadelijk denken aan snelle sushi dus die wilde ik daar eens voor gaan proberen 😀

    • CCC
      24 maart 2014 / maandag, 24 maart 2014

      Toen ik je comment las, dacht ik eerst; die is gek.. lontong met sashimi… tsss.. Maar wat een goed idee eigenlijk hahaha XD Want de koude lontong is juist erg passend bij de rest van de sushi bowl! Goede tip!!!! Ik at het vandaag, maar had erg veel moeite met de rijst icm de stokjes XD

  12. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Dat ziet er mooi uit! En het is ook heerlijk! Ik maak het eigenlijk vrijwel hetzelfde, maar dan in de vorm van een salade. Mijn sushi salade oogt echter een stuk minder mooi dan jouw bowl! In ieder geval een stuk sneller dan rollen!

  13. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Dat ziet er goed uit! Ik heb zelf pas 1x sushi gehad en dat was een kant en klare set van de AH. Die smaakte trouwens prima! 🙂

  14. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Omg dit ziet er zo lekker uit! Ik hou echt van wakame salade! <33333

  15. Linn
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Ziet er lekker uit, alleen dat healthy klopt niet, die rijst is namelijk heel erg ongezond en dikmakend.

    • Serena
      Auteur
      14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

      Ik denk niet dat rijst veel ongezonder is dan aardappelen, frietjes, noodles of pasta. Ik vind ‘heel erg ongezond en dikmakend’ dan ook lichtelijk overdreven. Maar goed, ieder zijn eigen ‘geloof’ en je kunt de rijst altijd weglaten.

      • CCC
        24 maart 2014 / maandag, 24 maart 2014

        Schijnt zelfs dat rijst juist erg gezond is! Natuurlijk moet je dan niet voor de ”roerbak rijst” of elke andere hollandse rijst kiezen, maar een goede lekkere dikke zak rijst van de toko 😛 Veel vitamientjes, veel vezels, en je zit er sneller vol van dan rijst ( ten minste dat heb ik altijd. aardappelen kan ik echt door en door eten en dan heb ik nog honger een paar uur later). Maar ik ben dan ook opgegroeid als een echt Indo, dus ik ben rijst gewend. Maar goed, ik wilde alleen zeggen dat rijst juist veel gezonder is dan aardappelen en pasta. Sowieso minder koolhydraten ( korte ketens / suiker, en meer complexe lange ketens, Serena jij weet het beter dan ik, want ik heb mn studie biomedische wetenschappen niet afgemaakt hahaha)

  16. Annika
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Ooh wat ziet dat er vrolijk uit!
    Ik maak soms zelf sushi, maar dat is inderdaad een enorm karwei. Daarvoor gebruik ik trouwens gerookte zalm. Dat is iets veiliger dan rauwe, denk ik.

  17. Marye
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Ohh ik heb nu zo veel trek haha.

  18. Judith
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Dit is zo’n goed idee!! Ik houddddd echt zo veel van sushi, maar het is inderdaad verdomd veel werk en gepriegel.. Deze ga ik onthouden en eens uitvoeren! 😀

  19. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Ziet er heerlijk uit, maar toch ga ik liever voor 25€ bunkeren bij de sushi tent haha!!

  20. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Haha leuk idee! Ik ben misschien een van de weinigen die het juist wel leuk vindt om zelf sushi te rollen haha. kga dit wel een keer proberen 😉

  21. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Jaaa, ik ben harstikke gek op sushi! Dit lijkt me echt heerlijk om te maken, thanks voor dit recept 😉

  22. Bianca
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Ziet er heerlijk uit, alleen het lukt me niet met stokjes te eten 🙁

  23. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Ziet er lekker uit! Ga ik ook eens maken 😉

  24. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Ik vind het idee heel erg leuk van zo’n sushi bowl, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo van sushi hou haha. Een rijstkoker wil ik nog wel eens naar gaan kijken. Dat lijkt mij zo handig en vooral ook omdat het bij mij heel erg verschild dat het de ene keer wel lukt en de andere keer is het onder in de pan toch weer wat aangebrand.

  25. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    ziet er heerlijk uit! maar ik vind sushi maken juist heel leuk om te doen en zo tijd rovend vind ik het niet 😉 een kwestie van veel oefenen en het is zo gedaan ^^

  26. Sanne
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Omg wat een leuk recept! Me wantssss

  27. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    lekkker! ik kan niet zonder sushiiii

  28. Bo
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Ik ben echt DOL op sushi, dus k ga dit zeker een keertje proberen. Leuk idee en veel makkelijker dan sushi maken.

  29. ezz
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Super leuk idee!! Mijn moeder staat altijd uren inde keuken om sushi te maken,ik ga dit zeker vertellen thnxx.

  30. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    ja super lekker. Echt dolblij dat je dit nu toevallig post want een goede vriendin van me en ik gaan vanavond samen sushi maken. Kunnen we dit recept goed voor gebruiken:)

  31. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Wat handig! Heb er gelijk zin in.

  32. 14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Zelf heb ik dit ooit ontdekt via Chicks Love Food en toen ik het probeerde was ik meteen fan. Het ‘luxe’-gevoel van sushi eten is misschien wel weg, maar het is minstens net zo lekker ^^

  33. lousaa
    14 maart 2014 / vrijdag, 14 maart 2014

    Leuk bedacht maar ik vind van sushi juist de combo’s zo lekker (iedere hap iets anders) en hier heb je een soort salade die vrees ik al gauw een zooitje wordt. Als ik zoiets zou maken zou ik wat minder ingrediënten gebruiken en gewoon een salade samenstellen. Zalm, radijs sugarsnaps, veldsla, sesam, sojasaus limoen en zilvervliesrijst. Pandan is lekker maar ik vind een beetje bite juist wel fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *