Dessert: roasted fruit & mascarpone

Afgelopen zaterdag kwamen mijn familieleden van vaders kant bij mijn ouders eten, omdat mijn vader iedereen had uitgenodigd om de sterfdag van mijn oma (hun moeder) te herdenken. Geen zware bedoening verder, maar gewoon een leuke avond met mijn tantes en ooms. Mijn moeder had zich uitgesloofd op onder meer een jachtschotel en ik had voorgesteld om voor het dessert te zorgen zodat zij zich daar niet druk om hoefde te maken.

Maar hoe fix je een snel dessert voor 11 personen? Ik had geen zin om iets te bakken, ik ben niet dol op desserts met ijs (Viennetta, bleh!) en ik wilde wel iets bijzonders maar toch iets makkelijks fabriceren. Mijn ouders hebben de veranda deze winter afgesloten met een scherm, gas voor de heater was al gekocht, dus iedereen zou wel gezellig buiten gaan zitten. Ik wilde dus graag een gezellig, winters dessert.

Roasted Fruit & Mascarpone 
Hoe simpel kan het zijn! Warme vruchten met een klodder creamy mascarpone. Eenvoudig, winters, gezellig en uiteraard erg lekker en zoet. En het ziet er ook nog eens mooi uit!

Wat heb je nodig?

 • verschillende stukken fruit
 • takjes rozemarijn
 • ongezouten boter
 • suiker
 • mascarpone (optioneel)
 • witte basterdsuiker (optioneel)
 • kaneel (optioneel)
 • geroosterde nootjes (optioneel)

Afhankelijk van het seizoen en het aantal personen koop je fruit naar keuze. Voor 11 personen heb ik 6 conference peren, een handjevol kersen en 6 pruimen gekocht. Ik ging eigenlijk op zoek naar perziken en nectarines, maar helaas, die schijnen over twee weken pas weer te komen vanuit Marokko. Fruit als banaan zou ik niet doen, dat wordt na een tocht in een hete oven een prakje. Andere fruitsoorten die een goede keuzen zouden zijn: vijg, appel, mango, ananas. Citrusvruchten kunnen wel, maar vind ik persoonlijk niet heel lekker wanneer ze warm worden geserveerd.

Wanneer je een keuze hebt gemaakt uit verschillende stukken fruit begin je met wassen, ontpitten en snijden. Ik snijd het fruit in vieren, maar de kleine kersjes door de helft.

Leg de stukken in een diepe ovenschaal.

Leg hier enkele takjes rozemarijn bij. Ik heb bij deze hoeveelheid 6 takjes gebruikt. De rozemarijn geeft straks tijdens het roosteren een heerlijke, typische smaak en geur aan de vruchten.

Verdeel ook wat klontjes ongezouten boter over het fruit. Zelf heb ik 6 eetlepels boter gebruikt. De boter gaat straks smelten en geeft een volle, romige smaak aan de vruchten.

Als laatste besprenkel je het geheel met suiker. Als het fruit heel zoet is kun je minder suiker gebruiken. Zelf heb ik 8 afgestreken eetlepels suiker gebruikt.

And that’s it! Je kunt de ovenschaal afdekken en even in de koelkast zetten, zodat je het straks alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Ideaal! Wanneer je gaat roosteren zet je de oven op 200 graden, even voorverwarmen, en dan 20 – 30 minuten de oven in. Bak net zo lang tot de vruchten zacht zijn geworden en de boter en suiker bruin is zijn en beginnen te borrelen en te bubbelen.

Daarna ziet het er zo uit:

Verwijder de rozemarijntakjes en verdeel het fruit over mooie schaaltjes. Giet het overgebleven ‘juice’ over het fruit heen. Serveer het fruit met een stukje cake, een scone, roomijs, (zelfgemaakte) warme vanillevla, slagroom of in mijn geval mascarpone.

De mascarpone klop ik los met wat witte basterdsuiker en kaneel. Over het geheel strooi ik nog wat suiker, maar geroosterde amandelen of fijngehakte nootjes waren hier ook erg mooi en lekker bij geweest!

Roasted fruit & mascarpone is een simpel, puur, warm en gezellig dessert. Een typisch winterdessert. Het viel erg goed in de smaak bij iedereen en ik kreeg veel complimentjes! ^^

Dit simpele recept is ideaal voor wanneer je een dessert wilt maken voor 8+ personen. Misschien is het een ideetje voor de feestdagen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Tip: het onderste schap
Guerlain Christmas Collection 2012 - Liu

Comments

  altijd welkom!

  *

 1. Ziet er lekker uit! Ik krijg al mijn siblings op bezoek en wil dit wel maken.
  Maar hoeveel mascarpone heb je nodig voor 10 à 12 personen?

 2. Vond je recept op zoek naar een warm fruitdessert. Fijn dat je er uit je ervaring allerlei variatiemogelijkheden bij geeft.

 3. Ik ga het morgen maken voor kerstavond! Ik heb er zin in!

 4. Ziet er echt super lekker uit! Ik ga dit ook maken met kerst! :)
  Hoeveel mascarpone heb je dan gebruikt voor 11 personen?

 5. Hey Serena,
  Ik wou vragen of je een haartutorial
  wil doen over hoe je je haar krult met
  een stijltang(ik heb een Carmen stijltang
  die het heel goed doet,tip voor jou).Ik heb het
  mij meerdere gezien maar ik snap het niet helemaal.en
  ik wou ook vragen of je iets gezonds maar lekkers wou maken.
  ps. wil je het in een filmpje doen want reviews vind ik zelf niet zoo handig.

 6. Klinkt erg lekker en zo ziet het er ook uit!

 7. Healthy & nice!

 8. Dit dessert ziet er erg lekker uit!

 9. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

 10. Dat ziet er zoooo heerlijk uit! Ik kan de smaken zo al proeven in mijn hoofd. Nu zit ik hier als een debiel te kwijlen op mijn toetsenbord. ;)

 11. oeee nice, ik hou eigenlijk ook helemaal niet van ijs als dessert.
  Wie weet ga ik dit proberen, ik ben dit jaar de baas over het dessert met de kerst dus moet nog even goed brainstormen. Vind het er iniedergeval echt heel erg lekker uitzien! en feestelijk :D

 12. Klinkt als een erg lekker recept.

 13. Handig en leuk recept!
  Je hebt trouwens hele mooie nagellak op!

  Liefs

 14. wow dit ziet er super lekker uit. Kan je de rozemarijn misschien ook vervangen?

 15. Idd goed idee! Lekker:-)

 16. Ooh wat ziet dit er lekker uit! Ik ga heb binnenkort maar eens maken :)

 17. Ziet er geweldig uti!!

 18. Yuuuum! Ziet er heerlijk uit.

 19. We waren net op zoek naar een dessert voor zondag, en dit komt echt van pas :)
  Ziet er super lekker en niet te zwaar uit.

 20. I’ m following your blog for a very long time and I love it:), I want to ask you if you can translate to me this post http://www.beautylab.nl/halloween-nepwonden-en-bloed/ , but just these ingredients. Thanks.:)

  • hi Lola, I will help you!

   Brooddeeg – dough (for bread, recipe is 3 cups of flower, 1 cup of water, 4 spoons of oil)
   Nep bloed – fake blood
   Ketjap – ketjap (this is a Asian dark sauce)
   Vaseline – Vaseline
   Billendoekjes – wet wipes
   Rode lipstick – red lipstick
   Doek – cloth
   Wattenstaafje – q tip
   Satéprikker – wooden satay stick
   Nagelvijl – nail vile
   Spatel – spatula

   I hope you’ll understand better now! Good luck! :)

 21. Ziet er echt zo lekker uit! Dit wil ik zeker wel eens gaan proberen.

 22. Ooh wat ziet dat er mooi en lekker uit! Al kan ik me echt niet voorstellen dat iemand niet van ijs zou houden haha, I love my Ben & Jerry’s <3

 23. dat ga ik ook een keer maken, lijkt me erg lekker!

 24. Ziet er echt lekker uit!!

 25. Hmm, dat ziet er echt super lekker uit!! Ik ga het zeker een keer na maken.
  Lekker makkelijk en toch lekker.
  Super gedaan weer!!

 26. Vienetta bleh? Omg het is het lekkerste ijs dat er bestaat haha !

 27. ziet er lekker uit. Ziet er ook gezond uit, als je vergeet welke hoeveel suiker en mascarpone erin zit :p

  Vraagje trouwens over compleet iets anders: Ken jij goede lippenproducten. Door de winter zijn mijn mondhoekjes wat ingescheurd, en labello (of labello-achtige toestanden zoals die van yves rocher) helpen niet voldoende…Enige suggesties? :)

 28. Ziet er lekker uittt!

 29. mmmm lekker!!

 30. Ik heb het nog nooit op, maar lijkt me wel lekker!

 31. Oooooe, deze is het onthouden waard. Voor kerst lijkt hij me echt lekker.

 32. aah ziet er erg lekker uit!!