Alles over Honing

Een tijdje geleden vertelde ik jullie over het wondermiddel Aloe vera en nu is het tijd om wat dieper in te gaan op een ander wondermiddel genaamd honing. We kennen het allemaal, het staat vast ergens in een keukenkastje bij jou thuis. Het is lekker zoet in de thee en verzachtend bij keelpijn, maar wat voor wonderen verricht honing nog meer? En doet het ook wonderen voor onze huid?

Ik wil in dit artikel niet ingaan op de productie van honing, maar meer op de helende eigenschappen en een stukje geschiedenis.
Vroeger, a long long time ago, was honing voor de oude Egyptenaren zoals een aspirientje vandaag de dag voor ons is: een wondermiddeltje tegen alles! Er zijn honing recepten gevonden op hele oude flinterdunne papyrussen die dateren tussen 2600 en 2200 voor Christus. Dat is meer dan antiek! Op de papyrussen staan meer dan 900 recepten opgeschreven, je zou dus kunnen zeggen dat honing een populair middeltje was destijds. Back in the day werd honing gewaardeerd om zijn geneeskrachtige, anti-bacteriële werking. Het werd daarom vaak gebruikt bij oorlogswonden.
Honing werd vaak gemengd met andere geneesmiddelen, maar niet alleen om het medicijn smakelijker te maken. Wisten jullie dat de bekende Griekse arts Hippocrates – die wordt gezien als de belangrijkste grondlegger van de Westerse geneeskunde – honing oploste in water en dat gebruikte als middeltje tegen koorts?

Wetenschappelijk onderzoek heeft jaren later aangetoond wat die oude Egyptenaren al lang wisten: honing is sterk antiseptisch (dat betekend ontsmettend, het doodt bacteriën). Dit komt omdat honing een erg hoog gehalte suiker bevat en daardoor een erg hoge osmolariteit. Een oplossing zoekt altijd naar een soort evenwicht. Als er dus cellen van bacteriën in de honing zitten (en de cellen bestaan uit water, dus hebben deze een lagere osmolariteit) zullen de cellen water afgeven aan de oplossing, zodat de gemiddelde osmolariteit meer in evenwicht komt. De cellen verliezen echter zo veel water dat ze doodgaan. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is zo.

Naast de hoge suiker concentratie produceert honing ook hele lage concentraties waterstofperoxide. Deze stof heeft ook een anti-bacteriële werking. Daarnaast bevat honing eiwitten afkomstig van de bijen. Deze eiwitten spelen bij de bijen een rol in hun afweersysteem. Bij keelpijn nemen we vaak thee met honing, of een verzachtend honingdropje. Honing is dus niet alleen anti-bacterieel, maar ook verzachtend. Tegenwoordig wordt er veel research gedaan naar honing in combinatie met wondheling. Ziekenhuizen en klinieken staan open voor dit soort natuurlijke wondermiddeltjes, goed nieuws, als je het mij vraagt.

Als je in het schap van de Albert Heijn kijkt zie je een scala aan honingsoorten. Acaciahoning, bloemenhoning, klaverhoning, lindehoning, noem maar op. Ze verschillen onderling iets van smaak, kleur en geur, afhangende van het soort bloem waaruit de nectar is gepakt. Van alle soorten honing is Manuka honing de honing met de meeste anti-bacteriële componenten. 
Manuka honing wordt gemaakt van de nectar van Manuka bloemen, die groeien aan een soort struikachtige boom. Deze Manuka boom groeit voornamelijk in Nieuw-Zeeland, maar ook in delen van Australie. De Manuka boom kennen wij hier als Tea Tree. Zoals jullie misschien wel weten zijn tea tree skincare goed bij een vette huid door hun sterke anti-bacteriële werking. Het is dan ook niet zo’n wonder dat Manuka honing van alle honingsoorten de meeste anti-bacteriële componenten bevat! Manuka honing is erg kostbaar en is niet zomaar in de Appie te koop. Mijn moeder kocht een potje via eBay en ik geloof dat sommige natuurwinkels (of De Tuinen) het ook wel eens in hun assortiment kunnen hebben. Prijzen variëren, maar reken op zo’n €20 per potje (en dan heb je een erg goede kwaliteit).

Binnenkort zal ik DIY receptjes posten waarin honing verwerkt is. Een van de eenvoudigste recepten is pure honing op je gezicht smeren. Laat het een kwartiertje zijn werk doen en spoel daarna grondig na met water. Touch your face. Soft like a baby! Daarnaast knapt je gezicht echt op door de anti-bacteriële werking. Wondjes, littekens en puistjes ogen minder rood en helen sneller. 
Het DIY recept van vanochtend bevat overigens ook honing, nu ik er aan denk!
Anyways, ik hoop dat dit artikel nuttig en leuk was voor jullie om te lezen. Nu snap je waarom er soms honing wordt gebruikt in DIY recepten of waarom het wordt verwerkt in skincare producten. Als er een bepaald ingredient is waar jullie meer over willen weten, let me know bij de comments.
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *