DIY Papaja Masker

‘Hier’, zei Serena terwijl ze me een groen, langwerpig en log stuk fruit in mijn handen drukte. Het bleek een papaja te zijn. ‘Hier ga jij vandaag wat over schrijven, want papaja’s bevatten een enzym dat dode huidcellen verwijdert waardoor het een perfect stuk fruit is voor een maskertje, zoals een DIY papaja masker. Leef je maar uit’. En zo gezegd, zo gedaan.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker De papaja

Het leek me interessant om jullie eerst wat achtergrondinformatie over de papaja te geven. De papaja is een tropische vrucht die uit Azië en delen van Amerika en Afrika geïmporteerd wordt. De boom waar deze vrucht aan groeit, wordt een meloenboom genoemd. Het is dan ook logisch dat de smaak van een papaja wel iets wegheeft van een meloen. Als je de vrucht opensnijdt, zie je in het midden zwarte pitjes zitten met daaromheen oranje vruchtvlees. Deze pitjes kan je laten drogen en vervolgens als pepertjes eten. Het vruchtvlees is lekker sappig en heeft een zachte, zoete smaak. Papaja is een goede vrucht om te verwerken in een fruitsalade of smoothie. Ook papaja met ham is een goede combinatie.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Papaja is niet alleen smakelijk, het is ook gezond. De vrucht is namelijk rijk aan vitamine C en B. Vitamine C zorgt ervoor dat je weerstand in stand gehouden wordt en dat wondjes netjes genezen. Vitamine B heb je nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en spijsvertering. Naast deze vitaminen, bevat papaja ook bètacaroteen. Dit zet je lichaam om in vitamine A en deze vitamine is goed voor je huid, groei en weerstand. Daarnaast bevat papaja agrimine, dat een positieve werking op de vrouwelijke vruchtbaarheid zou moeten hebben. Baat het niet, dan schaadt het niet, zullen we maar zeggen.

DIY Papaja Masker Recept

Met papaja kan je ook je huid verzorgen. Ik heb een masker gemaakt met de volgende ingrediënten:

  • Papaja
  • Yoghurt
  • Honing
  • Havermout

De papaja wordt in dit masker gebruikt om de papaïne. Dit enzym exfoliërt de huid door het verwijderen van dode huidcellen. Papaïne wordt vaak gebruikt in skincare om de huid weer te laten stralen en te voorzien van die felbegeerde ‘glow’. Ook maakt papaïne je huid zacht en glad.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker Yoghurt bevat AHA’s die de laag tussen je dode huidcellen als het ware oplossen. Ook dit zorgt voor een stralende en zachte huid. Honing is hydraterend en verzachtend voor de huid, maar bovenal bacteriedodend. Hierdoor voorkomt en geneest het ontstekingen en wondjes sneller. Serena heeft een uitgebreid artikel over honing geschreven, dat kun je hier teruglezen (‘Alles over honing‘).

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Havermout, oftewel rolled oats, zijn in eerste instantie bedoeld om het masker dikte te geven, maar daarnaast zijn ze ook hydraterend en zeer geschikt voor een gevoelige, jeukende huid. Rolled oats absorberen overtollige huidvetten en maken je gezicht mat, hierdoor hebben ze ook een reinigend effect.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Voor het masker heb je genoeg aan een kwart van de papaja (een handje vol). Snij de papaja eerst door de helft, haal de schil eraf, lepel de pitjes eruit en snij het vruchtvlees in blokjes.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Doe de blokjes in een kommetje en prak ze fijn met een vork. Je kan natuurlijk ook een blender gebruiken.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Prak of blend net zo lang totdat er geen grote stukjes meer in het papje zitten.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Voeg vervolgens een eetlepel yoghurt toe.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

En doe er daarna een eetlepel honing bij.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Meng dit totdat alles met elkaar vermengd is en strooi er dan een paar handjes havermout erbij.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Mix alle ingrediënten goed door elkaar en dan is het masker klaar.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Het is niet het handzaamste masker om aan te brengen en ook zeker niet het flatterendste spul om op te smeren, maar het voelt heerlijk op je gezicht. Het verkoelt je huid en voelt lekker zacht aan. De geur is oké, niet per se heel lekker, maar ook geen vervelende geur om af en toe een vleugje van te ruiken. Na tien minuten (en maximaal een uur) kan je het papajagoedje van je gezicht halen door het eraf te wassen met warm water. Let op dat je ook echt alles weghaalt, anders heb je een oranje vlek of een verdwaald stukje havermout op je gezicht zitten.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Op mijn huid had het masker vooral een verfrissende werking. Mijn gezicht zag er stralender uit en voelde zacht aan. Ik heb een droge huid en had geen trekkerig gevoel na afloop. Wel had ik de behoefte om wat crème op te smeren, aangezien ik dat er af heb gespoeld toen ik het papaja mengseltje eraf haalde.

Naar mijn mening in de papaja een goede vrucht om voor de verandering eens in huis te halen. Super gezond om te eten en ook geschikt om je huid mee te verzorgen. Vooral op wat warmere dagen lijkt het me heerlijk om eerst mijn gezicht af te koelen met dit masker en vervolgens een kommetje papaja te verorberen.

Wisten jullie dat de papaja zoveel goede eigenschappen had voor zowel lichaam als huid?

Until next time,
Eline Beeuwkes namens Team Beautylab

 

Volg:

90 Reacties

  1. Desiree
    1 september 2015 / dinsdag, 1 september 2015

    Voor een droge huid is het beter om volle yoghurt te nemen en rauwe honing (van de imker!) is ook veel beter, voor alle huidtypen overigens..

  2. Loes Mcintyre
    8 maart 2014 / zaterdag, 8 maart 2014

    Hoi,
    Allereerst vind ik je blog geweldig. Ik heb al je DIY gelezen en ik vroeg me af hoelang kan je papaya masker in de koelkast kon bewaren of niet en ook de pepermint masker.

    Groetjes Loes

  3. Demi
    1 februari 2014 / zaterdag, 1 februari 2014

    Leuke website

  4. Demi
    1 februari 2014 / zaterdag, 1 februari 2014

    Leuke website

  5. Yasmine
    9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

    Vind alle info op BL altijd zooo handig!! Heb nu wel zin in papaya hmmm

  6. Nabila
    27 april 2013 / zaterdag, 27 april 2013

    Nooit geproefd ben wel benieuwd ernaar nu..

  7. 25 april 2013 / donderdag, 25 april 2013

    Lijkt me inderdaad een heel leuk masker. Ben benieuwd hoe mijn huid op de masker reageert.
    Lekker lijkt mee ook een smoothie met de resten van de papaya. Misschien nog gemengd met aardbeien =)
    Ik zou het in ieder geval eens uit proberen =)

  8. 20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

    Ga ik zeker een keer maken! Leuke tip:)

  9. Gerda
    20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

    Het ziet er een beetje vies uit, maar het resultaat lijkt me wel erg fijn. Vanmiddag maar eens proberen te maken.

  10. 20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

    Ziet er echt superfijn uit.
    Papaya klinkt ook echt goed voor je huid met al die vitamines.
    Ik ga dit snel eens proberen 😀

  11. 20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

    Papaja’s zijn in de gewone supermarkt best duur (als ze er al te koop zijn) dus kun je ze het best halen bij een buitenlandse supermarkt (zoals bijv. een Russiche of Turkse, etc.) of op de markt. Daar zijn ze vaak veelvoordeliger.

    De smaak is niet altijd even sterk en smaakt dan ook niet altijd helemaal yummy, daarom ken je er het best citroensap opdoen omdat dat de smaak versterkt en doet opleven, en dan is ‘t opeens yummy 😀 .

    Fruitzuren zitten regelmatig in gezichts cremes en maskertjes, Lush heeft ook een creme voor de vette en gecombineerde huid met fruitenzymen erin (Enzymion heet ‘ie) en die is ook echt geweldig 😀 !

  12. 20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

    deze vrucht heb ik nog nooit gehad, lijkt me best lekker!

  13. 20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

    Heel leuk artikel, lijkt me een fijn maskertje voor de zomer!

  14. E.G.
    19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

    Leuk artikel en leuk geschreven… Eeennnnn Now i love papaya more ^_^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *