3 x Chocolade DIY’s

Chocola is echt mijn kryptonite. Hoe hard ik ook mijn best doe om gezond te eten of een weekje niet te snoepen, als ik dan ineens bonbons krijg opgestuurd of mijn oog valt op een Kindersurprise ei bij de kassa van de supermarkt (damn you, supermarkt!) kan ik mezelf niet bedwingen. I love chocolate! Het leek me leuk om vandaag een drietal heerlijke chocolade DIY recepten met jullie te delen. En nee, het is niet allemaal om op te eten, want chocola is ook geweldig voor je huid.

Hoe ontstaat cacaoboter, cacaopoeder en chocola?

cocaoDe cacaoboom, Theobroma cacao, groeit in Centraal- en Zuid Amerika. Aan deze boom groeien cocoa pods, oftewel een soort langwerpige groene vrucht. In deze vrucht zitten zo’n 30 tot 40 witte cacaobonen. De smaak van deze bonen is niet lekker; zo bitter dat het bijna niet te eten is. De cacaobonen worden onder bananenbladeren gelegd om te fermenteren (een natuurlijk rottingsproces) wat gemiddeld zo’n paar dagen tot een week kan duren. Tijdens dit fermentatieproces verkleuren de witte cacaobonen naar donkerbruin en verandert de bittere smaak naar een smaak die al meer in de buurt van chocolade ligt. Hierna worden de bonen een week te droge gelegd in de zon, waarbij de chocoladesmaak zich blijft ontwikkelen.

De cacaobonen worden vervolgens naar een fabriek vervoerd waar ze worden geroosterd, gekraakt en vermalen tot een smeuïge chocoladepasta. Deze pasta wordt door een pers gehaald waarbij het gescheiden wordt in twee delen: een vet gedeelte, de cacaoboter, en een droge massa, die wordt vermalen tot cacaopoeder. De gescheiden cacaoboter wordt zowel gebruikt voor de verdere verwerking tot chocola en voor cosmetische doeleinden.

Cacao & huid

cacaoboter bij de supermarktWaarom is cacao zo goed voor ons lichaam? Het is ten eerste heel rijk aan antioxidanten. Het bevat zelfs meer antioxidanten dan rode wijn of groene thee!* Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ook gaan ze de effecten van huidveroudering tegen, zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen- en elastineproductie. Let op, dit geldt voor de inwendige inname van cacao. Wat betreft het topische effect van cacao, daar kan ik niet veel over vinden. Ik weet niet of de anti-oxidanten uit cacaopoeder te ‘groot’ zijn om goed in en door de huid te dringen zodat hun goede eigenschappen daar hun werk kunnen doen. Hoe dan ook, marketingtruc of placebo effect (of wie weet werkt het wél), cacaopoeder is heerlijk om te gebruiken in DIY bath- & bodyrecepten. Al is het maar voor de geur.

Met cacaoboter zijn er meer onderzoeken gedaan wat betreft huidverzorging. Deze boter bevat huidverzachtende en hydraterende eigenschappen, waardoor men het graag gebruikt in body lotions, body butters, body scrubs en lippenbalsems. Laatst spotte ik cacaoboter gewoon bij de Appie Heijn, in het bioschap. Een pot van 150 gram kost €4,99. Je kunt het ook online bestellen. Cacaopoeder vind je in het schap met de bakproducten.

Chocolate & Sugar Body Scrub

chocolade masker_1Deze scrub ruikt zalig! Zo lekker, je zou het bijna in je mond stoppen (kan overigens gewoon, dus doe wat je niet laten kunt). De bitterzoete geur van chocola combineert perfect met de geur van vanille en de suikers scrubben je velletje mooi glad en zacht. De verzorgende oliën van kokos en amandel laten je huid soepel en gevoed achter.

200 gram (biologische) rietsuiker
200 gram witte suiker
100 ml kokosolie
100 ml amandelolie
2 eetlepels cacaopoeder
vanille extract of vanille aroma
(muntblaadjes of pepermunt olie)

Meng alle ingrediënten bij elkaar in een kom tot een smeuïg geheel. Houd je van een vloeibare scrub doe er dan minder suiker bij, houd je van een wat drogere scrub doe er dan minder olie bij. Maak zo nodig de kokosolie zacht in de magnetron. Je kunt kiezen voor geurloze kokosolie, maar als je extra virgin kokosolie neemt ruikt het nog heel mild naar de exotische geur van kokosnoten en ook dat is heerlijk in combinatie met de geur van vanille en chocola. Ben je fan van de combinatie chocola met munt? Doe er dan wat druppels pepermunt olie bij of knip wat muntblaadjes fijn en meng ze erdoorheen. Doe je scrub in een goed afsluitbare pot en bewaar het op een koele en droge plek. Als je zorgt dat er geen water bijkomt blijft de scrub tot zo’n 3 weken houdbaar.

Chocolate Face Mask

chocolade maskerOok bij dit DIY recept lik je je vingers af! Honing heeft antibacteriële en verzachtende eigenschappen voor de huid. Het werkt ontsmettend waardoor het onzuiverheden bestrijd en je huidje ook nog eens babyzacht achterlaat. Yoghurt is lekker verkoelend voor de huid en bevat exfoiërende AHA’s die je huid ontdoen van dode huidcellen en daarom zorgen voor een stralende glow en een zachte, gladde huid. Cacaopoeder zorgt voor een heerlijke geur (en wie weet, voor een anti-oxidant boost!).

2 eetlepels cacaopoeder
1 eetlepel yoghurt
1 eetlepel honing

Meng alle ingrediënten tot een glad geheel zonder klontjes, breng aan op een gereinigd gezicht, laat het opdrogen en verwijder het na zo’n 15 minuten met lauwwarm water. Het geeft je huid echt een verfrissende oppepper!

Brownie in a Mug

chocolade masker_2Waarschijnlijk heb je dit idee al lang voorbij zien komen op Pinterest, maar zelf had ik ’em nog niet eerder uitgeprobeerd of gedeeld om mijn blog. De Brownie in a Mug. De persoon die dit ooit heeft bedacht dank ik op mijn blote knietjes. Het is supersnel klaar en ongelofelijk lekker! Echt een guilty pleasure die je zo 1-2-3 in elkaar flanst als je chocolate cravings hebt.

3 el zonnebloemolie
3 el bloem
3 el suiker
2 el cacaopoeder
3 el melk
1 ei

Het recept is simpel: mik alles in een grote mok, roer en kluts het geheel even door elkaar en zorg dat alle klontjes eruit zijn, zet het 2-3 minuten in de magnetron op de hoogste stand en PING! Klaar is je Brownie in a Mug. Zacht, warm en ‘gooey’ en een beetje puddingachtig. Gooi er een klodder slagroom op en smikkelen maar!

Ben jij ook zo dol op chocola?

Until next time,
Serena Verbon

Referenties;
* J Nutr. 2006 Jun;136(6):1565-9. Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women. Heinrich U, Neukam K, Tronnier H, Sies H, Stahl W.

Volg:

72 Reacties

  1. 10 maart 2015 / dinsdag, 10 maart 2015

    Super leuke invalshoek op chocola, is inderdaad voor veel meer dingen toepasbaar dan eten! (Ik kan zelf ook nooit een kinder surprise ei laten liggen…)

  2. jeanine
    17 februari 2015 / dinsdag, 17 februari 2015

    Hi Serena,
    Een tip voor suikervrije chocolade. In een handomdraai gemaakt.
    – 3 eetlepels raw kokosnootolie (gesmolten, in de stoomoven op 35 graden max of zachtjes in een pannetje (niet boven 40 graden verhitten!)
    – 2 eetlepels raw cacao poeder. Of 1 eetl carobpoeder en 1 eetl raw cacao poeder
    – naar smaak: fijn gesneden stukjes abrikoos, vijgen, dadels, rozijnen, gedroogde kokosvlokken. Fijn gesneden ongebrande amandelen, walnoten, hazelnoten. Kaneelpoeder. Geraspte nootmuskaat. Gemperpoeder.

    Meng de cacaopoeder (kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat) met de kokosolie tot een gladde massa in een rechthoekig bakje formaat kokosbrood verpakking. Strooi het fijngesneden gedroogde fruit + noten op de massa. Zet in de koelkast en laat hard worden.

    Smullen maar! Misschien moet je er aan wennen dat er geen suiker in de chocolade zit. Wil je zoetere chocolade voeg dan evt wat kokosbloesemnectar suiker toe. Of gebruik wat meer gedroogde vruchten.

  3. Lieke
    6 februari 2015 / vrijdag, 6 februari 2015

    Het brownie in a mug recept heb ik een beetje aangepast!
    – 15gr cacaopoeder
    – 15gr havermoutmeel
    – 1 zakje vanillesuiker
    – 1 ei
    – 15ml (soja)melk
    – 10ml olijfolie
    Dit goed mengen en 50 sec in de magnetron op 900W. Lekkerrrr en een stuk minder machtig dan het recept dat hier staat haha 😛

  4. Annika
    26 januari 2015 / maandag, 26 januari 2015

    Bij the body shop hebben ze ook zo’n chocoladescrub. Ik was eerst helemaal blij, maar toen ik hem uitprobeerde, rook hij meer naar vanille dan naar chocola. Echt jammer!
    Misschien moet ik die van jou maar eens proberen (en dan zonder vanille natuurlijk!).

  5. 25 januari 2015 / zondag, 25 januari 2015

    Wat uniek is aan jouw blog is dit soort Informatie. Erg interessant hoe cacao is ontstaan en hoe ze vanaf het begin eruit ziet. Toppie, ga zo door Serena! 😉

  6. Nanda
    24 januari 2015 / zaterdag, 24 januari 2015

    ik heb zwangerschaps-diabetes. Ik ga de brownie in a cup eens proberen met zoetstof en ongezoete sojamelk. Kijken of dat lekker is.

  7. lisanne
    24 januari 2015 / zaterdag, 24 januari 2015

    *zucht.. Heerlijk al die diy’s met chocolade.
    Krijg spontaan zin in chocolade

  8. 24 januari 2015 / zaterdag, 24 januari 2015

    Jaa ik ben zeker net zo dol op chocolade als jou haha 😉 Zelf zweer ik bij het chocolademasker: ik gebruik alleen geen yoghurt maar melk en koffie, mijn huid voelt daarna zoveel zachter. En die Brownie in a Mug: Serena wat doe je mij aan! Nu kan ik alleen daar nog maar aan denken…

  9. 24 januari 2015 / zaterdag, 24 januari 2015

    Hele leuke DIY’s! Het masker wil ik zeker eens gaan proberen, want die lijkt mij erg fijn. Zelf ben ik echt gek op chocolade en eet het ook eigenlijk veel te veel haha.

  10. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ziet er allemaal lekker uit. Ik vind alleen de brownie in a mug wat machtig.

    x

  11. julie
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik drink trouwens al heel mijn leven bijna dagelijks een warme chocomelk met pure cacaopoeder en soyamelk. Ik geloof dat het rimpels tegenhoud en tot nu toe heb ik nog altijd geen rimpels 🙂 Ben trouwens 26 en een roker…

  12. julie
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik heb de brownie in a mug geprobeerd maar na 2 min. in de micro was het een harde cake :s en ik vond het ook niet zoet genoeg.
    Ik doe er 2 el meer suiker in en ook een beetje zout en dan is die goed na 50 sec in de micro.
    Echt wel heel lekker 🙂

  13. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Jaaa echt super artikel! En die brownie in een mok is echt DE uitvinding. Snel klaar en ook super leuk voor de visite bij de koffie of thee 🙂

  14. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Oh de brownie in a mug wil ik ook een keer gaan uitproberen heb het al zo veel gezien. Maar wordt je magnetron er niet vies/kapot van?

    Love,
    Didem.

  15. kimmie
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik eet bijna elke dag chocolade. Het moest maar zo lekker niet zijn. Kan in de supermarkt niet voorbij het rek met chocolade lopen.

    Chocolade met marsepein staat bij mij op nummer 1.

  16. Ellen
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Dat witte vruchtvlees van een verse cacaovrucht kun je wel eten hoor, en is zelfs lekker (beetje te vergelijken met lychees). Ik denk dat het de boon is die daarIN zit die ze laten fermenteren om cacao van te maken. Die mugbrownie ga ik trouwens ook weleens uitproberen, mmm …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *