Beautyingrediënt: Cacao

Wanneer ik aan cacao denk dan denk ik aan chocola. En wanneer ik aan chocola denk dan denk ik niet per se aan een ingredient die goed is voor mij huid. Sterker nog, hoewel het nooit echt is bewezen dat chocola kan zorgen voor extra pukkeltjes (klik), heb ik er zelf wel degelijk last van. Na het eten van een paaseitje of 2 (3, 4, 5, 6?) ben ik de dag erna 100% verzekerd van een aantal nieuwe ‘little friends’. Toch is cacao een fantastisch ingredient wanneer het op de huid wordt aangebracht. Het wordt dan ook niet voor niets in steeds meer beautyproducten verwerkt.


De cacaoboom, Theobroma cacao, groeit in Centraal- en Zuid Amerika en produceert cocoa pods, oftewel een soort American Football-achtig gevormd zaad. In dit zaad zitten zo’n 30 tot 40 cacaobonen. De cacaobonen worden onder bananenbladeren gelegd om te fermenteren (= natuurlijk rottingsproces) wat gemiddeld zo’n paar dagen tot een week kan duren. Tijdens dit proces worden de cacaobonen donkerbruin van kleur en veranderd de bittere smaak naar een smaak die al meer in de buurt van chocolade ligt. Na het fermenteren worden de bonen een week te droge gelegd in de zon. Tijdens het drogen blijft de smaak zich ontwikkelen.

De cacaobonen worden vervolgens naar een fabriek vervoerd waar ze worden geroosterd, gekraakt en vermalen tot een lekkere smeuïge chocoladepasta. Wanneer deze pasta door een pers wordt gehaald wordt het gescheiden van het vette gedeelte, de cacaoboter. Wat er overblijft is een droge massa die wordt vermalen naar cacaopoeder. Het gescheiden cacaoboter wordt gebruikt voor zowel chocola als voor cosmetische doeleinden.

Waarom is cacao zo goed voor ons lichaam? Het is ten eerste heel rijk aan antioxidanten. Het bevat zelfs meer antioxidanten dan rode wijn of groene thee! *

“Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen en elastine produktie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’. Vaak worden antioxidanten alleen gezien als anti-age, maar ik denk dat een acné huid er ook veel baat bij kan hebben. Acné zijn natuurlijk ontstekingen en antioxidanten zogen ervoor dat deze ontstekingen sneller zullen helen. Daarbij kunnen sterke antioxidanten als Vitamine E helpen bij een snellere genezing van littekens (openkrabben van puistjes).”

Daarnaast bevat cacoaboter een huidverzachtende en hydraterende eigenschap en dit wordt dan ook vaak gebruikt in bodylotions, bodybutters, scrubs en lippenbalsems. Wil je zelf aan de slag met cacaoboter? Cacaoboter pastilles zijn te bestellen via de webshop van mijn moeder (klik). Je kunt er bijvoorbeeld deze DIY Bath Fizzies mee maken. Of deze DIY Scrubby Body Butter.


Geen cacoaboter, maar wél cacoapoeder in huis? Dan kun je eenvoudig een maskertje maken met yoghurt en cacao.


Meng 1 eetlepel yoghurt met 1 of 2 eetlepels cacoapoeder, meng tot de klontjes eruit zijn en breng het geheel aan op je gezicht. De cacoa zorgt voor een flinke antioxidant-boost terwijl de yoghurt je huid verzacht en verkoelt. Heerlijk!



Spoel het masker na een kwartiertje af met lauwwarm water en say hello to your glowy face! Dit masker is echt een opkikkertje voor je huid. Enne, mocht je ‘per ongeluk’ wat masker in je mond krijgen, geen nood! 😉



Hebben jullie thuis beautyproducten met cacao als ingrediënt? 

Until next time,
Serena Verbon

Referenties;
* J Nutr. 2006 Jun;136(6):1565-9. Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women. Heinrich U, Neukam K, Tronnier H, Sies H, Stahl W.

 

Volg:

98 Reacties

  1. Brigitte
    24 augustus 2017 / donderdag, 24 augustus 2017

    Ik zoek gewoon cosmetische cacaoboter om aan mijn beschadigde lippen te smeren

  2. Veerle
    8 maart 2016 / dinsdag, 8 maart 2016

    Maar chocola is toch ongezond gaat je gezicht niet beschimmelt worden?

  3. Jet
    13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

    Hoi, ik heb een vraag, kan je ook ipv cacaopoeder gewoon van die nesquick poeder voor chocolademelk gebruiken??

    • Tara Tanganagba
      13 april 2015 / maandag, 13 april 2015

      Ik denk dat het niet het ultieme effect zal hebben als met pure cacaopoeder…

  4. baby
    19 april 2012 / donderdag, 19 april 2012

    jah, weer heel goed voor je rimpels, dat gezicht trekken 🙂

  5. izzy
    16 april 2012 / maandag, 16 april 2012

    Hey,
    wat leuk dat je er nu referenties bij doet! Dat maakt het artikel toch betrouwbaarder

  6. meisje_die_van_deze_site_houdt
    13 april 2012 / vrijdag, 13 april 2012

    BELANGRIJKE VRAAG! denk ik :p
    cacao poeder, kan dat dan ook bv nesquik zijn, of moet het echt pure zijn?
    WIL GRAAG ANTWOORD, GAA MORGEN MASKERTJE MAKEN, DAARMEE 😀

  7. Kim
    13 april 2012 / vrijdag, 13 april 2012

    Cacao is toch ook goed tegen cellulite? Zou je een keer een stuk willen schrijven over cellulite en hoe ze goed te bestrijden zijn? Of reviews van die ‘wonderproducten’?

  8. Ester
    13 april 2012 / vrijdag, 13 april 2012

    Ik ga het maskertje met chocola & yoghurt zeker een keer uitproberen.
    De combinatie klinkt echt super lekker voor mijn huid.
    Puur ook omdat ik Chocola natuurlijk ontzettend lekker vind , dus als het me huid dan ook nog mooi maakt , dan is het helemaal ideaal.

  9. Sarra
    13 april 2012 / vrijdag, 13 april 2012

    Hej Serenaa!!
    Ik maak het maskertje ook superveel!
    Maar ik heb wel een tip voor de puistjes :
    Scrub eerst eens met suiker en honing ( je doet een halve lepel in een kom daarbij 1 lepel honing als je roert ga je brokkeltjes plakkerige suiker krijgen die moet je dan pakken en op je gezicht smeren. ) En dan afspoelen en dan gaat je huid superzacht zijn ( PROMISE ). Maar het kan de eerste 2 min. ietsjes rood zijn maar dat verdwijnt. En doe het ook niet te hard dat kan pijn doen.
    En als je dan dit maskertje maakt ( doe er een lepel honing bij!! :d ) en als je dat op je gezicht smeert ( let op: met de honing is het iets plakkerig en is het misschien een beetje moeilijker om er af te wassen maar niet zo moeilijk!! :D) en na een tijdje eraf wast en dan een lekkere zachte créme erover doet, wedden dat je puistjes stilaan weggaan??:p
    Heel lange handleiding maar het is echt goed en moet je zeker eens proberen 😀

  10. 13 april 2012 / vrijdag, 13 april 2012

    Ik heb ze alle twee in huis 🙂 Dit ga ik proberen x

  11. 13 april 2012 / vrijdag, 13 april 2012

    Maar dit is lekker simpel! Dit maskertje ga ik ook eens proberen, yum yum! 😛

  12. Dilara
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Wat een leuke artikel! Nu weet je tenminste wat je op je gezicht smeert hahaha , en alles is heel erg duidelijk uitgelegd!
    Ik had toevallig vorige week dit maskertje aangebracht maar dan met honing erbij. ook heerlijk!

  13. Christel
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    De werking van de anti-oxidanten komt toch alleen tot zijn recht bij hoge concentraties cacao?
    Of zijn bv. cacao pastilles voor diy recepten puur genoeg om de gezonde werking te hebben?

  14. Annika
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    ooohhhhh dit is zo’n goed artikel! heb ik toch nog iets goeds gedaan vandaag 😉

  15. Marielle
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Wist je dat gedroogde cacaobonen enorrrrrm stinken?! Ik heb drie jaar geleden een paar weken in de rimboe van Ecuador gezeten, waar de bevolking voornamelijk leeft van de verkoop van cacao, dus overal waar je kwam, stonk het zo!

  16. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik heb heel vaak een maskertje met cacao gemaakt! Yoghurt, honing en cacao.. werkt heel goed.

  17. Genevieve
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Zo’n maskertje als dit smeer ik ook regelmatig op mijn huid, erg een oppepper voor mijn huid!

  18. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Hmm chocolade! Ik denk dat ik maar even naar beneden ga voor een stukje chocolade van de paashaas! Ik heb er nu super veel trek in gekregen! x

  19. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Leuk zeg, zou er zelf nooit opkomen om een masker van cacao te maken.

  20. michelle
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    ik vind het altijd wel lekker ruiken in producten. ik heb een bodybutter en een showergel van the bodyshop in chocolade geur.
    en heb ook wel eens wat van palmers gehad.

  21. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Wat een super handig artikel! Ik ga het masker zeker proberen. 🙂

  22. Desiree
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    een lepeltje honing erbij is ook echt een aanrader, super lekker masker,

  23. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Leuk artikel. Thuis heb ik echt geen enkel beauty product wat cacao bevat.. Wow!

  24. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Leuk artikel! Ik vind cacao soms net iets te overheersend qua geur, maar voor in een maskertje kan het natuurlijk prima, aangezien je dat er toch weer afspoelt.

  25. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik kan stiekem niet wachten tot dat gezichtsmaskertje er is. Wil er zo graag eentje uitproberen 🙂

  26. Marlies
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Wauw wat is je huid mooi! Kan je misschien weer eens een update over littekentjes vervaging (goh wat een benaming) geven?

  27. Lois
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Mmm, I love chocolate!
    & Cacao!
    Ik heb een paar producten waar het in zit, en wat ruikt dat lekker 🙂
    Ook maak ik soms dat maskertje wel eens (soms nog beetje honing erbij).
    xxxx ♥

  28. Joanne
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Ik heb heel veel chocolade in huis, maar dat gaat eigenlijk altijd mijn mond in 😉
    Krijg je ook puistjes van pure chocolade (70%+)? Ik krijg namelijk wel puistjes van witte en melkchocolade, door de bom melk en suiker, maar niet van pure chocolade.
    Pure chocola is zowaar gezond. Dus misschien een tip om eens te proberen?
    Die van 78% van swiss (bij de ah) is echt heel lekker. <3

    Leuke post verder. Ik wist niet dat er zoveel antioxidanten in zaten! Ik heb cacao in huis, om maskertjes mee te maken inderdaad. Ga ik binnenkort maar weer eens doen. 🙂

  29. famke
    12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Kan je inplaats van yoghurt voor een maskertje ook vanille kwark gebruiken ? We hebben namelijk alleen soya vanille kwark in huis..

  30. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Cacao gaat altijd in mijn maskertje, no matter what! Het werkt echt goed.

  31. 12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

    Superleuk artikeltje! Ik <3 chocola, maar ik krijg ook wel snel last van (nóg) meer puistjes 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *